Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Συνεργασία «μνημονιακού τύπου» για την τσιμεντοποίηση της ζωής μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η Fast track διαδικασία ανάδειξης «πολιτικής επιτροπής», από τον Δήμο Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου για επανασύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος. Η δημοσιοποίηση της σύνθεσης τοπικής αυτοδιοικητικής «τρόικας», δια των εντολοδόχων της, Αλέξανδρο Καχριμάνη/Περιφερειάρχη –Παντελή Κολόκα/Αντιπεριφερειάρχη και Γιώργου Παπαδιώτη/Δημοτικού Συμβούλου για την επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του 2001, αποτελεί ωμή εκπαραθύρωση των επιστημονικών φορέων (Φορέα Διαχείριση Λίμνης, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου), καθώς και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των πρωτοβουλιών πολιτών (Σύλλογος Προστασία Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κ.ά.) που εδώ και ένα χρόνο (και εμπρόθεσμα στις ημερομηνίες της διαβούλευσης) έχουν καταθέσει και επεξεργαστεί ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις. Ο αποκλεισμός τους από την εν λόγω επιτροπή καταργεί βάναυσα την αξιοπιστία του εγχειρήματος και ισοδυναμεί με ποδηγέτηση και περιβαλλοντικό «ακρωτηριασμό» του λιμναίου οικοσυστήματος, αφού η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) θα πρέπει να είναι προϊόν επιστημονικής εγκυρότητας και όχι «μαγείρεμα» μνημονιακού τύπου διακομματικής συνεργασίας. Η πραξικοπηματική αυτή συμπεριφορά που εκφράζει το σημερινό «συνεργατικό συνονθύλευμα συμφερόντων» του τοπικού πολιτικού κατεστημένου είναι άνευ προηγουμένου… Μεταφράζεται δε ως καταστρατήγηση της διαδικασίας της θεσμοθετημένης διαβούλευσης και της ισότιμης συμμετοχής του πολίτη στις αποφάσεις της διοίκησης.
Κε Καχριμάνη, κε Φίλιο, έχετε παρασπονδήσει και ως «Πόντιοι Πιλάτοι» θέτετε σε κίνδυνο τον φυσικού πλούτο της περιοχής. Καθορίζετε το μέλλον, ερήμην της κοινωνίας και των ειδικών, μ’ ένα μείγμα κυνισμού και εγωκεντρισμού, ποδοπατείτε την νομιμότητα και τις συλλογικές αξίες…!!
Οι έσχατοι εκβιασμοί σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, της απροσχημάτιστης υποκρισίας και πλήρους απονομιμοποίησης, με την παροχή στήριξης στα ξενοδοχειακά συμφέροντα καταγράφονται στα πολιτικά μας πράγματα, ως τεράστιο κοινωνικό και ηθικό ατόπημα, με ευθεία πλέον την αμφισβήτηση του αυτοδιοικητικού σας ρόλου και της εμπιστοσύνης προς το κράτος δικαίου…
Καταγγέλλουμε επίσης την ολιγωρία του ΥΠΕΚΑ, αφού αντιθέτως με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του κας Γιορταμάκη, που το καλοκαίρι διαβεβαίωνε ότι «δεν πρόκειται να δοθεί άλλο χρονικό περιθώριο για συμπληρωματικές αλλαγές, μιας και στο βασικό πλαίσιο του σχεδίου έχουν ενσωματωθεί οι θετικές και οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις, αλλά και οι περισσότερες προτάσεις των τοπικών φορέων, στα πλαίσια της διαβούλευσης όλο το προηγούμενο διάστημα…»
Κανένα Π.Δ. δεν θα είναι ποτέ τέλειο, όμως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το παρόν σχέδιο θέτει επιτέλους ένα τέρμα στο θολό τοπίο των «εγκληματικών» διαπλεκόμενων συμφερόντων των τοπικών κέντρων εξουσίας και των επιχειρηματιών που κερδοσκοπούν χρόνια τώρα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Έχουμε γνωστοποιήσει σε άπαντες τους εμπλεκόμενους φορείς ότι θα υπερασπιστούμε το περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο, τις νομολογίες του ΣτΕ, τις εναρμονισμένες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Εθνικές νομοθεσίες, ενάντια σε κάθε παραβίαση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και των απειλούμενων ειδών, σε κάθε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της αισθητικής αξίας του αιγιαλού και της παραλίμνιας περιοχής ως χώρου ιστορικής μνήμης και ως τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Δια τούτο, θα προσφύγουμε στην Ελληνική Νομική Υπηρεσία της Ε.Ε. και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής του παρόντος σχεδίου Π.Δ. που θα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την βιωσιμότητα του λιμναίου οικοσυστήματος, του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και θα υποθηκεύει το μέλλον μας και αυτό των παιδιών μας.
Στην εποχή της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας και του ξεπουλήματος των πάντων, θα μείνουμε αδιαπραγμάτευτοι: η φυσική και ιστορική κληρονομιάς μας αποτελεί το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και εφόδιο για τη συνέχειά μας που δεν χαρίζουμε σε κανέναν, αρχίζοντας βεβαίως από την Παμβώτιδα.


Τοπική Πολιτική Κίνηση
ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τσιριγώτη 39
Ιωάννινα
452 21