Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Καταργείται από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου η προπληρωμή για τα γυαλιά οράσεως


Αλλάζει η διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών-γυαλιών οράσεως από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, για τους δικαιούχους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Όσο αφορά τα οπτικά, ο οφθαλμίατρος εκδίδει την ηλεκτρονική γνωμάτευση και εκτυπώνει για τον πολίτη τη βεβαίωση πληρωμής η οποία αναγράφει τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και το ανώτατο ποσό αποζημίωσης που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα 100 ευρώ.
Η γνωμάτευση θα πρέπει να εγκριθεί και να σφραγιστεί, από ελεγκτή γιατρό, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.
Στη συνέχεια ο πολίτης προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών λαμβάνει τα γυαλιά της επιλογή του και πληρώνει, αντί χρηματικού αντιτίμου, με τη βεβαίωση πληρωμής, μέχρι του ποσού των 100 ευρώ, (ανώτατο ποσό αποζημίωσης).
Τα καταστήματα οπτικών θα πρέπει να αποκτήσουν λογαριασμό συναλλαγής με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να συνδέονται από την ιστοσελίδα του www.eopyy.gov.gr

Συνάντηση εργασίας του Γιάννη Καραγιάννη, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, συναντήθηκε την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη.
Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Ηπείρου, όπως:
·         Διαμόρφωση των τιμών παραγωγού στο πρόβειο γάλα
·         Εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων
·         Λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής
·         Στήριξη και ανάπτυξη της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων
·         Πρόγραμμα προώθηση της φέτας ΠΟΠ στο εξωτερικό, με πυλώνα αναφοράς την Ήπειρο
·         Στήριξη της συνεταιριστικής πτηνοτροφίας στην Ήπειρο
·         Διευθέτηση ζητημάτων που έχουν προκύψει με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσας
·         Ανάγκη σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την τοπική γαστρονομία
Ο κ. Καραγιάννης ενημέρωσε ακόμη τον υπουργό για τη συμμετοχή του σε διακοινοβουλευτικές αποστολές, διεθνείς οργανισμούς και φόρα στο εξωτερικό, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός με τα στελέχη εξωστρέφειας του υπουργείου σε θέματα προώθησης και προβολής αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, και τον κάλεσε να επισκεφθεί σύντομα την Ήπειρο και τις παραγωγικές μονάδες της περιοχής.

Στο Σταυράκι του Δήμου Ιωαννιτών το οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης


Στο Σταυράκι του Δήμου Ιωαννιτών, φιλοξενήθηκε το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση του Δημάρχου κ. Θωμά Μπέγκα και του Προέδρου της Δημοτικής Ενότητας κ. Χαράλαμπου Φωτιάδη. 
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, σε μία ομολογουμένως κατανυκτική ατμόσφαιρα, παρουσία πλήθους πιστών που κατέκλυσαν τον Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης, πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων. 
Η δίψα για πληροφόρηση σε θέματα προαγωγής της υγείας αλλά και το Θεάρεστο κοινωνικό έργου που επιτελεί ο κ. Θεόκλητος στην ενορία του αιτιολογούν τη θερμή υποδοχή της επιστημονικής ομάδας του κ. Στέφανου Φούσα αλλά και την παρουσία κοινού τόσο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού όσο και στον αύλειο χώρο, χάριν στην εξαιρετική διευθέτηση και της παραμικρής οργανωτικής λεπτομέρειας από τον Πανοσολογιώτατο.
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μάξιμος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσέξουμε το σώμα μας, έναν από αυτούς μας διδάσκουν οι γιατροί. Ευχαριστούμε τον καθηγητή, τον κ. Γείτονα και όλους τους επιστήμονες που μας δίδουν από το περίσσευμα αγάπης και γνώσης τους». 
Στην εννοιολογική προσέγγιση της αλληλεγγύης αλλά και στις εκφάνσεις στο Οδοιπορικό αναφέρθηκε ο κ. Ελευθέριος Γείτονας, Βελλαΐτης παιδαγωγός και Διευθύνων Σύμβουλος των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, τονίζοντας:
«Πολύ σημαντική, σε βαρύτητα και προσφορά, η ενότητα της αλληλεγγύης για το Οδοιπορικό, στην οποία συμμετέχουν –επίσης- ο εμπνευστής της, πρώην Υπουργός, κ. Αντώνης Φούσας, ο επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Μποροδήμος και άλλοι». 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Μαυρογιώργος, ο οποίος προσέδωσε μία άλλη διάσταση στο αποτέλεσμα των εργασιών, σε επίπεδο ατομικό αλλά και ευρύτερα κοινωνικό:
«Πριν έρθω να παρακολουθήσω το Οδοιπορικό, υπήρξα αμφιθυμικός και διστακτικός. Τώρα νιώθω ότι βγαίνω από ένα λουτρό γνώσης και ευχαριστώ για αυτό τον καθηγητή κ. Φούσα, τον Μητροπολίτη κ.κ. Μάξιμο, τον Πανοσολογιώτατο κ. Θεόκλητο. 
Κυριολεκτικά συμμετείχα σε λουτρό γνώσης για ολόκληρο το φάσμα της πρόληψης, σε μία εποχή που εκτός από τους κατά φαντασίαν ασθενείς του Μολιέρου, θα πρέπει να μας απασχολήσουν  και οι κατά φαντασίαν υγιείς».
Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χρυσέλης, γυναικολόγος–φαρμακοποιός, Επιμ. Β΄ του Φαρμ. Τμήματος του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» («Πρόληψη καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας»), ο Δημήτριος Γκαρτζονίκας, ορθοπεδικός, («Βιταμίνη D και Οστεοπόρωση»), η Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος («Θλίψη και κατάθλιψη»), ο Απόστολος Καλοφύρης, Γενικός ιατρός («Εκτίμηση και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών»), η Παρασκευή  Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος («Οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική ηλικία»), ο Ζήκος Λιάμης, Ουρολόγος («Καλοήθης και κακοήθης υπερπλασία του προστάτη»),
 η Έφη Μάρκου, Δερματολόγος-αφροδισιολόγος («Γυναικείος μαστός και δέρμα-Τα δερματολογικά προβλήματα στο στήθος»), ο Γιάννης Μπίγγος, Παθολόγος («Οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας»), ο Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος-Χειρ. Οδοντίατρος (Οδοντιατρική πρόληψη και  χρόνιες συστηματικές ασθένειες»), ο Θάνος Παππάς, Παιδίατρος («Συχνές ερωτήσεις από το χώρο της παιδιατρικής»), η Βάια Ρούντου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Πρεσβυωπία και καταρράκτης»), η Ευθαλία  Στεφανάκη, Ειδικός Αλλεργιολόγος-Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας («Αλλεργίας στα δηλητήρια της μέλισσας και της σφήκας»), η Σίσυ Τασσολάμπρου, Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος («Καρκίνος παχέως εντέρου»), η Ευγενία Τσαγκαλίδου, Καρδιολόγος («Πρόληψη της στεφανιαίας νόσου»), ο Κίμων Τσουκανέλης, Ουρολόγος («Παθήσεις κύστης και νεφρών»), η Μαρία Κεφάλα, παιδίατρος, ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος (« Νομική κάλυψη στην υγεία») και ο Σταύρος Σταύρου, πολιτικός επιστήμων («Χρήση και κατάχρηση του Ίντερνετ»).

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθη, χθες (27-09-2018) το βράδυ στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Σαγιάδας και του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών, ένας 46χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.
Συγκεκριμένα, σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του 26ου Τακτικού Ανακριτή Πλημμελειοδικών Αθηνών, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Νιγηρία, 10η παγκόσμια πετρελαϊκή δύναμη


ΥΦΥΠΕΞ Τ. ΚΟΥΙΚ: «ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ  ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

Τη σπουδαιότητα της εξωστρέφειας των Ελληνικών επιχειρήσεων στις συνεχώς αναπτυσσόμενες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, σε ημερίδα που διοργανώθηκε με αφορμή επικείμενη πολυμελή επιχειρηματική αποστολή στο Λάγος της Νιγηρίας. Της Νιγηρίας με 196 εκατομμύρια πληθυσμό, με άφθονους φυσικούς πόρους, ο δωδέκατος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης των ΗΠΑ στην Υποσαχάρια Αφρική. Κατατάσσεται 30η οικονομία στον κόσμο με το συνολικό ΑΕΠ για το 2016 να υπολογίζεται σε 1,66 τρις δολάρια ΗΠΑ, το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε Αφρικανική χώρα.
Η επιχειρηματική αποστολή, της οποίας επικεφαλής θα είναι ο ΥΦΥΠΕΞ, θα πραγματοποιηθεί αρχές Νοεμβρίου στο Λάγος, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, το Έλληνο-Νιγηριανό Επιμελητήριο και τον ΣΕΒΕ.
«Μετά από την επιχειρηματική αποστολή σε Μοζαμβίκη, Νότια Αφρική και Μποτσουάνα πέρσι τέτοια εποχή, ήρθε η σειρά της Νιγηρίας, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος γεωγραφικός χώρος της Υποσαχάριας Αφρικής για την προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων της χώρας μας, κυρίως σε τομείς όπως: κατασκευές, μεταποίηση, αναλώσιμες πηγές ενέργειας, τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής, τυποποίηση προϊόντων, υπηρεσίες υγείας και ναυτιλία».

Επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ στη Βουλγαρία


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ πραγματοποιεί από σήμερα (28.09.2018) επίσημη επίσκεψη στη Σόφια που περιλαμβάνει διμερείς επαφές με Αξιωματούχους της Βουλγαρικής κυβέρνησης και συναντήσεις του με όλους τους Ομογενειακούς φορείς της Βουλγαρίας.

Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. 
Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. 
Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου "Η Αρετή" (Ιούνιος-Ιούλιος-Αυγουστος 2018)




4η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Σεπτεμβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Καστρίτσας-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 30-09-18/17:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ  ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ
ΩΡΑ: 17:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (17:00)
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (17:00)
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (17:00)
Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (17:00) 
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (17:00)
Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (17:00)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (17:00)
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (17:00) 

Αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμό από 1η Οκτωβρίου στην Ελλάδα

Την  Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α΄ 84), όπως ισχύει.
Με την απόφαση καταργούνται πλέον πλήρως οι δύο πυλώνες του οδικού χάρτη των capital controls και απελευθερώνονται έτσι οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας, παράλληλα γίνεται περαιτέρω σταδιακή άρση των περιορισμών του τρίτου πυλώνα που αφορά στην μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Ειδικότερα:
Επιτρέπονται πλέον από 1η Οκτωβρίου χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα.

4η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Σεπτεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Αετός Πρωτόπαππας-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 30-09-18/17:00), εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ο. Σταυρακίου 2009-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 30-09-18/17:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ    ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΚΑΜΗΝΑΣ    
ΩΡΑ: 17:00

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΩΡΑ: 17:00

ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής  στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής 
Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (17:00) 
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006 (17:00)
ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (17:00)
Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (16:00)
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (17:00)
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Ε.Δ.ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (17:00)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (17:00)
ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (17:00)

Τραυματισμός επιβάτιδος Ι/Φ σκάφους στα Σύβοτα


Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες σήμερα, το Α' Λιμενικό Τμήμα Συβοτων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για τραυματισμό 55χρονης αλλοδαπής επιβάτιδος του Ι/Φ “ΛΟΝΤΟΝ”Ν.Κ. 1029, το οποίο είχε καταπλεύσει στο λιμένα Συβότων.
Κατά δήλωση του Κυβερνήτη, κατά τη διάρκεια του πλου, στη θαλάσσια περιοχή πλησίον “ΛΑΚΚΑΣ” Παξών και ενώ επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η 55χρονη έπεσε από βρεγμένη κλίμακα εντός του σκάφους, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί.
Με τον κατάπλου του Ι/Φ στον λιμένα Συβότων η ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, όπου παραμένει νοσηλευόμενη, ενώ προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Πέτρες στα νεφρά: Πώς να αποφύγετε την υποτροπή


Σταθερή αύξηση του αριθμού των περιστατικών νεφρολιθίασης παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες και οι λόγοι, αν και ασαφείς, αφορούν κυρίως αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδεχομένως να οφείλεται και στην αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, στη μετανάστευση από αγροτικές σε αστικές περιοχές και στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αφού η υψηλότερη θερμοκρασία οδηγεί σε αφυδάτωση και υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου και άλλων ουσιών που σχετίζονται με τον σχηματισμό λίθων.
Στοιχεία μιας μεγάλης έρευνας για την Υγεία και Διατροφή που πραγματοποιήθηκε  μεταξύ των ετών 2007-2010 έδειξε ότι ο επιπολασμός της νεφρολιθίασης στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 10,6% στους άνδρες και 7,1% στις γυναίκες.
 «Η νεφρολιθίαση αναγνωρίζεται ως συστηματική διαταραχή που συνδέεται με χρόνια νεφρική νόσο, απώλεια οστού και κατάγματα, αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο. Πέτρες στα νεφρά σπάνια δημιουργούνται πριν από την ηλικία των 20 ετών, και τα περισσότερα περιστατικά παρατηρούνται μεταξύ της τρίτης και τέταρτης δεκαετίας  της ζωής. Χωρίς ιατρική περίθαλψη, το 5ετές ποσοστό επανεμφάνισης είναι υψηλό, κυμαινόμενο από 35% έως 50% μετά από το αρχικό περιστατικό», μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης.
«Δεδομένου, λοιπόν, του υψηλού επιπολασμού αλλά και του ετήσιου ιατρικού κόστους της νεφρολιθίασης (που στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερβαίνει τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται η οικονομική επίπτωση από τις χαμένες ημέρες εργασίας) είναι φανερή η σημασία της πρόληψης και της αποτροπής του ξανασχηματισμού λίθων. Για την επίτευξη του στόχου αυτού συστήνονται μεταξύ άλλων και ορισμένα διατροφικά μέτρα, τα οποία μερικά ισχύουν για όλους τους ασθενείς και άλλα αποσκοπούν στην αποφυγή δημιουργίας συγκεκριμένων τύπων λίθων», μας εξηγεί περαιτέρω ο Δρ. Καραβιτάκης.