Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Στο Σταυράκι του Δήμου Ιωαννιτών το οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης


Στο Σταυράκι του Δήμου Ιωαννιτών, φιλοξενήθηκε το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση του Δημάρχου κ. Θωμά Μπέγκα και του Προέδρου της Δημοτικής Ενότητας κ. Χαράλαμπου Φωτιάδη. 
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, σε μία ομολογουμένως κατανυκτική ατμόσφαιρα, παρουσία πλήθους πιστών που κατέκλυσαν τον Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης, πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων. 
Η δίψα για πληροφόρηση σε θέματα προαγωγής της υγείας αλλά και το Θεάρεστο κοινωνικό έργου που επιτελεί ο κ. Θεόκλητος στην ενορία του αιτιολογούν τη θερμή υποδοχή της επιστημονικής ομάδας του κ. Στέφανου Φούσα αλλά και την παρουσία κοινού τόσο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού όσο και στον αύλειο χώρο, χάριν στην εξαιρετική διευθέτηση και της παραμικρής οργανωτικής λεπτομέρειας από τον Πανοσολογιώτατο.
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μάξιμος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσέξουμε το σώμα μας, έναν από αυτούς μας διδάσκουν οι γιατροί. Ευχαριστούμε τον καθηγητή, τον κ. Γείτονα και όλους τους επιστήμονες που μας δίδουν από το περίσσευμα αγάπης και γνώσης τους». 
Στην εννοιολογική προσέγγιση της αλληλεγγύης αλλά και στις εκφάνσεις στο Οδοιπορικό αναφέρθηκε ο κ. Ελευθέριος Γείτονας, Βελλαΐτης παιδαγωγός και Διευθύνων Σύμβουλος των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, τονίζοντας:
«Πολύ σημαντική, σε βαρύτητα και προσφορά, η ενότητα της αλληλεγγύης για το Οδοιπορικό, στην οποία συμμετέχουν –επίσης- ο εμπνευστής της, πρώην Υπουργός, κ. Αντώνης Φούσας, ο επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Μποροδήμος και άλλοι». 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Μαυρογιώργος, ο οποίος προσέδωσε μία άλλη διάσταση στο αποτέλεσμα των εργασιών, σε επίπεδο ατομικό αλλά και ευρύτερα κοινωνικό:
«Πριν έρθω να παρακολουθήσω το Οδοιπορικό, υπήρξα αμφιθυμικός και διστακτικός. Τώρα νιώθω ότι βγαίνω από ένα λουτρό γνώσης και ευχαριστώ για αυτό τον καθηγητή κ. Φούσα, τον Μητροπολίτη κ.κ. Μάξιμο, τον Πανοσολογιώτατο κ. Θεόκλητο. 
Κυριολεκτικά συμμετείχα σε λουτρό γνώσης για ολόκληρο το φάσμα της πρόληψης, σε μία εποχή που εκτός από τους κατά φαντασίαν ασθενείς του Μολιέρου, θα πρέπει να μας απασχολήσουν  και οι κατά φαντασίαν υγιείς».
Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χρυσέλης, γυναικολόγος–φαρμακοποιός, Επιμ. Β΄ του Φαρμ. Τμήματος του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» («Πρόληψη καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας»), ο Δημήτριος Γκαρτζονίκας, ορθοπεδικός, («Βιταμίνη D και Οστεοπόρωση»), η Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος («Θλίψη και κατάθλιψη»), ο Απόστολος Καλοφύρης, Γενικός ιατρός («Εκτίμηση και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών»), η Παρασκευή  Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος («Οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική ηλικία»), ο Ζήκος Λιάμης, Ουρολόγος («Καλοήθης και κακοήθης υπερπλασία του προστάτη»),
 η Έφη Μάρκου, Δερματολόγος-αφροδισιολόγος («Γυναικείος μαστός και δέρμα-Τα δερματολογικά προβλήματα στο στήθος»), ο Γιάννης Μπίγγος, Παθολόγος («Οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας»), ο Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος-Χειρ. Οδοντίατρος (Οδοντιατρική πρόληψη και  χρόνιες συστηματικές ασθένειες»), ο Θάνος Παππάς, Παιδίατρος («Συχνές ερωτήσεις από το χώρο της παιδιατρικής»), η Βάια Ρούντου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Πρεσβυωπία και καταρράκτης»), η Ευθαλία  Στεφανάκη, Ειδικός Αλλεργιολόγος-Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας («Αλλεργίας στα δηλητήρια της μέλισσας και της σφήκας»), η Σίσυ Τασσολάμπρου, Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος («Καρκίνος παχέως εντέρου»), η Ευγενία Τσαγκαλίδου, Καρδιολόγος («Πρόληψη της στεφανιαίας νόσου»), ο Κίμων Τσουκανέλης, Ουρολόγος («Παθήσεις κύστης και νεφρών»), η Μαρία Κεφάλα, παιδίατρος, ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος (« Νομική κάλυψη στην υγεία») και ο Σταύρος Σταύρου, πολιτικός επιστήμων («Χρήση και κατάχρηση του Ίντερνετ»).