Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Εκλογές ΟΤΑ: Πλαφόν 5% και πλήρης συνδυασμός για όλους τους υποψηφίους

Τι αλλάζει για τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου
 
Πλήρη συνδυασμό για όλους τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες, γεγονός που αποκλείει τους μεμονωμένους ανεξάρτητους μη κομματικούς συνδυασμούς που θα είναι πολύ δύσκολο να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό αλλά και πλαφόν 5% σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της www.aftodioikisi.gr, αναφορικά με το νέο σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014, το υπουργείο Εσωτερικών.
Μάλιστα, τα δύο αυτά σημεία επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια ομιλία έδωσε μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε κομματικά στελέχη της ΝΔ στην Πεύκη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Βέβαιος ότι θα ισχύσει ο νέος νόμος στις εκλογές το Μαΐου
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μιχελάκης κατέστησε σαφές ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει απαραίτητα να καταρτίσει πλήρη συνδυασμό, ενώ αναφορικά με το πλαφόν τόνισε ότι «είμαστε πιο κοντά στο 5%».
Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν του 5% ήταν η αρχική πρόταση που είχε συζητηθεί μεταξύ των δημάρχων και του ΥΠΕΣ ωστόσο στη συνέχεια ανέβηκε στο 7% σε μία προσπάθεια αφενός να μείνουν εκτός οι μικρές παρατάξεις και αφετέρου να είναι εφικτό να διοικηθεί ο δήμος ή η περιφέρεια για να ξανακατέβει, πλέον, στο 5%.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη χθεσινοβραδινή του ομιλία εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014 θα διεξαχθούν με το νέο εκλογικό σύστημα του ενιαίου ψηφοδελτίου για τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων.


ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τα βορειοδυτικά

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Συγκεκριμένα για την Τετάρτη προβλέπεται ότι θα εκδηλωθούν, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά.
Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σταδιακά μέχρι το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου.
Για την Πέμπτη έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι.
Πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν αρχικά στα δυτικά και βόρεια και μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα.

Ποιοι υπάλληλοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα

Διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με τους υπαλλήλους κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) που εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα και την αξιολόγηση εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατόπιν πλήθους ερωτημάτων προς την αρμόδια υπηρεσία του, όπως αναφέρει το υπουργείο.
Ειδικότερα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρινίζει τα εξής:
«Α) Υπάλληλοι με σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%: προκειμένου οι υπάλληλοι να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα δυνάμει του ν. 4172/2013, διευκρινίζεται ότι ειδικά για την περίπτωση αυτή, δηλ. του/της συζύγου δεν εξετάζεται ο πίνακας 9 του Ε1 (στοιχεία προσώπων που συνοικούν με τους φορολογούμενους και τους βαρύνουν) της φορολογικής δήλωσης (όπως αναφέρεται στην υπ' αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/2/οικ.21634/2.8.2013 -ΦΕΚ 1914/Β/7.8.2013 απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β' με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να διαπιστωθούν οι εξαιρέσεις της περ. Δ της παρ. 2 του άρθρου 90 του ν. 4172/2013).

Public Issue: Λιγότερα χρήματα για τρόφιμα και θέρμανση το 71% των Ελλήνων!

Δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του WWF κατέγραψε τις καθημερινές δυσκολίες της νέας ελληνικής πραγματικότητας και τον αγώνα που κάνουν καθημερινά τα νοικοκυριά για να καλύψουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες τους.
Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων φέρνουν περικοπές και στον οικογενειακό προϋπολογισμό, με το 81% των Ελλήνων να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για θέρμανση ή την ψύξη του σπιτιού του, το 71% να έχει περιορίσει  τις αγορές τροφίμων, ενώ παράλληλα το 62% παραδέχεται ότι καταναλώνει λιγότερο κρέας μέσα στην εβδομάδα.
Το 86% των εθελοντών απάντησε ότι αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, όταν ερωτήθηκαν για το προσωπικό τους εισόδημα, και το 90% ανέφερε ότι έχει περικόψει σημαντικά το μπάτζετ για την αγορά ρούχων και παπουτσιών.
Την ίδια ώρα, το 74% παραδέχτηκε ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρισμού στο νοικοκυριό του.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθησαν, χθες (14-10-2013) το απόγευμα στα Ιωάννινα, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί (δύο άνδρες 37 και 35 ετών και μία 29χρονη γυναίκα), οι οποίοι εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη πόλη των Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, ύστερα από πληροφορίες που περιήλθαν στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ότι σπίτι στο οποίο διαμένουν ο 37χρονος και η 29χρονη, χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης και απόκρυψης ναρκωτικών, αλλά και ως χώρος διακίνησής τους «καβάτζα», πραγματοποιήθηκε έρευνα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 τρεις (3) συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη, συνολικού βάρους (20,5) γραμμαρίων
δύο (2) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (40,7) γραμμαρίων
ένα τσιγάρο κάνναβης
το χρηματικό ποσό των -350- ευρώ, ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών
Επίσης, κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντός της οικίας βρισκόταν και ο 35χρονος δράστης, ο οποίος συνελήφθη.
 Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων. 

«Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: «Επιτακτική είναι η ανάγκη να επαναφέρουμε και να αναβαθμίσουμε την καταργημένη στο Δήμο Πωγωνίου εορτή της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου της 9ης Μαΐου στο Χάνι Δελβινακίου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δολιανά 15/10/2013

Στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14/10,  η Παράταξή μας, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη της 28ης Οκτωβρίου, την  προβολή των αναγκαίων μηνυμάτων του αγώνα του λαού μας ενάντια στον φασισμό αλλά και την σημασία που έχουν στην σημερινή πραγματικότητα η αναβάθμιση τέτοιων σημαντικών γεγονότων, προτείναμε το παρακάτω Ψήφισμα με θέσεις και προτάσεις, που δυστυχώς  δεν  ψηφίστηκε από το Σώμα  θεωρώντας το κατά δήλωση του Δημάρχου κ. Καψάλη ως «κατάπτυστο σε πολλά σημεία».
                   Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η  ΕΞΗΣ: 
«Η 28η Οκτωβρίου είναι η γιορτή της απόλυτης σύμπνοιας του Ελληνικού Λαού»
Οφείλουμε να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες της 28ης Οκτωβρίου, του έπους του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης, γιατί έτσι κρατάμε ζωντανή τη νίκη των λαών ενάντια στο Φασισμό.  Ιδιαίτερα  σήμερα που οι πολιτικοί συνεχιστές των συνεργατών των Ναζιστών και Φασιστών κατακτητών διεκδικούν ξανά κοινωνικό και πολιτικό ρόλο, έχουμε χρέος να πούμε και εμείς τα δικά μας ΟΧΙ.
Οι μεγάλες Εθνικές επέτειοι στην Ελλάδα συνδέονται με την έναρξη και όχι με το αποτέλεσμα ενός αγώνα.
Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την εξέγερση κατά της σκλαβιάς, στις 28 Οκτωβρίου την εξέγερση κατά του Φασισμού, στις 17 Νοέμβρη την εξέγερση κατά της Χούντας.

Το αντάμωμα των απανταχού Κραψιτών Ιωαννίνων, που διοργάνωσε η Αδελφότητα των απανταχού Κραψιτών (Κράψη, Ανατολική και Δρίσκος) στην Αθήνα, το Σάββατο12 Οκτωβρίου 2013,αναδείχθηκε σε γεγονός επιστροφής στην Ηπειρώτικη παράδοση και τις πατρογονικές ρίζες

Ένα παραδοσιακό πανηγύρι επιστροφής στις ρίζες, έζησαν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, οι Κραψίτες (Κράψη, Ανατολική και Δρίσκος)  της Αττικής και όχι μόνο, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου και της Αδελφότητας, στο ιδιόκτητο οίκημα της Αδελφότητας στην οδό Ηπείρου 1 και Αγίου Δημητρίου 184, στον Άγιο Δημήτριο(Μπραχάμι) Αττικής. 

Μάλιστα το αντάμωμα αυτό το ονόμασαν και γιορτή προβατίνας, γιατί προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους βραστή προβατίνα, που ήταν προσφορά των κτηνοτρόφων της Κράψης, του Δρίσκου και της Ανατολικής Ιωαννίνων.

 Η οικοδεσπότης Πρόεδρος της Αδελφότητας Ελένη Καντζέλη, που είναι και Αντιδήμαρχος Αγίου Δημητρίου και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. έκαναν τα αδύνατα δυνατά, για να διασκεδάσουν οι παρευρισκόμενοι, γνήσια και παραδοσιακά ηπειρώτικα, έτσι όπως αρμόζει σε αυτούς που είναι ''εραστές'' της ηπειρώτικης παράδοσης και της ηπειρώτικης μουσικής. Μάλιστα επειδή ο αριθμός αυτών που προσήλθαν ήταν μεγαλύτερος από τον προγραμματισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στην πλατεία πίσω από το οίκημα, τοποθέτησαν και αρκετούς μέσα στην μεγάλη ισόγεια αίθουσα του οικήματος.


Έξι παραστάσεις από το θρυλικό μπαλέτο του θεάτρου Μπολσόι από 20 Οκτωβρίου έως 30 Μαρτίου στην Πρέβεζα

Έξι παραστάσεις από το θρυλικό μπαλέτο του θεάτρου Μπολσόι θα έχουμε φέτος την ευκαιρία να δούμε σε απευθείας μετάδοση στην οθόνη του Πολιτιστικού κέντρου Πρέβεζας.
Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου και εγκρίθηκε η υπογραφή εκ νέου της σύμβασης με τη γαλλική Εταιρία Pathé Live για προβολές παραστάσεων των περίφημων ρωσικών μπαλέτων Μπολσόϊ, μέσω δορυφόρου, από Οκτώβριο έως και τον Μάϊο του 2014. Συγκεκριμένα, ο Δήμος και το Δημοτικό Ωδείο «Σπύρος Δήμας» αξιοποιώντας τον τεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν θα πραγματοποιούν απευθείας λήψεις-μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας με ζωντανές ή και μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσουν παραστάσεις από το Μπολσόι, ένα από τα διασημότερα θέατρα του κόσμου, που για πολλά χρόνια υπήρξε το λίκνο και η στέγη του κλασικού μπαλέτου της Ρωσίας

Οι φόροι δεν έφεραν έσοδα

«Πατατράκ» έπαθαν τα έσοδα που βεβαίωσε η ΓΓΠΣ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με τους φορολογούμενους να παίρνουν εκδίκηση μετά τις αλλεπάλληλες σφαλιάρες στα εισοδήματά τους.
Σε απλή γλώσσα, τσάκισαν τα εισοδήματα, την πάτησαν στους φόρους. Όπως προκύπτει από την σύγκριση των αποτελεσμάτων εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν φέτος σε σχέση με τις περυσινές, τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων μειώθηκαν κατά 12 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 12,3%, αλλά την ίδια ώρα τα έσοδα που βεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών (και παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα τα εισπράξει), κατρακύλησαν κατά 47% χαμηλότερα.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της σκληρής λιτότητας η οποία, αν δεν πειραχθούν οι συντελεστές οδηγεί σε μοιραία απώλεια εσόδων, αν αυξηθούν οι συντελεστές αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. 
Τα λεφτά στο ταμείο, όμως, και στις δύο περιπτώσεις… αναζητούνται.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 82,7 δισ. ευρώ τα δηλωθέντα εισοδήματα φέτος από 94,340 δισ. ευρώ πέρυσι με τους βεβαιωθέντες φόρους να μειώνονται στα 3,635 δισ. ευρώ από 6,823 δισ. ευρώ. 

Ακόμη γλεντούν και χορεύουν στη ''γιορτή τσίπουρου'' στη Νέα Μάκρη που διοργάνωσε η Αδελφότητα Ηπειρωτών Ν. Μάκρης- Ραφήνας και Μαραθώνα

Με την παραδοσιακή μυσταγωγία, αναβίωσε και φέτος η διαδικασία απόσταξης τσίπουρου στη Νέα Μάκρη στο οίκημα των Ηπειρωτών από την τοπική Αδελφότητα Ηπειρωτών Μαραθώνα -Νέας Μάκρης και Ραφήνας ''Η Αγία Ειρήνη'', ''τηρώντας μια συνέχεια πολλών χρόνων'', όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ακατάματος και χαλκέντερος Πρόεδρος της Αδελφότητας Βαγγέλης Φωτόπουλος.
Η αναβίωση της γιορτής του τσίπουρου από την Αδελφότητα των Ηπειρωτών, είναι ένα έθιμο που έχει καταξιωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Μαραθώνα. Απόδειξη ότι το τιμούν με την παρουσία τους όχι μόνο τα μέλη της Αδελφότητας, αλλά πολλοί ακόμα δημότες, που έχουν συνηθίσει να μετέχουν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο παραδοσιακό δρώμενο, αλλά και στο τρικούβερτο γλέντι που το συνοδεύει.

Οδηγίες για την παράδοση-παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης και καυσόξυλων από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου

Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνονται τα εξής:
Με στόχο την προστασία του καταναλωτή κατά την διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης από πιθανά ελλειμματικές παραδόσεις κάτι που επιβαρύνει περισσότερο την τσέπη μας, αναφέρουμε:
Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις ούτε πολύπλοκα και δαπανηρά συστήματα αρκεί ο καταναλωτής :
Να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής ώστε να γίνεται σωστός υπολογισμός του όγκου του καυσίμου ανά εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Ο υπολογισμός της χωρητικότητας είναι εύκολος εφόσον η δεξαμενή έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου και γίνεται με πολλαπλασιασμό των τριών διαστάσεων (μήκος, πλάτος, ύψος) σε μέτρα. 

Το αποτέλεσμα είναι ο όγκος της δεξαμενής σε κυβικά μέτρα που όταν πολλαπλασιαστεί επί (Χ) 1.000 μας δίνει την χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα και να μην μας διαφεύγει ότι το λίτρο είναι μονάδα χωρητικότητας και όχι βάρους. Αντιστοιχεί περίπου σε 1.000 κυβικά εκατοστά νερού.
Καθαρισμός της δεξαμενής: 
Πριν ανάψουμε το καυστήρα μας θα πρέπει να τον καθαρίσουμε και να τον ρυθμίσουμε ώστε να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο ρυπογόνος. Επίσης εξαερισμό σε όλα τα σώματα για καλλίτερη απόδοση.
Να ζητήσει από τον συντηρητή ή τον υδραυλικό της πολυκατοικίας να εγκαταστήσει ένα αξιόπιστο και ασφαλές σύστημα ενδείξεων του αποθέματος της δεξαμενής.
Να ζητήσει από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής.

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για έργα αποκατάστασης ζημιών, ύδρευσης κ.α. της Περιφέρειας Ηπείρου

Αποφάσεις για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο των Π.Ε. Θεσπρωτίας – Ιωαννίνων, την αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Βρυζοκαλάμου Π.Ε. Άρτας και την απομάκρυνση των στραγγιδίων από το ΧΥΤΑ Ελληνικού, έλαβε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.
 Αναλυτικά:
Η Ο. Ε. ανέδειξε τους αναδόχους των παρακάτω έργων:
Αποκατάσταση ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Νικόλαος Κασσαβός.
Σήμανση – Στηθαία ασφαλείας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Γεώργιος Μπρουντζάς.
Αποκατάσταση οδού Λίμνης – Πηγών Αώου – Μονή Βουτσάς και αποκατάσταση υδρομάστευσης, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ. Ανάδοχος Βασίλειο Ι. Αντωνίου.
Αντικατάσταση τμημάτων αγωγών εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Βρυζοκαλάμου, προϋπολογισμού 520.000 ευρώ. Ανάδοχος Χρήστος Καρτερός.
Επίσης ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου, «αποκατάσταση ζημιών οδού προς Σαγιάδα», προϋπολογισμού 85.000 ευρώ.
Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού για την ανάθεση στην «Ένωση Ιδιότυπο Μεταφορική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης», του έργου: «Απομάκρυνση στραγγιδίων για την αποφόρτιση του κυττάρου του ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Ν. Ιωαννίνων)», προϋπολογισμού δαπάνης 133.000 ευρώ.