Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Εκδηλώσεις στις Π. Ε. Ηπείρου για τον εορτασμό λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ως ημέρα πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού καθιερώθηκε, με το άρθρο 4, παράγραφος 1 του νόμου 2703/1999, η 9η Μαΐου κάθε χρόνου.
Στο πλαίσιο του εορτασμού οργανώνονται εκδηλώσεις με περιεχόμενο την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του ελληνικού λαού, εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων.
Ο φετινός εορτασμός, θα γίνει σ’ ολόκληρη τη χώρα τη Δευτέρα  9 Μαΐου 2016.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, για να τιμήσει την ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιεί :
Στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου, στα Ιωάννινα τη Δευτέρα  στις 10:30 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου και κατάθεση στεφάνων στις 11:00 π.μ. στο Ηρώο Μπιζανομάχων, στην κεντρική πλατεία.
Στην Π.Ε. Άρτας, στην Άρτα, στις 10:30 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο (μπροστά από το Ναό).
Στην Π.Ε. Πρέβεζας, στην Πρέβεζα, στις 10:00 π.μ. Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Χαραλάμπους και κατάθεση στεφάνων στις 10:30 π.μ. στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (κεντρική αγορά).
Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, στο Γραικοχώρι, στις 10:10 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Γραικοχωρίου και κατάθεση στεφάνων στις 10:45 π.μ. στο Μνημείο Πεσόντων στο Γραικοχώρι.
Σημαιοστολισμό και φωταγώγηση των δημοσίων καταστημάτων την ημέρα και το βράδυ της εορτής σ’ όλες τις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
Δηλώσεις συμμετοχής για κατάθεση στεφάνων, ως την 8η Μαΐου.
Για την Περιφέρεια Ηπείρου, στα τηλ. 2651087202, 2651076620 (γραφείο Δημοσίων Σχέσεων)
Για την Π.Ε Άρτας στο τηλ. 2681361028
Για την Π.Ε. Πρέβεζας στο τηλ. 26823 60200 & 2682360256 και
Για την Π.Ε. Θεσπρωτίας στο τηλ. 2665099839


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Τοποθέτηση εξωτερικού απινιδωτή στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου

Την Παρασκευή 6 Μαΐου και ώρα 11:00 π.μ. θα γίνει τοποθέτηση  εξωτερικού απινιδωτή, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων, χορηγία της επιχείρησης κηροποϊας  Κ. Μπαράτσας.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήμος Πωγωνίου: Επιτόπια ανθρωπολογική έρευνα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με τις καλύτερες εντυπώσεις ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους στο Δήμο Πωγωνίου οι φοιτητές της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τομέας Γυμναστικής & Χορού) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι φοιτητές φιλοξενήθηκαν από το Δήμο Πωγωνίου για την άσκηση επιτόπιας ανθρωπολογικής έρευνας για τον παραδοσιακό χορό, στα πλαίσια του μαθήματος Εθνοχορολογίας.
Ένα σημαντικό μέρος του μαθήματος αφορά στη μεθοδολογία της εθνογραφικής επιτόπιας έρευνας καθώς και τις συνακόλουθες τεχνικές της.
Έτσι, οι 24 φοιτητές  συμμετείχαν σε χορευτικές εκδηλώσεις του Δήμου, βιντεοσκόπησαν χορούς και πήραν συνεντεύξεις από τους κατοίκους της περιοχής.
Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις παρθένες ομορφιές του Πωγωνίου και την φιλοξενία των κατοίκων του Πωγωνίου και ιδιαίτερα της Τ.Κ. Κουκλιών όπου και διέμειναν.


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι στην Αμφιθέα Άρτας

Για τη διάπραξη της συγκεκριμένης κλοπής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 37χρονου ημεδαπού Ρομά

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας υπόθεση κλοπής από σπίτι, που έγινε χθες (04-05-2016) το μεσημέρι στην Αμφιθέα Άρτας και σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ενός 37χρονου ημεδαπού Ρομά.
Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, χθες το μεσημέρι στην Αμφιθέα Άρτας, ο 37χρονος μαζί με έναν συνεργό του, εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα σε σπίτι 81χρονης ημεδαπής και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας. 

Δήμος Πωγωνίου: Ενίσχυση δράσης 4.1. και αναλύσεις μελιού

Σύμφωνα με την 1268/90610/14/07/2014 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1941) ενισχύεται η δράση 4.1 «Αναλύσεις μελιού», στα πλαίσια του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2014-2016. 
Δικαιούχοι είναι οι μελισσοκόμοι και οι μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, εφόσον το μέλι που παράγουν διατίθεται προς πώληση στην αγορά.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που υπάγονται, το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Ιωάννινα: Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 55χρονος Έλληνας και ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, οι δύο άνδρες συνελήφθησαν διότι στην κατοχή τους καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν προσωρινά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
-δύο συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους (20,7) γραμμαρίων
-μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (0,8) γραμμαρίων και
-ένας σουγιάς με υπολείμματα ηρωίνης

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Νέο εφάπαξ πολλών ταχυτήτων στο Δημόσιο

Ψαλίδι από 13,26%-22,76% για όσους αποχώρησαν μέχρι το τέλος του 2013

Ψαλίδι πολλών ταχυτήτων έρχεται στο εφάπαξ του Δημοσίου και άλλων ταμείων πρόνοιας με το νέο σύστημα υπολογισμού που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.
Οι απώλειες ξεκινούν από 13,26% και φτάνουν έως και 27% για όσους αποχώρησαν με σύνταξη ως 1/9/2013 και μετά.
Λιγότερα θα χάσουν όσοι πρόλαβαν την έξοδο ως τις 31/12/2013, ενώ όσοι αποχώρησαν από 1/1/2014 και μετά και κυρίως όσοι θα αποχωρούν στα επόμενα έτη (2016, 2017, 2018 κλπ) θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες, αναφέρει το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».
Σε λίστα αναμονής είναι 65.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι περιμένουν το εφάπαξ ως και 2,5 χρόνια. Οι νέες πληρωμές, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και κλείσει η αξιολόγηση, αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το Σεπτέμβριο. Τότε θα είναι έτοιμο το Ταμείο Πρόνοιας να τρέξει το νέο σύστημα, ενώ το κρισιμότερο όλων είναι να πάρει και την έξτρα χρηματοδότηση ύψους 350 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του από τα χρωστούμενα εφάπαξ.
Με το νέο σύστημα το εφάπαξ θα υπολογίζεται με δύο τρόπους:

Ευχαριστήρια επιστολή προς την Ομογένεια από τον Επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πωγωνίου κ. Ντότη Δημήτρη

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ   04.05.2016
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
κου ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΟΤΗ
(ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ)

ΠΡΟΣ  
MID ATLANTIC GREEK AMERICAN FOUNDATION
HELLENIC NEWS OF AMERICA   και κ. Παύλο Κοτρότσιο (πρόεδρο & ιδρυτή των MAGAF & HELLENIC NEWS OF AMERICΑ)

Τα λόγια μας είναι ασήμαντα μπροστά στην γενναιόδωρη πρόσφορα των MAGAF, HELLENIC NEWS OF AMERICA  και του κου Παύλου Κοτρότσιου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ δεν αρκεί στο κ. Κοτρότσιο που με τις πράξεις του και τις ενέργειες του αποδεικνύουν  ότι είναι ΕΛΛΗΝΑΣ και δη ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ-ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΙΟΤΗΣ, από όλους εμάς  που διαμένουμε σε αυτό τον τόπο. 
Τα οράματα  του για την γενέτειρα του, τα κάνει πράξη εφαρμογής και συνέχεια γεννά ιδέες που σε βάθος χρόνου  θα τις πραγματοποιήσει  και θα βοηθήσει  τον τόπο και τους κατοίκους.
Η ομογένεια και ο κος Κοτρότσιος προσωπικά, σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας, συμβάλλουν στα μέγιστα ώστε να ανακουφιστούν όσο γίνεται οι συμπολίτες μας.
Μια σειρά προσφορών του στην Κιβωτό του Κόσμου στην Πωγωνιανή, στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κονίτσης, στο Τοπικό ιατρείο του Παρακαλάμου, θεωρεί ότι είναι η αρχή για ένα μεγαλεπήβολο  σχέδιο που έχει  και τονίζει χαρακτηριστικά ότι θα υπάρξει και συνέχεια.
Σαν Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Πωγωνίου, καταρχήν νιώθω περήφανος που πρώτα απ όλα είναι φίλος μου, είναι χωριανός μου, είναι ένας  καταξιωμένος άνθρωπος που δεν λησμονεί την πατρίδα του.
Του υπόσχομαι ότι το πλάνο  που έχει κατά νου, για το καλό του τόπου του και των κατοίκων, εγώ θα βρίσκομαι δίπλα του, όχι μόνο από την θέση που κατέχω, αλλά και σαν άνθρωπος  θα παλέψω  ώστε να υλοποιηθεί το όραμά του.
Φιλέ Παύλο 
Σ΄ ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.

Μετά Τιμής
Ντότης Δημήτρης
(Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πωγωνίου)

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από την Ομογένεια για τα παιδιά την «Κιβωτού του Κόσμου» Πωγωνιανής

«ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ»
Αυτό το μήνυμα αποκομίσαμε κατά την επίσκεψη μας στην «Κιβωτό του κόσμου» του Πατέρα Αντώνιου, στην Πωγωνιανή, ένα χωριό της Ηπείρου, ακριβώς στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Η κα Άντυ Θεοδωρακοπούλου κοινωνική λειτουργός και διευθύντρια της Κιβωτού και η κα Κατερίνα Μαρτίνη, κοινωνική λειτουργός της δομής, καλωσόρισαν τους εκπροσώπους του MID ATLANTIC GREEK AMERICAN FOUNDATION, της HELLENIC NEWS OF AMERICA, κ. Παύλο Κοτρότσιο, πρόεδρο και ιδρυτή των MAGAF & ΗΝΑ, την κα Αφροδίτη Κοτρότσιου, τον κ. Δημήτρη Ντότη (Αρχηγός Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Πωγωνίου), τον κ. Βασίλη Μάτσια (πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πωγωνίου), τον κ.  Χρήστο Χαλιγιάννη, τον κ. Σπύρο Ντότη και την κα Εβίτα Γαβρά.
Έπειτα από μια διεξοδική ξενάγηση στο Σπίτι των παιδιών που αγγίζει τα 8.500 τ.μ. η έκταση του και τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους (δωμάτια ύπνου, τραπεζαρία, κουζίνα, αναγνωστήρια, play rooms, βοηθητικοί χώροι)   1.200 τ.μ. η Κιβωτός λειτουργεί ως Κέντρο Παιδικής Προστασίας, Γεωργική Σχολή, Οικοτροφείο και Κοινωνική Υπηρεσία, με σκοπό ένα ζεστό σπίτι για παιδιά που έχουν ανάγκη από μια αγκαλιά, φροντίδα και αγάπη, ενώ η Γεωργική Σχολή και το Οικοτροφείο δίνουν την ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά να αποκτήσουν σημαντικά εφόδια για μια καλύτερη ζωή.
Οι παραπάνω επισκέπτες παρέδωσαν τρόφιμα για τα παιδιά την Κιβωτού, υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν όσο μπορούν στο γιγάντιο έργο που έχει ξεκινήσει ο Πατέρας Αντώνιος.
Τα λόγια της κας Θεοδωρακοπούλου αφοπλιστικά:
«Το όραμά μας διπλό: αφενός να δημιουργήσουμε μια καινούρια οικογένεια για όλα τα παιδιά της Ηπείρου που αναζητούν την αγάπη και την ασφάλεια, αφετέρου να δώσουμε πνοή και ανάπτυξη σε έναν τόπο που δυστυχώς ερημώνει και που το ελληνικό στοιχείο κοντεύει να εκλείψει».
Ο κ. Κοτρότσιος από την πλευρά του δήλωσε:
«Η σημερινή επίσκεψη είναι ένα αναβάπτισμα για μένα που έζησα και φοίτησα στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής. Και εγώ και ο κ. Μάτσιας είμαστε απόφοιτοι με πολλές καλές αναμνήσεις. Είμαστε σήμερα εδώ μετά από τις επαφές των εδώ αντιπροσώπων και τις ενέργειες της κ. Γαβρά για να προσφέρουμε αυτή την μορφή βοήθειας στην ΚΙΒΩΤΟ και στα ορφανά παιδιά-συμπολίτες μας, εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις της Ομογένειας που δημιούργησε το MAGAF και η εφημερίδα Hellenic News of America και να δώσουμε το παρόν, δημιουργώντας ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας με τους απόδημους Ηπειρώτες και φίλους αυτών από όλα τα μέρη της Ελλάδας και να δούμε από κοινού ποιές είναι οι μελλοντικές ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής της Ηπείρου. Ας κάνουμε όλοι τουλάχιστον αυτές τις μέρες ότι μπορούμε να πλησιάσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Καλή δύναμη στο έργο σας και Καλή Συνέχεια»!

ΟΑΕΔ: Παρατείνεται έως την Δευτέρα 9 Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς

Για 728 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε επιβλέποντες φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παρατείνεται έως την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ για 728 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε επιβλέποντες φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η πρόσκληση αφορά εγγεγραμμένους ανέργους στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ηλικίας από 18 ετών, και γίνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 15 Απριλίου και γίνεται, αποκλειστικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ www.oaed.gr,
χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης.
Στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ μπορεί όποιος θέλει να ενημερωθεί αναλυτικά σχετικά με το ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων και ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Όσον αφορά τα αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, αυτά είναι επτά και είναι τα εξής:
1) To χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
2) To χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
3) Η αναπηρία του υποψηφίου ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω.
4) Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.
5) Η ηλικία.
6) Ο αριθμός ανήλικων τέκνων.

7) Ο αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανηλίκων ή και ενηλίκων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Πάρτι στο "PLEGMA cafe bar", το Σάββατο 7 Μαΐου