Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΟΑΕΕ: Δεν παίρνουν σύνταξη όσοι δεν έχουν απογραφεί

Σε ισχύ από την 1η Μαΐου η απόφαση του ΟΑΕΕ
Σε αναστολή της σύνταξης όσων συνταξιούχων δεν έχουν απογραφεί, θα προχωρήσει από την 1η Μαΐου ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός ενημερώνει τους αναπόγραφους συνταξιούχους, ότι θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε τράπεζα της επιλογής τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της απογραφής.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Οριοθέτηση πληγέντων περιοχών από κατολισθήσες - πλημμύρες


Δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο της Κυβερνήσεως (4-4-2011) οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν τις οριοθετήσεις περιοχών για την αποκατάσταση ζημιών από τις κατολισθήσεις του 2010 της Π.Ε. Ιωαννίνων και αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2010 στις Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Ειδικότερα οι περιοχές που οριοθετήθηκαν ως πληγείσες από κατολισθήσεις στην Π.Ε. είναι οι εξής: Δροσοχώρι, Δαφνούλα, Μουζακαίοι, Μάζια, Χρυσοβίτσα, Ανήλιο, Άρδοση, Σιστρούνι, Σενίκο, Πολύγυρος, Ιτέα, Πράμαντα, Ελληνικό, Δελβινακόπουλο, Ελεύθερο, Πλαγιά.


Οι περιοχές που οριοθετήθηκαν ως πληγείσες από τις πλημμύρες είναι οι εξής:



Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων: Ελεούσα, Βουνοπλαγιά, Περάτη, Κουκλέσι, Μουσιωτίτσα, Πέραμα, Αμφιθέα, Πεδινή, Κατσικά, Βασιλική, Δροσοχώρι, Καστρίτσα, Κουτσελιό, Λογγάδες, Μουζακαίοι, Χαροκόπι, Ανατολή και Νήσος.


Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας: Γλυκή, Βρυσέλλα Κυπάρισσος, Κορίτιανη.
Αρμόδια Υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών των κτιρίων είναι ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Ν. Κοζάνης.
Για την υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους, ορίστηκε ημερομηνία έξι μηνών από τη δημοσίευση των αποφάσεων στο Φ.Ε.Κ..


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Προσφορά για τους πελάτες του καταστήματος αγροτικών εφοδίων.

Σε συνέχεια της ήδη ανακοινωθείσας εμπορικής πολιτικής, η ΕΑΣ Πρέβεζας σε όσους καλλιεργητές αραβοσίτου πραγματοποιήσουν το 80% των αγορών τους σε εφόδια (σπόροι-λιπάσματα-φυτοφάρμακα) για την καλλιέργειά τους από τα υποκαταστήματά της οργάνωσης, θα δοθεί επιπλέον τιμή ίση με το 5% της τιμής που θα ανακοινωθεί για τις ποσότητες αραβοσίτου που θα παραδώσουν προς πώληση στην οργάνωση κατά την προσεχή συγκέντρωση του Φθινοπώρου.
Αυτό ανακοίνωσε η ΕΑΣ Πρέβεζας.


ΠΗΓΗ: www.paseges.gr

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Στήριξη στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»


Την πλήρη στήριξη του στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.


Ο Περιφερειάρχης, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο, αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό και στελέχη του Νοσοκομείου, ενώ είχε συνάντηση με τον Διοικητή κ. Θ. Μεσσήνη, τον Υποδιοικητή κ. Φ. Βάββα, τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Μιχ. Παππά και την Προϊσταμένη των Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Κική Κωστή, από τους οποίους ενημερώθηκε για το έργο που επιτελείται.


«Στηρίζουμε το νοσοκομείο “Χατζηκώστα”. Παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και είναι πολύ χρήσιμο για την περιοχή». υπογράμμισε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι: «Παρακολουθούμε την προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου να ανταπεξέλθει στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Η Περιφέρεια είναι πρόθυμη για συνεργασία με το Νοσοκομείο, σ΄ ότι μας ζητηθεί», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας λάθος το δημοσίευμα που αναφέρονταν στη λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά και «λάθος την πληροφόρηση» που παρέχεται στο Υπουργείο.


Στο έργο που επιτελεί διαχρονικά το Νοσοκομείο αναφέρθηκε ο Διοικητής του κ. Θ. Μεσσήνης, που το χαρακτήρισε «πανελλήνιας ακτινοβολίας» , ενώ στη συνεργασία που υπάρχει με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας αναφέρθηκε ο κ. Φ. Βάββας, που υπογράμμισε ότι η διοίκησή του κάνει το καλύτερο για να ανταποκριθεί στο δύσκολο ρόλο που έχει επωμισθεί.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Το Travel Channel στην Ήπειρο


Το Δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Travel Channel βρέθηκε στην Ήπειρο για να αποτυπώσει εικόνες της Ηπείρου και να τις μεταδώσει σε όλο τον κόσμο. Το Travel Channel είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά κανάλια στον κόσμο, εκπέμπει σε 117 χώρες και 19 γλώσσες μέσω Nova, ενώ η συγκεκριμένη εκπομπή έχει τον τίτλο Flavours of Greece και θα μεταδοθεί περί το Σεπτέμβριο. Η ευκαιρία αυτή για προβολή της Ηπείρου προέκυψε ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της Ηπείρου στην εκδήλωση του Λονδίνου.


Στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου συνόδεψαν τον παρουσιαστή Charlie Ottley και τον cameraman και παραγωγό Alasdair Grant στην περιήγησή τους στην Ήπειρο, ενώ πήραν μια καλή γεύση από την Ηπειρώτικη φιλοξενία σε ξενοδοχεία της περιοχής. Κατά τις δύο μέρες της διαμονής τους, 16 και 17 Απριλίου, και παρά τον βροχερό καιρό, αποτύπωσαν την παρασκευή της Ηπειρώτικης πίτας από γυναίκες του συνεταιρισμού Γυμνοτόπου ενώ παρουσίασαν την εκπληκτική εμπειρία του rafting στα Ηπειρώτικα ποτάμια, κάνοντας οι ίδιοι rafting στον Άραχθο.


Η συμπερίληψη εικόνων από την Ήπειρο σε τηλεοπτικές εκπομπές παγκόσμιας εμβέλειας αποτελούν μια εξαιρετική προβολή της περιοχής η οποία μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον τουρισμό. Η δημοσιότητά αυτή ανέφερε ο κος Στράτος Ιωάννου «δεν αγοράζεται, διότι το κόστος θα ήταν τεράστιο και επιτυγχάνεται μόνο ως αποτέλεσμα ενεργειών δημοσίων σχέσεων. Είμαστε ευτυχείς που η συμμετοχή της Ηπείρου στην έκθεση του Λονδίνου, ανάμεσα σε όλα τα οφέλη που έφερε, πέτυχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ταξιδιωτικών εκπομπών διεθνούς απήχησης».


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: «Τσίμπησε» λίγο το επιτόκιο, έφτασε 4,10% στη σημερινή δημοπρασία

Με σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο στο 4,10%, από 3,85% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Φεβρουαρίου, υπερκαλύφθηκε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Αντλήθηκαν 1,625 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές τράπεζες να αποκτούν το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης.

ΕΛΓΑ: Τη Μεγάλη Πέμπτη οι αποζημιώσεις στους Ηπειρώτες αγρότες

Τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις και κρατικές ενισχύσεις ύψους 19,1 εκατ. ευρώ.


Η καταβολή αυτή αφορά ζημιές που επήλθαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια.
Ειδικότερα:


Α) Στη φυτική παραγωγή αφορά ζημιές ύψους 15,2 εκατ. ευρώ από παγετό, χαλάζι, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα κ.λ.π. την χρονική περίοδο Μάρτιος 2010 –Σεπτέμβριος 2010 στους ακόλουθους νομούς: Αργολίδας, Αρκαδίας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονικης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λευκάδος, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Χαλκιδικής.


Β) Στο ζωικό κεφάλαιο αφορά ζημιές ύψους 852,5 χιλ. ευρώ από διάφορα ζημιογόνα αίτια κατά το 2010, σε όλη τη χώρα.


Γ) Οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) ύψους 3 εκατ. ευρώ αφορούν ζημιές του Α τριμήνου του 2008 στο φυτικό και πάγιο κεφάλαιο των νομών: Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Ευβοίας, Δράμας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Τρικάλων, Χανίων .


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του οργανισμού στην διεύθυνση www.elga.gr

ΣΔΟΕ: "Τσίμπησαν" 2.350 που έκρυβαν εισοδήματα

Οι 500 με ακίνητα σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, 1.700 αγόραζαν και πωλούσαν ακίνητα χωρίς να τα δηλώνουν, 150 μεγαλοκαταθέτες και “σκαφάτοι” που “κάηκαν” από το πόθεν έσχες.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία τα «παχυλά πορτοφόλια» που φαίνεται πως έκρυβαν συστηματικά από την εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα βάζει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών.


Πρόκειται για 2.350 φορολογούμενους και συγκεκριμένα για κατασκευαστές ακινήτων, μεσίτες, μεγαλοκαταθέτες αλλά και Έλληνες με μεγάλη ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό.
500 εξ αυτών είναι φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν να έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αυτή την περίοδο διενεργεί διασταυρώσεις, προκειμένου να εντοπίσει κυρίως αν η συγκεκριμένη περιουσία δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δήλωναν τα τελευταία χρόνια.
1.700 είναι εργολάβοι -κτηματομεσίτες, που πωλούν και αγοράζουν μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες και δεν δήλωναν τα εισοδήματα που εισέπραξαν από τις αγοραπωλησίες αυτές.
150 είναι τα φυσικά πρόσωπα, που ανεξαρτήτως κοινωνικής κατηγορίας και οικονομικής τάξης, επιλέχθηκαν βάσει τυχαίου δείγματος με βάσει τα κριτήρια επικινδυνότητας και υπόκεινται σε έλεγχο πόθεν έσχες. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι εμφανίζουν υψηλές καταθέσεις, ακριβά αυτοκίνητα, κότερα και πολυτελή ακίνητα.
Και οι τρεις ομάδες- στόχοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και να αποδείξουν πως απέκτησαν τόσο μεγάλη περιουσία.
Η Κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να βάλει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού μόνο για φέτος έχουν προβλεφθεί έσοδα 1,6 δις. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά σειρά ελέγχων σε φορολογούμενους που μετέφεραν τα χρήματά τους σε τράπεζες του προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος των καταθέσεών τους δικαιολογείται από το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία.
Μεταξύ αυτών θα βρεθούν και φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ στην Ελλάδα δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, στο εξωτερικό είναι κάτοχοι καταθέσεων πολύ υψηλών ποσών.
Σημειώνεται ότι το 2010 αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις ύψους 30 δισ. ευρώ από αυτά 16 δις. είχαν προορισμό τράπεζες του εξωτερικού.
Εκτός από τις καταθέσεις στο επίκεντρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων θα βρεθεί και η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.
Μάλιστα, από τους πρώτους 9.500 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που δεν υπέβαλαν τη δήλωση ΦΜΠΑ το 2007, οι φάκελοι των 100 πρώτων έχουν ήδη σταλεί στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα για εξονυχιστικό έλεγχο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ξεκίνησε η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Από την περασμένη εβδομάδα, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει ξεκινήσει η καταβολή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες διαφόρων περιοχών της χώρας. Η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζεται με διαφορετική ένταση, αναλόγως την περιοχή και τη ΔΟΥ.


Θυμίζουμε ότι κατά την περσινή χρονιά οι αγρότες έλαβαν ως επιστροφή ΦΠΑ περί τα 380 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε διευκρινιστική εγκύκλιο προς τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ενώ διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της ΠΟΛ 1051/23.3.2011 (απόφαση του Υπουργού Οικονομικών) σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για το έτος 2011, απέστειλε προς τις οργανώσεις – μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ παρέχει με σχετική επιστολή ο γενικός διευθυντής της συνομοσπονδίας, κ. Γιάννης Τσιφόρος.

Την ανωτέρω απόφαση θα την αναζητήσετε στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ www.paseges.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης

Σε πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης για το 2010, 4.825 παραγωγών με ποσό 9.890.573,74 ευρώ προχώρησε την Μεγάλη Δευτέρα ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Εξάλλου, την περασμένη Τετάρτη ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης για το 2009, 2.690 παραγωγών με ποσό 3.498.652,23 ευρώ.

ΙΚΑ: «Λαβράκια» βγάζουν οι έλεγχοι

Συντάξεις και στον... άλλο κόσμο!


Μετά θάνατον έπαιρναν τη σύνταξη του ΙΚΑ 244 συνταξιούχοι, όπως αποκαλύφθηκε σε ελέγχους του ΙΚΑ στα υποκαταστήματα της χώρας. Το αποκάλυψε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών Ν. Νικολόπουλου, Θ. Καράογλου και Α. Καριπίδη.
Πρόκειται για περιπτώσεις εξαπάτησης του Ταμείου και των ασφαλισμένων του από συνδικαιούχους σε λογαριασμούς συντάξεων του ΙΚΑ, οι οποίοι ακόμη και για χρόνια μετά το θάνατο των δικαιούχων, συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις τους, ζημιώνοντας το ΙΚΑ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα συστηματικούς ελέγχους στα αρχεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ ξεκινώντας από όσους έχουν γεννηθεί προ του 1922.


Μέχρι στιγμής οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί σε 38 υποκαταστήματα και από τις 1.669 περιπτώσεις ενηλίκων που εντοπίσθηκαν είχαν αποβιώσει οι 244 χωρίς να έχει δηλωθεί στις υπηρεσίες του ΙΚΑ ΕΤΑΜ οπότε και οι συντάξεις συνέχισαν να εισπράττονται από τους συγγενείς τους. Το ΙΚΑ απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων που είχαν δοθεί παράνομα ως παροχές, όμως σε 13 περιπτώσεις υπήρξε άρνηση επιστροφής των ποσών αυτών οπότε και εκδόθηκαν καταλογιστικές αποφάσεις.
Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται είσπραξη παροχών μετά το θάνατο του συνταξιούχου, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος εφαρμόζουν τις γνωμοδοτήσεις του Δ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αρ. 431/2001) και του Γραφείου Νομικού Συμβουλίου του ΙΚΑ (αρ.5362/28.5.2008), εκδίδουν καταλογιστικές αποφάσεις κατά των συδικαιούχων του κοινού λογαριασμού ή των κληρονόμων του αποβιώσαντος συνταξιούχου και προχωρούν σε διαδικασίες είσπραξης των ποσών που αντιστοιχούν στις συντάξεις που δόθηκαν μετά θάνατον.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΔΗΜΟΣΙΟ: Κατάργηση αυτόματης ωρίμανσης


Αυξήσεις με αξιολόγηση της παραγωγικότητας


Η κατάργηση του συστήματος της «αυτόματης ωρίμανσης» στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα προβλέπεται στο ενιαίο μισθολόγιο, που προωθεί η κυβέρνηση.


Σύμφωνα με τα έως σήμερα ισχύοντα, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας ανά διετία. Με το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, από το 2012 το σύστημα θα αλλάξει και η αύξηση θα δίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και δεν θα συνδέεται πλέον με τα χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά θα χορηγείται με βάση την παραγωγικότητα και κατόπιν αξιολόγησης. Ανάλογα κριτήρια θα ισχύσουν και για την εξέλιξη κάθε εργαζομένου στο Δημόσιο.


Έτσι προβλέπεται ότι η επιλογή προϊσταμένων θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και συγκεκριμένα μέσω γραπτού διαγωνισμού, μοριοδότησης και συνεντεύξεων από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων.


Το Συμβούλιο αυτό θα αποτελείται από τέσσερα μέλη του ΑΣΕΠ και έναν εκπρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη και ο πρώτος διαγωνισμός για την επιλογή προϊσταμένων προβλέπεται να διεξαχθεί στο τέλος του 2011, κατά τον οποίο οι υποψήφιοι θα απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο πολλαπλών ερωτήσεων που θα συνταχθεί με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί ρύθμιση ώστε στο σύνολό τους οι δημόσιοι υπάλληλοι να θεωρούνται εργαζόμενοι σε αυτό και όχι στα υπουργεία, όπου υπηρετούν, ώστε με αυτόν τρόπο να διευκολύνονται οι μετακινήσεις μεταξύ υπηρεσιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Με 168 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι δήμοι από τους ΚΑΠ

Στην τακτική επιχορήγηση του μηνός Απριλίου προς όλους τους δήμους της χώρας προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), με απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου.


Το ποσό των 167.675.285 ευρώ που κατανέμεται προς τους δήμους, προορίζονται προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών και κατά προτεραιότητα δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού τους.

Νομός Άρτας
ΑΡΤΑΙΩΝ: 834.662,30
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ: 133.993,92
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 171.153,39
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ: 241.144,57


Νομός Θεσπρωτίας
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: 627.972,38
ΣΟΥΛΙΟΥ: 227.491,14
ΦΙΛΙΑΤΩΝ: 257.297,43

Νομός Ιωαννίνων
ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 171.562,31
ΔΩΔΩΝΗΣ: 250.271,16
ΖΑΓΟΡΙΟΥ: 139.514,03
ΖΙΤΣΑΣ: 363.784,62
ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: 1.540.625,66
ΚΟΝΙΤΣΑΣ: 218.412,76
ΜΕΤΣΟΒΟΥ: 134.450,82
ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 266.634,33


Νομός Πρέβεζας
ΖΗΡΟΥ: 284.013,78
ΠΑΡΓΑΣ: 257.723,82
ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 564.890,59

Από 80 έως 145 ευρώ θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι

Από 80 έως 145 ευρώ υπολογίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ότι θα κοστίσει, κατά μέσο όρο, το φετινό πασχαλινό τραπέζι, ενώ υπενθυμίζει ότι πέρυσι το μέσο κόστος κυμάνθηκε από 90 ως 150 ευρώ και όπως εξηγεί αυτό συμβαίνει οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής κυμαίνονται οριακά χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.


Η ΕΣΕΕ με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αλλά και την τιμοληψία του ινστιτούτου ερευνών (ΙΝΕΜΥ) της συνομοσπονδίας σε σούπερ μάρκετ, κεντρικές και λαϊκές αγορές υπολογίζει ότι το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, θα κυμανθεί από 80 έως 145 ευρώ, (90 ως 150 το 2010), και η τιμή του πασχαλινού οβελία θα διαμορφωθεί στα 8,5 έως 11 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία, 7 έως 10 ευρώ στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και 7 έως 9 ευρώ στη Βαρβάκειο Αγορά για εγχώρια αμνοερίφια τα οποία, όπως τονίζει η ΕΣΕΕ, φέτος πωλούνται φθηνότερα από τα εισαγόμενα. Κατά την εκτίμηση της συνομοσπονδίας οι πληροφορίες από την πλευρά των χονδρεμπόρων κρέατος ότι φέτος το αρνί θα πωλείται ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι δεν επαληθεύονται από τα στοιχεία των προμηθειών που έγιναν μέχρι το περασμένο Σάββατο.
Τελικά εκτιμάται ότι η μέση τιμή του κιλού φέτος θα διαμορφωθεί οριακά φθηνότερα.
Το υπουργείο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποιεί τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, προ δεκαημέρου, ενδεικτικά ανέφερε ορισμένες τιμές οι οποίες προσομοιάζουν με τις τιμές που συνέλλεξε η ΕΣΕΕ και από τις οποίες προκύπτει ότι το νωπό αρνί εμφανίζει μείωση σε σχέση με πέρυσι που φθάνει το 13,48%, το νωπό κατσίκι μείωση 11,19%, το νωπό κοτόπουλο μείωση 28,8% ενώ αναφέρεται και τιμή χοιρινής μπριζόλας +0,18%.


Παράλληλα, οι τιμές στα λαχανικά παρουσίαζαν μειώσεις που φθάνουν και το 43%. Ωστόσο, ακριβότερη διαμορφώνεται η τιμή της πατάτας και της ντομάτας κατά 9% και 6,7% αντίστοιχα. Ειδικά δε η τιμή της εισαγόμενης πατάτας είναι ακριβότερη κατά περίπου 43%, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται διεθνώς.


Όσον αφορά την κατηγορία των πασχαλινών δώρων, υπολογίζεται ότι το κόστος για την εφετινή περίοδο κυμαίνεται: λαμπάδες απλές σε πολυκαταστήματα 7,90 με 15, λαμπάδες απλές σε καταστήματα κέντρου Αθηνών και Πειραιώς 5,90, αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος - απλά 9,90, αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος - διακοσμημένα 15 με 25 ευρώ, σοκολατένια αυγά 4 με 17 ευρώ και καλαθάκια 4 με 6 ευρώ.

ΤτΕ: Αύξηση «κόκκινων» δανείων περιμένει και το 2011

Η ανοδική τάση του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2011, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το 2010.


Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η σημαντική επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, λόγω του αντίξοου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, συνοδεύτηκε από σημαντική άνοδο του λόγου των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων, από 7,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009 σε 10,4% τον Δεκέμβριο του 2010, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για συνέχιση της ανοδικής τάσης και το 2011.


Πιο συγκεκριμένα ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων στην στεγαστική πίστη αυξήθηκε από 7,4% το 2009 σε 10% το 2010. Στην καταναλωτική πίστη ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση και ανήλθε σε 20,5% το 2010 από 13,4% το 2009. Στην επιχειρηματική πίστη παρουσιάστηκε αύξηση από 6,7% σε 8,7%.

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Συνάντηση με τους ψαράδες του Αμβρακικού για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της θάλασσας


Σοβαρή η περιβαλλοντική υποβάθμιση της θάλασσας


Η περιβαλλοντική υποβάθμιση του Αμβρακικού κόλπου αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση της Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη με εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και τους βουλευτές νομού Άρτας Δ. Τσιρώνη και Π. Στασινό, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα. Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τεράστια οικολογική καταστροφή, από την οποία απειλείται ο Αμβρακικός κόλπος και στις δυνατότητες εξεύρεσης λύσεων σε κοινοτικό ή εθνικό επίπεδο και χρηματοδότησής τους. Το οικοσύστημα του κόλπου έχει διαταραχθεί σοβαρά από εξωγενείς παράγοντες και δραστηριότητες (βιομηχανικά, γεωργικά και αστικά λύματα, ιχθυοτροφεία, κ.λ.π.), που έχουν περιορίσει την περιεκτικότητα των υδάτων σε οξυγόνο, με αποτέλεσμα την απειλή αφάνισης των ιχθυοαποθεμάτων.


Η Επίτροπος ενημέρωσε τους συνομίλητές της για τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών πιέσεων, που δέχεται το οικοσύστημα του κόλπου.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη άμεσης συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους κανόνες αλιείας, που προβλέπει ο Μεσογειακός Κανονισμός, όσον αφορά τα αλιευτικά εργαλεία μηχανότρατα, βιντζότρατα και γρι-γρι.


ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

ΑΡΤΑ: Εθελοντικός καθαρισμός του κάστρου

Σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πολιτιστική κληρονομιά της Άρτας, η δημοτική Αρχή προχώρησε στη διοργάνωση εθελοντικού καθαρισμού του κάστρου της πόλης ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Πέμπτη, 21 Απριλίου, στις 10 το πρωί.


Στην επιχείρηση καθαριότητας του ιστορικού μνημείου θα συμμετάσχουν πολιτιστικοί φορείς, εθελοντικές ομάδες αλλά και απλοί πολίτες έτσι ώστε ο συγκεκριμένος ιστορικός χώρος να μπορεί να δεχτεί τουρίστες την περίοδο του Πάσχα.


Το κάστρο παρέμενε κλειστό για 15 χρόνια περίπου και για πρώτη φορά φέτος, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, θα ξανανοίξει τις πύλες του προκειμένου να υποδεχτεί τους επισκέπτες.


ΠΗΓΗ: www.Zougla.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ημερήσια Διάταξη Επιτροπή Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης




Τη Μεγάλη Τετάρτη 20/4/2011, και ώρα 10.00 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Διοικητήριο Περιφέρειας Ηπείρου Πλ. Πύρρου 1 Ιωάννινα, 2ος όροφος), συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:


1. Επικύρωση αποφάσεων 1ου Πρακτικού της Συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου


2. Έγκριση Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΙΓΜΕ και της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: «Μελέτη κατολισθήσεων στα Δ.Δ. Μουζακαίων, Δαφνούλας, και Μάζια του Δήμο Ιωαννιτών».


3. Έγκριση Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Ε. Θεσπρωτίας, Δήμου Σουλίου και ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: «Επισκευή αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς»


4. Έγκριση Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Ε. Ιωαννίνων, Δήμο Ζίτσας & ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: « Επισκευή καταθλιπτικού αγωγού Α4 Ροδοτοπίου»


5. Έγκριση Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Ε. Ιωαννίνων, Δήμο Ζίτσας και ΤΟΕΒ Λιθίνου, καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: « Αποκατάσταση αρδευτικού Λιθίνου»


6. Έγκριση Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Ε. Πρέβεζας, Δήμο Ζητού και ΤΟΕΒ Μπόϊδα Μαυρής, καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης για την Πράξη: « Αποκατάσταση βλαβών αντλιοστασίου Αο Παντάνασσας (ΤΟΕΒ Μπόϊδα Μαυρής)».


7. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αιολικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 17,5 Mwp στις θέσεις «Ράχη Λάνη»,«Νάστος»,«Καθάρια Ράχη»,«Κολοβού» (όρη Κουρέντων) των Δήμων Δωδώνης και Ζίτσας Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, Περιφέρεια Ηπείρου.» της εταιρείας «ADEMCO ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΟΥΡΕΝΤΩΝ ΕΠΕ».(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού)


8. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στην εκμετάλλευση λατομείου αδρανών υλικών, έκτασης 27.101,94 τ.μ. στη θέση «Πολύκενο», Τ.Δ. Δελβινακίου, Δήμου Πωγωνίου, φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η κ. Όλγα Πάντου (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).


9. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 67138/13-10-08 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.), δυναμικότητας 230 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 19,6 στρ.. στη θέση «Όρμος Παναγιά» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της εταιρείας «ΛΩΡΙΔΑ Α.Ε.» (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).


10. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 4122/19-9-07 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.),δυναμικότητας 230 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 10 στρ. στη θέση «Κάτω Αετού» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της εταιρείας : «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε (πρώην Ερινός Α.Ε.).». εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).


11. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 1845/28-4-09 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.), δυναμικότητας 230 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 20 στρ. στη θέση «Σταυρός Αετού» Λωρίδας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της Εταιρείας: «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε. (πρώην Ιχθυοκαλλιέργειες Καλαμά)».(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).


12. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 2103/30/0/07 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.), δυναμικότητας 204 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 16,9 στρ. στη θέση «Κάτω Αετός» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της εταιρείας: «MARICOM FISH A.E.»,(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).


13. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Κατασκευές στον αιγιαλό και θαλάσσιο χώρο, στη θέση «Χασομέρι Αετού» Λωρίδα Σαγιάδας της Δημοτικής Ενότητας Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών, Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου», της εταιρείας: «ΔΕΛΦΙΝΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.», (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).


14. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αξιοποίηση της υφιστάμενης αρδευτικής γεώτρησης στη θέση «Βρυση Πασιά» Τοπικής Κοινότητας Ασπραγγέλων της Δημοτικής Ενότητας Κεντρικού Ζαγορίου του Δήμου Ζαγορίου, Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, με σκοπό τον ποιοτικό έλεγχο του νερού αυτής για βιομηχανία εμφιάλωσης». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι οι κ.κ. Μαντζούκας Βασίλειος – Απόστολος και Ελευθέριος. (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).


15. Έγκριση Συμμετοχής στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση : « ΤΑΞΙΔΙ» 16. Έγκριση Συμμετοχής στην Έκθεση «20 AGRO QUALITY FESTIVAL»


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr