Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Σωτήρης Τσιόδρας: 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 74 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 74 νέα κρούσματα και 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 966 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Συνολικά 66 νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, οι 65 από τους ασθενείς που νοσηλεύονται βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Δήμος Πωγωνίου: Ευχαριστήριο προς την TOYOTA EΛΛΑΣ για τη δωρεάν παροχή οχήματος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών των κοινωνικών υπηρεσιών για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία


Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα την TOYOTA EΛΛΑΣ για τη δωρεάν παροχή οχήματος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών των κοινωνικών υπηρεσιών για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.
Το όχημα παρέλαβε ο Δημαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Σιούτη και τον Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Γρηγόρη Μποντίνη. 
Κατά την παραλαβή ο κ. Καψάλης δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστούμε πολύ την TOYOTA EΛΛΑΣ για την κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Οι ανάγκες των Ο.Τ.Α. είναι πλέον αυξημένες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και κάθε χείρα βοηθείας γίνεται δεκτή με ανακούφιση. Ευχόμαστε και άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν την ιδιαίτερα συγκινητική σας κίνηση γιατί μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να νικήσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό. Το όχημα θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της προσωρινής δομής Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης που συνδράμει τους δημότες τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα μας και όλος ο πλανήτης».

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εβδομήντα οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 26 Μαρτίου:
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.113) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα , ως ακολούθως:
(344) στην Αττική,
(92) στην Κρήτη,
(90) στα Ιόνια Νησιά,
(89) στη Θεσσαλονίκη,
(85) στη Δυτική Ελλάδα,
(73) στην Πελοπόννησο,
(70) στην Ήπειρο,
(63) στην Κεντρική Μακεδονία,
(55) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(42) στη Στερεά Ελλάδα,
(40) στη Θεσσαλία,
(32) στο Βόρειο Αιγαίο,
(30) στο Νότιο Αιγαίο και
(8) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (4.063) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (7) παραβάσεις και συνελήφθησαν (7) άτομα, ως ακολούθως:
(3) στο Νότιο Αιγαίο,
(1) στην Αττική,
(2) στην Κεντρική Μακεδονία και
(1) στην Κρήτη.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (271) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (280) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Εξιχνιάσθηκαν διαδοχικές διαρρήξεις που έγιναν το ίδιο βράδυ σε σταθμευμένα λεωφορεία στην Ηγουμενίτσα


Ως δράστης ταυτοποιήθηκε ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές και φορά ξένης ιδιοκτησίας κατ’ εξακολούθηση

Εξιχνιάσθηκαν έξι (6) κλοπές και μία (1) απόπειρα κλοπής από λεωφορεία, από τα οποία ο κατηγορούμενος αφαίρεσε χρηματικά ποσά, προκαλώντας παράλληλα σημαντικές φθορές σε αυτά.

Η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας οδήγησε στην ταυτοποίηση της εγκληματικής δράσης ενός ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για κλοπές (τετελεσμένες  και σε απόπειρα) και φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατ’ εξακολούθηση.
Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, νυχτερινές ώρες της 20 προς 21/03/2020, ο κατηγορούμενος προέβη σε διαδοχικές διαρρήξεις επτά (7) Δ.Χ. λεωφορείων, τα οποία ήταν σταθμευμένα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.
Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε χρηματικά ποσά από τις κερματοθήκες των έξι εκ των επτά παραπάνω λεωφορείων, ενώ προκάλεσε σε αυτά σημαντικές φθορές.
Στο πλαίσιο των ερευνών, αστυνομικοί της προαναφερόμενης υπηρεσίας εντόπισαν τον κατηγορούμενο χθες (26-03-2020) το μεσημέρι σε περιοχή του Νομού Θεσπρωτίας και τον προσήγαγαν, πλην όμως δε συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.
Κατασχέθηκαν:
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του, ως μέσο διευκόλυνσης τέλεσης των αξιόποινων πράξεων και
ένα ζεύγος γάντια
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας.

Η Τοπική Κοινότητα Δελβινακίου στο πλευρό των ηλικιωμένων

 Η Τοπική Κοινότητα Δελβινακίου στο πλευρό των ηλικιωμένων.

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Παρασκευή 27 Μαρτίου)


Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα ( Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020) το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
• Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι, σε σταθερή κατάσταση.
• Εισήχθη σήμερα και νοσηλεύεται στη Μονάδα Λοιμωδών το θετικό κρούσμα ατόμου του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας.
• Η γιατρός του νοσοκομείου που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της.
• Όλα τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά.
2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Αναμένονται αποτελέσματα από εννέα δείγματα.
• Όλα τα υπόλοιπα δείγματα των προηγούμενων ημερών έχουν βρεθεί αρνητικά.
3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Σήμερα 27/3 ελήφθησαν εννέα νέα δείγματα, τα οποία στάλθηκαν για διερεύνηση.
• Από τα δέκα έξι δείγματα που ελήφθησαν κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα έξι (6) είναι αρνητικά και αναμένονται αποτελέσματα για τα υπόλοιπα.
• Οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου, που νοσηλεύεται στα Ιωάννινα, παραμένουν σε περιορισμό στην οικία τους και παρακολουθούνται.
4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Το ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου νοσηλεύεται από σήμερα στο Γ.Π.Ν. Ιωαννίνων.
• Όλες οι διαπιστωμένες επαφές με το ανωτέρω κρούσμα, επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.
• Στο Νοσοκομείο συνεχίζουν να νοσηλεύονται τρία ύποπτα κρούσματα SARS-COV-2 και αναμένονται αποτελέσματα των σχετικών δειγμάτων. Δύο αποτελέσματα από άλλα ύποπτα κρούσματα επέστρεψαν αρνητικά στον SARS-COV-2.
5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Σήμερα 27/3 στάλθηκε ένα νέο δείγμα για διερεύνηση.
• Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί έως τώρα.
Αναχωρούν σήμερα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 23.00 και 1.00 π.μ. (μία ώρα μετά τα μεσάνυκτα) για τα λιμάνια Ανκόνα και Πρίντεζι της Ιταλίας δέκα εννέα Ιταλοί υπήκοοι, οι οποίοι βρίσκονταν σε αναμονή για επαναπατρισμό στο Camping του Δρεπάνου, αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες. Η μετάβασή τους στον Κεντρικό Λιμένα Ηγουμενίτσας θα γίνει με την τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας για τη Δημόσια Υγεία και με την συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηγουμενίτσας και του Λιμενικού Σώματος.
Στο Camping εξακολουθούν να φιλοξενούνται δέκα πέντε άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, για τους οποίους συνεχίζονται οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του Επιδόματος Παιδιού (Α21)


Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ότι:
Άνοιξε και πάλι σήμερα 27 Μαρτίου 2020 και ώρα 13.00 μ.μ., η ηλεκτρονική πλατφόρμα αίτησης Α21 για την υποβολή αίτησης για το Επίδομα Παιδιού έτους 2020.
Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού, θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ https://www.idika.gr/epidomapaidiou  ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr , με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.
Η πρώτη δόση του 2020 θα καταβληθεί την 31η Μαρτίου, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα (όπως έχει πλέον καθιερωθεί για την καταβολή των επιδομάτων), για όσους υπέβαλαν αίτηση έως τις 16/03 και έχει εγκριθεί η αίτησή τους.
Επισημαίνεται ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο (https://www.idika.gr/epidomapaidiou/2020/Home/FAQ) με τις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για την διευκόλυνση τους.

Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων: Σε λειτουργία παραμένουν τα Συμβουλευτικά μας Κέντρα για όσες γυναίκες ζητήσουν βοήθεια

Οι συνθήκες στη χώρα μας λόγω του νέου κορωνοϊού (Covid-19) είναι πρωτοφανείς και η ανάγκη πρόληψης της
εξάπλωσής του και διασφάλισης της δημόσιας υγείας μας υποχρεώνουν να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα.
Το δίχτυ όμως ασφαλείας για τις γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων υπάρχει και αντέχει.
Τα Συμβουλευτικά μας Κέντρα παραμένουν σε λειτουργία, λαμβάνοντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα
ασφαλείας, τόσο για τα στελέχη μας, όσο και για τις συμβουλευόμενες. Αρκεί οι γυναίκες που μας έχουν ανάγκη
να σηκώσουν το τηλέφωνο και να ζητήσουν βοήθεια.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, συνεχίζει την λειτουργία του,
λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, τόσο για τα στελέχη του, όσο και για τις γυναίκες που
απευθύνονται σε αυτό.
Οι υπηρεσίες συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων παρέχονται τηλεφωνικά,
ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν συνεννοήσεως, γίνεται συμβουλευτική και διά ζώσης. Το ΣΚ θα
λειτουργεί με τον τρόπο αυτό για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Υπενθυμίζεται
ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων είναι ΔΩΡΕΑΝ, καλύπτονται
από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:
• ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
• ψυχολογική και κοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
• εργασιακή συμβουλευτική
• νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις
απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
• συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και
εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα,
σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και
αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των
Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ
Ηπείρου. Το Δίκτυο της ΓΓΟΠΙΦ αποτελείται από:
• Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΟΠΙΦ, που προσφέρει υπηρεσίες
ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον
χρόνο).
• Τα σαράντα ένα (41) Συμβουλευτικά Κέντρα.
• Τους δεκαοκτώ (18) ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους των Δήμων και
τους δύο (2) ξενώνες φιλοξενίας του ΕΚΚΑ.
Στοιχεία επικοινωνίας ΣΚ Ιωαννίνων:
Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 16:00
Μαρίκας Κοτοπούλη 68, 45 445 Ιωάννινα
Τηλ.: 26510 77449
www.kethi.gr , www.womensos.gr

Ορίζοντες Ηπείρου: Επιτέλους τηλεδιάσκεψη, αλλά να είναι ανοικτή σε ΜΜΕ και πολίτες - Αδιαπραγμάτευτη η διαφάνεια


O επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος απέστειλε στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου κ. Σταύρο Παργανά επιστολή με την οποία εκφράζει την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση των προτάσεων της παράταξης και τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης. 
Παράλληλα όμως τον καλεί να μεριμνήσει ώστε τη συνεδρίαση να μπορούν να την παρακολουθήσουν οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι.
***
Ολόκληρη η επιστολή
Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου 
κ. Σταύρο Παργανά
Ως Ορίζοντες Ηπείρου δηλώνουμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου υιοθέτησε την πρόταση μας και το Περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.
Όμως Περιφερειακό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης χωρίς την δυνατότητα παρακολούθησης της από τους δημοσιογράφους και τους πολίτες οδηγεί σε αποκλεισμό των δημοκρατικών διαδικασιών.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε παράλληλα με τις δοκιμές σύνδεσης - εξοικείωσης των παρατάξεων με την εφαρμογή, να ληφθεί μέριμνα ώστε να μεταδοθεί live στο κοινό η διαδικασία της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω της τηλεδιάσκεψης ώστε να την παρακολουθήσει απρόσκοπτα όποιος δημοσιογράφος ή άλλος πολίτης το επιθυμεί.
Άλλωστε στους Ορίζοντες Ηπείρου –τουλάχιστον- δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

ΟΑΕΔ: Νωρίτερα η προπληρωμή επιδομάτων, Δώρου Πάσχα και ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας


Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), στο πλαίσιο των μέτρων για την άμεση στήριξη του εργατικού δυναμικού της χώρας αποφάσισε να προπληρωθούν πολύ νωρίτερα φέτος τα τακτικά επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και το Δώρο Πάσχα.
Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, θα ξεκινήσει η προπληρωμή:
- Των τακτικών επιδομάτων ανεργίας, επιδομάτων μακροχρονίως ανέργων και των βοηθημάτων ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά καταβάλλονται από τις 31 Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 3 Μαΐου 2020.
- Των Δώρων Πάσχα 2020 στους τακτικά επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η προπληρωμή θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από αυτούς.

Απώλεια μαλλιών: Μπορεί να ευθύνεται το περιβάλλον;


Η αραίωση των μαλλιών, ακόμα και η μερική ή ολική απώλειά τους,  μπορεί να αποδοθεί  σε διάφορους λόγους, όπως σε γενετική διαταραχή, σε ασθένεια ή σε φάρμακα. 
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της απώλειας μαλλιών στους αστικούς πληθυσμούς. 
Αρχικά, πολλοί επιστήμονες έσπευσαν να αποδώσουν τις ευθύνες στις θεραπείες μαλλιών ή στην ακατάλληλη φροντίδα τους. 
Αλλά πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι η αιτία μπορεί να είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές περιβαλλοντικές συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.
«Η ταχύτατη εκβιομηχάνιση και η αστικοποίηση έχει οδηγήσει σε σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση, η οποία έχει καταστεί ένα σοβαρό δημόσιο πρόβλημα παγκοσμίως. 
Μελέτες έχουν δείξει ότι οδηγεί σε πρόωρο θάνατο 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διαπιστώσει ότι οι πρόωροι θάνατοι λόγω αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και καρκίνου του πνεύμονα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αγγίζουν το 80%, 14% και 6% αντίστοιχα (2014). 
Τα μαλλιά και το δέρμα, ωστόσο, είναι τα πρώτα που πλήττονται από αυτήν, αλλά και από τις σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες. 
Η βλάβη από τις ακτίνες UV, τον καπνό και άλλα στοιχεία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως έντονη και να εμφανίζεται με διαφορετικούς τρόπους», μας εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.