Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Στον «χορό» της πράσινης ενέργειας μπαίνει σιγά – σιγά και η Ήπειρος


Ο...ΑΙΟΛΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΙ ΕΔΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!
Δύο πάρκα με ανεμογεννήτριες θα λειτουργήσουν στον Κασιδιάρη, μοιρασμένα γεωγραφικά στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας
Κ. ΚΑΨΑΛΗΣ: Ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μεγάλα τα ανταποδοτικά οφέλη…

Στις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες έχουν ένα απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον «αποτύπωμα» στρέφεται δειλά – δειλά και η χώρα μας ακολουθώντας την πορεία που χαράσσει η Ε.Ε..
Το πεδίο για επενδύσεις είναι ευρύ, με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια να κερδίζουν συνεχώς έδαφος και η Ήπειρος δεν μπορεί να μείνει εκτός, καθώς ως περιοχή διαθέτει όλα τα εχέγγυα για ανάπτυξη ΑΠΕ. Ιδιαίτερα πρόσφορο είναι το έδαφος όσον αφορά στην αξιοποίηση του ανέμου και ήδη στην περιοχή μας με το τόσο ορεινό ανάγλυφο, εντός του Νομού Ιωαννίνων, είναι σε διαδικασία κατασκευής δύο αιολικά πάρκα, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για άλλα.
Αυτά τα αιολικά πάρκα θα λειτουργήσουν από το 2020 στο όρος Κασιδιάρης και θα είναι μοιρασμένα γεωγραφικά ανάμεσα στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου, οι οποίοι θα απολαύσουν και τα διόλου ευκαταφρόνητα ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύψουν από τη φιλοξενία τους, στα οποία αναφέρθηκε, μιλώντας σχετικά χθες στον «Π.Λ.», ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
«Πράσινες» επενδύσεις
Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αποτελούν σήμερα τις πρώτες επιλογές για επενδύσεις στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της αγοράς έως το 2025, λόγω των αυστηρών περιβαλλοντικών πολιτικών που επιβάλλονται στον βιομηχανικό τομέα, μαζί με πρωτοβουλίες για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τα φωτοβολταικά πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή στον τομέα των ΑΠΕ και στη χώρα μας, έχοντας οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των αγοραπωλησιών αγροτικής γης και η ζήτηση, όπως είναι φυσικό, αυξάνει και τις τιμές εκτάσεων που εδώ και δεκαετίες παραμένουν ακαλλιέργητες και κατ’ επέκταση δεν αποδίδουν τίποτε στους κατόχους τους.
Παράλληλα, όλο και πιο πολλές κορυφογραμμές σ’ όλη τη χώρα αποκτούν ανεμογεννήτριες, οι οποίες παράγουν «πράσινη» ενέργεια αξιοποιώντας τη δύναμη του ανέμου.

Μήνυμα της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων


ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

25 Νοεμβρίου 2019: Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Περισυλλογής

Η παγκόσμια ημέρα για την «εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», για μία ακόμη χρονιά, μεταδίδει ισχυρό μήνυμα, από όλους τους φορείς και μας καλεί να εξακολουθήσουμε να δραστηριοποιούμαστε και να μεταδώσουμε το ισχυρό μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί βία κατά της κοινωνίας, επομένως όλοι οφείλουμε να αντιδράσουμε και να εμποδίσουμε αυτό το φαινόμενο μέσα από στοχευμένες δράσεις και εκπαίδευση.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται δυστυχώς δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την εξέλιξη του φαινομένου. Η βία σε όλες της τις μορφές, σωματική και λεκτική εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες, τη σιωπή και το φόβο. Η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), και η ψήφιση το 2018 του εφαρμοστικού νόμου, αποτελούν νομοθετικά εργαλεία τα οποία βρίσκονται πλέον στη διάθεση κάθε φορέα που δρα για την υπεράσπιση των γυναικών και την προστασία τους από κάθε μορφής βία.
Η γραμμής SOS 15900, καταγράφει καταγγελίες περιστατικών έμφυλης βίας που αφορούν σε γυναίκες εργαζόμενες, άνεργες, έγγαμες, άγαμες, διαζευγμένες, χήρες, όλων των ηλικιών από 15 έως άνω των 65. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας θίγουν το θεσμό της οικογένειας και πληγώνουν την ίδια την κοινωνία.
Είναι χρέος επομένως όλων να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα βίας και να δηλώνουμε με λόγο και έργα μηδενική ανοχή στη βία, μηδενική ανοχή στην κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ως Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων μεταδίδουμε μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το μήνυμα: «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ- ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ»,… μίλησέ μας! Οι συμβουλευτικές δομές και οι ξενώνες φιλοξενίας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, είναι στη διάθεση όλων των γυναικών, να τους συμπαρασταθούν και να τις καθοδηγήσουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

Η Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ
Εντ. Περ. Συμβ. Περιφέρειας Ηπείρου
Μητροκώστα Παναγιώτα (Γιούλα)

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σακχαρώδης διαβήτης: Απαραίτητη η ολιστική προσέγγιση στην πρόληψη και θεραπεία


Ο  Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ), αφορά ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας και αυξάνεται παράλληλα με τη γήρανση του πληθυσμού. Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η νόσος συνεπάγεται επικίνδυνες συννοσηρότητες και επιπλοκές, καθιστά την ανάγκη για ολιστική πρόληψη και θεραπεία επιτακτική.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι, έως το έτος 2050, ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών θα αυξηθεί σε περίπου 2 δισεκατομμύρια, διαγράφοντας μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το έτος 2000, όταν στις αντίστοιχες ηλικίες αναλογούσαν 605 εκατομμύρια περίπου. Την τελευταία δεκαετία άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος «υγιής γήρανση» με σκοπό να αναδείξει τη μεγάλη σημασία της πρόληψης.
Τα σοβαρά θέματα της πρόληψης  και της θεραπείας  μέσα από τη διεπιστημονική συνεργασία, θα αναπτυχθούν, στο πλαίσιο της Επιστημονικής Διημερίδας ενημέρωσης για το Διαβήτη και τις συννοσηρότητές του με τίτλο «Διαβήτης 2019: 
Η Παθολογία συνεργάζεται και… περιποιεί το Διαβήτη – Αφιέρωμα εφηβεία, ενηλικίωση & 3η ηλικία», η οποία διεξάγεται για 4η χρονιά από το Διαβητολογικό Κέντρο του METROPOLITAN GENERAL σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
 «Η πρόληψη στον ΣΔ ξεκινά από τη διάγνωση στον τύπο 1 και πολύ πριν την διάγνωση στον τύπο 2 και περιλαμβάνει την αποτροπή των επιπλοκών της ασθένειας και των συννοσηροτήτων. 
Όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες, εστιάζει περαιτέρω στην εφηβεία για τον τύπο 1 κυρίως, αλλά και στην 3η ηλικία, που με βάση τις στατιστικές αποτελεί ένα σημαντικό και εξ ίσου ευπαθές κομμάτι του δυτικού κόσμου», αναφέρει ο πρόεδρος της Διημερίδας, κ. Αντώνιος Λέπουρας, ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Μetropolitan General.

Η μάχη της Γκραμπάλα που χάλασε τα ιταλικά σχέδια

Μηνάς Λάγγαρης


Το κωδικό όνομα του σχεδίου ήταν «Esigenza G» και δεν ήταν άλλο από το σχέδιο της εισβολής του Regio Esercito στην Ελλάδα. Σε θεωρητικό επίπεδο, δεν ήταν καθόλου «άσχημο».
Θα μπορούσε μάλιστα κανείς να το χαρακτηρίσει τολμηρό, καινοτόμο και πολλά υποσχόμενο.
Το κωδικό όνομα του σχεδίου ήταν «Esigenza G» (Ενδεχόμενο G), γνωστό επίσης και με το όνομα «Emergenza G» (Εκτακτη Ανάγκη G)[1] και δεν ήταν άλλο από το σχέδιο της εισβολής του Regio Esercito [2] στην Ελλάδα. Σε θεωρητικό επίπεδο, δεν ήταν καθόλου «άσχημο». Θα μπορούσε μάλιστα κανείς να το χαρακτηρίσει τολμηρό, καινοτόμο και πολλά υποσχόμενο.
Σύμφωνα με αυτό, μια σχετικά μικρή δύναμη, ώστε να μην προκαλέσει την επιστράτευση του Ελληνικού Στρατού, θα διέσπαζε με αποφασιστικότητα τα σύνορα με την Αλβανία και θα προέλαυνε σε δύο φάλαγγες, η μια νότια, παράλληλα με τα δυτικά παράλια με σκοπό να κατευθυνθεί τελικά στην Αθήνα, ενώ η δεύτερη θα στρεφόταν προς τα ανατολικά με στόχο την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν οι επιτιθέμενες δυνάμεις να πορευτούν συντονισμένα και προπαντός γρήγορα. Σε δύο μέρες (!) οι στόχοι έπρεπε να έχουν επιτευχθεί!




ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Ολα τα παραπάνω βέβαια στη θεωρία, γιατί στην πράξη τα πράγματα εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά. Η σθεναρή αντίσταση που έδειξαν τα ελληνικά τμήματα προφυλακής, σε συνδυασμό με τη μεγάλη οργανωτική αδυναμία των επιτιθεμένων και των κακών καιρικών συνθηκών, είχε ως αποτέλεσμα να χρειασθούν 5 μέρες ώστε να διανυθούν τα 10-30 χιλιόμετρα που χωρίζουν τη συνοριακή γραμμή από την οχυρωμένη κύρια τοποθεσία άμυνας της VIII Μεραρχίας στα στενά του Καλπακίου!
Η ελληνική αμυντική διάταξη είχε σχήμα «ξεχειλωμένου» πετάλου με το ανοιχτό μέρος του στραμμένο στον βορρά. Η δυτική του άκρη ξεκινούσε από τον απότομο λόφο όπου βρισκόταν κτισμένη η μονή Σοσσίνου και τελείωνε στα ανατολικά στο Κακοτράχαλο ύψωμα της Γκραμπάλας. Εναν φυσικό προμαχώνα που ουσιαστικά έστεκε σαν φρουρός της στενής διάβασης του Καλπακίου, του υποχρεωτικού δρόμου που οδηγούσε από τα σύνορα στα Γιάννενα. [γενικός χάρτης]


Η πρώτη φάση

Το αμυντικό πέταλο επάνδρωνε η επιστρατευμένη και ενισχυμένη VIII Μεραρχία που περίμενε υπομονετικά την κύρια επίθεση των εισβολέων σε θέσεις σχολαστικά οχυρωμένες, με όλες τις προσβάσεις επιμελώς επισημασμένες από το ελληνικό πυροβολικό. Απέναντι στο ελληνικό πέταλο κινήθηκαν δύο Ιταλικές Μεραρχίες, η 23η ΜΠ Ferrara σε συνεργασία με την 131η ΤM Centauro.[3]
Ετσι λοιπόν, τα χαράματα της 2ας Νοεμβρίου 1940 που τελικά ξεκίνησε η ιταλική επίθεση, τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό, από το ιταλικό πυροβολικό αλλά και την Αεροπορία, υπέστη η Γκραμπάλα, προς την οποία κινήθηκαν απειλητικά δύο ιταλικές φάλαγγες.
Η φάλαγγα Solinas από τα βόρεια και η φάλαγγα Trizio από τα δυτικά:


Η ελληνική άμυνα απέναντι στις δυο ιταλικές φάλαγγες ήταν οργανωμένη έως εξής:


Αν και ο βομβαρδισμός διήρκεσε όλο το πρωί, τα αποτελέσματά του ήταν ιδιαίτερα πενιχρά, με τις περισσότερες οβίδες να πέφτουν μέσα σε χαράδρες. [χάρτης 1]
Στις 15.00 άρχισε η εφόρμηση του πεζικού. Από τα Καλύβια - Αρίστης (ΧΙV) και τον Αυχένα Αρίστης (II/MFA)[5] προς την Γκραμπάλα και από τα Διακόπια (Ι/47,Gramos)[5]) προς την Ψηλοράχη. Αλλά σε αντίθεση με το ιταλικό, το ελληνικό πυροβολικό αποδεικνύεται εξόχως αποτελεσματικό.
Οι εύστοχες συγκεντρωτικές βολές του, συνεπικουρούμενες από τις βολές των πολυβόλων, αποκρούουν αποφασιστικά τα αλλεπάλληλα κύματα των εφόδων. Οι επιτιθέμενοι γυρίζουν άκαρποι στις θέσεις εκκίνησής τους. Περίπου στις 20.00, εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι, αλλά και τη χαμηλή νέφωση που πλέον κάλυπτε το πεδίο της μάχης, ο λόχος των Αlbanezi Volontari )[6] σκαρφαλώνει από τις απότομες δυτικές κλιτύες και φτάνει στη νότια κορυφή της Γκραμπάλας (1160), που είναι σχεδόν αφύλακτη. Αιφνιδιάζει την εκεί ανυποψίαστη μικρή διμοιρία και καταλαμβάνει το πλάτωμα.
Από πίσω της έρχεται μια διμοιρία πολυβολητών από το τάγμα Gramos που μόλις αποκρούστηκε από την Ψηλοράχη και από σύμπτωση ενώνεται με τους συμπατριώτες τους, του Λόχου των Volontari. Και τα δύο τμήματα στρέφονται προς τη βόρεια κορυφή της Γκραμπάλας (1.201 μ.), χτυπούν από πίσω και τρέπουν σε φυγή τον 10ο λόχο, που καταφεύγει προς τον Κόζακο. Η Γκραμπάλα βρίσκεται πλέον στα χεριά των «Ιταλών».
Η κατάσταση για την ελληνική άμυνα είναι κρίσιμη, αν χαθεί η Γκραμπάλα οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Τα μεσάνυχτα, φτάνει εσπευσμένα στη Στυλιάνα ο υποδιοικητής του ΙΙΙ/15, Ανχης Γεώργιος Κυριαζής, φέρνοντας ενισχύσεις από τον 1ο (Ι/15) και τον 7ο (ΙΙ/15) Λόχο. Για να γίνει άμεση αντεπίθεση, ούτε συζήτηση. Εκτός από το σκοτάδι, επικρατεί μια λυσσώδης ανεμοθύελλα, που συνοδεύεται από κρύα βροχή. Τα πάντα αναγκαστικά αναβάλλονται για το επόμενο πρωί. [χάρτης 2]


Η αντεπίθεση

Αξημέρωτα ακόμη, στις 05.00 της 3ης Νοέμβριου, η αντεπίθεση εξαπολύεται. Η ελληνική δύναμη είναι χωρισμένη σε 2 κλιμάκια. Το πρώτο αποτελούν 80 άνδρες του 1ου Λόχου, με επικεφαλής τον Υπλ/γό Βάσιλα. Το δεύτερο με 70 άνδρες του 7ου Λόχου με επικεφαλής τον Υπλ/γό Καραμπάτη. Ανάμεσά τους ο διοικητής του ΙΙΙ/15 τάγματος, Κ. Πανταζής, με τη διμοιρία πολυβόλων Αναγνωστόπουλου.
Οι άνδρες κουβαλούν σχεδόν τρέχοντας τα πολυβόλα στους ώμους τους. Στο σημείο αυτό, ο αγώνας μετατρέπεται σε αγώνα γρήγορης ανάβασης. Λαχανιασμένοι οι άνδρες πλησιάζουν τις αλβανικές θέσεις όσο πιο αθόρυβα μπορούν. Χωρίς ανάπαυλα, μόλις «πιάνουν» επαφή με τον εχθρό, η διαταγή μεταδίδεται ψιθυριστά «Εμπρός διά της λόγχης».
Ο ανατριχιαστικός μεταλλικός ήχος που κάνει η μακριά ξιφολόγχη, όταν αποσπάται από τη θήκη και «θηλυκώνει» στο Mannlicher [7], ηλεκτρίζει την τεταμένη ατμόσφαιρα και σηματοδοτεί την τελική έφοδο. Ριπές αυτομάτων και εκρήξεις χειροβομβίδων έρχονται να «επενδύσουν» ηχητικά τη θλιβερή «μουσική» μιας μάχης σώμα με σώμα.
Η ξαφνιασμένη αλβανική φρουρά προσπαθεί με πείσμα να αντισταθεί, αλλά οι άτακτοι «Volontari» δεν έχουν καμία εκπαίδευση στη λογχομαχία. Και όσο παράτολμοι και ενθουσιώδεις είναι τόσο εύκολα και γρήγορα απογοητεύονται [8]. Δεδομένου και του κρίσιμου γεγονότος ότι κάποιος «ιθύνων» είχε στείλει πίσω στα Καλύβια Αριστης το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης, ώστε να διανυκτερεύσει, με την προϋπόθεση να επανέρθει το πρωί. Μοιραία ανατρέπονται και τρέπονται σε φυγή προς τα πίσω.
Την ίδια ώρα ανέβαιναν, από τη δυτική πλαγιά, οι ιταλικές ενισχύσεις (ΙΙ/MFA). Οι φυγάδες τούς παρασύρουν και αυτούς προς τα πίσω με συνοδεία βροχής από τα ελληνικά πυρά. Κατά τις 06.00, παρατηρείται συγκέντρωση εχθρικών τμημάτων στα Καλύβια Αρίστης (ΧΙV). Τέσσερις ελληνικές πυροβολαρχίες αρχίζουν δραστική βολή διασκορπίζοντας το ιταλικό τάγμα.
Στις 07.30, όλα έχουν τελειώσει. Η Γκραμπάλα, προς μεγάλη ανακούφιση του Επιτελείου της VIII Μεραρχίας, βρίσκεται πάλι σε ελληνικά χέρια. Ο Κ. Πανταζής αναφέρει στο βιβλίο του ότι οι επιτιθέμενοι είχαν 3 στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες τον Λοχαγό Γ. Τσίτο, καθώς και 5 στρατιώτες. Από την ιταλική πλευρά, το ημερολόγιο του 47ου Συντάγματος καταγράφει 7 νεκρούς και τραυματίες 1 αξιωματικό και 14 στρατιώτες.
Το απόγευμα της 3ης Νοέμβριου, ο 7ος Λόχος στάλθηκε πίσω στο τάγμα του, εκτός της διμοιρίας Σαρρή, που κρατήθηκε σαν εφεδρεία. Στάλθηκαν όμως δύο νέες διμοιρίες του 3ου Λόχου (Υπολ/γος Γ. Στύπας), οι οποίες ανέλαβαν τη φρούρηση της «ευπρόσβλητης» νότιας κορυφής της Γκραμπάλας (1160), ενώ τη βόρεια κορυφή (1201) επάνδρωσε ο 1ος Λόχος με τον Υπολ/γό Βάσιλα.
Την Ψηλοράχη (1060) κρατά ακλόνητος ο 9ος Λόχος, με τα πολυβόλα του Ανθλ/γού Π. Τσαντήλα να αποκρούουν όλες τις επιθέσεις. Ετσι, λοιπόν, από τις 4 Νοεμβρίου έχουμε την προώθηση στα υψώματα Κόζακο-Σουρεμάδια όλου του Ι/15. Το ΙΙΙ/15 περιορίζεται στην Γκραμπάλα - Ψηλοράχη - Στυλιάνα και τα δύο τάγματα τίθενται υπό την άμεση διοίκηση του Αν/χη Γ. Κυριαζή.
Στα συμπεράσματα της πρώτης αυτής σοβαρής απόπειρας κατάληψης της Γκραμπάλας δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε [9] αυτό που υπήρξε και το μεγαλύτερο πρόβλημα του Regio Esercito, όπως φάνηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες της εισβολής, το οποίο και απέβη καθοριστικό σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.
Συνδυασμένο δε με το εξίσου ακανθώδες πρόβλημα της έλλειψης πολεμικής εμπειρίας των Ιταλών αξιωματικών [10] οδήγησε, πέραν ολίγων εξαιρέσεων, στη φτωχή απόδοσή του στα πεδία των μαχών. Το πρόβλημα αυτό δεν ήταν άλλο από την παντελή έλλειψη συντονισμού των ιταλικών μονάδων σε επίπεδο συντάγματος και κάτω.
Τα τάγματα φάνηκε να ενεργούν εντελώς μεμονωμένα χωρίς να καλύπτει το ένα το άλλο και, ακόμη χειρότερα, χωρίς να μπορεί να εκμεταλλευτεί το ένα ενδεχόμενες επιτυχίες του άλλου. Κλασική απόδειξη, η νύχτα της 2-3 Νοεμβρίου στην Γκραμπάλα. Ο λόχος των «Volontari» τυχαία βρίσκει το κενό στην ελληνική άμυνα και καταλαμβάνει τη νότια Κορυφή.
Η διμοιρία του Gramos [11], από τα αριστερά του Ι/47 αποτυγχάνει να καλύψει την επίθεση στην Ψηλοράχη και στρέφεται προς τα βόρεια, συνεπικουρώντας με τα πολυβόλα του στην επίθεση των συμπατριωτών του «Volontari» προς τη βόρεια κορυφή. Στο I/47 υποθέτουν ότι η διμοιρία οπισθοχώρησε, χωρίς να ενημερωθούν για τη στροφή της. Αποκρούονται και εγκαταλείπουν και αυτοί την επίθεση. Λαθών συνέχεια:
Στην Γκραμπάλα παραμένει μικρή φρουρά. Οι Solinas και Trizio ενημερώνονται για την κατάσταση, όταν έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα οι ανερχόμενες τη δυτική πλαγιά ενισχύσεις να γίνουν, όπως είδαμε, εύκολος στόχος των ελληνικών πολυβόλων (ΙΙ/ΜFA), ή βορά στην ευστοχία του ελληνικού πυροβολικού (ΧΙV).
Ανάλογα λάθη θα δούμε να επαναλαμβάνονται και τη νύχτα της 7ης-8ης Νοεμβρίου, στο Δεύτερο Μέρος του ανά χείρας άρθρου!

Παραπομπές
[1] Το γράμμα G παραπέμπει στο Grecia, υπάρχει όμως και η εκδοχή ότι προέρχεται από το όνομα του στρατηγού Carlo Geloso
[2] Βασιλικός Στρατός. Η επίσημη ονομασία του Ιταλικού Στρατού κατά την διάρκεια του ΒΠΠ
[3] Πρόκειται για τους περίφημους Κένταυρους της Ελληνικής βιβλιογραφίας. Τεθωρακισμένη Μεραρχία αν και ουσιαστικά τα «κονσερβοκούτια» CV33/35 (ή L33/35) δύσκολα θα χαρακτηρίζονταν «τανκς», όπερ και αποδείχτηκαν εύκολη λεία για το ελληνικό πυροβολικό
[4] Το τάγμα Gramos και ο Λόχος των Αλβανών «Εθελοντών» αποτέλεσαν από τις 28/10 έως και τις 31/10 ξεχωριστή φάλαγγα που εντάχθηκε στην κύρια φάλαγγα Trizio για τις ανάγκες της επίθεσης στην Γκραμπάλα
[5] Το τάγμα Gramos ήταν ένα από τα έξι «τακτικά» τάγματα του Αλβανικού Στρατού που μαζί με το «αδελφό» τάγμα Dajiti εντάχθηκαν στην Μεραρχία Ferrara. Αποτελούνταν από Αλβανούς αξιωματικούς και οπλίτες. Διοικητής του ο ταγματάρχης Rexhep Gjilani. To ΙΙ τάγμα της 1ης Λεγεώνας της  Μilizia Fascista Albanese ήταν η αντίστοιχη «εκδοχή» των Αλβανών Μελανοχιτώνων. Διοικούνταν από Ιταλούς Αξιωματικούς και δέχονταν στις τάξεις τους, εκτός από τους Αλβανού μελανοχίτωνες και φασίστες Ιταλούς εποίκους στην Αλβανία, κυρίως σαν υπαξιωματικούς. Ξεχώριζαν από τον τακτικό Αλβανικό στρατό από τα μαύρα πουκάμισα που φορούσαν κάτω από τη στολή και τα κλασικά Αλβανικά άσπρα φέσια. Διοικητής του ο 1ο Seniore (Αν/χης) Vicenzo Stramenga
[6] Λόχος Άτακτων, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς στολή και φυσικά χωρίς αίσθηση     πειθαρχίας. Κίνητρο τους περισσότερο το πλιάτσικο…!!! Τυπικά και στην συγκεκριμένη περίπτωση, το IV τάγμα Αλβανών Εθελοντών από την Πρεμετή, στο οποίο ανήκε αυτός ο Λόχος, εποπτεύονταν από τον Ιταλό ταγματάρχη Grandi. (Βλέπε P. Crociani σελ. 199)
[7] Ακόμη και το μήκος του Ιταλικού Mannlicher Carcano των 6,5 χλστ. ήταν σαφώς μικρότερο (920 χλστ), σε σχέση με τα 1226 χλστ του Ελληνικού Mannlicher Schonauer. To δε μεγαλύτερο μήκος της λόγχης του συμπλήρωνε την όλη εικόνα και σε συνδυασμό με την έλλειψη εκπαίδευσης των Ιταλών στη λογχομαχία, εξηγούσε την αδυναμία του Ιταλικού πεζικού στη μάχη σώμα με σώμα. (Βλέπε Κ. Μαργαρίτης σελ. 73)
[8] Το IV τάγμα Αλβανών Εθελοντών, διαλύθηκε από τους Ιταλούς στις 28/11/40
[9] To συμπέρασμα δεν ανήκει μόνο στον γράφοντα αλλά αποτελεί προϊόν πολύωρων συζητήσεων με τον διακεκριμένο ειδικό της Στρατιωτικής Ιστορίας, Pier Paolo Battistelli, τον οποίον, για την βοήθεια του, θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια!
[10] Αντιθέτως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αξιωματικών είχε πολύτιμες εμπειρίες από τα πεδία των μαχών των βαλκανικών πολέμων και προπαντός από το καμίνι της Μικρασιατικής Εκστρατείας
[11] Πρόκειται για τους «λεβέντες» του 12ου λόχου του Λοχαγού Karafil Osman

Αυξάνεται κατά 13 εκατ. για την εξισωτική αποζημίωση των αγροτών


Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη αυξάνεται κατά 13 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την Εξισωτική Αποζημίωση των αγροτών.
Μετά την απόφαση του κ. Βορίδη, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δικαιούχους ανέρχεται στα 253 εκατ. ευρώ και θα κατευθυνθεί στο μέτρο 13 για την ενίσχυση ορεινών, μειονεκτικών και περιοχών με ειδικά φυσικά μειονεκτήματα.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργού διασφαλίζεται η πληρωμή του συνόλου των δικαιούχων σε ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, ώρα 15:00


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Σας καλούμε στις είκοσι οκτώ   (28) του μηνός Νοεμβρίου έτους 2019,  ημέρα Πέμπτη και ώρα 15.00  στην ανοικτή ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:
1. Επικύρωση πρακτικών –αποφάσεων  14ης/21-10-2019 (τακτικής)   και 15ης/7-11-2019 (έκτακτης) συνεδρίασης Π.Σ.
2. Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το  Γ΄ τρίμηνο έτους 2019
3.  Έγκριση  7ης τροποποίησης προϋπολογισμού  Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2020
4. Έγκριση πάγιων χορηγημάτων καθαριότητας Π.Ε. Πρέβεζας, Π.Ε. Άρτας και Π.Ε. Ιωαννίνων, έτους 2019
5. Έγκριση 2ης τροποποίησης του προγράμματος τελών αδειών κυκλοφορίας & μεταβίβασης αυτοκινήτων  2019, Π.Ε. Άρτας
6. Εκπροσώπηση στην Τράπεζα Πειραιώς για τους λογαριασμούς Βελτιωτικών Έργων Δημόσιων Ιχθυοτροφείων, Π.Ε. Άρτας
7.  Έγκριση σύναψης Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Πάργας για διάθεση κατάλληλου προσωπικού για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου.
8. Συζήτηση σχετικά  με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό  ζήτημα στην Περιφέρεια Ηπείρου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΑΝΑΣ

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Κόνιτσα: 8ο Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά Χάντμπολ από 27 έως 30 Δεκεμβρίου


Η Περιφέρεια Ηπείρου  και ο Δήμος Κόνιτσας για 8η συνεχόμενη χρονιά συνδιοργανώνουν για αγόρια 13-14 χρονών το Χριστουγεννιάτικο τουρνουά Χάντμπολ από 27 έως 30 Δεκεμβρίου στην Κόνιτσα.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 25-11-2019 έως 01-12-2019 )


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 25 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου του έτους 2019) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (25-11-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς - Κούρεντα - Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (26-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι - Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.
Τετάρτη (27-11-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο - Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (28-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεγράδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά – Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο - Μηλιωτάδες.
Παρασκευή (29-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Κυριακή (01-12-2019) και ώρες από 18:00 έως 23:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (25-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Ρουψιά - Άγιος Κοσμάς - Ωραιόκαστρο - Κάτω Μερόπη - Παλαιόπυργος - Μερόπη - Κακόλακκος –Δολό.
Τρίτη (26-11-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι – Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή.
Τετάρτη (27-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (28-11-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (29-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Συρράκο – Καλαρρύτες – Ματσούκι.
Κυριακή (01-12-2019) και ώρες από 18:00 έως 23:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι - Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (25-11-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
Τρίτη (26-11-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.
Τετάρτη (27-11-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Πέμπτη (28-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Παρασκευή (29-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Σάββατο (30-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Δευτέρα (25-11-2019) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά - Χειμαδίο- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (26-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (27-11-2019) και ώρες από 16:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (28-11-2019) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη.
Παρασκευή (29-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα - Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας - Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα - Πέτρα.
Σάββατο (30-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (25-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου.
Τρίτη (26-11-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (27-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (28-11-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (29-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (30-11-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά.

ΑΑΔΕ: Οδηγίες για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης


Όλοι οι φορολογούμενοι που θα έχουν υποβάλει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 αιτήσεις στο Taxisnet για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης, θα εισπράξουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 τα ποσά του επιδόματος που δικαιούνται ανεξαρτήτως του εάν έχουν προμηθευτεί ή όχι πετρέλαιο θέρμανσης κατά την περίοδο από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Ωστόσο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 θα πρέπει να έχουν προβεί σε αγορές πετρελαίου θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου του επιδόματος που δικαιούνται. Αλλιώς θα κληθούν εντός των πρώτων μηνών του 2020 να επιστρέψουν μέρος ή και ολόκληρο το ποσό του επιδόματος που θα έχουν εισπράξει.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αναφέρει η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τις διαδικασίες και τους όρους χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και με βάση τα όσα διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε σχετικό οδηγό ερωταπαντήσεων που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της:
1) Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία δικαιούχος του επιδόματος δεν θα έχει αγοράσει μέχρι 31-12-2019 πετρέλαιο θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου του επιδόματος που δικαιούται, αν δηλαδή η αξία της αγορασθείσας ποσότητας υπολείπεται του διπλάσιου του επιδόματος, θα καλείται να επιστρέψει έως και το 50% του ποσού που εισέπραξε.
2) Αν δικαιούχος του επιδόματος δεν αγοράσει καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης έως τις 31-12-2019, θα του ζητηθεί, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, να επιστρέψει όλο το ποσό του επιδόματος που αρχικώς έλαβε.
Ο εντοπισμός των δικαιούχων που δεν θα έχουν προμηθευτεί τις απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης την περίοδο από 15-10-2019 έως 31-12-2019, και ως εκ τούτου θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο μέρος των ποσών του επιδόματος που θα έχουν εισπράξει ή ακόμη και ολόκληρα τα εισπραχθέντα ποσά, θα γίνει ως εξής:

Ποδοσφαιρικός αγώνας για φιλανθρωπικό σκοπό, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, ώρα 15:00 μ.μ. στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου Λιμνοπούλας


Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ διοργανώνει ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας και των Παλαίμαχων παικτών του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 15:00 μ.μ. στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου Λιμνοπούλας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της 34ης/20-11-2019 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής


Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στη Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 20-11-2019, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 34/20-11-2019
Αρ. Απόφασης / Θέμα
2658.       Κατάρτιση του σχεδίου της 7ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2019 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2659.       Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 30-09-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας οδού περιοχής Μπουραζανίου και κατασκευή υδραυλικού τεχνικού προστασίας», προϋπολογισμού 100.000,00 € με ΦΠΑ.
2660.       Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 12-07-2019 της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδών από θεομηνίες στις περιοχές Κρυόβρυσης, Νέας Σελεύκειας και Συβότων», προϋπολογισμού € 122.000,00 με ΦΠΑ.
2661.       Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 27-09-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση-αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ασημοχωρίου», προϋπολογισμού 135.000,00 € με ΦΠΑ.
2662.       Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 10-09-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού Αγίας Βαρβάρας - Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 74.000,00 € με ΦΠΑ.
2663.       Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 16-07-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση – βελτίωση οδού προς Λύχνο του Δήμου Πάργας και σύνδεσή της με επαρχιακή οδό προς αποφυγή ατυχημάτων», προϋπολογισμού 35.500,00 € με ΦΠΑ.
2664.       Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 19-09-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – αποκατάσταση Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Βάρδας», προϋπολογισμού 29.000,00 € με Φ.Π.Α.
2665.       Έγκριση του από 23-10-2019 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της από 23-10-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση οδού πρόσβασης από Ανατολική σε γέφυρα Παπαστάθη (Τσιμεντοστρώσεις, κατασκευή οχετών, διευθέτηση υδάτων)», προϋπολογισμού 200.000,00 € με ΦΠΑ.

Πρωκτικές βλάβες κατά τον τοκετό: Πόσο συχνές είναι;


Το ένα τρίτο των γυναικών ταλαιπωρείται από θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες ή πρωκτικές ραγάδες μετά τον τοκετό. Και ο κυριότερος λόγος πρόκλησης των πρωκτικών αυτών βλαβών είναι η δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι ο τραυματισμός, ο πολύωρος φυσιολογικός τοκετός και τα βαριά μωρά, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής τους.
«Η πρωκτική ραγάδα είναι ένα σκίσιμο στο βλεννογόνο της περιοχής του πρωκτού, που γίνεται αιτία πρόκλησης πόνου και αιμορραγίας κατά την αφόδευση. Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες, πρησμένες φλέβες γύρω από τον πρωκτό, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αιμορραγία, οδυνηρές κενώσεις του εντέρου, πρωκτικό πόνο και κνησμό. Οι θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται σαν μία μελανή μάζα ακριβώς έξω από το δακτύλιο του πρωκτού. Μόλις παρουσιαστούν προκαλούν επώδυνο οίδημα. Αυτές οι δύο παθήσεις είναι πολύ συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της περιόδου μετά τον τοκετό», μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο www.axiarchos.gr