Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

ΑΑΔΕ: Οδηγίες για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης


Όλοι οι φορολογούμενοι που θα έχουν υποβάλει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 αιτήσεις στο Taxisnet για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης, θα εισπράξουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 τα ποσά του επιδόματος που δικαιούνται ανεξαρτήτως του εάν έχουν προμηθευτεί ή όχι πετρέλαιο θέρμανσης κατά την περίοδο από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Ωστόσο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 θα πρέπει να έχουν προβεί σε αγορές πετρελαίου θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου του επιδόματος που δικαιούνται. Αλλιώς θα κληθούν εντός των πρώτων μηνών του 2020 να επιστρέψουν μέρος ή και ολόκληρο το ποσό του επιδόματος που θα έχουν εισπράξει.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αναφέρει η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τις διαδικασίες και τους όρους χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και με βάση τα όσα διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε σχετικό οδηγό ερωταπαντήσεων που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της:
1) Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία δικαιούχος του επιδόματος δεν θα έχει αγοράσει μέχρι 31-12-2019 πετρέλαιο θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου του επιδόματος που δικαιούται, αν δηλαδή η αξία της αγορασθείσας ποσότητας υπολείπεται του διπλάσιου του επιδόματος, θα καλείται να επιστρέψει έως και το 50% του ποσού που εισέπραξε.
2) Αν δικαιούχος του επιδόματος δεν αγοράσει καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης έως τις 31-12-2019, θα του ζητηθεί, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, να επιστρέψει όλο το ποσό του επιδόματος που αρχικώς έλαβε.
Ο εντοπισμός των δικαιούχων που δεν θα έχουν προμηθευτεί τις απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης την περίοδο από 15-10-2019 έως 31-12-2019, και ως εκ τούτου θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο μέρος των ποσών του επιδόματος που θα έχουν εισπράξει ή ακόμη και ολόκληρα τα εισπραχθέντα ποσά, θα γίνει ως εξής:


Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020 και όχι αργότερα από τις 31 Μαρτίου 2020, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα διενεργήσουν διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων που υπέβαλαν οι δικαιούχοι με τα στοιχεία για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποίησαν την περίοδο από 15-10-2019 έως 31-12-2019, λαμβάνοντας υπόψη τα φορολογικά στοιχεία που θα έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης από τους πρατηριούχους – μέλη του συστήματος ΔΙΠΕΘΕ.
Στη συνέχεια οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα προχωρήσουν για κάθε δικαιούχο σε επανυπολογισμό του εισπρακτέου ποσού επιδόματος θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη τα αγορασθέντα λίτρα όπως αυτά θα προκύπτουν από τα υποβληθέντα φορολογικά στοιχεία και το ποσό του 1,042 ευρώ ως αξία κάθε αγορασθέντος λίτρου. Πολλαπλασιάζοντας τα αγορασθέντα λίτρα της περιόδου από 15-10-2019 έως 31-12-2019 με το ποσό του 1,042 ευρώ θα υπολογίζουν την αξία του πετρελαίου που αγοράστηκε από κάθε δικαιούχο τη συγκεκριμένη περίοδο, και στη συνέχεια θα συγκρίνουν την αξία αυτή με το ποσό του επιδόματος που εισέπραξε ο δικαιούχος. Σε κάθε περίπτωση που, μετά τη σύγκριση αυτή, η αξία του αγορασθέντος πετρελαίου προκύπτει μικρότερη από το διπλάσιο του εισπραχθέντος επιδόματος, ο δικαιούχος θα καλείται να επιστρέψει τη διαφορά ανάμεσα στο ποσό που έλαβε και στο ήμισυ (1/2) της αξίας του αγορασθέντος πετρελαίου.
Σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι ο δικαιούχος δεν αγόρασε καθόλου πετρέλαιο, θα καλείται να επιστρέψει ολόκληρο το ποσό του επιδόματος που εισέπραξε.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης τέθηκε από χθες σε λειτουργία στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/epidomata/epidoma-petrelaioy-thermansis.
Η ΑΑΔΕ, για να διευκολύνει τους χρήστες της εφαρμογής, ανήρτησε οδηγό με συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για θέματα που αφορούν στο επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τον οδηγό αυτόν:
– Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης λήγει στις 20-12-2019.
– Για την καταβολή του επιδόματος θα ληφθούν υπόψη οι αγορές πετρελαίου θέρμανσης που θα έχουν πραγματοποιηθεί από 15-10-2019 έως και 31-12-2019.
– Τα τετραγωνικά μέτρα της κύριας κατοικίας κάθε δικαιούχου δεν επηρεάζουν πλέον το ποσό του επιδόματος.
– Ο δικαιούχος-αγοραστής του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να δίνει στον πρατηριούχο προμηθευτή τον ΑΦΜ και τον αριθμό παροχής ρεύματος της οικίας του, ώστε αυτά να συμπεριληφθούν στο παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης. Μετά την έκδοση του παραστατικού ο πρατηριούχος υποχρεούται να υποβάλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔE το παραστατικό εντός 14 ημερών. Στο παραστατικό θα πρέπει να αναγράφονται, επίσης, τα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης που έχουν αγοραστεί.
Στην περίπτωση πολυκατοικίας, τα παραπάνω αναφερόμενα συνολικά λίτρα αγοράς του δικαιούχου προκύπτουν σε συνάρτηση με τα χιλιοστά θέρμανσης που αναλογούν στο διαμέρισμά του.