Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Στον «χορό» της πράσινης ενέργειας μπαίνει σιγά – σιγά και η Ήπειρος


Ο...ΑΙΟΛΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΙ ΕΔΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!
Δύο πάρκα με ανεμογεννήτριες θα λειτουργήσουν στον Κασιδιάρη, μοιρασμένα γεωγραφικά στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας
Κ. ΚΑΨΑΛΗΣ: Ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μεγάλα τα ανταποδοτικά οφέλη…

Στις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες έχουν ένα απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον «αποτύπωμα» στρέφεται δειλά – δειλά και η χώρα μας ακολουθώντας την πορεία που χαράσσει η Ε.Ε..
Το πεδίο για επενδύσεις είναι ευρύ, με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια να κερδίζουν συνεχώς έδαφος και η Ήπειρος δεν μπορεί να μείνει εκτός, καθώς ως περιοχή διαθέτει όλα τα εχέγγυα για ανάπτυξη ΑΠΕ. Ιδιαίτερα πρόσφορο είναι το έδαφος όσον αφορά στην αξιοποίηση του ανέμου και ήδη στην περιοχή μας με το τόσο ορεινό ανάγλυφο, εντός του Νομού Ιωαννίνων, είναι σε διαδικασία κατασκευής δύο αιολικά πάρκα, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για άλλα.
Αυτά τα αιολικά πάρκα θα λειτουργήσουν από το 2020 στο όρος Κασιδιάρης και θα είναι μοιρασμένα γεωγραφικά ανάμεσα στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου, οι οποίοι θα απολαύσουν και τα διόλου ευκαταφρόνητα ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύψουν από τη φιλοξενία τους, στα οποία αναφέρθηκε, μιλώντας σχετικά χθες στον «Π.Λ.», ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
«Πράσινες» επενδύσεις
Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αποτελούν σήμερα τις πρώτες επιλογές για επενδύσεις στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της αγοράς έως το 2025, λόγω των αυστηρών περιβαλλοντικών πολιτικών που επιβάλλονται στον βιομηχανικό τομέα, μαζί με πρωτοβουλίες για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τα φωτοβολταικά πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή στον τομέα των ΑΠΕ και στη χώρα μας, έχοντας οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των αγοραπωλησιών αγροτικής γης και η ζήτηση, όπως είναι φυσικό, αυξάνει και τις τιμές εκτάσεων που εδώ και δεκαετίες παραμένουν ακαλλιέργητες και κατ’ επέκταση δεν αποδίδουν τίποτε στους κατόχους τους.
Παράλληλα, όλο και πιο πολλές κορυφογραμμές σ’ όλη τη χώρα αποκτούν ανεμογεννήτριες, οι οποίες παράγουν «πράσινη» ενέργεια αξιοποιώντας τη δύναμη του ανέμου.


Στον Κασιδιάρη…
Η Ήπειρος ως περιοχή ορεινή στη συντριπτική της πλειοψηφία με πολλά και ψηλά βουνά, αποτελεί ιδιαίτερα πρόσφορο πεδίο για την ανάπτυξη ΑΠΕ και κυρίως μονάδων παραγωγής αιολικής ενέργειας. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό και από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα και από τους τοπικούς φορείς που βλέπουν να ανοίγουν μπροστά τους σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης.
Το αντιλήφθηκαν έγκαιρα οι Δήμοι Πωγωνίου και Ζίτσας, οι οποίοι μετά από διαγωνισμό, παραχώρησαν εκτάσεις στον Κασιδιάρη, βουνό που μοιράζονται διοικητικά, για τη δημιουργία δύο αιολικών πάρκων παραγωγικής δυναμικότητας 50 MW το καθένα.
Ο Κώστας Καψάλης
Τα οφέλη για τους δύο Δήμους από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων εντός των γεωγραφικών ορίων τους είναι ιδιαίτερα σημαντικά, τόσο χάρη στα μισθώματα που θα εισπράττουν για τα επόμενα 20 χρόνια, όσο και μέσω των ανταποδοτικών έργων αλλά και της ενέργειας που θα τους διαθέτουν οι εταιρίες οι οποίες τα διαχειρίζονται.
Ερωτηθείς σχετικά από τον «Π.Λ.», ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης έκανε γνωστό ότι τόσο ο δικός του Δήμος όσο και ο Δήμος Ζίτσας θα λαμβάνουν ως μίσθωμα για τα οικόπεδα στον Κασιδιάρη που παραχώρησαν 120.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα 20 χρόνια. Μάλιστα, ήδη έβαλαν στα ταμεία τους ως μία μορφή εγγύησης τα πρώτα τέσσερα μισθώματα, δηλαδή ποσό της τάξεως των 480.000 ευρώ! «Αν σκεφτεί κανείς ότι λαμβάνουμε από το κράτος κάθε χρόνο ΣΑΤΑ ύψους 200.000 ευρώ περίπου, εύκολα αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η λειτουργία των αιολικών αυτών πάρκων για τα οικονομικά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης.
Αντισταθμιστικά οφέλη
Οι δύο Δήμοι έχουν ήδη λάβει εξάλλου από ένα εκατ. ευρώ ως αντισταθμιστικό όφελος για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στον Κασιδιάρη. Χρήματα που διέθεσαν για έργα οδοποιίας και άλλες υποδομές, όπως για παράδειγμα είναι το γήπεδο της Ελεούσας στoν Δήμο Ζίτσας.
Στο μεταξύ, με τη λειτουργία των αιολικών πάρκων, οι εταιρίες διαχείρισής τους θα πρέπει να αποδίδουν στους Δήμους το 3% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας όπως επιτάσσει ο νόμος.
Από αυτή την ποσότητα, το 1%, που σε χρήματα «μεταφράζεται» περίπου σε 200.000 ευρώ ετησίως, θα διατεθεί για τη μείωση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών ένθεν κι ένθεν του Κασιδιάρη, δηλαδή των χωριών που βρίσκονται στις πλαγιές του, ενώ το 1,7% θα αποδίδεται απευθείας στους Δήμους, οι οποίοι θα εξοικονομούν έτσι περίπου 400.000 – 450.000 ευρώ σε ρεύμα, όπως εκτιμήθηκε από σχετική μελέτη.
«Μικρές οι επιπτώσεις…»
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατασκευή των αιολικών πάρκων στον Κασιδιάρη, ο Δήμαρχος Πωγωνίου ανέφερε πως είναι πολύ μικρές οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει και θα αποκατασταθούν πλήρως.
Όπως είπε, κόπηκαν δέντρα για να διανοιχτεί δρόμος προς την κορυφογραμμή του βουνού, όμως ήδη η εταιρία προχωρά σε αναδάσωση και σε τρία – τέσσερα χρόνια η όχληση που έχει προκληθεί δεν θα είναι ορατή. Εξάλλου, ως αντιστάθμισμα θα διατεθεί ποσό 300.000 ευρώ για διάνοιξη δασικών δρόμων που είναι απαραίτητοι.
«Παρακολουθούμε στενά την κατασκευή του έργου και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν συμφωνηθεί, οπότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή μας, όπως ο διανοιχθείς δρόμος προς το βουνό, να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξή της με τη χάραξη μονοπατιών, τη λειτουργία πίστας ανεμόπτερων, αλλά και με τη δημιουργία χώρου αναψυχής και την πραγματοποίηση στη συνέχεια εκπαιδευτικών εκδρομών από σχολεία», τόνισε κλείνοντας ο Κ. Καψάλης.