Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Μήνυμα της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων


ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

25 Νοεμβρίου 2019: Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Περισυλλογής

Η παγκόσμια ημέρα για την «εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», για μία ακόμη χρονιά, μεταδίδει ισχυρό μήνυμα, από όλους τους φορείς και μας καλεί να εξακολουθήσουμε να δραστηριοποιούμαστε και να μεταδώσουμε το ισχυρό μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί βία κατά της κοινωνίας, επομένως όλοι οφείλουμε να αντιδράσουμε και να εμποδίσουμε αυτό το φαινόμενο μέσα από στοχευμένες δράσεις και εκπαίδευση.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται δυστυχώς δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την εξέλιξη του φαινομένου. Η βία σε όλες της τις μορφές, σωματική και λεκτική εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες, τη σιωπή και το φόβο. Η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), και η ψήφιση το 2018 του εφαρμοστικού νόμου, αποτελούν νομοθετικά εργαλεία τα οποία βρίσκονται πλέον στη διάθεση κάθε φορέα που δρα για την υπεράσπιση των γυναικών και την προστασία τους από κάθε μορφής βία.
Η γραμμής SOS 15900, καταγράφει καταγγελίες περιστατικών έμφυλης βίας που αφορούν σε γυναίκες εργαζόμενες, άνεργες, έγγαμες, άγαμες, διαζευγμένες, χήρες, όλων των ηλικιών από 15 έως άνω των 65. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας θίγουν το θεσμό της οικογένειας και πληγώνουν την ίδια την κοινωνία.
Είναι χρέος επομένως όλων να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα βίας και να δηλώνουμε με λόγο και έργα μηδενική ανοχή στη βία, μηδενική ανοχή στην κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ως Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων μεταδίδουμε μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το μήνυμα: «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ- ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ»,… μίλησέ μας! Οι συμβουλευτικές δομές και οι ξενώνες φιλοξενίας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, είναι στη διάθεση όλων των γυναικών, να τους συμπαρασταθούν και να τις καθοδηγήσουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

Η Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ
Εντ. Περ. Συμβ. Περιφέρειας Ηπείρου
Μητροκώστα Παναγιώτα (Γιούλα)

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr