Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Πόσο και πώς θα αμείβονται οι νέοι αιρετοί


Με βάση αυτά που προβλέπονται από τον «Καλλικράτη», οι μισθοί των δημάρχων, των αντιδημάρχων και των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων καθορίζονται ως εξής:

1.Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν αντιμισθία, η οποία καταβάλλεται από τον δήμο.

2. Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων είναι ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του γενικού γραμματέα Υπουργείου, των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους είναι ισόποση με το 80% των ανωτέρω αποδοχών και των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων είναι ισόποση με το 60% των ανωτέρω αποδοχών.

3. Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το 40% αυτής.

4. Η αντιμισθία που δικαιούνται τα αιρετά όργανα των δήμων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, προσαυξάνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%).

5. Σε περίπτωση που η αντιμισθία δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων της παρ. 1 του άρθρου 93, είναι μικρότερη των πάσης φύσεως αποδοχών της θέσης τους, η αντιμισθία προσαυξάνεται κατά το ποσό της διαφοράς και μέχρι το ύψους των αποδοχών του γενικού γραμματέα Υπουργείου.

6. Αν οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων έχουν τεθεί σε αργία, την αντιμισθία τους λαμβάνουν οι αναπληρωτές τους. Αν ο αναπληρωτής είναι αντιδήμαρχος, λαμβάνει αντιμισθία από ένα μόνο αξίωμα.

7. Δήμαρχοι που απουσιάζουν δικαιολογημένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, λαμβάνουν το ήμισυ (1/2) της αντιμισθίας. Το υπόλοιπο ήμισυ (1/2) καταβάλλεται στον αντίστοιχο αναπληρωτή. Αν απουσιάζει αντιδήμαρχος για το ίδιο χρονικό διάστημα, παίρνει το ήμισυ (1/2) της αντιμισθίας που δικαιούται.

8. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και οι σύμβουλοι που έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνουν τις απολαβές μόνο από ένα αξίωμα. Οι ανωτέρω επιλέγουν τις απολαβές που παίρνουν από κάθε αξίωμα με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται και στους δύο φορείς».

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Αυξημένη η πιθανότητα μια έγκυος, που κάπνιζε πριν και κατά την εγκυμοσύνη, να αποβάλει πρόωρα το έμβρυο


Μια νέα ιαπωνική μελέτη αναδεικνύει ένα ακόμα πιθανό κίνδυνο εξαιτίας του καπνίσματος: την αυξημένη πιθανότητα μια έγκυος, που κάπνιζε πριν και κατά την εγκυμοσύνη, να αποβάλει πρόωρα το έμβρυο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σατσίκο Μπάμπα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Οσάκα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Human Reproduction" (Ανθρώπινη Αναπαραγωγή), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν σχεδόν 1.300 γυναίκες και βρήκαν ότι όσες κάπνιζαν πολύ στην αρχή της εγκυμοσύνης (περισσότερα από 20 τσιγάρα την μέρα), είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με όσες δεν κάπνιζαν καθόλου, να κάνουν αποβολή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα της εγκύου με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μικρό βάρος του νεογνού κ.α. Επίσης οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι το 8% των εγκύων γυναικών κάνουν αποβολή μεταξύ της έκτης και της όγδοης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, αλλά μετά τη δέκατη εβδομάδα το ποσοστό πέφτει στο 2%.

Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν στο πρώτο τρίμηνο και οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πιο πολλές προκαλούνται από τυχαίες γενετικές ανωμαλίες που δεν μπορούν να προληφθούν. Ορισμένες συνήθειες όμως, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για αποβολή.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ποινές-φωτιά για τους φοροφυγάδες


Με ποινές-φωτιά στους φοροφυγάδες, αλλά και συμβιβαστικές λύσεις στα κλειστά επαγγέλματα φιλοδοξεί ο υπουργός Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να περάσει δύο από τις δυσκολότερες δοκιµασίες που του έχει αναθέσει η τρόικα ως τον Φεβρουάριο και να εξασφαλίσει έτσι την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου.
Την τριάδα των σκληρών δοκιµασιών συµπληρώνει η προετοιµασία των νέων µέτρων για την περαιτέρω µείωση του ελλείµµατος την περίοδο 2012-2014 κατά 11 δισ. ευρώ περίπου – από 17 δισ. ευρώ που αναµένεται να κλείσει το 2011 σε 6 δισ. ευρώ το 2014.
Πρώτα στη σειρά, για το 2011, τα κλειστά επαγγέλµατα.
Μεγαλύτερη πρόκληση, η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, για την καθυστέρηση αντιµετώπισης της οποίας έκανε «παρατήρηση» στην κυβέρνηση ο κ. Ντοµινίκ Στρος-Καν.

Η επιµήκυνση. Καλώς εχόντων των πραγµάτων, µέσα στον µήνα αυτό θα εγκρίνει το Eurogroup την επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου της τρόικας, ενώ θα κληθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του και το Γερµανικό Κοινοβούλιο.

ΠΟΛΙΤΕΣ: Φόβος, οργή και ανασφάλεια το Νέο Έτος


Η οικονομική κρίση και οι πολλές αβεβαιότητες που μεταφέρει φαίνεται να επιδρούν καθοριστικά στην ελληνική κοινωνία μεταβάλλοντας ιδέες και συμπεριφορές, καθώς οι σταθερές κάμπτονται, οι απειλές πολλαπλασιάζονται και η ζωή των ανθρώπων μεταβάλλεται.
Όπως προκύπτει από τη μεγάλη πρωτοχρονιάτικη έρευνα της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», στο κλείσιμο του 2010 και στην αυγή του 2011 ο ελληνικός λαός κυριαρχείται από αισθήματα φόβου, ανασφάλειας, αμφισβήτησης, οργής αλλά και μεγάλης σύγχυσης για το τι πρέπει να γίνει.
Από τα ευρήματα της έρευνας φαίνεται ως τώρα να επικρατούν τα αισθήματα του φόβου και της ανασφάλειας έναντι εκείνων της οργής και της συγκρουσιακής αμφισβήτησης, τα οποία όμως δεν είναι αμελητέα. Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν πρόθυμοι να απεργήσουν και να διαδηλώσουν και ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτωμένων πάνω από 30% υπερασπίζεται τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και εργοστασίων, πάνω από 20% επικροτεί το κλείσιμο των δρόμων και την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, ενώ ένα 14% αναγνωρίζει τη βία ως μέσο έκφρασης και διεκδίκησης και ένα 10% ανέχεται ακόμη και την πρόκληση ζημιών σε κτίρια και καταστήματα.
Ωστόσο απέναντι στις σκληρές επιλογές στέκεται μια πλειονότητα υπομονετική. Η ανάμνηση των καλών ημερών παραμένει ισχυρή και διατηρεί, άγνωστο για πόσο, την ανοχή της κοινωνίας σε υψηλά επίπεδα.

ΚΑΙΡΟΣ: Την Πρωτοχρονιά


Νεφώσεις και ασθενείς βροχές στα δυτικά, που από το απόγευμα θα ενταθούν, και παγετό κατά τόπους στα βόρεια τις πρωινές ώρες προβλέπει για σήμερα Σάββατο (Πρωτοχρονιά) η Ε.Μ.Υ..

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Συγχωνεύσεις μόνο για παιδαγωγικούς λόγους και όπου δεν δημιουργεί πρόβλημα στις μετακινήσεις των μαθητών


Συγχωνεύσεις σχολείων, μόνο σε περιπτώσεις που επιβάλλεται για παιδαγωγικούς λόγους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στις μετακινήσεις των μαθητών θα προτείνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή του «σχολικού χάρτη».
Η χωροταξική ανακατανομή των σχολείων επιβάλλεται πλέον όχι μόνο από τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, αλλά και από την αλλαγή των διοικητικών ορίων του κάθε Δήμου και την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Εξάλλου, η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση περνά πλέον στα «χέρια» της αυτοδιοίκησης, που θα είναι αρμόδια και υπεύθυνη για τις σχολικές υποδομές, τα λειτουργικά έξοδα και την μετακίνηση των μαθητών.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τους εκπαιδευτικούς φορείς προκειμένου να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση ενώ συναντήσεις θα γίνουν και με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με γονείς.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης υπογράμμισε πως κριτήρια για τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή και ιδρύσεις σχολικών μονάδων αποτελεί η ποιότητα και η ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής.
Όπως ξεκαθάρισε η κα Νόκα συγχωνεύσεις σχολείων πρόκειται να γίνουν μόνο σε περιπτώσεις όπου πολύ κοντά λειτουργούν μεγαλύτερες σχολικές μονάδες και όχι σε απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές, αναγκάζοντας τους μαθητές να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα καθημερινά.
Η κα Νόκα σημείωσε πως πειραματικά σχολεία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Ήπειρο, και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, γι’ αυτό το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση.

ΔΑΝΕΙΑ-ΚΑΡΤΕΣ: Ρεκόρ διαταγών πληρωμής για χρέη


Ένας ακόμη «δείκτης ασφυξίας» της αγοράς σημειώνει ρεκόρ, καθώς η κρίση βαθαίνει και αυξάνεται ο αριθμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τράπεζες και προμηθευτές. Αναλυτικότερα 103.845 διαταγές πληρωμής εκδόθηκαν φέτος από το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Αυξημένος κατά 50% ήταν και ο αριθμός των αγωγών για απλήρωτες οφειλές από δάνεια και αγορές εμπορευμάτων, καταναλωτικών αγαθών κλπ.

Από τις διαταγές πληρωμής, οι 46.050 αφορούσαν απαιτήσεις τραπεζών έναντι δανειοληπτών. Οι υπόλοιπες 57.795 αφορούν απαιτήσεις ιδιωτών, κυρίως εμπόρων που βρέθηκαν με ακάλυπτες επιταγές στα χέρια.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι διαταγές πληρωμής για μεγάλα ποσά (άνω των 12.000 ευρώ) που εκδίδονται από το Πρωτοδικείο, είναι περισσότερες εκείνων για αφορούν μικρά ποσά οφειλών (από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια κλπ) και εκδίδονται από το Ειρηνοδικείο.

Αυτό σημαίνει ότι έχει πολλαπλασιασθεί ο αριθμός των δανειοληπτών στεγαστικών κυρίως δανείων, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Mείωση στην τιμή με το νέο έτος


Σημαντικές μειώσεις σε 12.242 φαρμακευτικά προϊόντα θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011, μετά την μετάταξή τους από τον συντελεστή Φ.Π.Α. 11% στον χαμηλό συντελεστή 6,5%.

Ανάμεσα στα φάρμακα των οποίων οι τιμές μειώνονται είναι αναλγητικά, αντιβιοτικά κ.λπ..

Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων εξαιτίας του Φ.Π.Α. έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που είχαν προκύψει από τη νέα τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η οποία οδήγησε σε µέση μείωση τιμών κατά 30%.

Το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα: http://www.gge.gr/37/index.asp

Φ.Π.Α.: «Καλή χρονιά» με τους νέους συντελεστές


Από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2011, θα ισχύουν οι νέοι συντελεστές Φ.Π.Α., στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου 3899/2010.

Με αφορμή τους νέους συντελεστές Φ.Π.Α., το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Ο μειωμένος συντελεστής που προβλέπεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2011, από 11% σε 13%.

Παράλληλα, διευρύνεται από 1η Ιανουαρίου 2011 η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή, ο οποίος διαμορφώνεται στο 6,5%, στα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες.

- Τα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3003 και 3004 και τα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου της δασμολογικής κλάσης 3002.

- Τα βιβλία με εικόνες για παιδιά της δασμολογικής κλάσης 4903.

- Τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα.

Συνεπώς, από 1η Ιανουαρίου 2011 ο «κανονικός» συντελεστής Φ.Π.Α. παραμένει 23%, ο μειωμένος συντελεστής αυξάνεται από 11% σε 13% και ο υπερμειωμένος κατά 50% συντελεστής αυξάνεται από 5,5%, σε 6,5%. Ακολούθως, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές, οι οποίοι ισχύουν σε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 5%, από 16%, 8% και 4% αντίστοιχα.

2011: Με το καλημέρα το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα


Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ρυθμούς στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητά εκ νέου πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.

Ειδικότερα το ΔΝΤ ζητά για το δημόσιο την κατάργηση φορέων, τη συγχώνευση οργανισμών και τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε λιγότερα υπουργεία.

Για τη φορολογία ζητά την κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ αλλά και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όσον αφορά τις ΔΕΚΟ εκτός του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών ζητά και νέα αύξηση των τιμολογίων.