Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Συγχωνεύσεις μόνο για παιδαγωγικούς λόγους και όπου δεν δημιουργεί πρόβλημα στις μετακινήσεις των μαθητών


Συγχωνεύσεις σχολείων, μόνο σε περιπτώσεις που επιβάλλεται για παιδαγωγικούς λόγους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στις μετακινήσεις των μαθητών θα προτείνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή του «σχολικού χάρτη».
Η χωροταξική ανακατανομή των σχολείων επιβάλλεται πλέον όχι μόνο από τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, αλλά και από την αλλαγή των διοικητικών ορίων του κάθε Δήμου και την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Εξάλλου, η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση περνά πλέον στα «χέρια» της αυτοδιοίκησης, που θα είναι αρμόδια και υπεύθυνη για τις σχολικές υποδομές, τα λειτουργικά έξοδα και την μετακίνηση των μαθητών.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τους εκπαιδευτικούς φορείς προκειμένου να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση ενώ συναντήσεις θα γίνουν και με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με γονείς.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης υπογράμμισε πως κριτήρια για τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή και ιδρύσεις σχολικών μονάδων αποτελεί η ποιότητα και η ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής.
Όπως ξεκαθάρισε η κα Νόκα συγχωνεύσεις σχολείων πρόκειται να γίνουν μόνο σε περιπτώσεις όπου πολύ κοντά λειτουργούν μεγαλύτερες σχολικές μονάδες και όχι σε απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές, αναγκάζοντας τους μαθητές να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα καθημερινά.
Η κα Νόκα σημείωσε πως πειραματικά σχολεία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Ήπειρο, και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, γι’ αυτό το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση.