Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Εθνικούς Δρυμούς, Δάση, Δασύλλια, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021

 


Με απόφαση του Περιφερειάρχη και Προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη  τέθηκε σε εφαρμογή (μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021) η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων καθώς και την παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός, από την δύση του ηλίου μέχρι 6ης πρωινής στους παρακάτω δασικούς, αγροτικούς δρόμους και περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων:

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς

Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

1.     Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Κοινοτήτων Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.

2.     Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.

3.     Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.

4.     Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο της Κοινότητας Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια της Κοινότητας Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.

5.     Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου  Β. Τζουμέρκων.

6.     Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.

7.     Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.

     Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.

1.     Στις οδούς και περιοχές.                   

·        Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη  προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του Δήμου Κόνιτσας.

Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου.

1.     Στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου                      Ζαγορίου.

2.     Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους της Κοινότητας  Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάϊστα.

Ε΄ Περιοχή Δήμου Ζίτσας

1.     Κοινότητα Ελεούσας

·       Στον αγροτικό δρόμο όπισθεν της εκκλησίας Προφήτη Ηλία.

2.     Κοινότητα Ροδοτοπίου

·        Στο οδικό δίκτυο εντός του περιφραγμένου δασυλλίου στο λόφο ΓΟΡΙΤΣΑΣ

·        Στο οδικό δίκτυο από ΒΙΠΕ ΤΟΛ (παλαιά άσφαλτος) έως περιοχή ΓΚΡΕΜΙΔΑ.

·        Στο οδικό δίκτυο από οικία ΛΟΥΜΗ ΙΩΑΝΝΗ έως κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων καθώς και τα οχήματα παροχής βοήθειας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία και των εθελοντικών ομάδων – οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας μετά από εντολή των Πυροσβεστικών υπηρεσιών όταν και όπου χρειαστούν.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Δηλώσεις για παράκαμψη Αρχ. Νικόπολης, Νιάρχου, πανδημία, ΤΟΕΒ

 


Σε δύο μεγάλα έργα που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Ηπείρου, την παράκαμψη του Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης και της οδού Νιάρχου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης   κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.  Επίσης απηύθυνε έκκληση για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής στάσης της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ στο ζήτημα της διασύνδεσης των ΤΟΕΒ με το δίκτυό του.

Αναλυτικά:

 Η παράκαμψη Νικόπολης

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις που επιτρέπουν τη δημοπράτηση του έργου παράκαμψης του Αρχαιολογικού Χώρου Νικόπολης, εξέφρασε σε σημερινές δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  τονίζοντας τα εξής:

«Καταλαβαίνετε ότι είχαμε ένα τεράστιο άγχος γιατί είναι έργο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα από το 2014-2020. Που σημειωτέον το πρόγραμμα αυτό, χωρίς να δοθεί παράταση – αν και πιθανόν να πάρει παράταση λόγω covid-  είναι μέχρι τις 31/12/2023. Έτσι ξεκινάμε αυτό το έργο και ενοποιείται ο χώρος της αρχαίας Νικόπολης. Ήταν ένα αίτημα από πάρα πολλά χρόνια και δύσκολα πέρασε – αν θυμάστε - στο ΚΑΣ.  Δεύτερον,  η αλλαγή εισόδου της πόλης από το Μύτικα,  δίνει άλλη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, ενώ συμβάλλει να μπορούμε να έχουμε το δικαίωμα να ενταχθεί η Αρχαία Νικόπολη υπό την προστασία της UNESCO».

Σε εξέλιξη οι εργασίες στη Νιάρχου

Την αισιοδοξία ότι το έργο της οδού Νιάρχου θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, όταν εκπνέει και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, καθώς όπως είπε οι εργασίες προχωρούν με πολύ καλούς ρυθμούς και τις επόμενες ημέρες θα αρχίΣει η δημιουργία βοηθητικών λωρίδων που είναι απαραίτητες για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας για την κατασκευή του οδικού άξονα.

ΕΟΔΥ: Πενήντα έξι θάνατοι σήμερα, 2.020 νέα κρούσματα

 


3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα  έξι θάνατοι σήμερα, 2.020 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.020, εκ των οποίων τρία εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 387.426 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.225 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.697 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 617 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.327 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 260 (ημερήσια μεταβολή -11.86%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ξεκινά η λειτουργία του Κ.Η.Φ.Η. του Δήμου Πωγωνίου, από τη Δευτέρα 24 Μαΐου

 


Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 24-5-2021 ξεκινά η λειτουργία του Κ.Η.Φ.Η. Δήμου Πωγωνίου.

Τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν θα πρέπει:

α) είτε να έχουν ολοκληρώσει  προ τουλάχιστον 14 (δεκατεσσάρων) ημερών τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

β) είτε υπόκεινται πριν την είσοδό τους στο χώρο και με ευθύνη της δομής σε εργαστηριακό έλεγχο είτε με τη μέθοδο PCR, είτε με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid-test).

Η προσέλευση γίνεται κατόπιν ραντεβού με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων και για την παροχή αυστηρά των προβλεπόμενων υπηρεσιών. Δεν επιτρέπεται η προσέλευση για λόγους ψυχαγωγίας  ή για άσκηση κοινωνικής δραστηριότητας.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ  ΚΗΦΗ: 2653091288

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΠΔΔ: 2653360123

Δώδεκα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 20 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 55.487 έλεγχοι, από τους οποίους οι 20.174 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 182 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε σύλληψη, ως ακολούθως:

·         141 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

·         27 στο Βόρειο Αιγαίο,

·         23 στη Θεσσαλονίκη,

·         22 στη Στερεά Ελλάδα,

·         12 στην Ήπειρο,

·         12 στη Κρήτη,

·         11 στα Ιόνια Νησιά,

·          9 στη Πελοπόννησο,

·          6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·          5 στη Κεντρική Μακεδονία,

·          4 στη Δυτική Μακεδονία,

·          4 στην Αττική,

·          3 στη Δυτική Ελλάδα,

·          2 στο Νότιο Αιγαίο και

·          1 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 54.956 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 52.864 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.092 των 150 ευρώ.

·         36 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

·         15 στη Δυτική Ελλάδα,

·         11 στο Νότιο Αιγαίο,

·          3 στην Κρήτη,

·          3 στην Θεσσαλονίκη,

·          2 στα Ιόνια Νησιά,

·          2 στο Βόρειο Αιγαίο,

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 192.078 ομοειδείς παραβάσεις.

·         παραβάσεις και σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη , σύλληψη ατόμου για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ.

Στην Κρήτη, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στην χώρα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.279 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.975 άτομα.

·         Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 149 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παρακάλαμος: Θεία Λειτουργία στο εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου

 

Την Παρασκευή 21 Μαΐου  2021, τελέστει Θεία Λειτουργία στον στο  ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου  στον Παρακάλαμο.






Εξιχνιάστηκε υπόθεση τηλεφωνικής απάτης σε βάρος ημεδαπού ιδιοκτήτη ταβέρνας σε χωριό του Δήμου Κόνιτσας Ιωαννίνων

 


Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας, υπόθεση τηλεφωνικής απάτης σε βάρος ημεδαπού ιδιοκτήτη ταβέρνας σε χωριό του Δήμου Κόνιτσας Ιωαννίνων.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.
Αναλυτικότερα, ο ανωτέρω ιδιοκτήτης ταβέρνας κατήγγειλε ότι την 22-10-2020, του τηλεφώνησε άγνωστος άνδρας, ο οποίος του συστήθηκε ως επικεφαλής ομάδας λοιμωξιολόγων και του εξέφρασε την επιθυμία πραγματοποίησης συνεστίασης στην ταβέρνα του, με την προϋπόθεση όμως παραγγελίας κρασιών καλύτερης ποιότητας, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να τον εξαπατήσει και να τον πείσει να αποστείλει, μέσω ταχυδρομικής επιταγής, το χρηματικό ποσό των (300) ευρώ για την υποτιθέμενη αγορά των κρασιών.
Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού που εμπλέκεται στην απάτη ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΟΠΕΚΑ: Τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας για το 2021

 


Στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ), με έμφαση στον κοινωνικό τουρισμό και τις παιδικές κατασκηνώσεις, προχωρά ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ακολουθώντας τη σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Αγροτική Εστία βρίσκεται και φέτος στο πλευρό των αγροτών, της αγρότισσας μητέρας και του παιδιού, μέσα από σειρά κοινωνικών προγραμμάτων, που στόχο έχουν να ενισχύσουν οικονομικά και να ψυχαγωγήσουν τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας για το 2021 είναι τα εξής:

Κοινωνικός/ιαματικός τουρισμός: 53.500 δικαιούχοι

Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα: 1.500 παιδιά

Εκδρομικό πρόγραμμα: 12.500 δικαιούχοι

Δωρεάν παροχή βιβλίων: 130.000 δικαιούχοι

Δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου: 32.500 δικαιούχοι

Χρηματικά βοηθήματα: 1.000 πολύτεκνες μητέρες αγρότισσες και 4.000 τρίτεκνες μητέρες αγρότισσες.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, την Παρασκευή 21 Μαΐου

 


Την Παρασκευή 21 Μαΐου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο  είναι τα ακόλουθα:

        Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα

Αρχοντικό Πυρσινέλλας, Ιωάννινα

Παραλία Πρέβεζας

Φόρος Πρέβεζας.

Ξεκινούν την Παρασκευή 21 Μαΐου τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια

 


Την Παρασκευή 21 Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ομάδα αυτή, το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και το άνοιγμα των άλλων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή τους 35-39 και 30-34 για όλα τα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών, πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά (ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Ασθενείς με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου στην εποχή της πανδημίας

 


Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ -ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn) αποτελούν χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα του πεπτικού συστήματος, που προσβάλουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις και για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται συχνά ισχυρά φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά και βιολογικοί παράγοντες που ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, αναφέρει ο Θεόδωρος Εμμανουήλ

Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής - Ηπατολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Η νόσος COVID-19 που περιγράφηκε για πρώτη φορά στη Κίνα το Δεκέμβριο του 2019, προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, που ανήκει στην οικογένεια των κορονοϊών και προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Ο ιός αυτός μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια μέσω της αναπνευστικής οδού, εντούτοις έχει ανιχνευτεί και σε κόπρανα ασθενών και παρουσιάζει μεγάλη μεταδοτικότητα οπότε και η νόσος COVID-19 έχει πάρει πανδημικές διαστάσεις.


Στα πλαίσια παρακολούθησης των δεδομένων της πανδημίας από τον SARS-CoV-2, προκύπτουν καθημερινά πολλά ερωτήματα για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ. Από τη μια οι ασθενείς αυτοί βρίσκονται συχνά υπό ανοσοκατασταλτική-ανοσοτροποποιητική αγωγή και χρειάζονται στενή ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομειακό περιβάλλον, πράγμα που τους εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον SARS-CoV-2 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Από την άλλη, το γεγονός ότι ήδη βρίσκονται σε αγωγή με ανοσοτροποποιητικά, υπάρχει ο προβληματισμός ότι τα εμβόλια δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.