Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020

Αντώνης Φούσας: Ο δρόμος «φάντασμα» Ιωαννίνων-Κακαβιάς...


Είναι, πράγματι, περίεργα και ανεξήγητα αυτά που γράφονται και ακούγονται τις ημέρες αυτές για το δρόμο «φάντασμα» Ιωαννίνων – Κακαβιάς.
Σε άρθρο μου, προ ολίγων ημερών, στη φιλόξενη εφημερίδα του «Πρωινού Λόγου», εξηγούσα, γιατί ο δρόμος αυτός το 2006 δεν έφτασε μέχρι την Κακαβιά, όπως από την αρχή είχε μελετηθεί και προγραμματισθεί, αλλά σταμάτησε έξω από τα Ιωάννινα και ειδικότερα στη διασταύρωση με την Εγνατία Οδό.
Τελευταίως, όμως, γράφεται και ακούγεται, ότι ο δρόμος αυτός έχει την εξής εξέλιξη:
Έχει ολοκληρωθεί η νέα μελέτη του από τα Ιωάννινα μέχρι το Καλπάκι και θα είναι «κλειστός» και «τετράϊχνος», ενώ ο υπόλοιπος δρόμος από το Καλπάκι μέχρι την Κακαβιά, που είναι μόνο 24 χιλιόμετρα, δεν έχει μελετηθεί και υπάρχει σκέψη να είναι δίιχνος (μία λωρίδα για κάθε πλευρά).
Πέραν αυτού γράφτηκε, ότι υπάρχει και πρόβλημα χρηματοδότησης για όλο το δρόμο Ιωαννίνων-Κακαβιάς.
Η σημερινή αυτή εξέλιξη είναι, ασφαλώς, ανεξήγητη και έχει εξοργίσει και ξεσηκώσει όλους του Πωγωνήσιους (ντόπιους και απόδημους), όπως και τους τοπικούς φορείς και σχεδιάζουν δικαιολογημένα σχετικές κινητοποιήσεις.
Οφείλω, με απόλυτη υπευθυνότητα, να καταθέσω την προσωπική μου άποψη για την αναπάντεχη αυτή εξέλιξη, η οποία συνίσταται στο εξής:
1. Όταν το 2006, με παρέμβαση της τότε Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, σταμάτησε το έργο αυτό μέχρι τη διασταύρωση με την Εγνατία Οδό, προκειμένου να γίνει νέα μελέτη για να πάει ο δρόμος πίσω από τα Μάρμαρα, η δήλωση που έγινε τότε και μάλιστα στα Ιωάννινα, τόσο από τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, όσο και τον Υπουργό Δημοσίων Έργων Γ. Σουφλιά, ήταν, ότι «θα γίνει νέα μελέτη από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά». Και αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Μάλιστα, για να φτάσει ο δρόμος αυτός μέχρι την Κακαβιά, όπως αρχικά είχε μελετηθεί, είχε εξασφαλισθεί τότε και η σχετική πίστωση.
2. Σήμερα, όπως, δυστυχώς, τα πράγματα εξελίχτηκαν, δύο λύσεις (μονόδρομοι) υπάρχουν:
α) Ν’ αρχίσει να εκτελείται αμέσως ο τετράϊχνος δρόμος Ιωαννίνων – Καλπακίου, όπως έγινε η νέα μελέτη.
β) Να γίνει νέα μελέτη του υπόλοιπου δρόμου Καλπακίου – Κακαβιάς  (μόνο 24 χιλιόμετρα) και να είναι κλειστός και τετράϊχνος.
Η λύση αυτή είναι απολύτως αναγκαία και τη δικαιούνται το Πωγώνι και οι Πωγωνήσιοι γενικότερα, όπως και η Β. Ήπειρος για τους εξής ειδικότερους  και πολύ σοβαρούς λόγους:
1. Όπως προαναφέρθηκε, όταν το 2006 σταμάτησε ο δρόμος αυτός στα Ιωάννινα, υπήρξε η κυβερνητική δέσμευση, και μάλιστα δια χειλέων του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδος, ότι θα γίνει νέα μελέτη και ο δρόμος θα φτάσει μέχρι την Κακαβιά.
2. Ο δρόμος... συνδέει δύο χώρες (Ελλάδα-Αλβανία) και με προοπτική τα Κεντρικά και Βόρεια Βαλκάνια και περαιτέρω την Ευρώπη, και δεν επιτρέπεται να είναι κολοβωμένος μόνο για τα 24 χιλιόμετρα.
3. Το Πωγώνι και οι κάτοικοί του έχουν προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στο έθνος και δεν τους άξιζε μία τέτοια άδικη μεταχείριση.
4. Εκτός από το Πωγώνι, με το δρόμο αυτό θα εξυπηρετείται και η Βόρειος Ήπειρος και οι Βορειοηπειρώτες.
5. Το Πωγώνι, κατά την περίοδο αυτή, κάνει μία μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξής του και ο δρόμος αυτός της Ιόνιας οδού είναι απολύτως απαραίτητος.
6. Το κόστος για τη μελέτη και για την εκτέλεση του έργου (Καλπάκι – Κακαβιά) δεν θα ξεπεράσει τα 220.000.000 € και δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο να εξοικονομηθούν για μία περιοχή πολύπαθη, που έχει προσφέρει πολλά στο έθνος και που θα είναι ο καθρέφτης εισόδου προς την Ελλάδα απ’ όλα τα Βαλκάνια και σε μεγάλο βαθμό οδικώς και από την Ευρώπη.
Κλείνω τη δημόσια αυτή παρέμβασή μου, με το ότι το ιστορικό Πωγώνι έδωσε πολλούς αγώνες και υπέστη πολλές θυσίες για το έθνος και δεν επιτρέπεται μία τέτοια ακατανόητη αδικία.
Ο δρόμος και από το Καλπάκι μέχρι την Κακαβιά πρέπει να είναι, όπως όλη η Ιόνια οδός, κλειστός και τετράϊχνος, και αυτή η απόλυτα λογική και δίκαιη σκέψη ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει. Αντιλαμβάνομαι το κόστος του έργου αυτού, αλλά το μαρτυρικό Πωγώνι αξίζει μιας ειδικής μεταχείρισης κα ανταπόδοσης στη μεγάλη προσφορά του.

Κατανομή 1.146.690 € για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων της Ηπείρου


Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, κατανέμεται το ποσό των 28 εκατ. ευρώ  σε όλους τους Δήμους της χώρας για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων.
Στην Ήπειρο αντιστοιχούν 1.146.690 ευρώ.
Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες δόσεις που θα καταβληθούν το 2020.
Για την κατανομή του ποσού ελήφθησαν υπ’ όψιν δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας για τη σχολική χρονιά 2018-2019 που αφορούν στον αριθμό των μαθητών ανά σχολική βαθμίδα, στον αριθμό των σχολείων και στον αριθμό των τμημάτων ανά κλιματική ζώνη, ενώ συνεκτιμήθηκε και η υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου.
Τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους Δήμους με χρηματικές εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Αναλυτικά τα ποσά στους 18 Δήμους της Ηπείρου:
Π.Ε. Ιωαννίνων (603.230 €)
Δήμος Ιωαννιτών:  425.330 €
Δήμος Β. Τζουμέρκων: 12.050 €
Δήμος Δωδώνης: 18.260 €
Δήμος Ζαγορίου: 8.260 €
Δήμος Ζίτσας: 57.030 €
Δήμος Κόνιτσας:  24.450 €
Δήμος Μετσόβου:  31.540 €
Δήμος Πωγωνίου: 26.310 €
Π. Ε. Άρτας (221.730 ευρώ)
Δήμος Αρταίων: 143.310 €
Δήμος Γ. Καραϊσκάκη: 27.500 €
Δήμος Κ. Τζουμέρκων: 20.190 €
Δήμος Ν. Σκουφά: 30.730 €
Π.Ε. Πρέβεζας (176.980 €)
Δήμος Πρέβεζας: 97.970 €
Δήμος Ζηρού 42.710 €
Δήμος Πάργας: 36.300 €
Π.Ε. Θεσπρωτίας (144.750 €)
Δήμος Ηγουμενίτσας:  87.620 €
Δήμος Σουλίου: 32.840 €
Δήμος Φιλιατών: 24.290 €

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Νέα μεταγραφική ενίσχυση με τον Ορέστη Τσιλοτάι


Η Διοίκηση της Α.Ε.Δ Πωγωνάτος ανακοίνωσε νέα μεταγραφική ενίσχυση της ομάδα με την προσθήκη του Ορέστη Τσιλοτάι από την ΑΕ Γιάννενα.

«Σερί μεταγραφών για την ομάδα μας που μετά από λίγες ώρες είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει άλλον έναν ποδοσφαιριστή, τον σκληροτράχηλο Ορέστη Τσιλοτάι που έρχεται από την ΑΕ Γιάννενα να θωρακίσει ακόμα περισσότερο την άμυνα μας .... καλώς ήρθες στην οικογένεια του Πωγωνάτου Ορέστη» ...

Σοβαρό τροχαίο για τον Mr. Zagori Β. Χήτο και τη σύζυγό του στο 80ο χλμ Αντιρρίου-Ιωαννίνων της Ιόνιας Οδού


Συντρίμμια το Range Rover στην Ιόνια Οδό

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα είχε ο Βασίλης Χήτος ιδιοκτήτης της εταιρείας Ζαγόρι, με συνοδηγό τη σύζυγό του, Caroline de Souza κοντά στο 80ο χιλιόμετρο Αντιρρίου – Ιωαννίνων της Ιόνιας Οδού.
Το όχημα μάρκας Range Rover εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα, να περάσει προστατευτικές μπάρες και να βρεθεί σε παράδρομο της Ιόνιας Οδού.
Οι δύο επιβαίνοντες είχαν την τύχη με το μέρος τους αφού κατάφεραν και βγήκαν χωρίς τραυματισμό από το όχημα, το οποίο λόγο της σφοδρότητας της σύγκρουσης διαλύθηκε εντελώς, που εκτός από το τουμπάρισμα ένα κολωνάκι καρφώθηκε στο πάτωμα του οδηγού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Μ”, αιτία της εκτροπής του οχήματος ήταν το κλατάρισμα πίσω ελαστικού.

Στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων συνελήφθη ημεδαπός σε χωριό του Νομού Κορινθίας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν αντικείμενα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων


Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

Συνελήφθη, χθες (30-01-2020) το μεσημέρι σε χωριό του Νομού Κορινθίας,
 στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διασφάλιση της τοπικής αρχαιολογικής κληρονομιάς και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε αγροτεμάχιο στην παραπάνω περιοχή, ιδιοκτησίας του κατηγορούμενου, όπου βρέθηκαν κρυμμένα και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
 τμήμα αναγλύφου, ρωμαϊκών χρόνων,
 δύο οινοχόες, υστεροελλαδικών χρόνων,
 τέσσερις πρόχοι, εκ των οποίων οι δύο γεωμετρικών χρόνων,
 δύο μικρές πρόχοι, υστεροελλαδικών – πρώιμων γεωμετρικών χρόνων,
 μικρή πρόχους, υστεροελλαδικών – πρώιμων γεωμετρικών χρόνων,
πέντε πυξίδες, εκ των οποίων οι τρεις με πώμα, κλασσικών - ελληνιστικών -  στεροελλαδικών χρόνων,
 καλυκωτός σκύφος, ύστερων αρχαϊκών – κλασσικών χρόνων,
 τέσσερις ψευδόστομοι αμφορίσκοι, υστεροελλαδικών χρόνων,
 κυάθιο, κλασσικών – ελληνιστικών χρόνων,
 ομοίωμα πρόχου, υστεροελλαδικών – πρώιμων γεωμετρικών χρόνων,
 πυξιδίσκη, υστεροελλαδικών – πρώιμων γεωμετρικών χρόνων,
 χάλκινο ειδώλιο, γεωμετρικών – αρχαϊκών χρόνων,
 λίθινο επίκρανο, βυζαντινών ή μεταβυζαντινών χρόνων,
 πέντε αργυρά νομίσματα, κλασσικών – ελληνιστικών χρόνων,
 δυσανάγνωστο νόμισμα,
 κύπελλο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης των κατασχεθέντων αντικειμένων, τα οποία σύμφωνα με γνωμάτευση αρχαιολόγου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα αρχαία αντικείμενα θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου.
Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Μεταγραφική ενίσχυση με τον Αχιλλέα Μπενέκο


Η Διοίκηση της Α.Ε.Δ Πωγωνάτος ανακοίνωσε την προσθήκη στην ομάδα του 19χρονου επιθετικού  Αχιλλέα Μπενέκου από τον Αγροτικό Αστέρα Άνω Καλαμά.
Η ανακοίνωση της ομάδας:
«Σε μια σημαντική προσθήκη προχώρησε η ομάδα μας κάνοντας παίκτης της τον Αχιλλέα Μπενέκο από τον Αγροτικό Αστέρα (Παρακαλάμου).
Ενισχύοντας περισσότερο την επιθετική της γραμμή….. καλώς ήρθες στην οικογένεια του Πωγωνάτου Αχιλλέα!»

Νέα πρωτοβουλία από την Κεφάλα Μαρία, για την υγεία σε δυσπρόσιτες περιοχές


Την πρόσβαση  όλων  ανεξαιρέτως  στις δομές  της Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας  Υγείας  με επίκεντρο  τους κατοίκους  των ορεινών, δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων  περιοχών, διεκδικούν  με κοινή  ερώτησή  τους  προς τους Υπουργούς  Υγείας  και  Εσωτερικών, τέσσερις  Βουλευτές  της  Νέας Δημοκρατίας , Ιωαννίνων  Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Θεσπρωτίας  Βασίλης  Γιόγιακας, Μαγνησίας  Χρήστος  Μπουκώρος και Κοζάνης Παρασκευή Βρυζίδου.
 Οι τέσσερις  Βουλευτές  επισημαίνουν  προς τους Υπουργούς  την αναγκαιότητα  εκπόνησης  προγραμμάτων, τα οποία μέσω  των Ο.Τ.Α θα λειτουργούν  σε ωφελεία  των ξεχασμένων  κατοίκων  των δυσπρόσιτων περιοχών  της ορεινής  και νησιωτικής  Ελλάδας, που δυστυχώς  σήμερα  δεν έχουν  καμία  πρόσβαση  στην προληπτική  ιατρική, μέσω τηλεϊατρικής  και άλλων  σύγχρονων  τεχνολογιών, που οι άλλες περιοχές  έχουν  στην διάθεση  των πολιτών.
 Ζητούν  από  τα δύο  συναρμόδια  υπουργεία  να διευρυνθεί  η χρήση  των σύγχρονων  προγραμμάτων  προληπτικής  Ιατρικής  και σε αυτές  τις  περιοχές, καθώς  το αγαθό  της  υγείας  είναι δικαίωμα  όλων και το κόστος  αυτών δεν καθιστά  απαγορευτικό  τον συγκεκριμένο στόχο.

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός διακινητής ο οποίος μετέφερε με αυτοκίνητο προς το εσωτερικό της χώρας, τέσσερις μη νόμιμους αλλοδαπούς


Συνελήφθη, χθες (30-01-2020) το μεσημέρι στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και Β΄ Δελβινακίου, ένας αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά τεσσάρων μη νόμιμων αλλοδαπών.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε, έναντι χρηματικής αμοιβής, προς το εσωτερικό της χώρας, τέσσερις αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος των μη νόμιμων αλλοδαπών εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen ενώ δύο εξ αυτών κατείχαν διαβατήρια τα οποία έφεραν πλαστές σφραγίδες εισόδου.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά καθώς και τα δύο πλαστά διαβατήρια.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας.

17η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Φεβρουαρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά- Α.Ε. Χουλιαράδων 2-02-20/15:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ    
ΩΡΑ: 15:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ

Το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (15:00)  
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ    (15:00)
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ  (15:00)
Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:00)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (15:00)   
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (15:00)

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καραγιάννη στα Γιάννενα


Στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης παρουσίασε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου το νέο του πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα με τίτλο "Ζάσταβα με σπασμένα φρένα". 
Για το βιβλίο μίλησαν ο πρώην υπ. Εξωτερικών και πρόεδρος της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ Νίκος Κοτζιάς και ο φιλόλογος Στέφανος Καραμούτσιος. 
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κράνος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Μητρόπολης Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου, οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης (Ημαθίας), Γιώργος Ντζιμάνης (Κοζάνης) και Μίμης Δημητριάδης (Κοζάνης), ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκοβέλος, δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Ζαγορίου και Ιωαννιτών, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, Τατιάνα Καλογιάννη και Λάζαρος Νάτσης και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης.

17η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Φεβρουαρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Π.Α.Ο. Πεντέλης-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 1-02-20/15:00), εντός έδρας η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Πασσαρώνα Ροδοτοπίου 2-02-20/15:00)


ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020
ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ
ΩΡΑ: 15:00

Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020
ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 
ΩΡΑ: 15:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ
         
Το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
 Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ     (15:00)
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ  (15:00)
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ  (15:00)
Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:00)
Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ-Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ   (17:15)      
Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (15:00)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (15:00)       
Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (15:00)

Δείτε αν κερδίσατε στην φορολοταρία του Ιανουαρίου


Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η πρώτη φορολοταρία της χρονιάς και  οι τυχεροί λαχνοί κερδίζουν από 1.000 ευρώ.
Ήταν η 36η Δημόσια Κλήρωση της φορολοταρίας σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ και αφορά στις συναλλαγές του Δεκεμβρίου 2019.
Υπενθυμίζεται πως στις δημόσιες κληρώσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
Σημειώνεται ότι στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει λογαριασμό πληρωμών, δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την επομένη της ημερομηνίας διεξαγωγής της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον λογαριασμό πληρωμών στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet.
Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του λογαριασμού πληρωμών.

Ανώδυνη αποκατάσταση περιεδρικών συριγγίων και κύστης κόκκυγος


Στο πλαίσιο της σύγχρονης Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενης εκτομής των συριγγίων και της κύστης κόκκυγος καθώς και η ενδοαυλική εκτομή όγκων του ορθοσιγμοειδούς σε αρχικό στάδιο, μέσω του πρωκτού (διαπρωκτική ενδοσκοπική χειρουργική), την οποία και παρακολούθησε ο Δρ. Διαμαντής Θωμάς, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής στο Metropolitan Hospital
Οι λαπαροενδοσκοπικές –όπως αποκαλούνται- τεχνικές, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Χειρουργικής IRCAD, στο Στρασβούργο, συνδυάζουν την ελάχιστη παρέμβαση μέσω φυσικής οπής με την ακρίβεια της εκτομής υπό οπτικό έλεγχο.
Οι τεχνικές αυτές αναπτύχθηκαν και εφαρμόζονται με στόχο να εξασφαλίσουν μία, πιο ανώδυνη, ταχύτατη και χωρίς τομές, χειρουργική θεραπεία επιτρέποντας έτσι στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα και ανώδυνα.
Συρίγγια και κύστεις κόκκυγος
Η επέμβαση εφαρμόζεται με τη χρήση ενός νέου μικροσκοπικού ιατρικού εργαλείου, του συριγγοσκοπίου, το οποίο καταλήγει σε μία μικροσκοπική κάμερα, όπως το λαπαροσκόπιο. 
Το συριγγοσκόπιο εισέρχεται στο συρίγγιο (ή την κύστη κόκκυγος) από το έξω στόμιο, εντοπίζει το έσω στόμιο και το απολινώνει. Στη συνέχεια, διαπερνάται από το πιο σύγχρονο  ηλεκτρόδιο (ίνα) LASER, το οποίο καυτηριάζει τον κοκκιώδη ιστό (παθογόνος ιστός - περιεχόμενο του συριγγίου), από μέσα προς τα έξω. 
Τέλος αφαιρείται ο «νεκρός» κοκκιώδης ιστός καθώς και ένα μικρό κομμάτι δέρματος γύρω από το έξω στόμιο. Η επέμβαση εφαρμόζεται με επισκληρίδιο αναισθησία.
«Η τεχνική αυτή είναι παρόμοια με την λαπαροσκόπηση. 
Ωστόσο, η σημαντική εξέλιξη έγκειται στο γεγονός ότι το χειρουργείο γίνεται υπό άμεση όραση και όχι στα "τυφλά", όπως μέχρι πρότινος», εξηγεί ο εκπαιδευθείς στις λαπαροενδοσκοπικές τεχνικές, Δρ. Διαμαντής Ε. Θωμάς, M.D. Ph.D. FACS, Διευθυντής στο Metropolitan Hospital, ειδικός στη Λαπαροσκοπική Ρομποτική Ογκολογική Χειρουργική, Χειρουργική Μαστού Ενδοκρινών Αδένων, Γενικός Χειρουργός.