Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί μείωσης επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών


Διαψεύδουν κατηγορηματικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις φήμες περί μείωσης του κατ’ αποκοπή συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ από το 11%.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Κουτσούκος, διαψεύδει τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση στην προσπάθεια ενίσχυσης των αγροτών, υλοποιώντας μια από τις βασικές της εξαγγελίες.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έρχεται η απόφαση για την απόσυρση Ι.Χ.


Με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων, υπογράφεται αυτήν την εβδομάδα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την απόσυρση, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ.Δημήτρης Κουσελάς, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κουσελάς, "πιστεύω ότι αυτή την εβδομάδα θα υπογραφεί, οπότε όπως προβλέπει ο νόμος μετά από δέκα μέρες από την δημοσίευση της, θα αρχίσει να ισχύει. Είναι έτοιμη δηλαδή".
Αυτό σημαίνει, ότι προφανώς τα Ι.Χ. που θα αποσυρθούν θα πρέπει να έχουν πληρώσει και τα τέλη κυκλοφορίας του 2011, περιορίζοντας αρκετά το σχετικό όφελος.

ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Καταβάλλονται από την Τετάρτη 9 έως και τις 17 Φεβρουαρίου του 2011


Τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα (επίδομα 3ου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, πολυτεκνικό επίδομα τρίτεκνης οικογένειες Ν.3631/08, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ Ν.3454/2006) του Α΄ διμήνου 2011 θα καταβληθούν σε 427.300 οικογένειες το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου έως και τις 17 Φεβρουαρίου του 2011.

Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε 128.423.606,40 ευρώ.

ΑΓΟΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Οι κανόνες της Εφορίας για απαλλαγή φόρου


Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10%.

Οσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν κατοικία και θέλουν να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξίων, η οποία θα έρθει το καλοκαίρι, θα πρέπει να γνωρίζουν τους «κανόνες» της Εφορίας για την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας και τα αφορολόγητα. Πιο αναλυτικά:
-Η απαλλαγή πρώτης κατοικίας συνδέεται με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και το είδος του αγοραζόμενου ακινήτου. Για αγορά κατοικίας το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε:
- 200.000 ευρώ για τον άγαμο. Για τον άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε 250.000 ευρώ.
- 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Για έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 275.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
>Για αγορά οικοπέδου το αφορολόγητο ποσό ανέρχεται σε:
- 50.000 ευρώ για τον άγαμο.
- 100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10%.
3. Για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.
Συντελεστές φόρου μεταβίβασης
4. Οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης είναι οι εξής:
- 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και
- 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή. Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.

ΟΑΕΔ: Ξεκινά με τροποποιήσεις πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων


Ξεκινά αύριο Τρίτη η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο τροποποιημένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση (για διάστημα 12 μηνών) 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί παράλληλα στη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών.
Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα λήξει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την κάλυψη των θέσεων.
Οι αλλαγές που επήλθαν στο πρόγραμμα αφορούν τα εξής σημεία:
1. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 50 ατόμων μπορούν να επιχορηγούνται στο εξής για 30 εργαζόμενους κατ΄ ανώτατο όριο, αντί των 80 εργαζομένων που ίσχυε με το προηγούμενο πρόγραμμα.
2. Στο νέο πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που απασχολούν έναν εργαζόμενο με πλήρη απασχόληση. Στην κατηγορία αυτή η επιδότηση αντιστοιχεί στο 75% των μηνιαίων εργοδοτικών εισφορών.
3. Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οδικών μεταφορών το συνολικό ποσό ενισχύσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φθάνει τα 992.000.000 ευρώ. Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει πέραν των επιδοτούμενων και αντίστοιχο αριθμό προσωπικού με μη επιδοτούμενους εργαζόμενους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η μη πραγματοποίηση απολύσεων προσωπικού τρεις μήνες πριν την υποβολή αίτησης για ένταξη σε αυτό, όπως και καθ' όλη τη διάρκειά του.
Σε περίπτωση απολύσεων προσωπικού οφείλει να έχει αντικαταστήσει το μισθωτό έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων, δηλαδή: άτομα με αναπηρία και εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω.
Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, για όλους τους κλάδους κύριας και της επικουρικής ασφάλισης.
Το ποσό επιχορήγησης φθάνει το 100% των εισφορών για επιχειρήσεις με δύο εργαζόμενους και άνω και το 75% για τις επιχειρήσεις με ένα άτομο πλήρους απασχόλησης. Οι εισφορές υπολογίζονται με βάση τις πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων - επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των: 2.000 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία, 1.800 ευρώ για εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω και 1.300 ευρώ για τους κοινούς εργαζόμενους.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση www.oaed.gr.

ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Στις 11 Φεβρουαρίου λήγει η πτοθεσμία για τους επιτηδευματίες


Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις επιτηδευματιών που υπάγονται στις ρυθμίσεις περί περαίωσης αλλά δεν κατάφεραν να το κάνουν εντός των σχετικών προθεσμιών, το υπουργείο Οικονομικών ορίζει ως νέα προθεσμία την 11η Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, οι κάθε είδους προθεσμίες που αφορούν την έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων κατά τις διατάξεις του κεφαλαίου Α’ του νόμου 3888/2010, την υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τους επιτηδευματίες και την αποδοχή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και την υποβολή των αιτήσεων επίλυσης διαφορών εκκρεμών υποθέσεων λήγουν στις 11 Φεβρουαρίου 2011.

Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Μειώσεις διοδίων προσεχώς


Περισσότερο από το 50% θα είναι η μείωση των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα αυτοκινητοδρόμων δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Γιάννης Μαγκριώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι την προσεχή Παρασκευή, θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση του διαλόγου μεταξύ των κατασκευαστριών κοινοπραξιών και των τραπεζών.
Θέμα των συζητήσεων των δύο μερών, η εκπτωτική πολιτική τους για όσους κάνουν συχνές διελεύσεις από τα διόδια. Επίσης όπως δήλωσε ο ίδιος, θα προχωρήσει η εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων και η πληρωμή ανάλογα με τη χρήση.
Θα υπάρξει επίσης διευκόλυνση των κατοίκων των γειτονικών περιοχών, με κάρτες διέλευσης, το κόστος των οποίων θα αναλάβει το κράτος μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του παράπλευρου δικτύου.

Όπως υποστήριξε ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης, η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών για όσους περνάνε τα διόδια χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο, αλλά θα λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Με δάνειο 550 εκατ. ευρώ ξεμπλοκάρει το εφάπαξ


Δάνειο και ομόλογα στο Ταμείο Πρόνοιας εγκρίνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το εφάπαξ, ενώ συγκεντρώνουν και τα κονδύλια για τα μικρά έργα, ώστε να γίνουν προσλήψεις ανέργων σε δημοτικές και δημόσιες επιχειρήσεις μέσω ΟΑΕΔ.
Παρά τις δρακόντειες προβλέψεις του Μνημονίου για τον περιορισμό των κρατικών εγγυήσεων και των δανείων, ώστε να περιοριστεί το χρέος, και τη δέσμευση για πρόσληψη 1 νέου υπαλλήλου στη θέση 5 που αποχωρούν, οι αδήριτες κοινωνικές ανάγκες (αύξηση της ανεργίας) και η διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια (περικοπές, «ουρές» και καθυστερήσεις) υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση.
Έτσι μέσα στην εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης στέλνει επιστολή στην ΑΔΕΔΥ, με την οποία περιγράφει τη λύση για το ξεμπλοκάρισμα του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
Η πρόταση περιλαμβάνει δύο πηγές χρηματοδότησης για την άντληση 550 εκατ. ευρώ και τη χορήγηση έως και 14.000 εφάπαξ μέσα στο χρόνο. Και αυτά, πέραν των 8.000 που αντέχει το Ταμείο Πρόνοιας να δώσει με βάση τις εισφορές των εν ενεργεία υπαλλήλων που θα εισπράξει.
Η ανωτέρω εξέλιξη επιβάλλεται και για τον περιορισμό του ελλείμματος, καθώς έχουν εγγραφεί από την τρόικα στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και 500 εκατ. εκ των υποχρεώσεων του Ταμείου Πρόνοιας.
Τα 300 εκατ. θα προέλθουν από δάνειο που θα λάβει το Πρόνοιας από το Επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ), κυρίως από το ΤΑΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων, που έχει αποθεματικά άνω των 500 εκατ. ευρώ, και τα υπόλοιπα 250 θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με επιτόκιο γύρω στο 5% (ομόλογα).
Έτσι το Πρόνοιας αναμένεται φέτος να δώσει πάνω από 22.000 και να ξεμπλοκάρει κάπως η «ουρά» στο Ταμείο, η οποία έχει αυτή τη στιγμή 33.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένουν πάνω από 26 μήνες να λάβουν ένα εφάπαξ, το οποίο κινείται γύρω στο 46.000 ευρώ (μέσα επίπεδα).

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Λουκέτο από σήμερα στα φαρμακεία έως και την Τετάρτη


Σε έκτακτη συνεδρίασή του χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε παράταση του «λουκέτου» έως και την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στη Βουλή.

Τα αιτήματα των φαρμακοποιών σχετίζονται με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, την έκπτωση των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την απόσταση από μονάδες υγείας για τη λειτουργία φαρμακείου.

Στην Αττική τα φαρμακεία αναμένεται να μείνουν κλειστά και την Πέμπτη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Έξαρση της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες


Έντονη αναμένεται η δραστηριότητα της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες με το υπουργείο Υγείας να αναφέρει ότι πέραν του εμβολιασμού «η χορήγηση αντιϊκών σε ασθενείς όπου υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν».

Με αφορμή την έξαρση αυτή το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας διοργανώνουν συνάντηση εργασίας με θέμα «Εποχική γρίπη 2010-2011: Η κατάσταση στην Ελλάδα», παρουσία του υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Σημειώνεται ότι φέτος στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, το στέλεχος Α(Η1Ν1) 2009 είναι αυτό που απομονώνεται εργαστηριακά σε ό,τι αφορά στα κρούσματα γρίπης.

Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι τα εξής:

Ο εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τονίζεται ότι ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για τον εμβολιασμό.

Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών.

Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό και χωρίς να προηγείται απαραίτητα εργαστηριακή επιβεβαίωση.
Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

ΟΠΑΔ – ΟΑΕΕ: Εξυπηρετούν από σήμερα και ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Εγκύκλιος απεστάλη από το Υπουργείο Υγείας, για την ενημέρωση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, των συνεργαζόμενων με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ ιατρών, των φαρμακοποιών και των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.

Από σήμερα, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν να απευθύνονται για τις εξετάσεις τους και τη συνταγογράφηση φαρμάκων, εκτός από τις μονάδες υγείας του ΙΚΑ -όπου αυτές λειτουργούν- και στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, όλων των ειδικοτήτων.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Όχι σύνταξη στα 67


Την κόκκινη γραμμή τράβηξε ο αναπληρωτής Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, λίγο πριν την συνάντηση με μέλη της τρόικας.
Ο κ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, ουσιαστικά απέρριψε τις γαλλογερμανικές απαιτήσεις περί συνταξιοδότησης όλων των εργαζομένων στην Ε.Ε. στα 67 έτη.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η χώρα μας, έχει ενσωματώσει αυτά που ζητούνται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα για την Ελλάδα, καθώς «οι ρυθμίσεις που ζητούν χώρες της ΕΕ έχουν ενσωματωθεί στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Ακόμα και η σύνδεση με το προσδόκιμο γίνεται σε μας από το 2020».
Σχετικά με το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Κουτρουμάνης επανέλαβε πως θα προηγηθούν οι αναλογιστικές μελέτες ανά ταμείο και από τα αποτελέσματα θα κριθούν οι προσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις.

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ: Βρέθηκαν 98 κιλά περίπου ακατέργαστης κάνναβης


Στην περιοχή Δελβινακίου Ιωαννίνων, τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, συνελήφθη ένας 45χρονος Αλβανός, ο οποίος λειτουργούσε ως προπομπός σε άλλο αυτοκίνητο που οδηγούσε άγνωστος (κατά πάσα πιθανότητα Αλβανός) που μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.
Στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκε το χρηματικό πόσο των 7.500 ευρώ.
Ύστερα από αναζητήσεις των ανδρών του Τμήματος Συνοριακής Αστυνομίας Δελβινακίου, εντοπίστηκε το δεύτερο όχημα και σε σήμα των αστυνομικών ο οδηγός αυτού δεν σταμάτησε, ανέπτυξε ταχύτητα και το εγκατέλειψε σε χωματόδρομο πλησίον της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κακαβιάς και τράπηκε σε φυγή.
Μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν 98 κιλά περίπου ακατέργαστης κάνναβης.
Όπως προέκυψε για το παραπάνω όχημα είχε δηλωθεί κλοπή, από τον ιδιοκτήτη του, την 3-12-2010 στο Παγκράτι.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Στάση τετράωρη εργασίας την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί μέχρι και τις 15.00 το μεσημέρι την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τις παροχές υγείας. Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕ - ΟΤΑ αναφέρει: «Προσπαθούν να μας καταργήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα που είχαν παραμείνει δηλαδή την ιατροφαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: «Κόβει» το οικογενειακό επίδομα από τους χήρους υπαλλήλους του δημοσίου


Δεν δικαιούνται το οικογενειακό επίδομα οι χήροι υπάλληλοι του δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) οι οποίοι έχουν ενήλικα τέκνα, σύμφωνα με απόφαση της πενταμελούς σύνθεση του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως λόγω μείζονος σπουδαιότητας του θέματος, η υπόθεση παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι «δεν αντίκειται στο άρθρο 21 του Συντάγματος η διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του ν. 2470/1997, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση θανάτου ενός των συζύγων διακόπτεται η χορήγηση της οικογενειακής παροχής προς τον επιζώντα σύζυγο, ο οποίος είναι υπάλληλος».

Αναλυτικότερα, εργαζόμενη σε νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης αξίωσε δικαστικά να της καταβληθεί, με το νόμιμο τόκο, το ποσό των 1.267,7 ευρώ ως οικογενειακό επίδομα (άρθρο 12 Ν. 2470/1997) για το χρονικό διάστημα δύο ετών (2000-2002), όπως επίσης ζήτησε να της καταβάλλεται και στο μέλλον το οικογενειακό επίδομα.

Η εργαζόμενη υποστηρίζει ότι το οικογενειακό επίδομα αποτελεί προσαύξηση μισθού και ότι η μη καταβολή του αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 1 και 21 παρ. 1 του Συντάγματος και 20 παρ. 2 του ν. 1849/1989.

Το Διοικητικό Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης απέρριψε την αγωγή της και η εργαζόμενη άσκησε έφεση, η οποία απορρίφθηκε και αυτή από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης.

Το δικαστήριο του Έβρου απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό της εργαζομένης «σύμφωνα με τον οποίο οι χήροι και οι διαζευγμένοι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ τελούν υπό τις ίδιες βιοτικές συνθήκες με τους συναδέλφους τους που δικαιούνται την οικογενειακή παροχή και, ως εκ τούτου, η εξαίρεση των πρώτων από τη λήψη της παροχής αυτής αντίκεινται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος».

Ως αβάσιμος όμως απορρίφθηκε από το ΣτΕ και ο ισχυρισμός της εργαζομένης ότι «η διάταξη του άρθρου 12 παρ. 6 του ν. 2470/1997, κατά το μέρος που εξαιρεί τους χήρους υπαλλήλους με ενήλικα τέκνα από την λήψη της οικογενειακής παροχής της παραγράφου 1 του ανωτέρω άρθρου αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος». Και αυτό γιατί «οι βιοτικές συνθήκες των υπαλλήλων αυτών δεν διαφοροποιούνται έναντι των υπαλλήλων που δικαιούνται την παροχή, αντιθέτως μάλιστα οι υπάλληλοι που τελούν σε κατάσταση χηρείας, επιβαρύνονται με το αυξημένο κόστος συντήρησης της συζυγικής κατοικίας».

Ο τελευταίος αυτός ισχυρισμός απορρίφθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, καθώς κρίθηκε ότι ο χήρος υπάλληλος με ενήλικα τέκνα δεν τελεί υπό τις αυτές οικογενειακές συνθήκες με αυτούς που κατά το άρθρο 12 παρ. 1 του ν. 2470/1997 δικαιούνται την οικογενειακή παροχή.

«Παράθυρο» για παροχή του οικογενειακού επιδόματος στους χήρους ή διαζευγμένους δημοσίους υπαλλήλους και μετά την ενηλικίωση των παιδιών τους αφήνει δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μολονότι τριμελής σύνθεση του στ' τμήματος του δικαστηρίου έκρινε καταρχήν συνταγματική και νόμιμη την περικοπή του επιδόματος σε χήρους και διαζευγμένους δημοσίους υπαλλήλους υπό τις προϋποθέσεις του νόμου 2470/97 (ενηλικίωση παιδιών ή το αργότερο στο 24ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον σπουδάζουν), εντούτοις το ΣτΕ αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση σε μείζονα σύνθεση, κρίνοντας ότι έχουν τεθεί για επίλυση ζητήματα μεγάλης σπουδαιότητας.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΖΩΟΔΟΧΟΣ 2 - 0

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 2 - 2

ΔΗΜΟΣΙΟ: Μεγαλύτερες ποινές για τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους


Φρένο στις αυθαιρεσίες των ασύδοτων δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζει το υπουργείο εσωτερικών τροποποιώντας τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς.

Συγκεκριμένα επιμηκύνεται η περίοδος παραγραφής των αδικημάτων από δύο σε 5 ή 7 έτη, ενώ θα απολύονται όσοι δημόσιοι υποπίπτουν σε τρία παραπτώματα μέσα σε ένα έτος. Επιπλέον, η ποινή του προστίμου των αποδοχών αυξάνεται από τρεις μήνες σε ένα έτος.

Ποινή υποβιβασμού θα επιβάλλεται σε περιπτώσεις χρηματισμού, παράβασης καθήκοντος, αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντα, άρνησης συνεργασίας του υπαλλήλου για χορήγηση στοιχείων σε ανεξάρτητες αρχές, σύνταξη μεροληπτικών εκθέσεων και χρήση τρίτων προσώπων για απόκτηση υπηρεσιακής εύνοιας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θέματα ημερήσιας συζήτησης τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011


Σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011, και ώρα 19.00, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβουλίου Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1. Συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης Ιωαννίνων (εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολόκας)
2. Σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας της Αναπτυξιακής εταιρείας «ΗΠΕΙΡΟΣ» Α.Ε. (εισήγηση: ο Πρόεδρος της «ΗΠΕΙΡΟΣ» Α.Ε., κ. Ντέτσικας)
3. Σχετικά με τα διόδια Εγνατίας Οδού (εισήγηση: ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώτσιος)
4. Σχετικά με τους μετανάστες της Ηγουμενίτσας (εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφ. Ενότητας Θεσπρωτίας, κ. Πιτούλης) 5. Εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη για τη μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων έργων, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών. (εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμπίνας)
6. Σχεδιασμός μέτρων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Ηπείρου. (εισήγηση: η παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»)
7. Πρωτοβουλίες για να μην ξεπουληθεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. (εισήγηση: η παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»)