Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Διαδικτυακό σεμινάριο για το κοινό με θέμα την αντισύλληψη

 


ΚΥΡΙΑΚΗ, 19 IOYNIOY 2022, ΩΡΑ 17.00-20.00

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

 

Ενημερωτικό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) για το κοινό με θέμα την αντισύλληψη διοργανώνουν την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία σε συνεργασία με άλλες 3 επιστημονικές Εταιρείες: την Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης & Αναπαραγωγικής Υγείας, την Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής & Εφηβικής Ενδοκρινολογίας.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τις 17:00 το απόγευμα έως τις 20:00 το βράδυ. Ομιλητές θα είναι διακεκριμένοι ειδικοί οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα νεότερα δεδομένα για τους τρόπους αντισύλληψης στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή, τα οφέλη αλλά και τις δυνητικές παρενέργειές τους καθώς και τα νεότερα δεδομένα για τις μη αντισυλληπτικές δράσεις των ορμονικών αντισυλληπτικών.

Αντισύλληψη είναι η χρήση διαφόρων μεθόδων για την αποφυγή ή την ελάττωση της πιθανότητας εγκυμοσύνης. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το έτος 2019, σε σύνολο 1,9 δισεκατομμυρίων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (15-49 ετών) σε όλο τον κόσμο, 842 εκατομμύρια γυναικών χρησιμοποιούσαν κάποια μέθοδο αντισύλληψης ενώ 270 εκατομμύρια γυναικών δεν είχαν τη δυνατότητα χρήσης αντισυλληπτικής μεθόδου.  

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Ευχαριστήριο

 


Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 αισθάνεται την ανάγκη να αποχαιρετήσει δημόσια τους Γιούρι Λοντίγκιν, Μανώλη Σάλιακα, Μάρβιν Πίρσμαν, Φαμπρίτσιο Μπρένερ, Στέφανο Σιόντη και Αντώνη Οικονομόπουλο για το τέλος της συνεργασίας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από σύσσωμο τον Π.Α.Σ. ΓIANNINA για το ήθος τους και τα όσα σπουδαία ζήσαμε τα δύο αυτά χρόνια που φορέσατε την φανέλα του συλλόγου.

Για όλα όσα προσφέρατε και για την αξέχαστη ιστορία που γράψατε θα είστε πάντα μέλη της οικογένειας του Π.Α.Σ..

Καλή συνέχεια σε όλους στον επόμενο σταθμό της καριέρας σας. 

ΠΗΓΗ: http://pasgiannina.gr/

ΕΟΔΥ: Δεκαπέντε θάνατοι σήμερα, 9.288 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 103.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δεκαπέντε θάνατοι σήμερα, 9.288 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου

(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 9.288.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.517.898 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.274 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 144.221(3.9% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.97 (95% ΔΕ: 0.88 - 1.03).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.049 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 103 (55.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.

To 92.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 49 (47.57%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (52.43%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.704 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 126 (ημερήσια μεταβολή +9.57%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 104 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Άρτα: Συνελήφθη μια γυναίκα η οποία κατηγορείται για κλοπή κατά συναυτουργία

 


Συνελήφθη άμεσα χθες (14-06-2022) το μεσημέρι στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μια γυναίκα  η οποία κατηγορείται για κλοπή κατά συναυτουργία. 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, νωρίτερα η κατηγορούμενη μαζί με άγνωστη συνεργό της προσέγγισαν ηλικιωμένο και με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσαν από την τσέπη του παντελονιού του χρηματικό ποσό -400- ευρώ.

Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν ταχύτατα τα στοιχεία της ημεδαπής και ύστερα από αναζητήσεις την εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα και την συνέλαβαν.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Γιάννενα: Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 7:00 μ.μ., στο πάρκο Λιθαρίτσια

 


Η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 7:00 μ.μ., στο πάρκο Λιθαρίτσια με θέμα:

Τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής: Ακρίβεια- “νέο ΕΣΥ”-Εθνικό Σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία.

Οι θέσεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Χάρης Χουρδάκης, συνεργάτης του τμήματος υγείας πρόνοιας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Συνάντηση του Δημάρχου Κόνιτσας με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

 


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα είχε την Παρασκευή 10/06/2022 στην Αθήνα ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Νικόλαος Εξάρχου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκε και ο συντοπίτης μας Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου κ. Πελαγία Καρατζήμου και ο κ. Γεώργιος Τάσσος μέλος της Επιτροπής Στρατιωτικού Μουσείου του Δήμου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο υπό σύσταση Στρατιωτικό Μουσείο Κόνιτσας.

Ειδικότερα, έγινε ενημέρωση για την πορεία των ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν ως σήμερα, αναφέρθηκε ο σχετικός προγραμματισμός και τονίστηκε η αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του Μουσείου. Επιπλέον, ενημερώθηκε  ο Πρόεδρος για τον προϋπολογισμό του έργου και ζητήθηκε η οικονομική στήριξη από τον προϋπολογισμό της Βουλής. 

Ο Δήμαρχος εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Τασούλα για την αδιάλειπτη υποστήριξη προς τον Δήμο Κόνιτσας, καθώς και στον Υφυπουργό κ. Οικονόμου για το ενδιαφέρον του και την πολύτιμη βοήθειά του.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, για μεταφορά παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθησαν χθες πρώτες πρωινές ώρες στο Καλπάκι Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου δύο (2) αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.

Ειδικότερα, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο που επέβαιναν οι συλληφθέντες, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν με αυτό με προορισμό τα ελληνοαλβανικά σύνορα οχτώ (8) αλλοδαπούς, οι οποίοι προέκυψε ότι είχαν εισέλθει και παρέμεναν παράνομα στη χώρα.

Κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο και χρηματικό ποσό -400- ευρώ, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Γιάννενα: Απαγόρευση για συνοδούς ασθενών έως 30 Ιουνίου στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα

 


Λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση κρουσμάτων σε συνοδούς ασθενών, απαγορεύεται από σήμερα 15/6/2022 και για διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών η παρουσία συνοδών στο Νοσοκομείο μας.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός εμβολιασμένου συνοδού, ο οποίος υποχρεούται πριν την έλευσή του στο Νοσοκομείο να προσκομίσει αρνητικό μοριακό έλεγχο (pcr) ή rapid test.

Υπενθυμίζουμε ότι, απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου μας.

Υπενθυμίζουμε ότι, παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας rapid test στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-13:30 από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ

Θέατρο Actina: “Ο Ουρανός κατακόκκινος” της Λούλας Αναγνωστάκη, την Τρίτη 21 Ιουνίου


 Το Θέατρο Actina σε μια θερινή εξόρμηση στην όμορφη αυλή του Arte Povera εντός του κάστρου των Ιωαννίνων με ένα εμβληματικό έργο.

Ο αντισυμβατικός μονόλογος της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά και ερμηνεία της Ελένης Καμποσιώρη.

Πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει την Τρίτη 21 Ιουνίου, την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και θα συνεχίσει μέχρι 6 Ιουλίου κάθε Τρίτη και Τετάρτη.

Μια γυναίκα, ξεχωριστή, η Σοφία Αποστόλου, έρχεται να μας συναντήσει, να μας συστηθεί και να μας μιλήσει για την πορεία της. Δεν συμβιβάστηκε ποτέ. Δεν είχε ποτέ αλυσίδες. Κάνει την δική της επανάσταση. Αποτελεί ένα έργο που συμπυκνώνει όλη τη δραματουργική ιδεολογία της Αναγνωστάκη, ένα απόσταγμα της δικής της θεατρικής περίπτωσης.

Η Λούλα Αναγνωστάκη άντλησε το θεατρικό υλικό της από την ελληνική πραγματικότητα, ακατέργαστο και νωπό ακόμα με τις πληγές να αιμορραγούν από την πρόσφατη ιστορία του τόπου. Μνήμες τραυματικές, αγώνες προδομένοι, πρόσωπα παγιδευμένα σ’ ένα παρελθόν από εφιάλτες. Αυτό ήταν το δραματικό της υλικό αλλά και η θέση της έως τα τελευταία της έργα, τον «Ουρανό Κατακόκκινο», που δίνει την κατάρρευση του κοινωνικού περίγυρου, κατάρρευση των ιδεών και των αγώνων, μέσα από την κατάρρευση του ενός προσώπου. Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη είναι μια σειρά ηρωικών ασμάτων προς την έξοδο, μια σειρά ταπεινών ύμνων για την ελευθερία. Το κέντρο της δραματουργίας της είναι ο άνθρωπος και η ανάγκη του να υπάρχει ελεύθερος, να νιώθει πως έχει ακόμα τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή του, να ξαναβρεί τον προσανατολισμό του. Η δραματουργία της Αναγνωστάκη είναι μια πινακοθήκη ανθρώπων με αξιοπρέπεια.  Όλα βρίσκονται σε μια καθοριστική μάχη με τον ίδιο τους τον εαυτό.

"Ο Ουρανός Κατακόκκινος" της Λούλας Αναγνωστάκη

Σκηνοθεσία Αθηνά Τσικνιά

Ερμηνεία: Ελένη Καμποσιώρη

Μουσικές/ενδυματολογικές επιλογές: Αθηνά Τσικνιά

Φωτογραφίες/video trailer: Στράτος Σεραφειμίδης

Δημιουργία αφίσας/εκτύπωση: Άκης Κόλλιας

Τοποθεσία: Στην αυλή του Arte Povera

Διεύθυνση: Παλαιολόγου 66, εντός του κάστρου

Ημερομηνίες: κάθε Τρίτη & Τετάρτη από 21 Ιουνίου μέχρι  6 Ιουλίου

Ώρα έναρξης: 21:15

Τιμή εισιτηρίου: 5€

Κρατήσεις/πληροφορίες: 6974865401

Παραγωγή: Θέατρο Actina

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 15 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη 15 Ιουνίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας (ISOBOX), 07:30-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10;00-14;00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πολιτιστικό Κέντρο Λαψίστας Δήμου Ζίτσας, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Παραλία, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία της Κυστικής Ίνωσης: 45ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης στο Ρότερνταμ

 


Αύξηση της αναπνευστικής λειτουργίας, μείωση των λοιμώξεων και της ανάγκης για μεταμόσχευση πνευμόνων, επιτυγχάνει σήμερα η χορήγηση του τριπλού συνδυασμού φαρμάκων σε πάσχοντες από Κυστική Ίνωση.

Στο 45ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 11 Ιουνίου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ανακοινώθηκαν νέα από τις τελευταίες εξελίξεις στην φαρμακοθεραπεία και στη γονιδιακή και κυτταρική θεραπεία της ασθένειας, στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων από διάφορα μικρόβια, στην προσβολή του αναπνευστικού συστήματος από μύκητες, στην περίθαλψη των ασθενών κατά την περίοδο της COVID-19 και στις δυνατότητες που παρείχε η τηλεϊατρική, η οποία αναγκαστικά αναπτύχθηκε ενόψει της πανδημίας, καθώς και στις ψυχολογικές προεκτάσεις του νοσήματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συνεδρίες στις οποίες παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την χρήση των νέων φαρμάκων που στοχεύουν στο αίτιο της νόσου και ειδικά του τριπλού συνδυασμού φαρμάκων που χορηγείται και σε ασθενείς της χώρας μας, ο οποίος βελτιώνει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία των ασθενών καθώς και άλλες παραμέτρους του νοσήματος και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Επίσης, συζητήθηκαν διεξοδικά και ανταλλάχθηκε η εμπειρία μεταξύ των ευρωπαίων ιατρών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις αλληλεπιδράσεις των νέων φαρμάκων με άλλα φάρμακα, τις προφυλάξεις και τους ενδεχόμενους κινδύνους που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κατά τη θεραπεία και τις θετικές αλλαγές που επιφέρουν στην διατροφή των ασθενών και γενικότερα στο γαστρεντερικό σύστημα.