Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία Σεπτεμβρίου

 


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η μηνιαία κλήρωση της φορολοταρίας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Η κλήρωση της ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε για τις συναλλαγές που έγιναν τον Αύγουστο του 2024.

Σημειώνεται πως ένας από τους τυχερούς λαχνούς της φορολοταρίας κερδίζει μέχρι και 50.000 ευρώ, ενώ τα έπαθλα είναι πλέον κλιμακωτά.

Δείτε τους τυχερούς λαχνούς https://www.aade.gr/exypiretisi-enimerosi/efarmogi/miniaies-synallages-kai-lahnoi

Τα ποσά που θα κερδίζουν κάθε μήνα 556 φορολογούμενοι είναι τα εξής:

1 τυχερός κερδίζει 50.000 ευρώ

5 τυχεροί κερδίζουν από 20.000 ευρώ ο καθένας

50 τυχεροί κερδίζουν από 5.000 ευρώ ο καθένας

500 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας

Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την ημερομηνία της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet.

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Απευθείας Αναθέσεις- Ανάγκη αύξησης της διαφάνειας και του ελέγχου

 


Η ύπαρξη πληροφοριακών συστημάτων, η διασύνδεσή τους και η δημόσια διάθεση των δεδομένων είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την ενίσχυση της διαφάνειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δημόσιες συμβάσεις όπου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να γνωρίζουμε συγκεντρωτικά ανά φορέα τα ποσά των δαπανών, το είδος της σύμβασης, το είδος της διαδικασίας ανάθεσης, το πλήθος ανά κατηγορία των συμβάσεων.

Ειδικά για τις απευθείας αναθέσεις, που σημειώνουν έξαρση τα τελευταία χρόνια, η δυνατότητα αυτή θα βοηθούσε το δημόσιο έλεγχο και την εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση της ΝΔ άργησε να αντιληφθεί τα ζητήματα αυτά παρά το γεγονός ότι η έκθεση 4/2023 από το Ελεγκτικό Συνέδριο έδειχνε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις απευθείας αναθέσεις και την καταχρηστική χρήση τους σε πολλές περιπτώσεις.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι η υπερβολική και μη αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις χρήση της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης από τους φορείς ευνοήθηκε από τις νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης της ΝΔ οι οποίες από τον  Ιούνιο του 2021 αύξησαν τα όρια των ποσών της απευθείας ανάθεσης.

Το Περίπτερο Οίνου και η Πινακοθήκη χαρακτικής στη Ζίτσα ανοιχτά για το κοινό

 


Το Περίπτερο Οίνου στη Ζίτσα επισκέφθηκαν μέλη του  Πολιτιστικού και Ορειβατικού Συλλόγου "ΖΗΝΩΝ" από τον Πειραιά. Τα μέλη του Συλλόγου περιηγήθηκαν στο χώρο και ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη για την αμπελουργική ζώνη και τα οινοποιία της περιοχής.

Το Περίπτερο Οίνου, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης στην πλατεία και την αγορά της Ζίτσας, καθώς και την Πινακοθήκη χαρακτικής «Κώστας Μαλάμος»   προσελκύουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δεκάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών ενισχύοντας  την τοπική  οικονομία.

Φέτος το Περίπτερο Οίνου και η Πινακοθήκη λειτουργούν με συγκεκριμένο ωράριο.

Ειδικότερα, Ωράριο  Περίπτερου Οίνου: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 8.30- 10.45 π.μ.

Ωράριο Πινακοθήκης χαρακτικής: Δευτέρα ,Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο

και Κυριακή: 11.00π.μ.-15.00 μ.μ.

Τρίτη και Τετάρτη κλειστά.

Για τον καλύτερο προγραμματισμό και εξυπηρέτηση των επισκεπτών οι ενδιαφερόμενοι (μεμονωμένοι πολίτες).

ΠΗΓΗ:  www.zitsa.gov.gr

Πέντε συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο

 


Πέντε άτομα συνελήφθησαν κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ήπειρο, στο πλαίσιο ελέγχων που διεξάγονται καθημερινά για την καταπολέμηση της διάδοσης ναρκωτικών.

Ειδικότερα, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας συνελήφθησαν 4 νεαροί ημεδαποί, διότι στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, ενώ για τον ίδιο λόγο συνελήφθη από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας παράτυπος μετανάστης.

Σε βάρος των παραπάνω σχηματίστηκαν δικογραφίες πλημμεληματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Κωνσταντίνος Πάλλας: Ενημερωτικό σημείωμα με τη διαδικασία απόσταξης τσίπουρου

 


Σχετικά με τη διαδικασία απόσταξης τσίπουρου, διευκρινίζεται ότι :

Το 2022 κατ’ εξαίρεση οι Δήμοι εξέδωσαν βεβαιώσεις αμπελοκαλλιέργειας που χρησιμοποιήθηκαν στο τελωνείο.

Ως εκ τούτου, από το 2023 δεν μπορούσαν να αποστάξουν τσίπουρο όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και δεν είχαν υποβάλει δήλωση συγκομιδής.

Διευκρινίζεται ότι οι δηλώσεις συγκομιδής γίνονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους παραγωγούς στις Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ μετά το πέρας του τρύγου.

Για την ορθή καταγραφή του αμπελοτεμαχίου στο Αμπελουργικό Μητρώο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.

Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται το ΑΦΜ του δικαιούχου.

Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής (Συμβόλαιο ή Παραχωρητήριο ή Ενοικιαστήριο ή Ε9)

Γεωγραφικές συντεταγμένες των κορυφών του τεμαχίου σε σύστημα ΕΓΣΑ 87.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟ 2024 ΓΙΑ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ ΔΙΑΔΟΣΕΩΝ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ.

ΤΟ Δ.Σ. ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΩΝ.

ΔΟΛΙΑΝΑ 25/9/2024

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΣΜΕΚΔ 

Κωνσταντίνος Πάλλας

Άρτα: Αλλοδαπή συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε σακούλα με χρήματα για υποτιθέμενο χειρουργείο

 


Άλλη μία σύλληψη πραγματοποιήθηκε από τις αστυνομικές υπηρεσίες στην Ήπειρο, που αφορά τη συνήθη μέθοδο επιτήδειων, οι οποίοι τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους –κυρίως ηλικιωμένους- πολίτες, ζητώντας χρήματα για άμεση χειρουργική επέμβαση στενού συγγενικού προσώπου συνεπεία δήθεν ατυχήματος.

Ειδικότερα, χθες (25-09-2024) το μεσημέρι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας συνέλαβαν αλλοδαπή στην Άρτα, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη.

Νωρίτερα, άγνωστοι συνεργοί της είχαν τηλεφωνήσει σε ηλικιωμένη, παριστάνοντας την κόρη της και ιατρό, αντίστοιχα, από την οποία ζητήθηκε να καταβάλει αρχικά το χρηματικό ποσό των 70.000 ευρώ, συμφωνώντας τελικά στο ποσό των 2.000 ευρώ και κάποιο κόσμημα, τα οποία θα τοποθετούσε σε σακούλα και θα εναπόθετε σε ορισμένο σημείο κοντά στο σπίτι της.

Αστυνομικοί, που είχαν αναπτυχθεί διακριτικά στο προκαθορισμένο σημείο ύστερα από ενημέρωση της ηλικιωμένης και αφού εκείνη είχε αντιληφθεί την προσπάθεια εξαπάτησής της, επενέβησαν και συνέλαβαν την αλλοδαπή, τη στιγμή που παραλάμβανε τη σακούλα.

Η σακούλα με τα χρήματα και το κόσμημα επιστράφηκαν στην ημεδαπή, ενώ η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου επισημαίνει τη σημασία της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τις μεθόδους δράσης των επιτήδειων και υπενθυμίζει στους πολίτες:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό -ανήλικου συνήθως- παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.

Επισημαίνεται ότι από δημόσιες υπηρεσίες (νοσοκομεία, αστυνομία κτλ) δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τις μεθόδους εξαπάτησης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Καλόβρυση Κόνιτσας: Αλβανοί έσπασαν την πόρτα και έκλεψαν απειλώντας με όπλο τον μοναδικό κάτοικο του χωριού!

 


Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ανακάλυψη της ταυτότητας, τον εντοπισμό και σύλληψη τριών ατόμων για υπόθεση ληστείας, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, σε περιοχή της Κόνιτσας και συγκεκριμένα στο χωριό Καλόβρυση, οι Αλβανοί δράστες εισήλθαν στο σπίτι του μοναδικού κατοίκου του χωριού τον χειμώνα, παραβιάζοντας την πόρτα και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν κινητό τηλέφωνο, χρυσό Σταυρό και πακέτα τσιγάρων. 

Στην συνέχεια, κλείδωσαν σε δωμάτιο της κατοικίας του τον εν λόγω κάτοικο του χωριού, ο οποίος... είναι ανάπηρος και τράπηκαν σε φυγή! 

Οι δράστες παραβίασαν τρεις κατοικίες του χωριού.

Ο παθών μέσα στην ατυχία του βρέθηκε και τυχερός. Καθώς μια κυρία κατεβαίνοντας από την Εκκλησία μετά την Θεία Λειτουργία, άκουσε τις φωνές και του άνοιξε τις πόρτες... Οι χωριανοί που βρέθηκαν εκεί, αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών που πληροφορήθηκαν το γεγονός, είναι αναστατωμένοι. Καθότι η ελλιπής στελέχωση του δυναμικού του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας καθώς και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας είναι γεγονός.

Το χωριό Καλόβρυση βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, πάνω από το Τελωνείο της Μέρτζιανης. Παλαιότερα, στην Καλόβρυση αλλά και σε αρκετά διπλανά χωριά, υπήρχαν Στρατιωτικά Φυλάκια, τα οποία ανέβαζαν το ηθικό των ακριτικών κατοίκων.

Η πολιτεία βέβαια δεν ασχολείται με τα ουσιώδη προβλήματα των χωριών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αντιθέτως, για πολιτικούς, καναλάρχες, μεγαλοδημοσιογράφους, εφοπλιστές κλπ άλλους μεγαλοσχήμονες, διαθέτει ικανό αριθμό αστυνομικών... Τα ακριτικά χωριά που βρίσκονται στο έλεος των κακοποιών στοιχείων, τα θυμούνται μόνο στις εκλογές. 

Τα συμπεράσματα δικά σας...

ΠΗΓΗ: https://e-konitsa.blogspot.com/

Επίσκεψη στον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο για το Πολυδύναμο Κέντρο Σωματικής Αποτοξίνωσης του Γ.Ν.Ι. Χατζηκώστα

 


Το Πολυδύναμο Κέντρο Σωματικής Αποτοξίνωσης του Γ.Ν.Ι. Χατζηκώστα είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, του οποίου το φυσικό αντικείμενο τελειώνει 31/12/2024.Το Υπουργείο Υγείας -όπως δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός κος Βαρτζόπουλος στην πρόσφατη επίσκεψη του στα Ιωάννινα-θα συνεχίσει την λειτουργία του κέντρου από τον τακτικό προϋπολογισμό και θα ενταχθεί στον νέο ενιαίο Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από 1/1/2025 με την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των σχετικών πιστώσεων για τη λειτουργία τους.

Με την λήξη της περιόδου χρηματοδότησης, εν προκειμένω στις 31.12.2024, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και οι σχετικές δαπάνες θα καλύπτονται κατά έτος από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας , ενισχύοντας με τις αναγκαίες πιστώσεις του προϋπολογισμού των φορέων απεξάρτησης.

Παράλληλα, η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη συνέχιση της λειτουργίας των νεοσύστατων αυτών δομών και υπηρεσιών από ίδιους πόρους των οργανισμών απεξάρτησης μετά τη λήξη της συγχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, αποτελεί δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και απαρέγκλιτη προϋπόθεση κατά τη φάση της ένταξής  τους. 

Οι εργαζόμενοι του Πολυδύναμου Κέντρου προσλήφθηκαν με την διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού του Υπουργείου Υγείας για το Νοσοκομείο Χατζηκώστα και θα ενταχθούν στις ανανεώσεις του επικουρικού προσωπικού των Νοσοκομείων.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 33χρονου αλλοδαπού με λαθραία τσιγάρα και καπνό

 


Στη σύλληψη ενός 33χρονου αλλοδαπού (υπήκοος Βουλγαρίας), προχώρησαν στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας για παράβαση του άρθρου 155 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν. 2960/2001).

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στη πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Ε.Ι.Χ. όχημα με οδηγό τον 33χρονο, εντοπίστηκε επιμελώς κρυμμένη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων και καπνού στο πορτ μπαγκάζ, στα πλαϊνά μέρη καθώς και κάτω από τα καθίσματα.

Συνολικά εντοπίστηκαν πεντακόσια πενήντα οκτώ (558) πακέτα λαθραίων τσιγάρων, είκοσι (20) τεμαχίων έκαστο και τριάντα πέντε (35) πακέτα καπνού συνολικού μικτού βάρους ενός κιλού και τετρακοσίων γραμμαρίων (1,4 kg) βουλγαρικής προέλευσης, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης, με σκοπό να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τη προανάκριση, κατασχέθηκε το Ε.Ι.Χ. όχημα καθώς και τα ανευρεθέντα τσιγάρα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αρνητική γνωμοδότηση για τα 4 αιολικά στο Δήμο Ηγουμενίτσας

 


 Αρνητική γνωμοδότηση για τα Αιολικά στο Δήμο Ηγουμενίτσας από την  Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης 

Η  Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή της συνεδρίαση γνωμοδότησε αρνητικά επί του περιεχομένου της μελέτης για το έργο: «Συγκρότημα τεσσάρων (4) Αιολικών Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), συνολικής ισχύος 24 MW, μετά των μόνιμων συνοδών τους έργων και των προσωρινών βοηθητικών, στις θέσεις «ΣΚΑΛΟΠΟΥΛΑ», «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 1», «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 2» και «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 3», της Δ.Ε. Ηγουμενίτσας, Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου».

Επισημαίνοντας στοιχεία της εισήγησης του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Θεσπρωτίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Γοργόλης τόνισε πως  η μελέτη του έργου δεν εκτίμησε τις επιπτώσεις στη μορφολογία του εδάφους, το τοπίο, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, την χλωρίδα, την πανίδα και την ορνιθοπανίδα.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται στην υπηρεσιακή εισήγηση:

«Επίσης όπως καταδείχθηκε, η προς μελέτη οδοποιία δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς την επάρκεια των μελετώμενων οδών, με αυτά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, για την κάλυψη των αναγκών του έργου. Τέλος, θα ήταν ιδανικό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων:

Το αιολικό δυναμικό της περιοχής και την όσο το δυνατό ακριβή γνώση της συμπεριφοράς του ανέμου (ένταση του ανέμου και τις διακυμάνσεις αυτού σε μέτρο και διεύθυνση στην περιοχή εγκατάστασης με την χρήση ανεμολογικού ιστού και την επεξεργασία των δεδομένων του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου εναέριας διάσωσης

 


Με την Εισήγηση  του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Βασιλάκη Δημήτριου, στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου  την 24/09/2024 εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας για την ατολμία  του Περιφερειάρχη Α. Καχριμάνη να αποδεχτεί την πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» -άλλη μια φορά- για Ψήφισμα Διαμαρτυρίας  κατά των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας- Οικονομικών- Εθνικής Άμυνας- Υγείας και  τέλος Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την   ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ για την  ΕΝΑΕΡΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ, τον Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης ΕΡΜΗΣ Θεοχαρόπουλος- Hems (Helicopter Emergency Medical Service) { ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4989 ΦΕΚ 208  04/11/2022} και του τροποποιημένου Νόμου  ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5075 12/122023}

Παρακολουθούμε με λύπη ότι η  Υποχρεωτική από το Νόμο, Λογοδοσία της Περιφέρειας  λειτουργεί   ως  Θέατρο αποποίησης ευθυνών, ακόμα και για τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την επιβίωση συνανθρώπων μας.

Μετά το δραματικό τρόπο που έχασε τη ζωή του ο Ερμής θεοχαρόπουλος θα έπρεπε ο Μηχανισμός  να είχε ενεργοποιηθεί.

Ξύδι: Πώς επιδρά στο μεταβολισμό γλυκόζης και το σωματικό βάρος

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος της οποίας ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη και αντιμετώπιση είναι η σωστή διατροφή. Εάν παραγνωρισθεί ο ρόλος της, η ρύθμιση της γλυκαιμίας με οποιοδήποτε φάρμακο καταρχάς δυσχεραίνεται και στη συνέχεια γίνεται ανέφικτη.

«Η χρήση προϊόντων φυσικής προέλευσης για τη θεραπεία ασθενειών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παρά την έλλειψη επαρκών επιστημονικών δεδομένων που να αποδεικνύουν την ύπαρξη ιατρικού οφέλους. Οι λόγοι αυτής της “μόδας” είναι ορισμένες τοπικές παραδοσιακές πεποιθήσεις, η ευκολία πρόσβασης στην πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου και τέλος η κοινή αντίληψη ότι οι φυσικές θεραπείες είναι πιο αξιόπιστες, με λιγότερες παρενέργειες» αναφέρει η κ. Έλενα Πέτσιου Διευθύντρια Παθολόγος – Διαβητολόγος του Metropolitan Hospital και συνεχίζει:
«
Έχει φανεί ότι οι ασθενείς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι συνήθως δυσκολεύονται να μειώσουν την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα και φυτικά προϊόντα, που υπόσχονται απώλεια βάρους και ευεργετικές μεταβολικές επιδράσεις. Ένα από αυτά είναι και το ξύδι».

Ξύδι: Μια γευστική συνήθεια που πιθανόν γιατρεύει

Η κατανάλωση του ξυδιού με τα γεύματα χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη, πριν την ανακάλυψη των αντιδιαβητικών φαρμάκων. Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιδράσεις του ξυδιού στο μεταβολισμό γλυκόζης, καθώς και στην παχυσαρκία.

Το βασικό συστατικό του ξυδιού είναι το οξικό οξύ, που του δίνει ξινή γεύση. Επίσης περιέχει άλλα οργανικά οξέα, όπως το φορμικό, το γαλακτικό και το ταρταρικό οξύ, αμινοξέα, πεπτίδια, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και πολυφαινόλες (κατεχίνες).

Αρκετές μικρές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξυδιού πριν το γεύμα (οξεία πρόσληψη), μειώνει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με προδιαβήτη, καθώς και στα υγιή άτομα. Η μοναδική μελέτη που υπάρχει στη βιβλιογραφία και η οποία αφορά άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, σχεδιάστηκε από Έλληνες ερευνητές, με τη βοήθεια του Τεχνητού Παγκρέατος, που επιτρέπει τη συνεχή μέτρηση και καταγραφή της γλυκόζης.

Στην εν λόγω μελέτη, η κατανάλωση μιας δόσης 30ml ξυδιού, πριν από την έναρξη μεικτού γεύματος, μείωσε τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης κατά περίπου 20% σε δέκα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.