Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για συμπληρώματα διατροφής

 


Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν και να μην χρησιμοποιούν συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής που διακινούνται κυρίως μέσω διαδικτύου, καθώς ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία τους.

Συγκεκριμένα, κατόπιν ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση προϊόντων Launch Sequence Capsules, Launch Sequence Euphoria Capsules, Launch Sequence Aphrodisia Capsules, τα οποία είναι πιθανόν να διακινούνται μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν από την Αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ, τα προϊόντα:

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για τον καύσωνα

 


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για τον καύσωνα υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν το επόμενο τριήμερο στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα:

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά (και κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία) τους 40 βαθμούς Κελσίου

και στα νησιά τους 35 με 36.

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 41 βαθμούς και στα νησιά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο 20 Αυγούστου η θερμοκρασία στη δυτική και τη βόρεια χώρα θα υποχωρήσει κατά 2 με 3 βαθμούς, αλλά στα ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου

αναμένεται μεταβολή του καιρού από τα βορειοδυτικά, με καταιγίδες που πιθανόν κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Την Κυριακή 21 Αυγούστου η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (στις περισσότερες περιοχές η μέγιστη τιμή της στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου), ενώ ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία, θα είναι άστατος.

Βροντιμένη Πωγωνίου: «Έφυγε» από την ζωή, η συνδημότισσα Σταυριάνθη χήρα Χριστ. Σταύρου

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 90 ετών, η συνδημότισσα Σταυριάνθη χήρα Χριστ.  Σταύρου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022  και ώρα 11:00 π.μ. από το Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντιμένης Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Ξεκινούν την Πέμπτη 18 Αυγούστου, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αγοράς βιβλίων 2022

 


Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 και ώρα 12:00 ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων έτους 2022.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και παρόχων θα υποβάλλονται έως τις 25.08.2022 και ώρα 23:59.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των επιχειρήσεων στο χώρο του βιβλίου. Συνολικά θα εκδοθούν 150.000 επιταγές αξίας 20€ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.000.000 €. 

Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 10% όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του Μητρώου Παρόχων.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epitages-agoras-biblion

Άρτα: Συνελήφθη άνδρας για απόπειρα ληστείας

 


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην πόλη της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας άνδρας  σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απόπειρα ληστείας.

Ειδικότερα, ο  δράστης προσέγγισε μια γυναίκα και αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να της αρπάξει την τσάντα, ασκώντας μάλιστα σε βάρος της βία προκειμένου να κάμψει την αντίστασή της και ακολούθως τράπηκε σε φυγή.

Ύστερα από επιστάμενες αναζητήσεις, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον εντοπίσουν άμεσα στην ευρύτερη περιοχή και να τον συλλάβουν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Πολιτική Προστασία: Οδηγίες ενόψει του καύσωνα και των καταιγίδων

 


Την προσοχή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφιστά η Πολιτική Προστασία, ενόψει του καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες,  καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε μια σειρά οδηγιών για τους κατοίκους των περιοχών όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, ενώ όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται μετά την υποχώρηση του καύσωνα, με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, από την ΓΓΠΠ συνιστάται στους πολίτες:

– Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

– Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

– Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

Όλοι οι επιλαχόντες εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021»

 


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε, ότι στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι και οι 47.433 επιλαχόντες.

Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021», συνεχίζει η ανακοίνωση, αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι δικαιούχοι του Προγράμματος είναι πλέον 87.578 νοικοκυριά.

Επίσης, το υπουργείο επισημαίνει, ότι «Όσοι από τους δικαιούχους έχουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου μπορούν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που σχετίζονται με το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο Πρόγραμμα».

Οι νέες λίστες με τα ονόματα των επιλαχόντων θα επικαιροποιηθούν μόλις βγει ο νέος οδηγός του Προγράμματος.

Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου-Δελβινακίου: Ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης αδειών θήρας για τη κυνηγετική περίοδο 2022 -2023

 


Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 12/08/2022 ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης αδειών θήρας για τη κυνηγετική περίοδο 2022 -2023

Η αίτηση έκδοσης υποβάλλεται στα γραφεία του συλλόγου στο Δελβινάκι, καθημερινά από τις 9:00 π.μ- 14:00 μ.μ.  και από 17:00 μ.μ. 20:00 μ.μ. Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 π.μ. έως 12:00 π.μ. Σάββατο.

Πρέπει να έχετε μαζί σας το ατομικό βιβλιάριο θήρας, καθώς το δελτίο κατοχής όπλου και μια πρόσφατη φωτογραφία σε περίπτωση αλλαγής βιβλιαρίου η φθοράς της ήδη υπάρχουσας.

Κάθε κυνηγός που εκδίδει άδεια αποκτά την ιδιότητα του μέλους και λαμβάνει δώρο μια πορτοκαλί κυνηγετική μπλούζα, καθώς και το ανανεωμένο τεύχος του περιοδικού του Συλλόγου.

Για τα μέλη που θα εκδώσουν την άδεια τους έως 31 Οκτωβρίου 2022 ο Σύλλογος μας θα κάνει τρεις ακόμη κληρώσεις με δώρα για τα μέλη του με λαχνό τον αύξοντα αριθμό κάθε κυνηγητικής άδειας

1) 50 θήκες μεταφοράς και φύλαξης όπλων

2) 50 φυσιγγιοθήκες

3) 50 καπέλα

ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΔΩΡΟ  1 ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΉ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ!!!

Σας καλούμε να υποστηρίξετε το Κυνηγετικό Σύλλογο Πωγωνίου εκδίδοντας την απαραίτητη άδεια για τη νόμιμη άσκηση θήρας για να συνεχίσει  πιο δυνατός να εργάζεται για την προστασία του κυνηγιού, των θηραμάτων αλλά και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του τόπου.

Σας ευχόμαστε καλό και ασφαλές κυνήγι!

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 17 Αυγούστου

 


Την Τετάρτη 17 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δήμος Ζίτσας, Πρωτόπαππας, Πολιτιστικό Κέντρο, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 12:30-14:00.

Τι προσελκύει τα κουνούπια και πώς να προστατευθούμε

 


Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, ξεκούραση και κουνούπια. Πολλά κουνούπια για μερικούς, λίγα για άλλους. Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι προσελκύουν τα κουνούπια και άλλοι περνάνε δίπλα τους απαρατήρητοι; Η απάντηση είναι συνδυασμός επιστήμης και σφαλμάτων που άθελά μας κάνουμε.

«Τα κουνούπια δεν είναι ένα είδος, αλλά μία τεράστια οικογένεια από σχεδόν 3.500 διαφορετικά, που χωρίζονται σε περισσότερα από 100 γένη, μόλις τρία εκ των οποίων (ο κώνωψ ο ανωφελής, το κοινό κουνούπι και το γένος αηδής) είναι κυρίως διαδεδομένα στην Ελλάδα», αναφέρει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ. «Ανεξάρτητα από το είδος τους, μας τσιμπούν μόνο τα θηλυκά κουνούπια, γιατί χρειάζονται το αίμα για να παράγουν τα αυγά τους. Δυστυχώς, η συνέπεια του τσιμπήματός τους είναι συχνά η μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία και πολλές άλλες. Στην πραγματικότητα, τα κουνούπια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου, διότι κάθε χρόνο σκοτώνουν περισσότερα άτομα απ' ό,τι οποιοδήποτε άλλο μέλος του ζωικού βασιλείου».

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια ακολουθούν οσφρητικά, οπτικά και θερμικά σήματα για να μας εντοπίζουν. Το πρώτο είναι το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε όταν αναπνέουμε. Η ποσότητα του αερίου αυτού είναι μεγαλύτερη σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι έγκυοι και οι μεγαλόσωμοι άνθρωποι. Ωστόσο δεν είναι το διοξείδιο του άνθρακα αυτό που μας καθιστά ελκυστικούς για τα κουνούπια.

Όταν τα κουνούπια πλησιάσουν αρκετά τον άνθρωπο, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη μυρωδιά από το δέρμα του. Καθώς πλησιάζουν εγγύτερα στην πηγή αυτής της μυρωδιάς, ανιχνεύουν επίσης τη θερμότητα και τον ιδρώτα που παράγει το σώμα του.

Τη μεγάλη διαφορά στην «ελκυστικότητα» ενός ατόμου την κάνει η μυρωδιά του δέρματός του. Αυτή καθορίζεται κατ' αρχάς από ορισμένες ουσίες που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και τις οποίες δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Τέτοιες ουσίες είναι, λ.χ., η αμμωνία, το γαλακτικό οξύ, η ακετόνη κ.λπ. Κάθε μία από αυτές δρα με ξεχωριστό τρόπο στην προσέλκυση των κουνουπιών. Η υψηλή συγκέντρωση γαλακτικού οξέος, π.χ., αυξάνει την προσέλκυση των κουνουπιών από την αμμωνία και το διοξείδιο του άνθρακα.

Ελκυστικός για τα κουνούπια είναι και ο ιδρώτας. «Έχει βρεθεί ότι ο ιδρώτας αυξάνει τις πτητικές ενώσεις που παράγει το δέρμα και οι οποίες προσελκύουν τα κουνούπια. Γι' αυτό τον λόγο τα κουνούπια συνήθως τσιμπούν τα άτομα που ιδρώνουν πολύ, ενώ αντίθετα τα άτομα με ανιδρωσία ή μειωμένη εφίδρωση δεν τα προσελκύουν», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.

Τη μυρωδιά του δέρματος μπορούν να κάνουν ακόμα πιο ελκυστική ορισμένα σαπούνια, λοσιόν και καλλυντικά που χρησιμοποιούμε. Οι μυρωδιές των λουλουδιών και των φρούτων τα προσελκύουν ιδιαίτερα, γιατί τρέφονται (και) με το νέκταρ των ανθέων. Ωστόσο πρέπει να αποφεύγουμε γενικά και τα προϊόντα με μυρωδιές που δεν θυμίζουν ανθισμένο κήπο, γιατί οτιδήποτε μυρίζει ωραία (από το σαμπουάν και την μαλακτική μαλλιών έως το άρωμα και το σαπούνι του πλυντηρίου ρούχων) είναι μαγνήτης για τα έντομα.

Η λύση για να μειώσετε τις οσφρητικές ενδείξεις που κάνουν τα κουνούπια να σας επιτίθενται, είναι να χρησιμοποιείτε άοσμα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης του εαυτού και των ενδυμάτων σας.

Εκτός από το άρωμα, όμως, πρέπει να έχετε στο νου σας και τα καλλυντικά σας. Δεν πρέπει, λ.χ., να βάζετε ενυδατική στο δέρμα σας πριν βγείτε για την απογευματινή ή βραδινή βόλτα σας. Πολλά ενυδατικά προϊόντα περιέχουν γαλακτικό οξύ, το οποίο όπως προαναφέρθηκε προσελκύει τα κουνούπια. Εξίσου ελκυστικά είναι και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για ανανέωση της επιδερμίδας, όπως αυτά που περιέχουν άλφα-υδροξυοξέα (AHAs).

Σημαντικό είναι ακόμα να προσέξετε την ένδυσή σας, επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης. «Ο στόχος σας πρέπει να είναι τα ανοικτόχρωμα ρούχα, που καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες του δέρματος», εξηγεί. «Τα κουνούπια προσανατολίζονται προς τον στόχο τους χρησιμοποιώντας και την όρασή τους. Όσο πιο σκουρόχρωμος είναι ο στόχος, τόσο πιο εύκολα τον βλέπουν, επομένως η λύση είναι να φοράτε λευκά, μακριά ρούχα, που θα είναι άνετα και από λεπτά υφάσματα για να μην ιδρώνετε».

Τον ιδρώτα μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω αποφεύγοντας την φυσική δραστηριότητα από το απόγευμα και μετά, και χρησιμοποιώντας ανεμιστήρα. Η φυσική δραστηριότητα παράγει γαλακτικό οξύ, ενώ ο ανεμιστήρας θα εμποδίσει την υπερθέρμανση του σώματός σας και θα διασκορπίσει το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέετε.

Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και ροφημάτων με ανθρακικό μετά το απόγευμα. Έχει βρεθεί ότι το αλκοόλ αυξάνει τα τσιμπήματα των κουνουπιών, ίσως διότι μικροσκοπικές ποσότητες αιθανόλης εκλύονται στο δέρμα με την εφίδρωση. Επιπλέον, το ανθρακικό είναι διοξείδιο του άνθρακα.

Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να κάνετε καθημερινά ντους με χλιαρό νερό και άοσμα καθαριστικά, για να απομακρύνετε από το δέρμα σας τον ιδρώτα και τις ουσίες που εκλύονται μαζί του.

Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, τέλος, να χρησιμοποιείτε και εντομοαπωθητικό προϊόν, με το οποίο θα αλείφετε τα εκτεθειμένα σημεία του δέρματος (μην το εφαρμόζετε κάτω από τα ρούχα σας). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα εντομοαπωθητικά και πάνω στα ρούχα σας. Ο ΕΟΔΥ συνιστά να επιλέγετε εντομοαπωθητικά που περιέχουν ως δραστικές ουσίες το DEET, την πικαριδίνη (ικαριδίνη), το IR3535, την κιτριοδιόλη (citriodiol) ή το έλαιο του δέντρου κορυμβία η κίτροσμος (Eucalyptus citriodora oil).

«Αν και η προσέλκυση των κουνουπιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από γενετικά καθορισμένα χαρακτηριστικά του οργανισμού, αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνουμε έρμαια στις επιθέσεις τους», υπογραμμίζει ο κ. Μιχελάκης. «Τα τσιμπήματα των κουνουπιών κάποιες φορές δεν είναι αθώα και πρέπει να λαμβάνουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα για να τα αποφεύγουμε».