Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ε. Κρανούλας 0-3


Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστική Play Off στον Α΄ Όμιλο της MAISON Β΄ ερασιτεχνικής 

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023  

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ   0-3   

Κυριακή  4 Ιουνίου  2023 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (17:30)  

Στο 3ο ημίχρονο του αγώνα και σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα νικητές βγήκαν τα σουβλάκια και οι μπίρες.

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) άνοιξε σήμερα, 31 Μαΐου 2023, και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού, προκειμένου οι δικαιούχοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση, για το έτος 2023, να υποβάλουν.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή, μέχρι τις 7/7/2023 και ώρα 18:00. Στη συνέχεια, θα κλείσει, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας της πληρωμής της 3ης δόσης 2023 και τυχόν αναδρομικών.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ www.idika.gr  ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr  με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.

Ιωάννινα: Υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης

 

Ένα από τα σημαντικότερα έργα με πολλαπλά οφέλη που αποτέλεσε προτεραιότητα της σημερινής δημοτικής αρχής περνά στην φάση της υλοποίησης.

Πρόκειται για την μεγάλη παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης που θα καλύψει όλη την έκταση του Δήμου με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου, υπέγραψε τη σύμβαση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Εταιρειών «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.-FOTAGON LED A.E».

«Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης ήταν από αυτά που αποτέλεσαν προτεραιότητες για την δημοτική μας αρχή. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα και θα βγάλει οριστικά την περιοχή μας από το σκοτάδι. Μετά την υπογραφή της σύμβασης βρισκόμαστε στην εκκίνηση για την υλοποίηση μιας πολύ σημαντικής παρέμβασης με πολλαπλά οφέλη. Οφέλη και για τον Δήμο και για τους πολίτες. Σε λίγους μήνες το έργο θα είναι ολοκληρωμένο. Και θα αποτελεί ένα έργο που ο Δήμος όφειλε να δώσει στους πολίτες» ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Ιωάννινα: Συνελήφθη άνδρας, για παράνομη άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας

 


Συνελήφθη σήμερα το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων άνδρας, για παράνομη άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, ο συλληφθείς διέθετε προς πώληση διάφορα προϊόντα (ημερολόγια, ομπρέλες κ.ά.) χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή.

Τα προϊόντα κατασχέθηκαν, ενώ από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, που διενήργησε την προανάκριση, επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Γιάννης Στέφος: Μήνυμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις


 Αύριο, ημέρα Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου ΕΠΑΛ και Γ΄ ΓΕΛ, θα ριχτούν στη μάχη των πανελλαδικών για να διεκδικήσουν την είσοδό τους στα ΑΕΙ της χώρας.

Τους εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους, δύναμη και θέληση για να πετύχουν το στόχο τους.

Είναι μια γενιά παιδιών που μεγάλωσαν  μέσα σε πολλαπλές κρίσεις, που ένιωσαν να χάνουν την παιδικότητά τους πολύ νωρίς, που πάλεψαν να κρατήσουν τα όνειρά τους ανέπαφα.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια δοκιμασία δύσκολη για πολλούς, έτσι ήταν πάντα.

Φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια, συνεχώς, μπαίνουν αναχώματα στο δρόμο των μαθητών για τη συνέχιση των σπουδών τους. 

Η ΕΒΕ θα ψαλιδίσει  από πολλούς αυτή την ελπίδα. Όμως η προσπάθεια είναι πολύτιμη. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια έχουν δίπλα τους οι μαθητές τους εκπαιδευτικούς τους, που τόσο λοιδωρούνται, να δίνουν την ψυχή τους.

Καλή επιτυχία παιδιά.  Να θυμάστε, όμως, ότι οι Πανελλήνιες είναι μια σημαντική δοκιμασία, παραμένει όμως μία δοκιμασία μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Ούτε τα όνειρα, ούτε οι ευκαιρίες σταματούν εδώ. 

Η ζωή σας περιμένει εκεί έξω να την αλλάξετε με τα όνειρά σας.

Γιάννης Στέφος, δάσκαλος,

μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην βουλευτής Ιωαννίνων

Μαρία Κεφάλα: Μήνυμα για τις πανελλήνιες εξετάσεις

 


Τις ευχές της στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων εκφράζει με μήνυμά της η υποψήφια Βουλευτής Ιωαννίνων με τη Ν.Δ Μαρία–Αλεξάνδρα Κεφάλα.

«Μία σημαντική στιγμή της ζωής τους είναι η συμμετοχή των αποφοίτων των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αφετηρία για μια νέα αρχή. 

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένας σταθμός στην προσωπική διαδρομή του καθενός, αλλά δεν είναι σίγουρα το αποκορύφωμα της όποιας διαδρομής θα ακολουθήσει. 

Θα έρθουν πολλές ακόμη στιγμές στην πορεία στις οποίες θα κληθεί ο καθένας να λάβει αποφάσεις σημαντικές. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες δεν πρέπει να σταματούν. Γι’ αυτό  συνεχίσετε να ονειρεύεστε και να θέτετε νέους, φιλόδοξους στόχους, κοιτώντας ψηλά, όπου μπορείτε και αξίζετε να φτάσετε.

Εύχομαι σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία και να πετύχετε τους στόχους σας στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και μετά από αυτές.

Πρέπει να θυμάστε ότι το ταξίδι στη γνώση, την εκπαίδευση και την εξειδίκευση είναι μία αέναη και αδιάκοπη διαδρομή, που δεν τελειώνει με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις», αναφέρει η κα Κεφάλα στο μήνυμά της.

Σπύρος Ριζόπουλος: Eurostat και Commission καταδικάζουν τον κ. Καχριμάνη σε ουραγό για την οικονομική πολιτική στην Ήπειρο

 

«Η πορεία της οικονομίας της Ηπείρου κατά τη διακυβέρνησή της από τον κ. Καχριμάνη είναι καταστροφική». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, σχολιάζοντας τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής για το 2022.

Ο κ. Ριζόπουλος, αφού εξήγησε ότι είναι αστείο να βρίσκεται κανείς σε μια φαιδρή διαδικασία όπως έχει καταντήσει να είναι αυτή του απολογισμού των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής όπου ελλείψει έργων το «κρέας βαφτίζεται ψάρι», παρουσίασε τέσσερις βασικούς δείκτες που αποτυπώνουν την πραγματικότητα της οικονομίας της περιοχής μας.

«Στον δείκτη της ανταγωνιστικότητας η Ήπειρος είναι ουραγός. Στον δείκτη της διαφθοράς πρώτη. Στο δείκτη μείωσης της ανεργίας που παρουσίασε πρόσφατα η eurostat ουραγοί, ενώ τέλος ο δείκτης συρρίκνωσης της οικονομίας της Ηπείρου από το 2010 μέχρι και σήμερα, την περίοδο δηλαδή διακυβέρνησης Καχριμάνη, η πτώση είναι τέτοια που η οικονομία μας βρίσκεται πιο κάτω από ότι ήταν το 2000.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός για παράνομη είσοδο στη χώρα και πλαστογραφία πιστοποιητικών

 


Συνελήφθη χθες (30-05-2023) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Μαυροματίου αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα και πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός επιχείρησε να εξέλθει από την χώρα μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Μαυροματίου και κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στον χώρο Schengen.

Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι επί του διαβατηρίου, που κατείχε και επέδειξε στους αστυνομικούς, είχε τεθεί πλαστή σφραγίδα εισόδου από άγνωστο ομοεθνή του έναντι χρηματικού ποσού -1.200- ευρώ.

Το διαβατήριο κατασχέθηκε, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Συνελήφθη σε περιοχή των Ιωαννίνων αλλοδαπός, για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθη χθες (30-05-2023) το βράδυ σε περιοχή των Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων εντόπισαν τον αλλοδαπό να οδηγεί ιδιόκτητο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν 5 παράτυποι μετανάστες.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο οδηγός είχε παραλάβει τους αλλοδαπούς από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προκειμένου να τους μεταφέρει έναντι αμοιβής -100- ευρώ έκαστος στα Ιωάννινα.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω αυτοκίνητο, -2- κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό -720- ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Μήνυμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις από το δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη

 


   «Αγαπητά παιδιά,  

Έφτασε η ώρα να δώσετε την πρώτη σας σημαντική προσωπική μάχη για το μέλλον, με τη συμμετοχή σας στις Πανελλαδικής Εξετάσεις.

Με επιμονή και προσήλωση στο στόχο κάντε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την προσπάθειά σας με συνοδούς το καθαρό μυαλό, την ψυχραιμία και την συγκέντρωση. Τώρα κορυφώνονται οι προσπάθειές σας και ανοίγει ένας νέος δρόμος που θα σας οδηγήσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στον κλάδο στον οποίο έχετε επιλέξει να σταδιοδρομήσετε.

Να είστε υπερήφανοι για την προσπάθειά σας αλλά και την προσπάθεια της οικογένειας και των οικείων σας που στάθηκαν στο πλευρό σας ως ακούραστοι συμπαραστάτες.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να καταφέρετε να κατακτήσετε το στόχο σας και η εμπειρία των Πανελλαδικών Εξετάσεων να είναι μία εμπειρία που θα προσδώσει θετικά στοιχεία για κάθε προσπάθεια και αγώνα που θα κληθείτε να δώσετε στη ζωή σας.

Καλή επιτυχία σε όλους!!»

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης

Ανανεωμένοι κατάλογοι ετεροδημοτών για τις βουλευτικές στις 25 Ιουνίου


Αυξημένοι κατά 31.250 πολίτες θα είναι οι εκλογικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών που θα ψηφίσουν στο τόπο κατοικίας τους στις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με τις αιτήσεις που διεκπεραιώθηκαν μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Ουσιαστικά, στους εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών προστέθηκαν τα ονόματα όσων εξ αυτών έκαναν αιτήσεις μέσα στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου και αυτές έχουν διεκπεραιωθεί από τους δήμους. Όποια αίτηση δεν διεκπεραιώθηκε έως τις 30 Απριλίου δεν θα ληφθεί υπ' όψιν για τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου.

Όσον αφορά την εκλογική διαδικασία, παραμένουν σε ισχύ οι λοιπές προϋποθέσεις της εκλογικής νομοθεσίας.

Οι εκλογείς, για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν, αρκεί να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν σχετικά.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Πέμπτη 1 Ιουνίου, ώρα 09:30

 

Την 01-06-2023 ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου (Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 215), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 14-02-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας», προϋπολογισμού 248.000,00 € με ΦΠΑ.

2.      Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 14-02-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016 για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας προς παραγωγικές μονάδες περιοχής Κερασώνα Πρέβεζας», προϋπολογισμού 148.800,00 € με ΦΠΑ.

3.      Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 10-02-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016 για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού στους Παπαδάτες Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 40.000,00 με ΦΠΑ.

4.      Έγκριση του από 18-05-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Τεχνικός σύμβουλος για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιοχής ρέματος Μπούση», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

5.      Έγκριση του από 19-05-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση καθιζήσεων στην οδό προς Ρόκκα Άρτας», προϋπολογισμού € 140.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

6.      Έγκριση του από 24-05-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση καθίζησης στην Ε.Ο. Άρτας - Καρδίτσας», προϋπολογισμού € 180.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας λόγω Αγίου Πνεύματος

 


Η εφαρμογή των μέτρων αποσκοπεί στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Θα ισχύουν επίσης απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας, κατά το διάστημα από 2 έως 6 Ιουνίου 2023, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

• αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,

• αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.), καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

• ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων εντός των πόλεων, καθώς και σε σημεία, όπου λόγω εορταστικών εκδηλώσεων παρατηρείται αυξημένη κίνηση χρηστών του οδικού δικτύου,

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 31 Μαΐου


 Την Τετάρτη 31 Μαΐου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Παραλία, 09:00-12:00.

Συχνά συμπτώματα μετά την εγχείρηση για καταρράκτη

 


Ο καταρράκτης είναι η συχνότερη οφθαλμοπάθεια, καθώς σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν χειρουργηθεί γι' αυτόν μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

Η ανάπτυξή του έχει σοβαρό -αλλά συχνά όχι εύκολα αντιληπτό- αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, καθώς σταδιακά παρεμποδίζει ολοένα περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες. Επειδή αυτό συμβαίνει σταδιακά, οι περισσότεροι πάσχοντες δεν έχουν τη δυνατότητα να το αντιληφθούν.

Η μη έγκαιρη αντιμετώπισή του, όμως, σχετίζεται με σημαντικές επιπλοκές, κυρίως ατυχήματα από πτώσεις, που λανθασμένα χαρακτηρίζονται σαν αστάθεια. Αυτές οφείλονται στο ότι μειώνεται η διακριτότητα, ειδικά σε λευκό έδαφος με πολύ φως, (π.χ. κατεβαίνοντας λευκά σκαλοπάτια όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια). Έχει ενοχοποιηθεί επίσης για αύξηση του κινδύνου για άνοια, αφού η σταδιακή ελάττωση της όρασης μειώνει σημαντικά τις πνευματικές δραστηριότητες στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Για την αντιμετώπισή του, η μοναδική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εκτελούνται δεκάδες εκατομμύρια επεμβάσεις καταρράκτη σε όλο τον κόσμο, με τη συχνότητα να κυμαίνεται από χώρα σε χώρα μεταξύ 100 και 6.000 επεμβάσεων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.