Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑ ΤΗΝ «28η Οκτωβρίου»


ΨΗΦΙΣΜΑ
(ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. 257/18-10-11)
Η 28η Οκτωβρίου του 1940 δεν αποτελεί μια τυχαία σελίδα στην ιστορία της πατρίδας μας.
Οι Έλληνες τότε , πάνω από όσες διαφορές ταλάνιζαν την κοινωνία, έθεσαν την τιμή της πατρίδας και των ιερών θεσμών της. Και πέτυχαν έστω πρόσκαιρα , ότι για άλλους φαντάζει ακατόρθωτο.
Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε επάξιοι συνεχιστές μιας ενδοξότατης και μακραίωνης παράδοσης , αν θέλουμε να τιμήσουμε πραγματικά τους δικούς μας ανθρώπους , τους αγωνιστές του 1940 , τους ήρωες νεκρούς μας , και το έπος της Εθνικής μας αντίστασης , πρέπει και σήμερα να έχουμε ανάλογη στάση ζωής.
Πρέπει και σήμερα να πούμε το δικό μας ΟΧΙ στον ΑΞΟΝΑ της παγκοσμιοποίησης .
Πρέπει να πούμε το δικό μας ΟΧΙ , σε εκείνους που ρημάζουν και γελοιοποιούν διεθνώς την χώρα μας .
Πρέπει να πούμε το δικό μας ΟΧΙ σε εκείνους που θέλουν την Ελλάδα ζητιάνο πίσω από τους παγκόσμιους τραπεζίτες δεσμοφύλακες των λαών.
Πρέπει να πούμε το δικό μας ΟΧΙ σε όσους σχεδιάζουν εργασιακούς μεσαίωνες και εφεδρείες , ΟΧΙ σε μια Ελλάδα με μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα.

Από τον Φυσικό χώρο της Εθνικής εποποιίας του 40 , σας στέλνουμε το παραπάνω μήνυμα και ζητάμε :
1.θεσμοθέτηση Κεντρικού Ετήσιου Επίσημου εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Καλπάκι
2.Σοβαρή κυβερνητική προσπάθεια διεκδίκησης των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και της επιστροφής του αυθαίρετου κατοχικού δανείου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Σταύρος Βιρίλης

ΕΡΓΟΣΗΜΟ: Νέα παράταση της ημερομηνίας έκδοσης


Θα διατεθεί την 1η Νοεμβρίου.

Την 1η Νοεμβρίου ξεκινάει η έκδοση εργόσημου από τα ΕΛΤΑ και από τις τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank και EFG Eurobank, μετά από αίτημα τους για παράταση της ημερομηνίας έκδοσης του εργόσημου προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναγκαία προσαρμογή του μηχανογραφικού τους συστήματος.
Με την εφαρμογή του εργοσήμου επιχειρείται για πρώτη φορά να δοθεί ουσιαστική και μελετημένη λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, τις απώλειες ασφαλιστικών εισφορών από την αδήλωτη εργασία των περιστασιακά απασχολούμενων στην κατοικία του εργοδότη, τις αγροτικές εργασίες και τους περιστασιακά εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης, του θεάματος και του ακροάματος.
Το εργόσημο αποτελεί ειδικό έντυπο, εν είδη επιταγής, με μοναδικό αριθμό, που εκδίδεται από τον εργοδότη με τη χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του καθώς και την καταβολή ποσού σε συνεργαζόμενους φορείς (ΕΛΤΑ και Τράπεζες) και αποδίδεται στον εργαζόμενο αντί χρηματικού ποσού για την αμοιβή των υπηρεσιών του.
Κατά την εξαργύρωση του εργόσημου, ο εργαζόμενος, μόνο με το ΑΜΚΑ του, εισπράττει το αναγραφόμενο ποσό μείον των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες υπολογίζονται σε ποσοστό 20% ή 10% και αποδίδονται στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα που είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ο ΟΓΑ αντίστοιχα.

ΔΕΗ: Πού θα κοπεί το ρεύμα την Κυριακή 23 και τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου


Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου θα έχουμε διακοπές ρεύματος σε χωριά του Δήμου Πωγωνίου.

Η ΔΕΗ γνωστοποιεί στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής περιοχές:

Α) Την Κυριακή, 23.10.2011, ως εξής:
1. Από ώρα 08:00 πμ έως 10:30 πμ στις περιοχές: Περιοχή Πεδινής στα ψυγεία Δάλλα, Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αθηνών από Επιχείρηση Μπότσιου έως Πανηπειρωτικό, Ανατολή από Αποθήκες ΟΤΕ, στην οδό Ιωαννίνων έως Νικοπόλεως και παρόδους, Περιοχή Σήραγγας Λαγκάτσας, και S/M Παύλου.
2. Από ώρα 11:00 πμ έως 13:30 μμ στις περιοχές: Ζωοδόχος, Πετράλωνα, όλα τα Γραμμενοχώρια, Κόντσικα έως Ασβεστοχώρι.
Β) Τη Δευτέρα, 24/10/2011, ως εξής:
1. Από ώρα 08:00 πμ έως 12:00 μμ στις περιοχές: Τμήμα Δολιανών, Κάμπο Παρακαλάμου, Κουκλιοί, Αρετή, Ριάχοβο, Ρεπετίστα, Καταρράχτη, Μαζαράκι, Βροντισμένη έως οικισμό Μελίσσι Ζίτσας.
2. Από ώρα 08:30 πμ έως 10:30 πμ στις περιοχές: Χαροκόπι, Μουζακαίοι, Πετροβούνι, Κέδρος, Ποτιστικά, Προσήλιο, Παλαιοχώρι Συρράκου, Συρράκο, Καλαρρύτες.
3. Από ώρα 08:30 πμ έως 12:00 μμ στις περιοχές: Χουλιαράδες, Βαπτιστή, Μιχαλίτσι και πτηνοτροφείων Τσάντα, Κύρκου, Λεοντάρη κλπ.
4. Από ώρα 08:30 πμ έως 10:30 πμ στην περιοχή του Πετσαλίου, πτηνοτροφείων Γκέκα, Μπαλαντάνη, Γεώτρηση Κασκάνη.
5. Από ώρα 11:00 πμ έως 14:15 μμ στις περιοχές: Λιγοψά, Βατατάδες, Γαβρισιοί, Βλαχάτανο και Χρυσόρραχη.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Η διαμαρτυρία χιλιάδων πολιτών αμαυρώθηκε»

Τη συμπαράστασή του στην οικογένεια και τους συντρόφους του άτυχου 53χρονου Δημήτρη Κοτζαρίδη εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, τονίζοντας την ανάγκη να μην συμφιλιωνόμαστε με την ιδέα της δημιουργίας επεισοδίων σε κάθε διαδήλωση. «Η ανοχή σε κάθε είδους βία την τροφοδοτεί και την αναπαράγει, για αυτό και έχει σημασία να μη συμφιλιωνόμαστε με την ιδέα της μετατροπής μιας ειρηνικής διαδήλωσης σε μάχη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Η ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων πολιτών αμαυρώθηκε από ένα φοβερό γεγονός που δεν πρέπει να ξανασυμβεί», πρόσθεσε και σημείωσε πως είναι «βαθιά η οδύνη για τον άδικο χαμό του Δημήτρη Κοτζαρίδη».

ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Δεν αυξάνεται η στρατιωτική θητεία, δεν εξισώνεται με την εναλλακτική»

Δεν αντιμετωπίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέμα εξίσωσης της εναλλακτικής υπηρεσίας των αντιρρησιών συνείδησης με τη στρατιωτική θητεία, καθώς όπως αναφέρει, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός κ. Πάνος Μπεγλίτης,

«η εναλλακτική υπηρεσία είναι λιγότερο επαχθής από την ένοπλη και με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας δικαιολογείται η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια της».
Ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι: «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση περί αύξησης της στρατιωτικής θητείας και δεν πρόκειται να ληφθεί, εάν δεν ολοκληρωθεί με συντεταγμένο και σοβαρό τρόπο η διαδικασία της ανασυγκρότησης και της νέας δομής δυνάμεων καθώς και η αξιολόγηση των αναγκών εθνικής άμυνας».
Ο κ. Μπεγλίτης προσθέτει δε ότι: «το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας που κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό, εξετάζεται λεπτομερώς και οι οριστικές αποφάσεις για την ορθολογική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων θα ληφθούν με σοβαρότητα και ευθύνη και χωρίς καμία βιασύνη».

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σήμερα γιορτάζει τα 99 χρόνια από την απελευθέρωση από τους Τούρκους.

1912. Η Απελευθέρωση της Πρέβεζας από τον Τουρκικό ζυγό.

''Στις 21 Οκτωβρίου 1912 η πόλη παραδίνεται στον ελληνικό στρατό μετά από μια μάχη στη Νικόπολη. Ο Συνταγματάρχης του Ιππικού Παναγιώτης Σπηλιάδης εισέρχεται έφιππος στην Πρέβεζα το μεσημέρι της 21ης Οκτωβρίου 1912 ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες είναι παρατεταγμένοι στην παραλία με τα όπλα στο έδαφος, και ο λαός ζητοκραυγάζει''.
'Ετσι απλά και λιτά περιγράφει ο Αθηναϊκός τύπος, την πιό σημαντική στιγμή της σύγχρονης εποχής της πόλης, πρωτεύουσας τότε του βιλαετίου της Πρέβεζας, μιάς σύγχρονης ανθρώπινης Ηπειρωτικής πόλης σήμερα.


Σαν σήμερα, στις 21 Οκτωβρίου 1912 απελευθερώθηκε η Πρέβεζα.

Στις 14.00 της ημέρας εκείνης ένα τάγμα του Ελληνικού Στρατού κατέλαβε την πόλη μετά από αιώνες Οθωμανικής και Βενετικής κυριαρχίας.
Μετά τη συμμαχία των Βαλκανικών κρατών, (Σερβία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, και Βουλγαρία), στις 30 Σεπτεμβρίου του 1912 οι βαλκανικές αυτές χώρες έστειλαν συλλογικά τελεσίγραφο στην Τουρκία με το οποίο ζητούσαν την διασφάλιση της αυτονομίας των εθνικών μειονοτήτων τους, που ζούσαν στο έδαφός της. Η Τουρκία όπως ήταν φυσικό απέρριψε το τελεσίγραφο αυτό, που έμεινε στην ιστορία γνωστό ως Διακοίνωση των Τεσσάρων Χριστιανικών Κρατών με αποτέλεσμα η σύγκρουση να είναι πλέον αναπόφευκτη. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν υπήρξαν ραγδαίες. Ο πόλεμος κηρύχθηκε επίσημα στις 9 Οκτωβρίου του 1912, ακριβώς ημερομηνία που εξέπνεε το τελεσίγραφο, έμεινε στην ιστορία ως Α' Βαλκανικός Πόλεμος.
 
Πλην όμως οι επιστρατεύσεις στις σύμμαχες Χώρες ξεκίνησαν πέντε ημέρες πριν. Στις 20 Σεπτεμβρίου 1912 ο Βενιζέλος,ως Υπουργός Στρατιωτικών διόρισε τον αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σαπουντζάκη, αρχηγό του Στρατού Ηπείρου. Σύμφωνα με τον στρατηγό Eydoux, αρχηγό της Εν Ελλάδι Γαλλικής Στρατιωτικής Εκπαιδευτικής Αποστολής, η Στρατιά της Ηπείρου αποτελείτο από ευζώνους, ένα εφεδρικό σύνταγμα, ένα σύνταγμα Κρητών και δύο λόχους εντοπίων.
Τη νύχτα της 11ης προς 20η Οκτωβρίου τμήματα του Ελληνικού Στρατού πέρασαν τον Άραχθο και κατέλαβαν αμαχητί τη Φιλιππιάδα, τον Λούρο, το Ελευθεροχώρι, τη γέφυρα της Παντάνασσας και τη Στρεβίνα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η επικοινωνία του Τουρκικού Στρατού της Πρέβεζας με το στρατό της υπόλοιπης Ηπείρου και να αφεθεί το πεδίο ελεύθερο για να δράσει ο Ελληνικός Στρατός εναντίον της Πρέβεζας.
Κι ενώ ο στρατός μας είχε αποκλείσει τα ηπειρωτικά παράλια μέχρι τον Αυλώνα της σημερινής Αλβανίας, απόσπασμα αποτελούμενο από ένα τάγμα πεζικού, μοίρα πεδινού πυροβολικού, ουλαμό ιππικού και σώματα προσκόπων κατευθυνθηκε στις 19 Οκτωβρίου προς την Πρέβεζα.
Στις 20 Οκτωβρίου στις 07.50 εκδηλώθηκε η επίθεση των Ελλήνων με πυροβολικό και οβίδες κανονιοφόρων, εναντίον του οχυρωμένου στην Αρχαία Νικόπολη τουρκικού στρατού της Πρέβεζας, που είχε σχηματίσει εκεί γραμμή άμυνας. Την ίδια μέρα η μοίρα του Ελληνικού Στόλου του Ιονίου βομβάρδισε το φρούριο της πόλης.
Οι Τούρκοι στρατιώτες στη Νικόπολη προέβαλαν πέισμονα άμυνα, αλλά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, και καταδιωκόμενοι από τμήμα Κρητών και Ηπειρωτών εθελοντών, να υποχωρήσουν προς την Πρέβεζα. Η κατά τις απογευματινές ώρες εκτελεσθείσα βολή του πυροβολικού κατά του φρουρίου επηρέασε τους κατοίκους της πόλης και οι πρόξενοι της Αγγλίας, της Αυστρίας και της Ρωσίας ζήτησαν από τον Τούρκο Διοικητή να παραδώσει την πόλη αμαχητί.



Πράγματι ο Τούρκος Διοικητής αποδέχθηκε την πρόταση των προξένων και μετέφερε στην ελληνική πλευρά τους όρους παράδοσης της πόλης. Μετά την αποδοχή των όρων από ελληνικής πλευράς το ΙΙΙ/15 τάγμα γύρω στις 14.00 της 21ης Οκτωβρίου του 1912 κατέλαβε την πόλη της Πρέβεζας. Είχε προηγηθεί η αυτοπυρπόληση και αυτοβύθιση του τουρκικού τορπιλοβόλου 'Antalya', ενώ ο ελληνικός στόλος με το πυροβολικό του βύθισε δύο τουρκικές βενζινακάτους μέσα στον Αμβρακικό. Το 'Antalya' ανελκύστηκε αργότερα και αφού επισκευάσθηκε και εξοπλίστηκε, μετονομάσθηκε σε 'Νικόπολις'.
Στα χέρια των Ελλήνων παραδόθηκαν 450 άντρες του τουρκικού στρατού, μεταξύ αυτών ήταν και 40 αξιωματικοί, στους οποίους επιτράπηκε να φέρουν το ξίφος τους. Παραδόθηκαν επίσης 150 Τουρκαλβανοί, συμπολεμιστές των Τούρκων.


ΠΗΓΕΣ: Βιβλίο 'Η Απελευθέρωση της Ηπείρου' - Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ



Ιωάννινα
21-10-2011



Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Στον απόηχο μιας ακόμη αποτυχημένης διαδικασίας κινήθηκε τις προάλλες η συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ακολουθώντας την τύχη εκείνου του περασμένου Φεβρουαρίου.
Με μια διαφορά, την υιοθέτηση του Περιφερειάρχη μιας νέας ισοπεδωτικής ρητορικής με την εισαγωγή ενός ιδιότυπου “περιβαλλοντικού” Δόγματος του ΣΟΚ για τα λιμνιαία πράγματά μας, με αφελείς εκβιασμούς, “ερασιτεχνικές” νουθεσίες και επικοινωνιακές αγριότητες.
Είναι πλέον φανερό ότι οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες Φίλιος και Καχριμάνης μεγεθύνουν το ήδη έντονο φαινόμενο αστικοποίησης της ηπειρωτικής πρωτεύουσας με την έλλειψη ποιοτικού δημόσιου χώρου. Η πράσινη και η πολιτιστική επιχειρηματικότητα, τα θεματικά πάρκα οικολογικού ενδιαφέροντος και κοινωνικής εμπειρίας, και η οικολογοποίηση της ανάπτυξης είναι “φιλολογίες” γι’ αυτούς δίχως αντίκρισμα!… Η περιβαλλοντική ποιότητα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αγορέα ζήτηση τοπικών συμφερόντων και το αστικό αξιακό τους σύστημα…


Σ’ οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη η λίμνη θ’ αποτελούσε τουριστικό περιβαλλοντικό πόλο στον οποίο θα συμμετείχε δημιουργικά η τοπική αυτοδιοίκηση και η παραγωγική ελίτ της τοπικής κοινωνίας και θα είχε στόχο την παροχή συμβουλών και προώθησης αποκλειστικά εκτός Ελλάδας τους ειδικούς “πελάτες” των διεθνών προορισμών.
Αντ’ αυτού οι προτεραιότητες στο “Πασαλίκι” των Ιωαννίνων κινούνται σε ένα αναχρονιστικό πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού με τις πρωτόγονες και απλοϊκές λύσεις περιβαλλοντοκτόνου οράματος στήριξης και παραβίασης θεμελιωδών μας δικαιωμάτων. Με πρόσχημα τις θέσεις εργασίας και τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται και θίγουν το ίδιο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο της Περιφέρειας βλέπουμε ότι στην περιοχή μας αυτή η πολιτική φανερά πλέον δείχνει το χειρότερό της πρόσωπο.
Χαρακτηρισμοί για το Π.Δ. από τον πρώτο τη τάξει πολιτικό άνδρα του Περιφερειακού Συμβουλίου κο Καχριμάνη όπως «…ήρθε το έκτρωμα που λέγεται Π.Δ.…» καθώς και η απαξίωση του αντιΠεριφερειάρχη κου Κολόκα των οικολογικών οργανώσεων είναι προκλητικοί…
Όταν όλοι αυτοί οι επιστημονικοί φορείς είναι «αλληλέγγυοι» στην υπογραφή αυτού του Π.Δ. και αρωγοί ως προς ένα βιώσιμο ανθρώπινο πολιτισμό μέσω της προστασίας της λίμνης (Φορέας Διαχείρισης Λίμνης, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, ΤΕΕ, Οικολογικές Οργανώσεις) φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η λογική των τοποθετήσεων του κου Φίλιου και του κου Καχριμάνη διενεργείται ως επέκταση της ιδιοκτησίας του δήμου ή της Περιφέρειας με τα ανάλογα “πολιτικά οφέλη”!!
Η πράσινη πολιτική προτείνει ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας με επιχειρηματικό μοντέλο δράσης που συνδέεται με τη διασφάλιση της κατάλληλης κοινωνικής προστασίας, της αλληλέγγυας οικονομίας και με την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της «μονοκαλλιέργειας» που δημιουργεί η τουριστική ανάπτυξη αστικού τύπου, δίχως την πολυπλοκότητα που διασφαλίζει η οικοανάπτυξη και αγροτουρισμός σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα (βλ. Αμφιθέα, Λογγάδες, Βασιλική, Καστρίτσα).


Προς τους κους Περιφερειάρχη και Δήμαρχο συνεπώς:
Υπάρχει και νομικό καθεστώς της λίμνης και Δίκαιο προστασίας για περιοχές Natura και Βιοποικιλότητας με εργαλεία άμεσης και έμμεσης παρέμβασης. Ή ηθελημένα το αγνοείται ή είστε ελλιπώς ενημερωμένοι.
Οι βασικές πτυχές της εφαρμογής του Κοινοτικού δικαίου στην ελληνική δικανική τάξη παρουσιάζουν, είναι αλήθεια, μεγάλο έλλειμμα, το οποίο δεν μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε δημιουργικά, δεν θα ανεχθούμε όμως την συνταγματική εκτροπή των ιθυνόντων να επιβάλλουν ένα «status quo» άλλοθι στην οικιστική δραστηριότητα που αποκαλούν «νομιμότητα» ή «δέσμια αρμοδιότητα»…


Ποιος είναι εκείνος που ανεβοκατεβαίνει στην Αθήνα στο Υπουργείο Πολιτισμού, στα γραφεία της Γ.Γ. κας Μενδώνη για τον αποχαρακτηρισμό της απαγόρευσης των 300 μ. υπέρ της οικιστικής δραστηριότητας;
1) Τίθεται θέμα εφαρμογής τουλάχιστον του άρθρου 28 του ν. 1650/86 και του άρθρου 29 του ν. 2971/01 περί των ποινικών κυρώσεων σε βάρος εκείνων που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και τον αιγιαλό με παράνομες πράξεις ή και παραλείψεις τους.
2) Απόφαση το ΣτΕ 3146/98 (παρέμβαση για τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους)
«…δέον να στηρίζεται εις πλήρως τεκμηριωμένην μελέτην λαμβάνουσα υπ’ όψιν αφ’ ενός μεν το δημόσιο συμφέρον το οποίον τας επιβάλλει, αφ’ ετέρου δε τας αρχάς προστασίας παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων τα οποία επηρεάζονται εξ’ αυτών, ήτοι τας αρχάς της διαφυλάξεως του αναγκαίου φυσικού κεφαλαίου, του σεβασμού της γεωμορφολογίας και του φυσικού αναγλύφου των ακτών και της μικρότερης δυνατής διαταράξεως των οικείων οικοσυστημάτων και της υδροδυναμικής των ακτών συμπεριλαμβανομένου και του σεβασμού του αισθητικού κάλλους αυτών, το οποίον αποτελεί πολύτιμον οπτικόν πόρον…»
3) Απόφαση του ΣτΕ 5448/96 (σχετ. με την προστασία αρχαιολογικών χώρων) με την οποία διαπιστώνεται η υποχρέωση της Διοίκησης να διαφυλάσσει την ιστορική και αρχαιολογική μορφή του αιγιαλού, για μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους…
Ο σχετικός χαρακτηρισμός έχει συγκεκριμένες έννομες συνέπειες για την Διοίκηση και συγκεκριμένα «…έχει ως αναγκαία συνέπεια το μη επιτρεπτό της αλλοιώσεως των μορφολογικών, αισθητικών, και λοιπών στοιχείων της περιοχής τα οποία υπαγόρευσαν το χαρακτηρισμό αυτόν… δεν είναι, κατ’ αρχήν επιτρεπτή καμία επέμβαση… που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή των χαρακτηριστικών της περιοχής και την αλλοίωση του φυσικού της κάλλους, διότι τούτο μεν είναι προστατευτέο, ένεκα δε αυτού η περιοχή είναι λίαν ευπαθής…»
4) Απόφαση 1182/96 του ΣτΕ (η προστασία και διατήρηση των χαρακτηριστικών του τοπίου αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης), επιβάλλεται δε, η «…ειδική προστασία των εξαιρετικών ευπαθών οικοσυστημάτων, όπως είναι οι λίμνες και οι υγροβιότοποι. Στόχος της προστασίας αυτής αποτελεί η διατήρηση αναλλοίωτων στο διηνεκές των χαρακτηριστικών στοιχείων που συνθέτουν την φυσιογνωμία και την ιδιαιτερότητα των… η απαγόρευση κάθε δραστηριότητας ή παρέμβασης που μπορεί να βλάψει τις περιοχές αυτές αποτελεί υποχρέωση της Διοικήσεως που απορρέει αποκλειστικά από το Σύνταγμα…»
5) Απόφαση 20392/2001 και 6536, 6537/2004 του ΣτΕ (περί παραβίασης περιβαλλοντικών και πολεοδομικών διατάξεων)
«…χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες αποτελούν παραβίασης και συμβάλλουν στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης… είναι προφανής η βαρύτητα της καταστροφικής επέμβασης στον περιβάλλον της λίμνης, καθώς μεταβάλλεται βίαια η φυσική μορφολογία και διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία της περιοχής, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας για παγκοσμίως απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ορνιθοπανίδας…»
6) Οδηγία 79/409/ΕΟΚ ερμην. ΣτΕ 366/93 (περί διατηρήσεως των αγρίων πτηνών) όπου κρίνεται ότι «…τα κράτη μέλη υιοθετούν κατάλληλα μέτρα προς αποφυγήν της ρυπάνσεως ή της φθοράς των οικοτόπων και των ζωνών προστασίας ως επίσης και των επιζήμιων δια τα πτηνά διαταράξεων όταν αύται έχουν σημαντικάς συνεπείας εν σχέσει προς τους αντικειμενικούς στόχους προστασίας των εν λόγω ειδών…»
7) Οδηγία 76/409/ΕΟΚ ερμην. 772/92 (περί υποχρέωση της Διοίκησης για αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας)
«…όπου θεσπίζονται αναγκαία μέτρα προς διαφύλαξιν, συντήρησιν και αποκατάστασιν των βιοτόπων και οικοτόπων.
8) Οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 79/409/ΕΟΚ σύμφωνα με τα οριζόμενα με το άρθρο 11 της από 28-12-98 Κ.Υ.Α.
«…απαγορεύεται…η βλάβη ή καταστροφή των τόπων αναπαραγωγής ή των τόπων ανάπαυσης…», των ζωϊκών ειδών που διαβιούν στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 ενώ, σύμφωνα με τα άρθρα 9, 10 και 13 της ίδιας ΚΥΑ οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚ και του Υπουργείου Γεωργίας ασκούν εποπτεία και ελέγχους για την προστασία του τοπίου και τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας των κρίσιμων περιοχών.
9) Οδηγία 1785/2003 του ΣτΕ (υποχρεώσεις αρμοδίων περιφ. Υπηρεσιών) σε ότι αφορά Δίκτυα Φύσης 2000 έχει κριθεί σχετικά ότι οι ενταχθέντες στον Εθνικό κατάλογο τόποι απολαμβάνουν προστασίας, η οποία αποσκοπεί στην διασφάλισή της, την ικανοποιητική διατήρησή τους και να αποκλείουν την υποβάθμισή τους! με αποφάσεις 166/1997 της 18-3-1999/C, την απόφαση 374/1998 της 7-12-1999 της απόφασης 103/2000 της 30-1-2002 του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
10) Οδηγίες 97/11/ΕΕ και 96/61/ΕΕ (διαδικασία οριοθέτησης θεμάτων για τα υδατορέματα και άλλες διατάξεις)


Κύριοι Δήμαρχε, Περιφερειάρχη, ένα ελάχιστο νομικό οπλοστάσιο προς (πάσαν χρήσιν) για όσους μεταχειρίζονται τη φύση σύμφωνα με τους στόχους τους, ερήμην της κοινωνίας, της αειφορίας και των συλλογικών ευθυνών.


Μπούκας Μίλτος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο

"Φωτιά" η τιμή του!

Από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το λίτρο κυμαίνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Παραμένουν πάντως τα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς λόγω της απεργίας των τελωνειακών και των ρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή για τη φορολογία και τη διανομή του πετρελαίου.

Η τιμή είναι κατά 30 λεπτά περίπου ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι (η τιμή εκκίνησης το 2010 ήταν 65 - 70 λεπτά το λίτρο) λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο πέρυσι στα 60 ευρώ εφέτος.
Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές για παραγγελίες χονδρικής (πάνω από 1.000 λίτρα) στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται σήμερα στα 91 - 93 λεπτά το λίτρο, ενώ για μικρότερες παραγγελίες και σε απομακρυσμένες περιοχές οι τιμές φτάνουν μέχρι και 1 ευρώ.
Μέχρι 1 ευρώ φθάνουν οι ανώτερες τιμές στην Άρτα, 97 λεπτά στην Πρέβεζα, τα Χανιά και τα Δωδεκάνησα, 96 στη Σάμο και το Ηράκλειο.
Τα φθηνότερα πρατήρια είναι σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα (89,8 λεπτά), Κιλκίς (90 λεπτά) και Ανατολική Αττική (90,9 λεπτά).
Στους περισσότερους νομούς δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη τιμές για τη θέρμανση καθώς η απεργία των τελωνειακών εμπόδισε τον εφοδιασμό της αγοράς από το προηγούμενο Σάββατο οπότε ξεκίνησε, τυπικά, η περίοδος θέρμανσης.
Από σήμερα οι εκτελωνισμοί γίνονται κανονικά.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΜΟΜΙΚΩΝ: Στον αέρα τα έσοδα από την ετήσια εισφορά

Προβληματική η λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.



Την ώρα, που στο υπουργείο Οικονομικών πανηγυρίζουν, διότι το Σεπτέμβριο τα έσοδα αυξήθηκαν λόγω της καταβολής από πολλούς φορολογούμενους της ετήσιας εισφοράς, και απειλούν με πρόστιμα και ποινές όσους δεν πληρώσουν, τα προβλήματα στον εισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό παραμένουν, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος των προσδοκώμενων χρημάτων από το συγκεκριμένο χαράτσι να βρίσκεται στον αέρα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Μέχρι σήμερα, το κέντρο πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (επικεφαλής είναι ο παραιτηθείς (;) και υπεύθυνος για τη μη λειτουργία και τα προβλήματα πολλών υπηρεσιών του TAXIS φέτος, Διομήδης Σπινέλλης) έχει εκκαθαρίσει 4,63 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν περί τις 850.000 δηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν τεθεί σε επεξεργασία. Μέχρι αυτό το σημείο, δεν παρατηρείται κάτι διαφορετικό από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Κάθε χρόνο, οι ρυθμοί είναι περίπου αυτοί.


Προσοχή, όμως! Φέτος, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Δηλαδή:
-Έχει επιβληθεί η ετήσια εισφορά, για τον υπολογισμό της οποίας είναι απαραίτητο να έχει γίνει η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.
-Έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, με αποτέλεσμα
-οι εφορίες να έχουν πολύ λιγότερη δουλειά να κάνουν.


Συνεπώς, είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει προχωρήσει πολύ ταχύτερα σε σχέση με πέρυσι η εκκαθάριση των δηλώσεων, ώστε να εκδοθούν και τα σημειώματα της ετήσιας εισφοράς.
Για ποιο λόγο παρατηρείται αυτή η κωλυσιεργία στις Δ.Ο.Υ., όταν δεν είναι κλειστές λόγω απεργίας, και χιλιάδες δηλώσεις παραμένουν ακόμα στοιβαγμένες στα γραφεία;

Τι έχει κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή οι αρμόδιοι για τα έσοδα Παντελής Οικονόμου (αναπληρωτής υπουργός οικονομικών) και Γιάννης Καπελέρης (γενικός γραμματέας φορολογικών θεμάτων) στο επίπεδο του ελέγχου προόδου αυτών των υποθέσεων;
Έχουν θέσει στόχους ανά εφορία;
Έχουν στη συνέχεια ζητήσει εξηγήσεις από τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. για τις αστοχίες από τη διεκπεραίωση της συγκεκριμένης εργασίας;
Έχουν προχωρήσει στα, προβλεπόμενα από το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, μέτρα για πλημμελή άσκηση καθήκοντος (όπως, παραπομπή σε πειθαρχικό συμβούλιο, υποχρεωτική αργία με στέρηση αποδοχών);


Τα ερωτήματα αυτά τίθενται, γιατί, αν το οικονομικό επιτελείο συνεχίσει να δείχνει αυτή την ανοχή στη λευκή απεργία των εφοριακών, τότε οι αποκλίσεις από τους στόχους θα μεγαλώνουν. Αυτό σημαίνει ότι τη νύφη θα πληρώσουμε στο τέλος της ημέρας όλοι οι φορολογούμενοι, με νέα μέτρα, που θα επιβληθούν για να καλύψουν τη μαύρη τρύπα των μέτρων, που επιβλήθηκαν για να καλύψουν τη μαύρη τρύπα των προηγούμενων και ούτω καθεξής.


ΠΗΓΗ: www.24h.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΜΟΜΙΚΩΝ: Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ!


Κλίμα εκφοβισμού καλλιεργεί η Κυβέρνηση!Υπέγραψε την σχετική απόφαση ο Παντελής Οικονόμου.





Σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακόμα και περιουσιακών στοιχείων θα προβαίνουν οι εφορίες στην περίπτωση που οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, δεν καταβάλλουν το ειδικό τέλος ακινήτων.
Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί πάροχοι θα πρέπει εντός 60 ημερων από την έκδοση των λογαριασμών να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αναλυτική κατάσταση με τους υπόχρεους που δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων, προκειμένου οι εφορίες να εφαρμόσουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως η κατάσχεση του περιουσιακού στοιχείου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011
ΩΡΑ: 16:00 μ.μ.


ΑΜΦΙΘΕΑ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011
ΩΡΑ: 16:00 μ.μ.


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ - ΡΑΦΤΑΝΑΙΟΙ

ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Eξαίρεση τυφλών και αναπήρων από το χαράτσι


Την εξαίρεση των τυφλών και των κινητικά ανάπηρων σε βαθμό 80% από το ειδικό τέλος ακινήτων και την έκτακτη εισφορά περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, στο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με την τροπολογία, όσοι είναι τυφλοί ή κινητικά ανάπηροι ως 80% ή τους βαραίνουν τέτοια πρόσωπα, θα εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους και της έκτακτης εισφοράς.
Παράλληλα, στην εισφορά αλληλεγγύης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα υπολογίζεται η αποζημίωση απόλυσης.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011
ΩΡΑ: 16:00 μ.μ.


ΚΡΥΑ - ΚΑΛΠΑΚΙ

ΒΟΥΛΗ: Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Σε σύνολο 298 βουλευτών, 154 εψήφισαν υπέρ και 144 κατά, επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Λούκα Κατσέλη, είπε όχι στο άρθρο 37.
To επίμαχο άρθρο πέρασε με 153 ψήφους.
Μετά την επιστολή του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Παπανδρέου την έθεσε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.