Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο

"Φωτιά" η τιμή του!

Από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το λίτρο κυμαίνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Παραμένουν πάντως τα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς λόγω της απεργίας των τελωνειακών και των ρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή για τη φορολογία και τη διανομή του πετρελαίου.

Η τιμή είναι κατά 30 λεπτά περίπου ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι (η τιμή εκκίνησης το 2010 ήταν 65 - 70 λεπτά το λίτρο) λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο πέρυσι στα 60 ευρώ εφέτος.
Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές για παραγγελίες χονδρικής (πάνω από 1.000 λίτρα) στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται σήμερα στα 91 - 93 λεπτά το λίτρο, ενώ για μικρότερες παραγγελίες και σε απομακρυσμένες περιοχές οι τιμές φτάνουν μέχρι και 1 ευρώ.
Μέχρι 1 ευρώ φθάνουν οι ανώτερες τιμές στην Άρτα, 97 λεπτά στην Πρέβεζα, τα Χανιά και τα Δωδεκάνησα, 96 στη Σάμο και το Ηράκλειο.
Τα φθηνότερα πρατήρια είναι σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα (89,8 λεπτά), Κιλκίς (90 λεπτά) και Ανατολική Αττική (90,9 λεπτά).
Στους περισσότερους νομούς δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη τιμές για τη θέρμανση καθώς η απεργία των τελωνειακών εμπόδισε τον εφοδιασμό της αγοράς από το προηγούμενο Σάββατο οπότε ξεκίνησε, τυπικά, η περίοδος θέρμανσης.
Από σήμερα οι εκτελωνισμοί γίνονται κανονικά.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ