Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

Μόσσιορη Σεράι-Κατοικίες-Σιταριά Πωγωνίου


Εκεί που το ανθρωπογενές περιβάλλον συνέρχεται με τα πρωτογενή στοιχεία της φύσης, εκεί που ενώνονταν οι χώρες των αρχαίων Χαόνων και Μολοσσών, πενήντα περίπου χιλιόμετρα ΒΔ των Ιωαννίνων, στο Πωγώνι της Ηπείρου, στην ανατολική πλαγιά του καταπράσινου και κρυσταλοκρυόνερου βουνού Κασιδιάρη, βρίσκεται το χωριό Σιταριά που μέχρι πριν λίγα χρόνια ονομάζονταν Μόσσιορη.
Εδώ, στην προσήλια Μόσιορη, που είναι προικισμένη με προνομιακή θέα  και άριστο κλίμα απέναντι από το Πάπιγκο του Ζαγοριού, δίπλα από τη λίμνη της Ζαραβίνας βρίσκονταν και το παραθεριστικό καταφύγιο – Σεράι του Αλή Πασά, όπως αναφέρει και ο Γάλλος περιηγητής, ιστορικός και πρόξενος Πουκεβίλ που επισκέφθηκε την περιοχή.
Στη θρυλική λοιπόν αυτή περιοχή δημιουργήθηκε το Μόσσιορη Σεράι (Μόσιορη Σεράι) ένα συγκρότημα τεσσάρων Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών και μιας Έκθεσης Ντόπιων Παραδοσιακών Προϊόντων και Εργαλείων Παραδοσιακών Δραστηριοτήτων.
Ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος, όντας ο ίδιος Αρχιτέκτων, αξιοποίησε κτιριακή υποδομή υφιστάμενη από το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα. Αυτή διαμορφώθηκε με ελάχιστες και πολύ προσεκτικές παρεμβάσεις στο σημερινό αποτέλεσμα με απόλυτο σεβασμό στο αισθητικό γίγνεσθαι, τις αρχιτεκτονικές φόρμες και δομικό ρυθμό του παρελθόντος, με έμφαση στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού αποτυπώματος τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών διαρρύθμισης όσο και κατά τη λειτουργία του συγκροτήματος.
Πωγώνι, το άγνωστο….πανέμορφο κομμάτι της Ηπείρου

Εδώ στο Πωγώνι, στο βόρειο άκρο του νομού Ιωαννίνων, στα σύνορα με την Αλβανία, όπου και να γυρίσεις το βλέμμα θα αντικρίσεις βουνά, ακρώρειες και χαμηλούς κυματισμούς λόφων, να τελειώνουν και να χάνονται προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Απέραντα θαλερά δρυοδάση, γοργόνερα ποτάμια και μικρές γαλαζωπές λίμνες υπάρχουν παντού. Ταυτόχρονα, όμως, το βλέμμα θα σκοντάψει σε πέτρινα χωριά που μοιάζουν χωμένα στην αγκαλιά μιας κατάφυτης τοπιογραφίας.
Μέχρι πριν από μόλις εκατό χρόνια, στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η πολιτιστική ενότητα του Πωγωνίου ήταν ενιαία και αδιάσπαστη, έτσι ακριβώς όπως καθορίστηκε στον χρόνο από τις γεωπολιτικές ζυμώσεις της Βαλκανικής. Μετά ήρθαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η συρρίκνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η χάραξη των νέων συνόρων, που μπορεί να καθόρισαν τη μορφή της σύγχρονης Ελλάδας, διαίρεσαν όμως την Ήπειρο, διαχωρίζοντας αδελφά χωριά και ανθρώπους που είχαν μάθει να ζουν μέσα σε μια συνεκτική κοινότητα και να συμπορεύονται στις ατραπούς της ζωής.
Σε αυτό το ιστορικό και μαγικό μέρος της Ελλάδας, βρίσκεται η Σιταριά, η παλιά Μόσσιορη και το Μόσσιορη Σεράι.
Φιλική συμβουλή. Μόλις βρεθείτε στο Πωγώνι πετάξτε τους χάρτες και χαθείτε!
Έτσι κι αλλιώς θα χαθείτε και με τους χάρτες. 

Δραστηριότητες
Σχεδιάζουμε για εσάς πεζοπορίες ή και θεματικούς περίπατους – που μπορεί να είναι και εξατομικευμένοι – στις ονειρικές διαδρομές που διαγράφουν τα παραδοσιακά μονοπάτια μέσα από βαθύσκιωτα δάση, δίπλα από ρυάκια ή ποτάμια με γάργαρα νερά με συνοδό οδηγό ή χωρίς.
Ορειβασία (trekking, hiking  ή και easy walking) στον καταπράσινο Κασιδιάρη με τις δροσερές πηγές του ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας και την εμπειρία σας!
Κυνήγι στην περιοχή ή και στο Πωγώνι γενικότερα με την πλούσια πανίδα του που προσφέρεται γι αυτό (αγριογούρουνο, λαγός, μπεκάτσα κλπ).
Ιππασία σε διαδρομές ειδυλλιακές για αρχάριους και μυημένους ή και απλή ενασχόληση και γνωριμία με τα   άλογα που το Μόσσιορη Σεράι διαθέτει για να μας πηγαίνουν όπου η ψυχή μας επιθυμεί.
Βαρκάδα ή και κολύμπι στην ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κρυστάλλινη λίμνη της Ζαραβίνας.
Αγροτικές δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια κήπου και φυτών του Μόσσιορη Σεράι, τρύγος, κοπή και σκίσιμο καυσόξυλων κλπ.

Βοηδίτσα
Μονόχωρη Κατοικία Βοηδίτσα
Η κατοικία που διακρίνεται με την ονομασία «Βοηδίτσα», δανεισμένη από την ομώνυμη πηγή που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά ανάντι της πλαγιάς του όρους Κασιδιάρη. Αυτή έχει εμβαδό 40 m2 περίπου, περιλαμβάνει ένα κύριο χώρο διημέρευσης και ύπνου, ένα μικρό χώρο κουζίνας και ευρύχωρο λουτρό. Διαθέτει αυτόνομη κεντρική θέρμανση, τζάκι, T.V, Internet, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα (ηλ. ψυγείο, ηλ. κουζίνα, φούρνο μικροκυμάτων, καφετιέρα, τοστιέρα κλπ).
Έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι τεσσάρων ατόμων, και δυνατότητα προσβασιμότητας  και  εξυπηρέτησης Α.Μ.Ε.Α.
Βούνθος
Μονόχωρη Κατοικία Βούνθος
Η κατοικία που διακρίνεται με την ονομασία «Βούνθος», δανεισμένη από την ομώνυμη πηγή που βρίσκεται στα βορειοδυτικά ενάντι της πλαγιάς του όρους Κασιδιάρη. Αυτή έχει επίσης εμβαδό 40 m2 περίπου, περιλαμβάνει ένα κύριο χώρο διημέρευσης και ύπνου, ένα μικρό χώρο κουζίνας και λουτρό. 
Διαθέτει αυτόνομη κεντρική θέρμανση, τζάκι, ξύλινο πάτωμα και παραδοσιακό ξυλόγλυπτο ταβάνι, μπαλκόνι, T.V, Internet, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα (ηλ. ψυγείο, ηλ. κουζίνα, φούρνο μικροκυμάτων, καφετιέρα, τοστιέρα κλπ)
Έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι τριών ατόμων.

Χάνια
Δίχωρη Κατοικία Χάνια
Η κατοικία που διακρίνεται με την ονομασία «Χάνια», δανεισμένη από την ομώνυμη πλούσια πηγή του ποταμού Καλαμά που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά κατάντι της πλαγιάς του όρους Κασιδιάρη. Αυτή έχει εμβαδό 65 m2 περίπου, περιλαμβάνει ένα κύριο χώρο διημέρευσης (κουζινοκαθιστικό) και ένα δωμάτιο ύπνου με ξύλινο πάτωμα και παραδοσιακό ξυλόγλυπτο ταβάνι, ένα μικρό χώρο υποδοχής και ευρύχωρο λουτρό. 
Διαθέτει αυτόνομη κεντρική θέρμανση, τζάκι και στα δύο δωμάτια, T.V, Internet, διατηρημένο παλαιό ξυλόφουρνο στο κουζινοκαθιστικό, επίσης πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα (ηλ.ψυγείο, ηλ. κουζίνα, φούρνο μικροκυμάτων, καφετιέρα, τοστιέρα κλπ) και μπαλκόνι.
Έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι τεσσάρων ατόμων, και δυνατότητα προσβασιμότητας  και  εξυπηρέτησης.
Χάβος
Κατοικία Χάβος
Η κατοικία που διακρίνεται με την ονομασία «Χάβος», δανεισμένη από την ομώνυμη κορυφή του όρους Κασιδιάρη. Αυτή διαθέτει δύο ορόφους και έχει εμβαδό 92 m2 περίπου. 
Περιλαμβάνει ένα κύριο χώρο διημέρευσης με τζάκι στο ισόγειο καθώς κουζίνα και W.C. ενώ στον Α΄ όροφο δύο δωμάτια ύπνου, με ξύλινο πάτωμα, παραδοσιακό ξυλόγλυπτο ταβάνι και λουτρό. Διαθέτει αυτόνομη κεντρική θέρμανση, τζάκι, μπαλκόνι, T.V, Internet (wi-fi), πλήρως εξοπλισμένη εντοιχισμένη κουζίνα (ηλ. ψυγείο, ηλ. κουζίνα, φούρνο μικροκυμάτων, καφετιέρα, τοστιέρα κλπ)
Έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι έξι ατόμων.
Μονή Σωσίνου
Παλιό Μαυρονόρος
Λίμνη Ζαραβίνα

Αξιοθέατα
Το πρώτο άξιο θέασης είναι το φυσικό περιβάλλον άμεσο και απώτερο με αιχμές ενδεικτικά: Τις πηγές του ποταμού Καλαμά στη στη βαθύσκιωτη πλατανόφυτη και γαργαροροούσα θέση «Χάνια».
Τη χαρακτηρισμένη ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους λίμνη της Ζαραβίνας πέμπτη βαθύτερη της Ελλάδος.
Το Θεογέφυρο, γεωλογικός σχηματισμός εν ίδει γέφυρας στον ποταμό Καλαμά,
Την περιοχή των «Αγιών» στον ποταμό Γορμό,
Τον καταράχτη πού σχηματίζει ο ποταμός Καλαμάς στο ομώνυμο χωριό (Καταράχτης) κ.λ.π.
Το ανθρωπογενές περιβάλλον προβάλει και αυτό τις αιχμές του με: Tη μονή Σωσίνου του 15ου αιώνα, επί του ομωνύμου λόφου,
Tο καθολικό της μονής Αγ, Αθανασίου περίπου σύγχρονου με την προηγούμενη,
Tο «παλιοντέρβενο» τμήμα του επί τουρκοκρατίας δημόσιου δρόμου Ιωαννίνων – Αργυροκάστρου,
Tον παλαιό νερόμυλο της Μόσσιορης,
Aρκετά καλαίσθητα εξωκλήσια γύρω από το χωριό,
Το εγκαταλειμμένο χωριό παλαιό Μαυρονόρος, κ.λ.π.
Τοπικές Εκδηλώσεις
Κορυφαία εκδήλωση στη Σιταριά, αποτελεί το παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο για το οποίο συρρέει πλήθος κόσμου. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον εγείρει το πανηγύρι του Αϊ Κων/νου. Και τα δύο πραγματοποιούνται στις πανέμορφες ομώνυμες τοποθεσίες όπου υπάρχουν εξωκλήσια αντίστοιχα αφιερωμένα στην Παναγιά και τον Αϊ Κων/νο.
Στην περιοχή όμως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων όπως στους Κουκλιούς, η «Γιορτή Καλαμποκιού» , στη Βήσσανη η «γιορτή του δάσους» τον Αύγουστο, στον Παρακάλαμο, το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου κ.α.
Σε αρκετά γειτονικά χωριά κατά το τέλος του Οκτωβρίου «γιορτάζεται» η απόσταξη του τσίπουρου.
Κορυφαία εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου πανελλήνιας απήχησης αποτελεί ο εορτασμός του «ΟΧΙ» στο Καλπάκι με την αναπαράσταση των γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Στο χωριό Βροντισμένη, η «Γιορτή Καραβίδας» τον Αύγουστο.
Στη Βροντισμένη, το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.
Στο χωριό Αρετή, το πανηγύρι του Αγίου Κοσμά στις 24 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: https://www.mossioriserai.gr/

Λούτσα Πρέβεζας: Συνελήφθη 25χρονος υπήκοος Βουλγαρίας σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή τροχοφόρου και παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Συνελήφθη, χθες (22-08-2017) το μεσημέρι στη Λούτσα Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φαναρίου, ένας 25χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή τροχοφόρου και παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι στη Λούτσα Πρέβεζας, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 25χρονο να οδηγεί δίκυκλη μοτοσικλέτα, χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας και δίπλωμα οδήγησης, για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή την 19-06-2017 στο Τμήμα Ασφάλειας Μεγαρέων Αττικής.
Η δίκυκλη μοτοσικλέτα κατασχέθηκε προκειμένου αποδοθεί στον ιδιοκτήτη της.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του 25χρονου, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φαναρίου.

Οδοιπορικό υγείας στην Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) Κόνιτσας

Αναφορές των Α. Παπασπύρου και Μ. Μαρτσέκη για τον Στέφανο Φούσα: «Σημαντική η συνεισφορά του για τα χωριά της Κόνιτσας», «Εκλαϊκεύει την επιστημονική γνώση»
Ένθερμη υποδοχή επιφύλαξαν οι Κερασοβίτες στο οδοιπορικό υγείας και αλληλεγγύης, σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου, ο οποίος και απηύθυνε από κοινού με τον Πρόεδρο του Τ.Δ. κ. Παντελή Γαλάνη, πρόσκληση στον Επίκουρο Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Στέφανο Φούσα, προκειμένου να συντονίσει την ημερίδα για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων. «Γνωρίζουμε τη σημασία της πρόληψης και ειδικότερα αυτή της υγείας και είναι χαρά μας να έχουμε κοντά μας τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και τους συνεργάτες του, αψηφώντας τις δυσκολίες που πηγάζουν από τις υποχρεώσεις του», τόνισε ο κ. Ανδρέας Παπασπύρου και συμπλήρωσε:
«Ο καθηγητής είναι συνεχώς κοντά μας, με σημαντική συνεισφορά στα χωριά μας όχι μόνο με ενημερωτικές ημερίδες αλλά και με συνδρομή σε είδη που έχει ανάγκη ο τόπος, κυρίως φαρμακευτικό υλικό, και τον ευχαριστούμε θερμά για τη δραστηριότητά του».
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο εμπνευστής της αλληλεγγύης και πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι η «πολιτική δεν είναι μόνο προσφορά στο Κοινοβούλιο αλλά και στους ανθρώπους, στην κοινωνία, σκέψη που υπαγόρευσε αυτή την κίνηση αλληλεγγύης».
Από την πλευρά του, ο κ. Στ. Φούσας, ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, τους συμμετέχοντες αλλά και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργο Πατούλη για το φαρμακευτικό υλικό που διέθεσε για τα ακριτικά χωριά της Κόνιτσας. Το κλείσιμο της ημερίδας έκανε ο κ. Μιχάλης Μαρτσέκης, Πρόεδρος των Ομοσπονδιών Κόνιτσας, ο οποίος επισήμανε: «Ευχαριστούμε τον κ. Στέφανο Φούσα, γιατί αυτό που κάνει, μέσω της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δεν συμβαίνει σε άλλους επιστημονικούς φορείς.
 καθηγητής εκλαϊκεύει την επιστημονική γνώση, την κάνει πιο απλή και κατανοητή για τον πολίτη. Πόσοι επιστημονικοί φορείς το καταφέρνουν; Σημαντικό είναι, επίσης, ότι βρίσκει αρωγό του στο θέμα της αλληλεγγύης τον Υπουργό».
Στην ημερίδα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολογίας του Τζανείου Νοσοκομείου, αποτελούσαν ο ιερολογιώτατος π. Μιχαήλ Χρυσέλης, γυναικολόγος–φαρμακοποιός, Επιμ. Β΄ του Φαρμ. Τμήματος του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» και οι κ.κ. Σπύρος Βασιλείου, οικονομολόγος, Γεώργιος Βόβας, επιμελητής Καρδιολογίας, Αθηνά Ζαχαρή, ψυχίατρος, Βούλα Κίτσιου, χειρουργός οδοντίατρος, Έφη Μάρκου, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, Δ/ρια Norsk Legesenter Νορβηγίας, Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος – Χειρ. Οδοντίατρος, Βάια Ρούντου, χειρουργός οφθαλμίατρος,  Ευθαλία  Στεφανάκη, ειδικός αλλεργιολόγος-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας, Σταύρος Σταύρου, πολιτικός επιστήμων - Msc και Κώστας Τσαγκλής, δικηγόρος.

Δήλωση του Γιάννη Καραγιάννη για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις

Η σημαντική πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων να τελέσει Θεία Λειτουργία στην καταστραμμένη, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, εκκλησία του Αγίου Νικολάου στους Ασπράγγελους Ζαγορίου, τόπο καταγωγής μου, πέρα από τον αυτονόητο συμβολισμό τιμής και μνήμης, σηματοδοτεί δυο πολύ βασικές ιστορικές παραμέτρους:
Η πρώτη έχει να κάνει με την υπενθύμιση, ιδίως στις νέες γενιές, του διαχρονικού συνθήματος «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ» και η δεύτερη με την πάγια, επιβεβλημένη και σταθερή θέση στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Όσοι από μας καταγόμαστε από μαρτυρικά χωριά, έχουμε χρέος και ευθύνη να επιμένουμε στο ζήτημα αυτό. Δυστυχώς, τα εγκλήματα της γερμανικής ταξιαρχίας "Εντελβάις" που αιματοκύλησε και κατέστρεψε δεκάδες χωριά σε όλη την Ήπειρο, όπως και τους Ασπράγγελους στις 15 Ιουλίου του '43, έχουν παραμείνει ατιμώρητα.
Πριν από ένα χρόνο κατέθεσα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον φάκελο του ιστορικού αναλυτή Αλέκου Ράπτη, που ερευνά εδώ και πολλά χρόνια τα εγκλήματα της "Εντελβάις" στην Ήπειρο, για να αποτελέσει ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο στο μεγάλο ζήτημα των αποζημιώσεων. Όπως η Γερμανία βοηθήθηκε οικονομικά μετά τον πόλεμο από τους συμμάχους της, οφείλει με την ίδια σοβαρότητα και ευθύνη να επανεξετάσει το ζήτημα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.Ηπειρώτικο πανηγύρι διοργανώνει ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας, την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017, ώρα 20:30, στον αύλειο χώρο του 8ου δημοτικού Σχολείου στον Ελαιώνα Πρέβεζας


Ανακοίνωση
Το καθιερωμένο καλοκαιρινό πανηγύρι και γλέντι, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας, την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017 και ώρα 8.30 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του 8ου δημοτικού Σχολείου στον Ελαιώνα.
Τη βραδιά θα πλαισιώσει η κομπανία του Βασίλη Παπαγεωργίου. Στο τραγούδι οι Κώστας Γεροδήμος και Παναγιώτης Πάνου.
Χορός ελεύθερος.


Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη παράνομου αλλοδαπού

Στη σύλληψη ενός 35χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου το επίδομα αλληλεγγύης

Προς πίστωση οι λογαριασμοί 266.407 δικαιούχων

Μέχρι την Παρασκευή  25 Αυγούστου θα πιστωθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους λογαριασμούς 266.407 δικαιούχων.
Με απόφαση της αρμόδιας υπουργού Έφης Αχτσιόγλου εγκρίνεται η μεταφορά πίστωσης ύψους 61,7 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του επιδόματος του Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου καλούν τους ενδιαφερόμενους για το ΚΕΑ να προχωρήσουν σε διορθώσεις αιτήσεων στην πλατφόρμα του keaprogram, εφόσον δεν έχουν λάβει χρήματα από τυχόν λάθη στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν οι ίδιοι καταχωρίσει.

Παρακάλαμος: Party στο Plegma Cafe Bar, το Σάββατο 26 Αυγούστου

Ε.Π.Σ.ΗΠ.: Το πρόγραμμα των αγώνων της Α΄ Ερασιτεχνικής

Η Ε.Π.Σ.ΗΠ. ανακοίνωσε το πρόγραμμα των αγώνων της Α΄ Ερασιτεχνικής
1η Αγωνιστική
ΑΕ Πραμάντων - Κένταυρος Μουσιωτίτσας
Πασσαρών Ροδοτοπίου - ΠΑΟ Κρύας
Αετός Νήσου - ΑΟ Αμπελόκηποι
ΠΑΣ Κράψης - Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά
ΑΕ Μικρασιατών - ΑΕ Χουλιαράδων
ΑΟ Βελισσαρίου - Προοδευτική Περάματος
Θύελλα Κατσικά - Θύελλα Ελεούσας
ΑΟ Ανατολής - Θρίαμβος Σερβιανών

2η Αγωνιστική
Πασσαρών Ροδοτοπίου - ΑΕ Πραμάντων
Κένταυρος Μουσιωτίτσας - Αετός Νήσου
ΠΑΟ Κρύας - ΠΑΣ Κράψης
ΑΟ Αμπελόκηποι - ΑΕ Μικρασιατών
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά - ΑΟ Βελισσαρίου
ΑΕ Χουλιαράδων - Θύελλα Κατσικά
Προοδευτική Περάματος - Θρίαμβος Σερβιανών
Θύελλα Ελεούσας - ΑΟ Ανατολής

3η Αγωνιστική
ΑΕ Πραμάντων - Αετός Νήσου
ΠΑΣ Κράψης - Πασσαρών Ροδοτοπίου
ΑΕ Μικρασιατών - Κένταυρος Μουσιωτίτσας
ΑΟ Βελισσαρίου - ΠΑΟ Κρύας
Θύελλα Κατσικά - ΑΟ Αμπελόκηποι
Θρίαμβος Σερβιανών - Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά
ΑΟ Ανατολής - ΑΕ Χουλιαράδων
Προοδευτική Περάματος - Θύελλα Ελεούσας

4η Αγωνιστική
ΠΑΣ Κράψης - ΑΕ Πραμάντων
Αετός Νήσου - ΑΕ Μικρασιατών
Πασσαρών Ροδοτοπίου - ΑΟ Βελισσαρίου
Κένταυρος Μουσιωτίτσας - Θύελλα Κατσικά
ΠΑΟ Κρύας - Θρίαμβος Σερβιανών
ΑΟ Αμπελόκηποι - ΑΟ Ανατολής
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά - Θύελλα Ελεούσας
ΑΕ Χουλιαράδων - Προοδευτική Περάματος

15 ημέρες προθεσμία από την εφορία για όσους «ξέχασαν» να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

 «Φωτιά» έχουν πάρει τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία όσων δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών κινείται απολύτως οριακά στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να επιτύχει την είσπραξη των νέων οφειλών που προέκυψαν από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.
Το σχετικό μήνυμα που έχουν λάβει ήδη χιλιάδες φορολογούμενοι δίδει περιθώριο 15 ημερών για να τακτοποιηθεί η οφειλή και να σταματήσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Καθημερινά εκδίδονται περίπου 5.000 κατασχετήρια.

Ε.Π.Σ.ΗΠ.: Το πρόγραμμα των αγώνων του 1ου ομίλου της Β΄ Ερασιτεχνικής

Η Ε.Π.Σ.ΗΠ. ανακοίνωσε το πρόγραμμα των αγώνων του 1ου ομίλου της Β΄ Ερασιτεχνικής.
1η Αγωνιστική
Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου - Αστήρ Αμφιθέας
ΠΑΣ Περίβλεπτος - ΑΟ Σταυρακίου
ΑΠΟΕΛ - ΠΑΣ Αγίας Μαρίνας
ΑΟ Ζωοδόχος - Πανζαγορισιακός
Απείθαρχος Ιωαννίνων - Πίνδος Κόνιτσας
ΑΕ Καρυών - ΑΟ Κόντσικας
ΑΕΔ Πωγωνάτος - ΑΕ Γιάννενα
ΑΕ Κληματιάς - ΠΑΣ Κάστρου

2η Αγωνιστική
ΠΑΣ Περίβλεπτος - Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου
Αστήρ Αμφιθέας - ΑΠΟΕΛ
ΑΟ Σταυρακίου - ΑΟ Ζωοδόχος
ΠΑΣ Αγίας Μαρίνας - Απείθαρχος Ιωαννίνων
Πανζαγορισιακός - ΑΕ Καρυών
Πίνδος Κόνιτσας - ΑΕΔ Πωγωνάτος
ΑΟ Κόντσικας - ΠΑΣ Κάστρου
ΑΕ Γιάννενα - ΑΕ Κληματιάς

3η Αγωνιστική
Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου - ΑΠΟΕΛ
ΑΟ Ζωοδόχος - ΠΑΣ Περίβλεπτος
Απείθαρχος Ιωαννίνων - Αστήρ Αμφιθέας
ΑΕ Καρυών - ΑΟ Σταυρακίου
ΑΕΔ Πωγωνάτος - ΠΑΣ Αγίας Μαρίνας
ΠΑΣ Κάστρου - Πανζαγορισιακός
ΑΕ Κληματιάς - Πίνδος Κόνιτσας
ΑΟ Κόντσικας - ΑΕ Γιάννενα

4η Αγωνιστική
ΑΟ Ζωοδόχος - Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου
ΑΠΟΕΛ - Απείθαρχος Ιωαννίνων
ΠΑΣ Περίβλεπτος - ΑΕ Καρυών
Αστήρ Αμφιθέας - ΑΕΔ Πωγωνάτος
ΑΟ Σταυρακίου - ΠΑΣ Κάστρου
ΠΑΣ Αγίας Μαρίνας - ΑΕ Κληματιάς
Πανζαγορισιακός - ΑΕ Γιάννενα
Πίνδος Κόνιτσας - ΑΟ Κόντσικας

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη ενός 33χρονου υπήκοοι Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη, προχθές (21-08-2017) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 33χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θηβών Βοιωτίας, ποινής φυλάκισης δύο ετών και δύο μηνών καθώς και χρηματικής ποινής (3.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Χαιρετισμός της Μερόπης Τζούφη στην Ημερίδα σχετικά με τους τρόπους και τις προοπτικές ανάπτυξης της Κόνιτσας

Το Σάββατο, 19/08/2017, ο Δήμος Κόνιτσας διοργάνωσε Ημερίδα σχετικά με τους τρόπους και τις προοπτικές ανάπτυξης της Κόνιτσας, στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων προς τιμή των αποδήμων, που έλκουν την καταγωγή τους από την Κόνιτσα και τις τοπικές Κοινότητές της. Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν οι τοπικές εκκλησιαστικές, δημοτικές και στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι και εκπρόσωποι των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής, βουλευτές, απόδημοι και δεκάδες κόσμου.
Την Ημερίδα συντόνισε ο Πρόεδρος των Αδελφοτήτων Κόνιτσας, κ. Μαρτσέκης, ενώ ο Δήμαρχος Κόνιτσας, κ. Παπασπύρου, απηύθυνε καλωσόρισμα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι παραβρέθηκαν σε αυτήν, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους γεγονότα αποτελούν μια ευκαιρία, όχι μόνο για να ενισχύονται οι δεσμοί των αποδήμων με τον τόπο τους, αλλά και για να δοθεί το έναυσμα για την εξεύρεση τρόπων ανάπτυξης της Κόνιτσας. 
Τις εργασίες άνοιξε ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, ο οποίος, αφού παρουσίασε τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την ταυτότητα του Δήμου Κόνιτσας, ως Επικεφαλής και του προγράμματος ΜΤΠ σπουδών που αφορά στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, ανέπτυξε προτάσεις και τρόπους για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη της περιοχής και ιδιαίτερα του αστικού της κέντρου. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Σίμος, εξέχων απόδημος ερευνητής στις ΗΠΑ, ο οποίος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση για το πώς ο φυσικός πλούτος και η μαστορική τέχνη μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς τομείς ανάπτυξης. Τέλος, ο κ. Ανδρικόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός και Υδραυλικός Μελετητής, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το πώς η μεταφορά νερού από τον Αμάραντο θα μπορούσε να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας στην Κόνιτσα και τις τοπικές της Κοινότητες, αλλά και στα Ιωάννινα.