Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Μόσσιορη Σεράι-Κατοικίες-Σιταριά Πωγωνίου


Εκεί που το ανθρωπογενές περιβάλλον συνέρχεται με τα πρωτογενή στοιχεία της φύσης, εκεί που ενώνονταν οι χώρες των αρχαίων Χαόνων και Μολοσσών, πενήντα περίπου χιλιόμετρα ΒΔ των Ιωαννίνων, στο Πωγώνι της Ηπείρου, στην ανατολική πλαγιά του καταπράσινου και κρυσταλοκρυόνερου βουνού Κασιδιάρη, βρίσκεται το χωριό Σιταριά που μέχρι πριν λίγα χρόνια ονομάζονταν Μόσσιορη.
Εδώ, στην προσήλια Μόσιορη, που είναι προικισμένη με προνομιακή θέα  και άριστο κλίμα απέναντι από το Πάπιγκο του Ζαγοριού, δίπλα από τη λίμνη της Ζαραβίνας βρίσκονταν και το παραθεριστικό καταφύγιο – Σεράι του Αλή Πασά, όπως αναφέρει και ο Γάλλος περιηγητής, ιστορικός και πρόξενος Πουκεβίλ που επισκέφθηκε την περιοχή.
Στη θρυλική λοιπόν αυτή περιοχή δημιουργήθηκε το Μόσσιορη Σεράι (Μόσιορη Σεράι) ένα συγκρότημα τεσσάρων Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών και μιας Έκθεσης Ντόπιων Παραδοσιακών Προϊόντων και Εργαλείων Παραδοσιακών Δραστηριοτήτων.
Ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος, όντας ο ίδιος Αρχιτέκτων, αξιοποίησε κτιριακή υποδομή υφιστάμενη από το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα. Αυτή διαμορφώθηκε με ελάχιστες και πολύ προσεκτικές παρεμβάσεις στο σημερινό αποτέλεσμα με απόλυτο σεβασμό στο αισθητικό γίγνεσθαι, τις αρχιτεκτονικές φόρμες και δομικό ρυθμό του παρελθόντος, με έμφαση στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού αποτυπώματος τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών διαρρύθμισης όσο και κατά τη λειτουργία του συγκροτήματος.
Πωγώνι, το άγνωστο….πανέμορφο κομμάτι της Ηπείρου

Εδώ στο Πωγώνι, στο βόρειο άκρο του νομού Ιωαννίνων, στα σύνορα με την Αλβανία, όπου και να γυρίσεις το βλέμμα θα αντικρίσεις βουνά, ακρώρειες και χαμηλούς κυματισμούς λόφων, να τελειώνουν και να χάνονται προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Απέραντα θαλερά δρυοδάση, γοργόνερα ποτάμια και μικρές γαλαζωπές λίμνες υπάρχουν παντού. Ταυτόχρονα, όμως, το βλέμμα θα σκοντάψει σε πέτρινα χωριά που μοιάζουν χωμένα στην αγκαλιά μιας κατάφυτης τοπιογραφίας.
Μέχρι πριν από μόλις εκατό χρόνια, στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η πολιτιστική ενότητα του Πωγωνίου ήταν ενιαία και αδιάσπαστη, έτσι ακριβώς όπως καθορίστηκε στον χρόνο από τις γεωπολιτικές ζυμώσεις της Βαλκανικής. Μετά ήρθαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η συρρίκνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η χάραξη των νέων συνόρων, που μπορεί να καθόρισαν τη μορφή της σύγχρονης Ελλάδας, διαίρεσαν όμως την Ήπειρο, διαχωρίζοντας αδελφά χωριά και ανθρώπους που είχαν μάθει να ζουν μέσα σε μια συνεκτική κοινότητα και να συμπορεύονται στις ατραπούς της ζωής.
Σε αυτό το ιστορικό και μαγικό μέρος της Ελλάδας, βρίσκεται η Σιταριά, η παλιά Μόσσιορη και το Μόσσιορη Σεράι.
Φιλική συμβουλή. Μόλις βρεθείτε στο Πωγώνι πετάξτε τους χάρτες και χαθείτε!
Έτσι κι αλλιώς θα χαθείτε και με τους χάρτες. 

Δραστηριότητες
Σχεδιάζουμε για εσάς πεζοπορίες ή και θεματικούς περίπατους – που μπορεί να είναι και εξατομικευμένοι – στις ονειρικές διαδρομές που διαγράφουν τα παραδοσιακά μονοπάτια μέσα από βαθύσκιωτα δάση, δίπλα από ρυάκια ή ποτάμια με γάργαρα νερά με συνοδό οδηγό ή χωρίς.
Ορειβασία (trekking, hiking  ή και easy walking) στον καταπράσινο Κασιδιάρη με τις δροσερές πηγές του ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας και την εμπειρία σας!
Κυνήγι στην περιοχή ή και στο Πωγώνι γενικότερα με την πλούσια πανίδα του που προσφέρεται γι αυτό (αγριογούρουνο, λαγός, μπεκάτσα κλπ).
Ιππασία σε διαδρομές ειδυλλιακές για αρχάριους και μυημένους ή και απλή ενασχόληση και γνωριμία με τα   άλογα που το Μόσσιορη Σεράι διαθέτει για να μας πηγαίνουν όπου η ψυχή μας επιθυμεί.
Βαρκάδα ή και κολύμπι στην ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κρυστάλλινη λίμνη της Ζαραβίνας.
Αγροτικές δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια κήπου και φυτών του Μόσσιορη Σεράι, τρύγος, κοπή και σκίσιμο καυσόξυλων κλπ.

Βοηδίτσα
Μονόχωρη Κατοικία Βοηδίτσα
Η κατοικία που διακρίνεται με την ονομασία «Βοηδίτσα», δανεισμένη από την ομώνυμη πηγή που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά ανάντι της πλαγιάς του όρους Κασιδιάρη. Αυτή έχει εμβαδό 40 m2 περίπου, περιλαμβάνει ένα κύριο χώρο διημέρευσης και ύπνου, ένα μικρό χώρο κουζίνας και ευρύχωρο λουτρό. Διαθέτει αυτόνομη κεντρική θέρμανση, τζάκι, T.V, Internet, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα (ηλ. ψυγείο, ηλ. κουζίνα, φούρνο μικροκυμάτων, καφετιέρα, τοστιέρα κλπ).
Έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι τεσσάρων ατόμων, και δυνατότητα προσβασιμότητας  και  εξυπηρέτησης Α.Μ.Ε.Α.
Βούνθος
Μονόχωρη Κατοικία Βούνθος
Η κατοικία που διακρίνεται με την ονομασία «Βούνθος», δανεισμένη από την ομώνυμη πηγή που βρίσκεται στα βορειοδυτικά ενάντι της πλαγιάς του όρους Κασιδιάρη. Αυτή έχει επίσης εμβαδό 40 m2 περίπου, περιλαμβάνει ένα κύριο χώρο διημέρευσης και ύπνου, ένα μικρό χώρο κουζίνας και λουτρό. 
Διαθέτει αυτόνομη κεντρική θέρμανση, τζάκι, ξύλινο πάτωμα και παραδοσιακό ξυλόγλυπτο ταβάνι, μπαλκόνι, T.V, Internet, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα (ηλ. ψυγείο, ηλ. κουζίνα, φούρνο μικροκυμάτων, καφετιέρα, τοστιέρα κλπ)
Έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι τριών ατόμων.

Χάνια
Δίχωρη Κατοικία Χάνια
Η κατοικία που διακρίνεται με την ονομασία «Χάνια», δανεισμένη από την ομώνυμη πλούσια πηγή του ποταμού Καλαμά που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά κατάντι της πλαγιάς του όρους Κασιδιάρη. Αυτή έχει εμβαδό 65 m2 περίπου, περιλαμβάνει ένα κύριο χώρο διημέρευσης (κουζινοκαθιστικό) και ένα δωμάτιο ύπνου με ξύλινο πάτωμα και παραδοσιακό ξυλόγλυπτο ταβάνι, ένα μικρό χώρο υποδοχής και ευρύχωρο λουτρό. 
Διαθέτει αυτόνομη κεντρική θέρμανση, τζάκι και στα δύο δωμάτια, T.V, Internet, διατηρημένο παλαιό ξυλόφουρνο στο κουζινοκαθιστικό, επίσης πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα (ηλ.ψυγείο, ηλ. κουζίνα, φούρνο μικροκυμάτων, καφετιέρα, τοστιέρα κλπ) και μπαλκόνι.
Έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι τεσσάρων ατόμων, και δυνατότητα προσβασιμότητας  και  εξυπηρέτησης.
Χάβος
Κατοικία Χάβος
Η κατοικία που διακρίνεται με την ονομασία «Χάβος», δανεισμένη από την ομώνυμη κορυφή του όρους Κασιδιάρη. Αυτή διαθέτει δύο ορόφους και έχει εμβαδό 92 m2 περίπου. 
Περιλαμβάνει ένα κύριο χώρο διημέρευσης με τζάκι στο ισόγειο καθώς κουζίνα και W.C. ενώ στον Α΄ όροφο δύο δωμάτια ύπνου, με ξύλινο πάτωμα, παραδοσιακό ξυλόγλυπτο ταβάνι και λουτρό. Διαθέτει αυτόνομη κεντρική θέρμανση, τζάκι, μπαλκόνι, T.V, Internet (wi-fi), πλήρως εξοπλισμένη εντοιχισμένη κουζίνα (ηλ. ψυγείο, ηλ. κουζίνα, φούρνο μικροκυμάτων, καφετιέρα, τοστιέρα κλπ)
Έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι έξι ατόμων.
Μονή Σωσίνου
Παλιό Μαυρονόρος
Λίμνη Ζαραβίνα

Αξιοθέατα
Το πρώτο άξιο θέασης είναι το φυσικό περιβάλλον άμεσο και απώτερο με αιχμές ενδεικτικά: Τις πηγές του ποταμού Καλαμά στη στη βαθύσκιωτη πλατανόφυτη και γαργαροροούσα θέση «Χάνια».
Τη χαρακτηρισμένη ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους λίμνη της Ζαραβίνας πέμπτη βαθύτερη της Ελλάδος.
Το Θεογέφυρο, γεωλογικός σχηματισμός εν ίδει γέφυρας στον ποταμό Καλαμά,
Την περιοχή των «Αγιών» στον ποταμό Γορμό,
Τον καταράχτη πού σχηματίζει ο ποταμός Καλαμάς στο ομώνυμο χωριό (Καταράχτης) κ.λ.π.
Το ανθρωπογενές περιβάλλον προβάλει και αυτό τις αιχμές του με: Tη μονή Σωσίνου του 15ου αιώνα, επί του ομωνύμου λόφου,
Tο καθολικό της μονής Αγ, Αθανασίου περίπου σύγχρονου με την προηγούμενη,
Tο «παλιοντέρβενο» τμήμα του επί τουρκοκρατίας δημόσιου δρόμου Ιωαννίνων – Αργυροκάστρου,
Tον παλαιό νερόμυλο της Μόσσιορης,
Aρκετά καλαίσθητα εξωκλήσια γύρω από το χωριό,
Το εγκαταλειμμένο χωριό παλαιό Μαυρονόρος, κ.λ.π.
Τοπικές Εκδηλώσεις
Κορυφαία εκδήλωση στη Σιταριά, αποτελεί το παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο για το οποίο συρρέει πλήθος κόσμου. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον εγείρει το πανηγύρι του Αϊ Κων/νου. Και τα δύο πραγματοποιούνται στις πανέμορφες ομώνυμες τοποθεσίες όπου υπάρχουν εξωκλήσια αντίστοιχα αφιερωμένα στην Παναγιά και τον Αϊ Κων/νο.
Στην περιοχή όμως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων όπως στους Κουκλιούς, η «Γιορτή Καλαμποκιού» , στη Βήσσανη η «γιορτή του δάσους» τον Αύγουστο, στον Παρακάλαμο, το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου κ.α.
Σε αρκετά γειτονικά χωριά κατά το τέλος του Οκτωβρίου «γιορτάζεται» η απόσταξη του τσίπουρου.
Κορυφαία εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου πανελλήνιας απήχησης αποτελεί ο εορτασμός του «ΟΧΙ» στο Καλπάκι με την αναπαράσταση των γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Στο χωριό Βροντισμένη, η «Γιορτή Καραβίδας» τον Αύγουστο.
Στη Βροντισμένη, το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.
Στο χωριό Αρετή, το πανηγύρι του Αγίου Κοσμά στις 24 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: https://www.mossioriserai.gr/