Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Καμπή Άρτας: Συνελήφθη 44χρονος ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, έναν παράτυπο μετανάστη


Συνελήφθη, σήμερα (10-03-2019) το πρωί στην Καμπή Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 44χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά ενός παράτυπου μετανάστη.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 44χρονος, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε, έναντι χρηματικής αμοιβής, προς το εσωτερικό της χώρας, με τελικό προορισμό την Αμαλιάδα, έναν 26χρονο αλλοδαπό, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο των στοιχείων του 26χρονου αλλοδαπού, προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Κατασχέθηκε το παραπάνω αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.  

Συνελήφθη 27χρονος αλλοδαπός στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, ο οποίος επιχείρησε να ταξιδέψει με κλεμμένη ταυτότητα


Συνελήφθη, σήμερα (10-03-2019) το πρωί στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 27χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για αποδοχή προϊόντος εγκλήματος και παράνομη έξοδο από τη χώρα.
Ειδικότερα, ο 27χρονος, σήμερα το πρωί, μετέβη στον Αερολιμένα Ιωαννίνων και κάνοντας χρήση κλεμμένης ταυτότητας Βελγικών αρχών, επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση εσωτερικού, με προορισμό την Αθήνα.
Το κλεμμένο ταξιδιωτικό έγγραφο κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: Άναμμα της φωτιάς

Φωτό: Ξανθή Δημητροπούλου
Με το άναμμα της φωτιάς κορυφώθηκαν οι αποκριάτικες  εκδηλώσεις στον Παρακάλαμο.

Λαμία-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1

Τσίμπησε το βαθμό στο παρά τέσσερα

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ισοφάρισε στο 86΄  με το Φάμπρι και πήρε τον πολύτιμο βαθμό στην προσπάθεια για την παραμονή στην κατηγορία.
Στο 56′ σέντρα του Βάντερσον, ο Καραμάνος μέσα από την περιοχή πήρε την κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μιχαήλ για το 1-0 της Λαμίας.
Στο 86′μετά από το κόρνερ του Μπουκουβάλα, ο Φάμπρι νίκησε στον αέρα τους αμυντικούς της Λαμίας και με κεφαλιά ισοφάρισε σε 1-1.

Λαμία: 
Σαράνοβ, Σκόνδρας (Βασιλαντωνόπουλος 46'), Αντέτζο, Καρυπίδης, Βάντερσον, Μπεχαράνο, Δημούτσος, Μπερτόγλιο, Πίτι, Καραμάνος, Μπαράλες.
ΠΑΣ Γιάννινα: 
Νεόφυτος, Σκόνδρας (Γιάκος 62'), Τζημόπουλος, Κάργας, Μπουκουβάλας, Πάντελιτς, Βιντάλ (Αποστολόπουλος 60'), Φάμπρι, Νικολιάς, Μάνος (Μπαπτίστ 67'), Αθανασιάδης.

ΕΦΕΤ: Συμβουλές προς τους καταναλωτές σχετικά με τις αγορές Σαρακοστιανών


Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων έδωσε οδηγίες και συμβουλές προς τους καταναλωτές σχετικά με τις αγορές τροφίμων ενόψει της Καθαράς Δευτέρας.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)
Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:
• Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
• Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
• Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
• Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
• Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος).
Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.
Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης. Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.
Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)
Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:
• Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
• Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
• Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

«Τσιμπημένες» οι τιμές των σαρακοστιανών


Σύμφωνα με την  έρευνα της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού θα είναι φέτος αυξημένο κατά 7,79%.
Η προαναφερόμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι τομάτες 20,56 %, το λάχανο 50%).
Ακόμη οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση της τάξης του 17%.
Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.
Συνοπτικά το μέσο κόστος του καλαθιού υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49 ευρώ και 107,40 ευρώ.
Η έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια των τακτικών τιμοληψιών του τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο από 25/2/2019 έως 6/3/2019 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα.
Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής.

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Καθημερινές συνήθειες που μας … κουφαίνουν


Η ηχορύπανση στους δρόμους της πόλης με τις κόρνες, τα μαρσαρίσματα, τα κομπρεσέρ, τα ακουστικά, που ειδικά τα παιδιά φοράνε αδιαλείπτως, η ένταση της μουσικής, όλα αυτά συνθέτουν το παζλ μιας «βίαιης», ακουστικά, καθημερινότητας, που βλάπτει σοβαρά την υγεία των αυτιών μας.
Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ακοής  3 Μαρτίου, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι, για τους ανθρώπους των πόλεων, η αντιμετώπιση πολύ δυνατών θορύβων είναι μια καθημερινότητα, που βλάπτει την ακοή μας αργά, αλλά σταθερά.
«Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη στην κατάταξη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. Πρόκειται για τον υπερβολικό και ενοχλητικό θόρυβο, που προκαλείται από τον άνθρωπο, τα ζώα ή τις μηχανές και διαταράσσει τη δραστηριότητα ή την ισορροπία του ανθρώπου και τη ζωή των ζώων», μας εξηγεί η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).
«Η έκθεση σε θόρυβο έχει και άμεσες και μακροχρόνιες συνέπειες, που όμως δεν είναι ούτε ορατές, ούτε αναγνωρίσιμες, αλλά υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία. Να σας πω εδώ ότι ειδικά για τα παιδιά και για τους νέους η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ εκτιμούν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο νέοι στον κόσμο κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους εξαιτίας των φορητών συσκευών παραγωγής ήχου, των smartphones συμπεριλαμβανομένων».

Ανοίγει την Τετάρτη 13 Μαρτίου η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου


Σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου την Τετάρτη 13 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου.
Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει με τις γνωστές διαδικασίες και το επίδομα θα δοθεί και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, εφόσον το μισθωτήριο είναι από την 1η Ιανουαρίου 2019 και η πληρωμή θα γίνει τον Απρίλιο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση του Τμήματος Εμπορίου για τη λήξη της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων


Από το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ανακοινώνονται τα εξής  σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία για τις εκπτώσεις και προσφορές οι οποίες διενεργούνται από τα εμπορικά καταστήματα:
Σύμφωνα με το αρ. 15 του Ν.4177/2013 (ΦΕΚ/Α/173/8-8-2013) και την ΥΑ 56885 (ΦΕΚ/Β/3107/19-11-2014) “Κώδικας δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές τέσσερις (4) φορές το χρόνο, ως εξής:
α) Τακτικές εκπτώσεις:
αα) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και
αβ) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι:
βα) το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και
ββ) το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Για τις μη εκπτωτικές περιόδους, επιτρέπονται οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις δέκα (10) συνεχόμενες ημέρες, εφόσον αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα τιμή των προϊόντων σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προσφερόμενα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η προσφορά ειδών, των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα. Νέα προσφορά του ίδιου προϊόντος δεν επιτρέπεται πριν παρέλθουν εξήντα (60) ημέρες από την προηγούμενη.
Η καταστρατήγηση και η χρονική παραβίαση  του θεσμού των εκπτώσεων αφ΄ ενός μεν αποτελεί παράβαση για την οποία προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις ( χρηματικά πρόστιμα ), και αφ΄ ετέρου κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τα εμπορικά καταστήματα που ακολουθούν τον ανωτέρω Νόμο ως οφείλουν.
Παρόλο που διανύουμε περίοδο κατά την οποία δεν επιτρέπονται ούτε οι τακτικές εκπτώσεις ούτε οι  ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι παρατηρείται ότι πολλά εμπορικά καταστήματα συνεχίζουν τις  εκπτώσεις παρά τους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία για το τέλος της εκπτωτικής περιόδου στις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Ρινοπλαστική: Τι γίνεται όταν η πρώτη επέμβαση αποτυγχάνει


Πολλές φορές οι πλαστικοί χειρουργοί καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν ασθενή, ο οποίος υποβλήθηκε σε ρινοπλαστική σε άλλον χειρουργό, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά - είτε αισθητικά είτε λειτουργικά -  και η επέμβαση χρειάζεται να επαναληφθεί.
Ο ασθενής αισθάνεται απογοητευμένος και προδομένος από την εξέλιξη και προσδοκά από τον επόμενο πλαστικό χειρουργό να… «πληρώσει τα σπασμένα».
«Η επαναληπτική ρινοπλαστική (δευτερογενής) πραγματοποιείται για να διορθώσουμε την αισθητική εικόνα της μύτης ή και λειτουργικού τύπου προβλήματα, μετά από προηγούμενη ρινοπλαστική» εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr).
Η ρινοπλαστική μπορεί στα αυτιά των αδαών να ακούγεται ως κάτι απλό και εύκολο, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι μία από τις επεμβάσεις, που μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση για τον πλαστικό χειρουργό. Συχνά αναφέρεται ως η επέμβαση των χιλιοστών, επειδή μία μικρή αλλαγή ακόμη και ενός, μόνο, χιλιοστού στη μύτη, μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή της, αλλά και την εικόνα ολόκληρου του προσώπου.
«Η μύτη είναι μια από τις πιο σύνθετες περιοχές του προσώπου, λόγω της ανατομίας της», επισημαίνει ο κύριος Γαϊτάνης.
«Βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου μας και αποτελεί δίκτυο στήριξης των οστών του, οπότε η εμπειρία και η εξειδίκευση είναι απαραίτητα εφόδια για τον πλαστικό χειρουργό, που θα κάνει την επέμβαση. Πάντως δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών μετά από ρινοπλαστικές είναι χαμηλότερα από εκείνα μετά από άλλες επεμβάσεις».
Τα SOS της ρινοπλαστικής