Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Το μήνυμά της Ανάστασης είναι διαχρονικό, πνευματικό αλλά και κοινωνικό


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος  Καχριμάνης στο μήνυμά του για το Πάσχα αναφέρει:
Σήμερα γιορτάζουμε το Άγιο Πάσχα, σε πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά με την ίδια πνευματικότητα.
Το γιορτάζουμε μέσα στα σπίτια μας, χωρίς επισκέπτες, χωρίς τα αγαπημένα μας πρόσωπα που ζουν και εργάζονται σε άλλες περιοχές.
Είναι το λιγότερο που στερούμαστε, αναλογιζόμενοι τις τεράστιες συνέπειες που έχει η πανδημία του κορονωϊού.  Μια πανδημία που σαρώνει την υφήλιο, που αφαίρεσε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, με εκατοντάδες χιλιάδες να νοσούν, ισχυρές οικονομίες να έχουν τιναχτεί στον αέρα και προηγμένα συστήματα υγείας να έχουν καταρρεύσει.
Η πανδημία απέδειξε πόσο τελικά ανίσχυρη είναι  η ανθρωπότητα  μπροστά σε μια πανδημία, σε ένα φαινόμενο που ξεπερνά την ανθρώπινη φύση.
Έδειξε όμως και το τι μπορεί να πετύχει μια κοινωνία αν είναι οργανωμένη, διορατική, αποφασιστική και πειθαρχημένη. Κι εδώ η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρα.
 Το Πάσχα, είναι η κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης. Το μήνυμά της είναι διαχρονικό,  πνευματικό αλλά και κοινωνικό.
Συνηθίζουμε να λέμε, πως μετά το Γολγοθά των καθημερινών προβλημάτων ακολουθεί η χαρμόσυνη περίοδος, η περίοδος της Ανάστασης. Και το μήνυμα αυτό το χρειαζόμαστε  τώρα,  όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια.
Να είστε βέβαιοι ότι το ίδιο θα συμβεί και φέτος, έστω και αν η διάρκεια  της κρίσης θα είναι μακρύτερη. Έστω  και αν χρειαστεί να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερο αγώνα για να μπούμε ξανά σε αναστάσιμη πορεία.
Η σκέψη μας σήμερα στρέφεται σε όλους εκείνους που σήμερα είτε νοσηλεύονται, είτε βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό: Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και καρτερία, ώστε  να επανέλθουν γρήγορα  υγιείς σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.
Σκεφτόμαστε επίσης εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά της νόσου:
Στους ιατρούς, στους νοσηλευτές, στους αστυνομικούς,  στους πυροσβέστες, στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη διατροφική αλυσίδα, σε όλους που έχουν σχέση με το συντονισμό των ενεργειών κατά του κορωνοϊού.
Σκεφτόμαστε και σε όσους έχουν ανάγκη και σε εκείνους που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα λήξης του συναγερμού.
Το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα να τους πούμε, είναι να πάρουν δύναμη από το μήνυμα της Ανάστασης και να μη χάσουν το κουράγιο και την υπομονή.
 Όλοι μαζί, όπως και μέχρι σήμερα, θα δώσουμε τη «μάχη» για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων.
Η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε το καθήκον της σε ο, τι αφορά την προετοιμασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στηρίζοντας τις δημόσιες δομές Υγείας, λαμβάνοντας και  τα αναγκαία μέτρα σε διοικητικό επίπεδο.
Η Ήπειρος είναι από τις Περιφέρειες που μέχρι και σήμερα έχει ελάχιστα κρούσματα. Κι αυτό επιτεύχθηκε με τη συνεργασία όλων σας. Στο χέρι μας είναι να μη χαλάσουμε την εικόνα τις επόμενες ημέρες.
 Κάνουμε υπομονή και σε λίγες ημέρες θα μπορούμε να γιορτάσουμε με τους φίλους μας, να εργαζόμαστε όπως και πριν.
Εύχομαι σε όλους η Ανάσταση του Χριστού να φωτίζει τις καρδιές μας, να δυναμώνει τον καθημερινό μας αγώνα και   να μας χαρίζει υγεία, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Στέφανος Γρ. Φούσας: Ευχές για το Άγιον Πάσχα


Σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για όλους τους Έλληνες, ή πανδημία του Κορονοϊού μας δίνει σπουδαία μαθήματα για το παρόν και το μέλλον.
Όπως ότι σε ένα Έθνος το εμείς -και όχι το εγώ-  συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση και το ξεπέρασμα μιας κρίσης.
O κορυφαίος Ισραηλινός φιλόσοφος και συγγραφέας, Yuval Noah Harari, πρότεινε την Ελλάδα και όχι την Αμερική να ηγηθεί ενάντια στον παγκόσμιο πόλεμο του Κορονοιού.
Αποτέλεσμα όλων αυτών να αποκαλυφθεί η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ της χώρας μας, όπου παρά την παρακμή που τη χαρακτηρίζει σε αρκετούς τομείς, ανέλαβε ηγετικές ευθύνες η Άλλη Ελλάδα: της ευθύνης, της επιστήμης, της σοβαρότητας της κατάρτισης, της αριστείας, της εμπειρίας, της ευφυίας, της τιμιότητας. 
Τα κρίσιμα ζητήματα μιας χώρας, πρέπει να αντιμετωπίζονται, όχι πρόχειρα, αλλά με ευθύνη, με σχεδιασμό και με τη συμβολή και δραστηριοποίηση των ειδικών. Αυτό έγινε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα, με την Πολιτεία να αξιοποιεί τους καλύτερους -στον τομέα τους- επιστήμονες, που συνέβαλαν αποφασιστικά στο να μην βιώσουμε το μέγεθος των απωλειών, όπως σε άλλες χώρες.
Σήμερα με την Ανάσταση του Κυρίου προ των πυλών και την Εθνική προσπάθεια να συνεχίζεται, θέλω να ευχηθώ στους συμπατριώτες μου το φετινό Πάσχα να γίνει αφορμή για να αναθεωρήσουμε τις Αξίες της Ζωής.

Στέφανος Γρ. Φούσας
Επ. Καθηγητής Kαρδιολογίας

Υπουργείο Υγείας: 110 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 11 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ακόμα δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού.
Ανακοινώνονται 11 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.235, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 570 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 943 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 15 (22.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.39 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 110 θανάτους συνολικά στη χώρα. 29 ήταν γυναίκες (26.4%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 53.290 κλινικά δείγματα.

Μεντής Ελευθέριος: Αναστάσιμες ευχές


Ένα Πάσχα διαφορετικό, μακριά από αγαπημένους μας ανθρώπους, φίλους και συγγενείς...
Η σκέψη μας σε όλους όσους δεν μπόρεσαν να είναι φέτος στα χωριά μας.
Χρόνια πολλά, Καλή Ανάσταση με υγεία πάνω από όλα και του χρόνου όλοι μαζί!!
Το άγιο φως να φωτίζει τις ψυχές όλων μας!!

Πενήντα ένα οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (109) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(69) στην Αττική,
(22) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (4) στη Θεσσαλονίκη,
  (4) στη Δυτική Ελλάδα,
  (4) στην Ήπειρο,
  (3) στην Κρήτη,
  (2) στη Θεσσαλία και
  (1) στη Στερεά Ελλάδα.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (56) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (644) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (365) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.481) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
 (589) στην Αττική,
 (172) στη Θεσσαλονίκη,
 (124) στην Κεντρική Μακεδονία,
 (124) στην Κρήτη,
   (74) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
   (59) στο Βόρειο Αιγαίο,
   (56) στην Πελοπόννησο,
   (55) στη Δυτική Ελλάδα,
   (53) στη Στερεά Ελλάδα,
   (51) στην Ήπειρο
   (45) στο Νότιο Αιγαίο,
   (40) στη Θεσσαλία,
   (29) στα Ιόνια Νησιά και
   (10) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (45.211) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (21) παραβάσεις και συνελήφθησαν (20) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (478) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (456) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Ευχές για το Πάσχα

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Αναστάσιμες Ευχές


Το Αναστάσιμο Μήνυμα ας μας εμπνεύσει για να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία σχέσεων μετά τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας που ζούμε.  
Σ΄ αυτή την αναμέτρηση με τον κορονοϊό δεν λησμονούμε τους μαχητές της πρώτης γραμμής.
Ας τους στείλουμε τις σκέψεις μας και μετά την έξοδο από την πανδημία το πραγματικό ενδιαφέρον μας. 
Η ήττα του κτητικού ατομικισμού μέσα από αυτή την κρίση γεννά την προσδοκία του Πανανθρώπινου Εμείς.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 20-04-2020 έως 26-04-2020)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 20 έως 26 Απριλίου έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Τρίτη (21-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι - Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.
Τετάρτη (22-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (23-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεγράδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά – Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι- Τρίστενο – Μηλιωτάδες
Παρασκευή (24-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγάλο Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι
Σάββατο (25-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι – Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Τρίτη (21-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι – Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή.
Τετάρτη (22-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.
Πέμπτη (23-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι – Κεράσοβο.
Παρασκευή (24-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες
Σάββατο (25-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι – Διχούνι. 
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Τρίτη (21-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μακρινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα
Τετάρτη (22-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος
Πέμπτη (23-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Παρασκευή (24-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά
Σάββατο (25-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανιά – Γρέβια – Πηγές
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Τρίτη (21-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (22-04-2020) και ώρες από 16:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος-Ν. Σινώπη-Ν. Σαμψούντα-Σφηνωτό-Άνω και Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη-Βρυσούλα-Ρευματιά-Σκιαδάς-Κρανέα
Πέμπτη (23-04-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (24-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά-Γωνιά-Δρυμώνας-Κερασώνας-Αγ. Γεώργιος-Παντάνασσα- Πέτρα.
Σάββατο (25-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: 
Τρίτη (21-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (22-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (23-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (24-04-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Κυριακή (26-04-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα-Τσαγκάρι-Φροσύνη-Αυλότοπος-Κουκλιοί-Γλυκή.

Αδελφότητα Κρυονεριτών Πωγωνίου-Ηπείρου "Η Αγία Παρασκευή": Ευχές για το Πάσχα


Το Δ.Σ της Αδελφότητας Κρυονεριτών Πωγωνίου-Ηπείρου "Η Αγία Παρασκευή" εύχεται σε όλους το Άγιο φώς της Ανάστασης να γεννήσει στις ψυχές όλων μας αγάπη και ελπίδα.
Καλό Πάσχα Και Καλή Ανάσταση!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας
Η Πρόεδρος     Ο Γενικός Γραμματέας

 Κιτσανού-Ραγκούση Λαμπρινή       Μπάσιος Θεόδωρος

Μαρίκα Γκόνη: Ευχές για το Πάσχα


Αυτό το Πάσχα όλα είναι διαφορετικά... εκτός από το νόημα και το μήνυμα της Ανάστασης, που παραμένει το ίδιο και πιο επίκαιρο από ποτέ!!!
Αγάπη και αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο, ελπίδα για τη ζωή, πίστη και αισιοδοξία, για να ξεπεράσουμε τις πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Κίνδυνος για την όραση από ορισμένα φάρμακα για τον κορωνοϊό COVID-19


Ορισμένα από τα φάρμακα που χορηγούνται για να καταπολεμηθεί η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μπορεί να έχουν τοξικές επιδράσεις στα μάτια, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (American Academy of Ophthalmology, AAO).
Σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους οφθαλμιάτρους αναφέρει ότι από τα φάρμακα αυτά κυρίως η χλωροκίνη και λιγότερο το πιο μοντέρνο και λιγότερο τοξικό παράγωγό της η υδροξυχλωροκίνη, εξετάζονται σε πολλές μελέτες παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της νόσου σε ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και πιθανώς και σαν χημειοπροστασία για επαγγελματίες υγείας της «πρώτης» γραμμής.
Η ΑΑΟ κτυπά τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτούς που θα θελήσουν να πάρουν τέτοια φάρμακα χωρίς να συμβουλευθούν έναν γιατρό. Τον περασμένο μήνα κατέληξε από τοξική δηλητηρίαση ένα ανδρόγυνο στις ΗΠΑ, το οποίο κατανάλωσε για λόγους προφύλαξης όπως νόμιζε καθαριστικό πισίνας που εμπεριείχε υδροξυχλωροκίνη ως παρασιτοκτόνο.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα εργασίας της Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς Ασίας-Ειρηνικού (Asia-Pacific Vitreo-Retina Society), σε πολλές από αυτές τις μελέτες χορηγούνται δόσεις των φαρμάκων που εάν χρησιμοποιηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να υπερβούν τα όρια ασφαλείας για τα μάτια.

Τα όρια αυτά είναι γενικώς κάτω από 5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους για μακροχρόνια (πολλά έτη) χρήση της υδροξυχλωροκίνης και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για μεγάλη προσοχή στο βάρος του ασθενούς κατά τη διάρκεια της αγωγής.
Ωστόσο για τον κορωνοϊό μπορεί να χορηγηθούν υψηλότερες δόσεις για μικρό χρονικό διάστημα και κανείς δεν ξέρει ακόμα αν θα έχουν μη-αναστρέψιμες οφθαλμολογικές βλάβες. 
Οι βλάβες αυτές εντοπίζονται στην ωχρά κηλίδα, το τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των ματιών που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση.

Επειδή υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, η ΑΑΟ τονίζει ότι οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για το ενδεχόμενο βλάβης στα μάτια τους πριν αρχίσουν να λαμβάνουν χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη.