Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Περιφέρεια Ηπείρου: Με την παράδοση της Ιόνιας Οδού, να μη μετατραπεί σε μαρτύριο η έξοδος των χιλιάδων οχημάτων προς Ιωάννινα-Αλβανία στον κόμβο της Εγνατίας Οδού

Η παράδοση την Πέμπτη 3 Αυγούστου στην κυκλοφορία του τμήματος Πέρδικα- κόμβος Εγνατίας της Ιόνιας οδού, πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα με τη σήμανση/ καθοδήγηση των οχημάτων που κατευθύνονται προς Ιωάννινα και Αλβανία, να εξέρχονται στον κόμβο Αβγού, ή να βρεθεί άμεσα τρόπος ώστε να συνεχιστεί ο οδικός άξονας στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, έγκαιρα και ύστερα από συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το Τμήμα Τροχαίας, είχε επισημάνει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην έξοδο της Εγνατίας προς Ιωάννινα, από την υπερφόρτωση της με μεγάλο αριθμό οχημάτων.
Τον ίδιο προβληματισμό έθεσε ο Περιφερειάρχης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Μενίδι,  στον Υπουργό και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι έδειξαν να κατανοούν το πρόβλημα, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν δόθηκαν σχετικές οδηγίες. 
 Απευθύνουμε δημόσια έκκληση, ώστε έστω και την τελευταία στιγμή να επικρατήσει η κοινή λογική και να μη μετατραπεί σε μαρτύριο η έξοδος των χιλιάδων οχημάτων προς Ιωάννινα- Αλβανία στον κόμβο της Εγνατίας Οδού με την Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Αθηνών.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία Περιφέρεια και Ηπειρώτες του Εξωτερικού

Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη επισκέφτηκε σήμερα το Προεδρείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού τον οποίο και ευχαρίστησε για τη στήριξη της διοργάνωσης του 4ου Τακτικού Συνεδρίου που έγινε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη εβδομάδα στην Πρέβεζα.
Ο Πρόεδρος κ. Χρυσόστομος Δήμου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Σπύρος Κωσταδήμας και ο ταμίας δρ. Ηλίας Γαλανός,  είχαν εκτενή συζήτηση με τον Περιφερειάρχη για μεγάλα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια Ηπείρου, συμφώνησαν δε να είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία για την ανάληψη κοινής δράσης, ώστε να αναζητηθούν λύσεις και να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Ο κ. Αλ. Καχριμάνης  ενημέρωσε το Προεδρείο του Π.Σ.Η.Ε. συνοπτικά για τις βασικότερες δράσεις που υλοποιεί την περίοδο αυτή η Περιφέρεια και οι οποίες αποτελούν σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα, όπως είναι τα έργα περιβάλλοντος (βιολογικοί καθαρισμοί, διαχείριση απορριμμάτων), πολιτισμού (πρόγραμμα Αρχαίων θεάτρων), οδικές συνδέσεις, αγροτικές υποδομές κ.α.
 Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, με το Προεδρείο του Π.Σ.Η.Ε. να δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας να λάβουν κάθε μέτρο και απόφαση που απαιτείται,  προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα και να αποκτήσει πλήρη λειτουργικότητα με τη δυνατότητα εφοδιασμού των αεροσκαφών με καύσιμα. Επισήμαναν ιδιαίτερα δε το γεγονός ότι η πραγματοποίηση πτήσεων από και προς το εξωτερικό,  αποτελεί μια μακροχρόνια επιδίωξη των Απόδημων Ηπειρωτών που διαμένουν κυρίως σε χώρες της Ευρώπης.
Ο Περιφερειάρχης  αναφέρθηκε αναλυτικά  στα προσκόμματα που τίθενται κατά καιρούς στην αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων, το οποίο όπως εξήγησε μπορεί να εξυπηρετήσει σχεδόν ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα.   Χαρακτήρισε δε  επιφανειακές τις δικαιολογίες που επικαλούνται οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι επιχειρούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες  που απορρέουν από την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης του αερολιμένα, στους τοπικούς φορείς. Πρόσθεσε  τέλος, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προσφερθεί ακόμη  να καλύψει  και μέρος της δαπάνης που απαιτείται για διάφορες εργασίες (σύστημα προσγείωσης, συντήρηση δεξαμενών καυσίμων κλπ), αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Απάντηση του Γιάννη Στέφου στην πρόκληση του χρυσαυγίτη Χρ. Παππά

Απάντηση στον χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά

Πρόσφατα δέχθηκα επίθεση από τον χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά. Ο βουλευτής της ναζιστικής συμμορίας με εγκάλεσε όχι ως βουλευτή, αλλά ως δάσκαλο.
Ισχυρίστηκε, από το βήμα της Βουλής, πως άνθρωποι σαν κι εμένα, δηλαδή αριστεροί δημοκράτες, εγκληματούν όταν πρόκειται να διαμορφώσουν συνειδήσεις μικρών παιδιών.
Είναι πάγια θέση μου, εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, όπως ήταν και εντός ή εκτός των σχολείων όπου δίδαξα, πως η μεγαλύτερη πληγή μιας κοινωνίας είναι ο φασισμός. Αυτό υπερασπίστηκα κι από βήματος της Βουλής, απαντώντας στον... "συναγωνιστή" του Χρήστου Παππά, υπόδικο Γιάννη Λαγό. Δεν υπάρχει Γιαννιώτης, δεν υπάρχει Ηπειρώτης που να μην γνωρίζει τι έκαναν οι ναζί στον τόπο μας. Αυτά τα εγκλήματα πήγαιναν από στόμα σε στόμα ανάμεσα στις γενιές, τα δίδασκαν οι παππούδες στα εγγόνια τους, ώστε να μην ξεχαστεί η θηριωδία. Τα ίδια εγκλήματα, όταν κληθήκαμε ως εκπαιδευτικοί στις σχολικές αίθουσες, οφείλαμε να τα διδάξουμε στα παιδιά. Το αποτέλεσμα; Μπορώ με περηφάνια να πω πως ο τόπος μου διατηρεί από τα χαμηλότερα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Τα μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος είναι ανεπιθύμητα σε αυτό το φτωχό μέρος.
Η Ήπειρος έχει να θυμάται πολλά. Έχει να θυμάται τους σχεδόν 2000 νεκρούς Εβραίους συμπολίτες μας που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έχει να θυμάται ένα από τα φρικτότερα ναζιστικά εγκλήματα της Ελλάδας, εκείνο του Κομμένου της Άρτας, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες οι ναζί γέμιζαν μπαρούτι τα στόματα των βρεφών και τους έβαζαν φωτιά. Έχει να θυμάται τη Μουσσιωτίτσα, την Παραμυθιά, το Αηδονοχώρι, τους Λιγγιάδες. Από τους Λιγγιάδες γλίτωσε μόνο ένα βρέφος, όπου το βρήκαν να θηλάζει τη νεκρή μητέρα του. Αυτά τα εγκλήματα οφείλουμε να τα εξιστορούμε στα παιδιά. Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη. Για να μην επαναληφθούν. Για να μην θρηνήσουμε κι άλλον Παύλο Φύσσα.
Ο ναζισμός και ο φασισμός περιμένουν να πατήσουν πάνω στον φόβο για να αναπτυχθούν. Τον μετατρέπουν σε μίσος κι αυτός είναι ο λόγος που θα χάνουν, μέχρι να εξαφανιστούν για πάντα: γιατί εμείς παλεύουμε για την ζωή. Και για αυτόν τον λόγο, τέτοιες ιδέες δεν έχουν καμία θέση στα μυαλά των παιδιών. Tα παιδιά θα χτίσουν ένα μέλλον καλύτερο, δημοκρατικό, όπου δε θα περισσεύει κανείς, παρά μόνο αυτές οι άθλιες ιδέες. Για αυτόν τον λόγο, πρώτα ως δάσκαλος, ως πολίτης και πλέον ως πολιτικός, οφείλω να δηλώσω υπερήφανος για τις δημοκρατικές ιδέες που υπερασπιζόμουν σε όλη μου την ζωή. Να δηλώσω υπερήφανος για τους καταπληκτικούς μαθητές μου, που κουβαλούσαν την ιστορία τους. Και να υπενθυμίσω ότι η κοινωνική πληγή που λέγεται φασισμός δεν μπορεί παρά να κλείσει.

Ιωάννης Στέφος, Δάσκαλος

Γιάννης Καραγιάννης: Πρόγραμμα προώθησης ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνων σε αγορές τρίτων χωρών - Μια ευκαιρία για τη Ντεμπίνα!

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί το "Πρόγραμμα προώθησης οίνων σε αγορές τρίτων χωρών", το οποίο συγχρηματοδοτείται από ενωσιακά και εθνικά κονδύλια. Για το 2017 η επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 16 εκατ. ευρώ, με την κοινοτική συμμετοχή να καλύπτει το 50% (8 εκατ. ευρώ), την εθνική συμμετοχή το 30% (4,8 εκατ. ευρώ) και την ίδια συμμετοχή το 20% του συνολικού προϋπολογισμού.

Το πρόγραμμα αφορά οίνους ΠΟΠ, ΠΓΕ και ποικιλιακούς και έχει ως στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητάς τους, τη βελτίωση της εικόνας τους στους καταναλωτές, την επανατοποθέτησή τους σε παραδοσιακές αγορές, τη διασύνδεσή τους με σημαντικά δίκτυα διανομής και την προώθησή τους σε νέες αγορές. Αγορές - στόχοι του προγράμματος είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ελβετία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και η Ινδία.

Ανατολή Ιωαννίνων: Συνελήφθη 56χρονος ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες (01-08-2017) το απόγευμα στην Ανατολή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 56χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του 56χρονου δράστη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 δύο συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους (10,6) γραμμαρίων
 (41) ναρκωτικά χάπια, για τα οποία στερούνταν ιατρικής συνταγής
 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
 το χρηματικό ποσό των (75) ευρώ
 κινητό τηλέφωνο

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Λίμνη «Νιζερός» ή «Ζαραβίνα»: ένα αριστούργημα της φύσης στα ... αζήτητα του Δήμου Πωγωνίου

Γράφει ο Θανάσης Μποζιάρης

Πολλοί φορείς του Πωγωνίου με υπεύθυνο τον πρ. Δήμο Δελβινακίου αγωνιστήκαμε μεθοδικά και ενωτικά για να καταφέρουμε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση η λίμνη Νιζερός στη θέση Ζαραβίνα του τ.δ. Λίμνης Πωγωνίου, συνολικής έκτασης 300 στρ. και 500 m2, από ιδιωτική, δηλ. από «τσιφλίκι», να περάσει στο Δημόσιο και μέσω αυτού ήδη να είχε περάσει και στο Δήμο Πωγωνίου. 
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γι΄ αυτό το αξιοποιήσιμο πλεονέκτημα του Πωγωνίου μας, το οποίο σημειωτέον είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «NATURA» και το οποίο, τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί να χαρακτηριστεί και «ομφαλός του Πωγωνίου».
Επτά (7!) χρόνια τώρα αναμένουμε ο Δήμος μας να είχε υλοποιήσει κάποια από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του Δημάρχου που είχαν γίνει αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης και κάτι θα δρομολογούσε για την αξιοποίησή της προς όφελος βέβαια του Δήμου και των δημοτών.
Από όσα όμως γνωρίζω (μακάρι να … έχω χάσει επεισόδιο) ο Δήμος όχι μόνον δεν έκανε ΤΙΠΟΤΕ αλλά με την απραξία του συμβάλλει στην απαξίωσή της. Ακόμη ένα, λοιπόν, έτοιμο και σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής μας μένει αναξιοποίητο από αυτή τη δημοτική αρχή.
Ούτε λόγος βεβαίως να γίνεται και για το παρακείμενο δάσος Κρυονερίου που και αυτό αναμένει τη δική του σειρά διεκδίκησης…
Με ικανοποίηση όμως σκέφτομαι ότι ευτυχώς που είχε τελεσιδικήσει η υπόθεση για τη λίμνη μας, αλλιώτικα θα μπορούσε ίσως και αυτή να πάθει ό,τι ακριβώς έπαθε και το 3/ώροφο κτήριο του Κερασόβου, το οποίο … «πέρασε» σε ιδιοκτησία ιδιωτών μόνον με Α/δικη απόφαση (δηλ. δίχως τελεσιδικία!) με αυτή τη δημοτική αρχή.


Θανάσης Μποζιάρης

Πρώην Δήμαρχος πρώην Δήμου Δελβινακίου

Η Ένωση Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου, τιμά το Ολοκαύτωμα του Κερασόβου, τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 και διοργανώνει το πατροπαράδοτο πανηγύρι το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Αυγούστου

Τιμάται και φέτος το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου»- επιμνημόσυνη δέηση και στη Σπηλιά του Ολοκαυτώματος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και συγκίνηση θα τιμηθεί και φέτος στο Κεράσοβο Πωγωνίου Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», η θλιβερή επέτειος της θυσίας των μαρτυρικώς εκτελεσθέντων συγχωριανών μας και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, η οποία έλαβε χώρα ανήμερα της εορτής της Παναγίας (Δεκαπενταύγουστος 1944), πριν από 73 ολόκληρα χρόνια. Όπως ήδη αποφασίστηκε, για μια ακόμα φορά ο εορτασμός θα περιλαμβάνει και την τέλεση τρισάγιου στον τόπο όπου σκότωσαν τους συγχωριανούς μας, στη «Σπηλιά του Ολοκαυτώματος», στην οποία από πέρυσι έγιναν  έργα που την κατέστησαν ξανά προσβάσιμη στο κοινό, με τη φροντίδα της δημοτικής αρχής και ιδίως του αρμόδιου αντιδημάρχου κυρίου Νίκου Γαλίτση.
Θυμίζουμε ότι το μέρος αυτό έχει ήδη χαρακτηρισθεί από την πολιτεία «Ιστορικός Τόπος», με απόφαση που εκδόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2013, ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, ενώ το Κεράσοβο εντάσσεται από το 2014 στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας. Για όλα αυτά ο πρόεδρος της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου κύριος Βασίλειος Στράτος και το Διοικητικό του Συμβούλιο αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όσους συμπαραστάθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στις σχετικές προσπάθειες, ιδιαίτερα δε μεταξύ άλλων το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλελως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριο κύριο Ανδρέα και δυο συγχωριανούς μας, τον τέως πρόεδρο της Αδελφότητάς μας κύριο Αριστοτέλη Π. Τζαβέλλα και των επί σειρά ετών πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κύριο Σταύρο Παππά, αφού με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις τους έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία των σχετικών προσπαθειών.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ραδοβιζινών Άρτας, την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, ώρα 9:00 π.μ., θα τελεστεί θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας στην Ιερά Μονή Παναγίας της Ροβέλιστας Άρτας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΩΝ ΑΡΤΑΣ
Ζήνωνος 30 ΑΘΗΝΑ                      
                                                                              
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ραδοβιζινών Αρτας
Ανακοινώνει ότι την Κυριακή  πρωί  13 Αυγούστου 2017 θα τελεστεί θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας στην Ιερά Μονή Παναγίας της Ροβέλιστας Αρτας.
Η λειτουργία τελείται   με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας  και των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής Ραδοβιζίου στα πλαίσια των καθιερωμένων εκδηλώσεών τους, που διοργανώνουν κάθε χρόνο, στον τομέα του πολιτισμού και της διατήρησης των αρχών και αξιών της κοινωνίας μας.
Η Παναγία η  «ΡΟΒΕΛΙΣΤΑ» έχει  θεσπιστεί με ομόφωνο ψήφισμα  των μελών της Ομοσπονδίας ως Προστάτιδα των Ραδοβιζινών.
Παρακαλούνται  όλοι οι  Ραδοβιζινοί και όχι μόνο, να παραστούν στη θεία λειτουργία, για  να εκφράσουμε από κοινού την θρησκευτική μας  ευλάβεια στην Θεομήτορα και  Μητέρα όλων μας.
Παρακαλούνται  επίσης η Εκκλησιαστική Αρχή, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι  Δημοτικές Αρχές,   αλλά και όλα τα θεσμοθετημένα όργανα του Νομού Άρτας και των γειτονικών Νομών, που στοχεύουν στην ανάδειξη του πολιτισμού και στην διαφύλαξη των χριστιανικών ηθών, να παραστούν σε αυτή την θεία λειτουργία και να  συνδράμουν για την επιτυχία της  εκδήλωσης    και την  ανάδειξή της  ως κεντρικό γεγονός  θρησκευτικής συνάθροισης και λατρείας των Ραδοβιζινών.

Η  Γραμματέας                       Ο Πρόεδρος
  

Δήμητρα Τσιαμπά        Γιώργος  Κουρτέσας

Ιερομνήμη Πωγωνίου: Δημοτική βραδιά με τον Δημήτρη Υφαντή, την Τετάρτη 16 Αυγούστου, ώρα 9:30 μ.μ.

Θα είμαστε όλοι εκεί.
Αυτό το event δεν χάνεται!!!

Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ.

Τα χειρότερα τρόφιμα για τα δόντια

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο για το χαμόγελό μας! 
Καθημερινό σωστό βούρτσισμα, χρήση νήματος και τακτικές προληπτικές εξετάσεις στον οδοντίατρο είναι το μυστικό για ένα στόμα απαλλαγμένο από τον πόνο. 
Ο οδοντιατρικός καθαρισμός, η λεύκανση στο ιατρείο και η ορθοδοντική θεραπεία που τοποθετεί τα δόντια σε σωστές θέσεις ώστε να καθαρίζονται εύκολα, έρχονται να βοηθήσουν στην θεραπεία οποιοδήποτε προβλήματος.
Ο άλλος μεγάλος παράγοντας που επιδρά ιδιαίτερα σημαντικά στην υγεία των δοντιών μας είναι η διατροφή.
Η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων εξηγεί ποιες τροφές έχουν αρνητική επίδραση στα δόντια μας.
* Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους είναι γεμάτα με βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό. Δυστυχώς, όμως, ορισμένα από αυτά (ιδίως ο χυμός γκρέιπφρουτ και λεμόνι) είναι πολύ όξινα και μπορεί με τον καιρό να διαβρώσουν την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών (είναι το εξωτερικό, σκληρό «σμάλτο» τους). Σε μελέτη του 2008, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ άφησαν δόντια από εξαγωγές μέσα σε διάφορα είδη χυμών από εσπεριδοειδή, διαπιστώνοντας ότι την περισσότερη διάβρωση προκαλούσαν οι χυμοί λεμονιού και γκρέιπφρουτ, ενώ την λιγότερη ο χυμός πορτοκαλιού. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι αφενός ο χυμός των πορτοκαλιών είναι λιγότερο όξινος, αφετέρου πολλοί χυμοί του εμπορίου είναι εμπλουτισμένοι με ασβέστιο και βιταμίνη D που δρουν προστατευτικά στα δόντια.
* Καραμέλες. Οι μαλακές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια είναι οι χειρότερες, γιατί μπορεί να παραμείνουν πάνω και ανάμεσά τους για πολλές ώρες, επιτρέποντας στα βακτήρια του στόματος να τραφούν ανενόχλητα από τη ζάχαρη που περιέχουν. Ωστόσο στη διαδικασία αυτή παράγουν οξέα που διαλύουν την προστατευτική αδαμαντίνη ουσία και προκαλούν τερηδόνα. 

ΠΟΣΚΕ: Απόσυρση του νομοσχεδίου για ΠΦΥ και διαβούλευση με όλους τους φορείς

Την έντονη διαμαρτυρία, για την μη κλήση της να παρουσιάσει τις προτάσεις στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στις 27/7/17, εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), με επιστολή της στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Νικόλαο Εμμανουήλ Μανιό.
Όπως αναφέρεται σ’ αυτήν, η ΠΟΣΚΕ, η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί όλους τους Ελευθεροεπαγγελματίες Κλινινικοεργαστηριακούς Ιατρούς και έχει αυτή τη στιγμή ως ενεργά μέλη της τις επαγγελματικές τους ενώσεις και εκπροσωπεί Καρδιολόγους, Πνευμονολόγους, Φυσίατρους, Δερματολόγους, Αγγειοχειρούργους, Γαστρεντερολόγους, Ρευματολόγους, Οφθαλμίατρους, Ψυχιάτρους και Αλλεργιολόγους, αλλά και όλες τις άλλες ειδικότητες που παράλληλα με το κλινικό τους έργο εκτελούν και ιατρικές πράξεις, δεν δέχθηκε καμία κλήση προκειμένου να παρουσιάσει τις προτάσεις της.
«Οι ιατροί που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία μας είναι πάνω από 15.000 και θα κληθούν να στηρίξουν και στηρίζουν όλο το εγχείρημα της ΠΦΥ. Η εξειδικευμένη άποψη τους, αφού ζουν από κοντά τα προβλήματα των ασθενών τους και που εκφράζεται δια της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΚΕ) έχει βαρύνουσα σημασία. Είναι λοιπόν απορίας άξιο γιατί δεν θέλετε να ακούσετε την άποψη τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό και την υγεία των Ελλήνων Πολιτών ακόμη και αν δεν θέλετε να μας ακούτε», τονίζει στην επιστολή διαμαρτυρίας ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος.
Η ΠΟΣΚΕ ζητά έστω και την ύστατη στιγμή την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ και διαβούλευση με όλους τους φορείς των ιατρών και ασθενών. Επί του σχεδίου νόμου επισημαίνει τα εξής:

Παρακάλαμος: Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, τη Δευτέρα 14 Αυγούστου

Το ανατρεπτικό πάρτι που σαρώνει στη βορειοδυτική Ελλάδα έρχεται στο plegma cafe bar!!!
Στα decks o Mr Xri με Ελληνικές και ξένες επιτυχίες!!!
Ο sir-man στο τουμπερλέκι και το νταούλι έτοιμος να σας ξεσηκώσει μέχρι το πρωί...
Sexy dance show by katerina katsantoni...

Μια μοναδική βραδιά γεμάτη μοναδικά happenings και special effects!!!

Μυστικά μακροζωίας από έναν Αρχιεπίσκοπo

-Πως κερδίζουμε περισσότερα χρόνια ζωής
Οι παρατηρήσεις ενός Αρχιεπισκόπου πριν από 400 χρόνια, είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ:  Υγιεινή και λιτή διατροφή, καθημερινή άσκηση, λιγότερο άγχος, περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, εξωστρέφεια, αναπτυγμένο αίσθημα αλληλεγγύης είναι μερικές από τις συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετήσουμε αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια. Αν μάλιστα μπορούμε να τις συνδυάσουμε με ένα φυσικό περιβάλλον, όπως αυτό της Ικαρίας, τότε η μακροζωία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη....
Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με τις περιοχές του πλανήτη που κατέχουν τα υψηλότερα ποσοστά μακρόβιου πληθυσμού. Η Ικαρία (ή Νικαριά), το μικρό νησί των 8.423 κατοίκων στο βορειοανατολικό Αιγαίο, αποτελεί μία από τις 5 περιοχές του πλανήτη με τους μακροβιότερους κατοίκους, όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και προσθέτει:
«Με μεγάλη έκπληξη, αλλά συνάμα και ενθουσιασμό, υποδεχθήκαμε την σημαντική αυτή είδηση για τον τόπο μας, πριν από περίπου 8 χρόνια. Ενθουσιασμός, που οδήγησε στην γέννηση της ιδέας για την διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης στο νησί με κύριο σκοπό την διερεύνηση των ιδιαίτερων δημογραφικών, κοινωνικών, περιβαντολλογικών και γονιδιακών χαρακτηριστικών που δίνουν στους κατοίκους της Ικαρίας το πολυπόθητο προνόμιο της μακροζωίας. 
Πράγματι, η μελέτη ‘ΙΚΑΡΙΑ’, που οργανώθηκε και διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο νησί έχει, ως τώρα, δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τις ιδιαίτερες περιβαντολλογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί καθώς και για τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων συναφών με την γήρανση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έτυχαν αναγνώρισης από τον διεθνή τύπο και από μεγάλα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά μέσα από πλήθος δημοσιεύσεων.  Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ψάρια, η προτίμηση στην κατανάλωση ελληνικού καφέ, η μέτρια κατανάλωση κρασιού, η καθημερινή άσκηση, τα μειωμένα επίπεδα άγχους, τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης, η συντροφικότητα, η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι μερικές από τις συμπεριφορές που είναι κοινές για νέους και ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού και που σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του τόπου συμβάλουν στην επίτευξη της μακροζωίας».