Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης του Γ’ Κύκλου της «Ψηφιακής Μέριμνας»

 


Άνοιξε το πρωί της Τρίτης 7 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης από τους δικαιούχους του Γ’ Κύκλου της «Ψηφιακής Μέριμνας».

Ο Γ’ κύκλος απευθύνεται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και οικογένειες εξαρτώμενων τέκνων με αναπηρία, οι οποίες ταυτόχρονα είναι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020 στις Β’ και Γ’ εισοδηματικές κατηγορίες (ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα από 6.001 έως 15.000 ευρώ).

Όπως συνέβη και στους πρώτους δύο κύκλους του προγράμματος, οι δικαιούχοι του Γ’ κύκλου θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το οποίο έχει γεννηθεί κατά τα ημερολογιακά έτη 1996 έως και 2016 και πληροί τους όρους επιλεξιμότητας ως προς τη φοίτηση σε δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Οι δικαιούχοι του Γ’ κύκλου του προγράμματος μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με την «Ψηφιακή Μέριμνα» στην ιστοσελίδα www.digital-access.gov.gr και να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://beneficiary.digital-access.gov.gr/

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τους δικαιούχους του Γ’ κύκλου του προγράμματος έως και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021.

Με λαμπρότητα ο Μέγας εσπερινός προς τιμή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Μονή Βελλάς

 


Πιστοί από την ευρύτερη περιοχή  του Πωγωνίου τίμησαν απόψε με την παρουσία τους, τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Γέννηση της Θεοτόκου, στη Ιερά Μονή Βελλάς.

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή η συγχωριανή Τζέγκα Σταυρούλα

 


«Έφυγε»  από την ζωή το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 82 ετών,  η συγχωριανή Τζέγκα  Σταυρούλα.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τετάρτη 8  Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 5:00 μ.μ., από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

ΕΟΔΥ: Τριάντα οκτώ θάνατοι σήμερα, 2.807 νέα κρούσματα

 


18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα οκτώ θάνατοι σήμερα  2.807 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.807, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 605.158 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.764 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.971 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Παρακάλαμος: Ακυρώνεται η προγραμματισμένη για σήμερα αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα

 


Ακυρώνεται η προγραμματισμένη για σήμερα αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, λόγω μικρού προβλήματος υγείας του πάτερ Διονύσιου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, ως επικεφαλής εταίρος του έργου "ΕΧ TOUR" στην έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού Tournatur 2021


 

Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν  ο μοναδικός ελληνικός φορέας, που συμμετείχε με δικό της Περίπτερο στην Διεθνή Εκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού TourNatur (ενσωματωμένη φέτος με την Caravan – Salon, την μεγαλύτερη Έκθεση στον κόσμο για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και τροχόσπιτα), η οποία διοργανώθηκε από τις 27.8.21 έως τις 05.09.21 στο Εκθεσιακό Κέντρο του Ντίσελντορφ Γερμανίας.

Η παρουσία της Περιφέρειας στην παραπάνω διοργάνωση σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της συμμετοχής της από την αρχή της πανδημίας στις Εκθέσεις Τουρισμού του εξωτερικού  με φυσική παρουσία και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου EX.TOUR “Developing and promoting extreme tourism in Greece Albania cross-border area – EX.TOUR”» του Προγράμματος INTERREG IPA  «ΕΛΛΑΔΑ- ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020», του οποίου η Περιφέρεια Ηπείρου είναι Επικεφαλής Εταίρος.

Βασικός στόχος του έργου EX.TOUR είναι η οργανωμένη και συστηματική προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στην διασυνοριακή περιοχή μέσα από μια σειρά από σημαντικές παραβάσεις, οι βασικότερες των οποίων είναι:

-    Η ανακατασκευή της Αναγνωστοπουλείου Σχολής στην Κόνιτσα, η οποία θα αποτελέσει την έδρα Σχολής Extreme Sports. Από την Σχολή θα αποφοιτούν πιστοποιημένοι επαγγελματίες στον χώρο των extreme sports και των υπαίθριών δραστηριοτήτων.

-    Η εκπόνηση μελέτης για τον τρόπο λειτουργίας της Σχολής Extreme Sports (πρόγραμμα σπουδών, είδος πιστοποιήσεων, οργανόγραμμα, δομή κτλ).

 -   Η κατασκευή αναρριχητικών πεδίων στην περιοχή της Κόνιτσας και της Πρεμετής (Αλβανία).

-    Η προώθηση της διασυνοριακής περιοχής ως προορισμό για τις extreme sports και  υπαίθριου τουρισμό.

Ενδεικτικό της σημαντικότητας του έργου είναι ότι την λειτουργία της Σχολής  ανέλαβε ήδη το Υπουργείου Πολιτισμό και Αθλητισμού.

Το Περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου στελέχωσαν η Δ/ντρια Τουρισμού κ. Ιουλία Μαρκούλα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, ο οποίος πραγματοποίησε και δύο ομιλίες στη σκηνή του Travel & Nature CONNECTED, που μεταδόθηκαν και διαδικτυακά, με θέμα την Ήπειρο του Εναλλακτικού Τουρισμού αλλά και το πρόγραμμα Ex Tour και τα μέλη της ομάδας έργου της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δήμητρα Ρογκότη και κ. Ευάγγελος Τσιάρας.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου φιλοξενήθηκαν επίσης Δήμος Κόνιτσας, εταίρος του έργου και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Όσων αφορά στα ενδιαφέροντα απολογιστικά στοιχεία της Έκθεσης καταγράφεται ότι 653 εκθέτες από 31 χώρες είχανε την δυνατότητα να παρουσιάσουνε σε ένα κοινό 185.000 επισκεπτών τα προϊόντα και τις παροχές υπηρεσιών τους, ενώ για το 41% των επισκεπτών ήταν η πρώτη επίσκεψή τους στη συγκεκριμένη Έκθεση, πράγμα που υπογραμμίζει την μεγάλη απήχηση την οποία είχε στο κοινό.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα κόσμο που άλλαξε από την πανδημία, η πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε για τις διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού της Ηπείρου που θα επανα-δραστηριοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

ΠΗΓΗ:  www.php.gov.gr/

Είκοσι τρεις παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 102.830 έλεγχοι, από τους οποίους οι 61.476 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 271 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

180 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 147 πρόστιμα των 300 ευρώ και 33 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

40 στη Θεσσαλονίκη,

23 στην Ήπειρο,

20 στη Στερεά Ελλάδα,

19 στο Βόρειο Αιγαίο,

19 στη Δυτική Ελλάδα,

19 στη Θεσσαλία,

11 στην Πελοπόννησο,

10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

7 στην Κρήτη,

5 στη Δυτική Μακεδονία,

4 στα Ιόνια Νησιά και

3 στη Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 67.252 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 64.631 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.621 των 150 ευρώ.

31 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 9 στην Κρήτη, 6 στην Πελοπόννησο, 9 στη Δυτική Ελλάδα και 7 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.824 ομοειδείς παραβάσεις.

 60 παραβάσεις και 2 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο καφετέριας - οβελιστηρίου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε αναψυκτήριο – πρατήριο άρτου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τοποθέτηση αντισηπτικών,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε καταστήματα,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια - μπαρ, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Αττική,

- 500 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, για μη υποβολή σε rapid test ή self test,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε καταστήματα,

- 16 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων τουριστικών ειδών και μίνι μάρκετ.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε καταστήματα.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες.

Στη Δυτική Μακεδονία, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη, από 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κομμωτήριο, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε καταστήματα.

Στην Kρήτη, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε καταστήματα και λαϊκή αγορά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 10.681 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.405 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω τηλεδιάσκεψης) την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 09:30

 


Την 08-09-2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α’55/11-03-2020) η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν.4682/2020 (ΦΕΚ Α΄76), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 25-06-2021 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – βελτίωση παραλιακού τμήματος της Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού € 200.000,00 με ΦΠΑ.

2.      Έγκριση του από 06-09-2021 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ανακατασκευή στην περιφερειακή οδό στην περιοχή μεταξύ κόμβου Καρδαμιτσίων και Σταυρακίου (σύνδεση οδού Πετροπουλάκη)», προϋπολογισμού € 360.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

3.      Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Δίκτυα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμού Καμπής Δ.Ε. Ξηροβουνίου», αναδόχου εταιρείας «ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΤΕΒΕ», μέχρι την 31-12-2021.

4.      Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Καθολικού Ι.Μ. Αγ. Νικολάου Φραγκάδων Δήμου Ζαγορίου» αναδόχου «Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.», μέχρι την 31-12-2021.

5.      Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες πλήρους αναστήλωσης του παλαιού σχολαρχείου και του παλαιού παρθεναγωγείου Γαναδιού» αναδόχου «Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.», μέχρι την 30-05-2022.

6.      Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεσος καθαρισμός και απομάκρυνση φερτών υλικών κοίτης ποταμού Ρετσιανίτη και προστασία βάθρων γέφυρας για προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

ΟΠΕΚΑ: Ξεκίνησε η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων

 


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ξεκίνησε τη Δευτέρα η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων κοινωνικού, ιαματικού τουρισμού-εκδρομών και θεάτρου.

Δικαιούχοι στην αναδιανομή είναι:

Όλοι όσοι κληρώθηκαν και δεν παρέλαβαν τα δελτία τους, μέχρι 31/8/2021.

Όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα παραπάνω προγράμματα και δεν κληρώθηκαν.

Η αναδιανομή θα γίνει με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης  στα ΚΕΠ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στα προγράμματα κοινωνικού-ιαματικού τουρισμού και εκδρομικού τουρισμού σημαντικό ρόλο παίζει:

α) η σειρά προτίμησης και

β) η πρώτη επιλογή στην αίτηση συμμετοχής.

Αν για παράδειγμα δικαιούχος είχε επιλέξει ως πρώτη επιλογή το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, αλλά κληρώθηκε στο πρόγραμμα του εκδρομικού τουρισμού και δεν έχει εκτυπώσει το δελτίο του, μέχρι τις 31/8/2021, επιτρέπεται να συμμετάσχει με σειρά προτεραιότητας στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού.

Αν κάποιος δικαιούχος είχε επιλέξει ως πρώτη επιλογή το πρόγραμμα του ιαματικού τουρισμού και δεν κληρώθηκε σε κανένα τουριστικό πρόγραμμα ή κληρώθηκε στο πρόγραμμα του ιαματικού ή κοινωνικού ή εκδρομικού τουρισμού και δεν έχει εκτυπώσει, μέχρι τις 31/8/2021, το δελτίο του, συμμετέχει με σειρά μόνο στο πρόγραμμα του ιαματικού τουρισμού.

Σε περίπτωση εξαντλήσεως των δελτίων του ιαματικού τουρισμού, θα μπορεί και αυτός να συμμετέχει στον κοινωνικό τουρισμό, (αν και εφόσον το είχε επιλέξει στην αίτηση συμμετοχής του).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου

 


Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 08:00-16:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 09:00-13:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Παραμυθιά Θεσπρωτίας, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Δ. Δωδώνης Ιωαννίνων, δημαρχείο, 10:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Εμβόλια για COVID-19 και ανδρική γονιμότητα: Τι πραγματικά ισχύει;

 


Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο πλανήτης δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή πανδημία γνωστή ως COVID-19 που οφείλεται στον ιό SARS-CοV-2, έναν RNA ιό με εκατομμύρια μέχρι τώρα νεκρούς. Η μοναδική, αυτή τη στιγμή, μαζική λύση είναι ο εμβολιασμός, αλλά η κυκλοφορία των εμβολίων συνοδεύτηκε από έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος που αποτρέπει κόσμο από το να εμβολιαστεί.

Είναι μια αντίδραση που βασίζεται πιο πολύ στο φόβο και στην υιοθέτηση θεωριών που δεν έχουν αποδειχτεί άλλα που όμως ακούγονται εντυπωσιακοί και φοβιστικοί όπως οι δράκοι και οι μάγισσες των παραμυθιών. Ένας τέτοιος προβληματισμός είναι το ενδεχόμενο να επηρεάζεται αρνητικά η αντρική γονιμότητα, εξηγεί ο κ. Βασίλης Πρωτογέρου, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών Διευθυντής Ε’ Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan General.

SARS-CoV-2 και ανδρική γονιμότητα

Ο ιός, μέσω μιας πρωτεϊνικής ακίδας (S-spike) που έχει, εισέρχεται στα κύτταρα αφού πρώτα συνδεθεί σε μια πρωτεΐνη/ υποδοχέα των ανθρώπινων κυττάρων, την ACE2. Το πρόβλημα είναι πως το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα έχει μεγάλο αριθμό υποδοχέων ACE2 πράγμα που το κάνει ευάλωτο στον ιό. Πράγματι, πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι άνδρες που νόσησαν από τον ιό εμφάνισαν ορχίτιδα, επιδιδυμίτιδα και προστατίτιδα ενώ ιστολογικές αναλύσεις από τις περιοχές αυτές έδειξαν σημαντικές βλάβες.


Σε ασθενείς που ανάρρωσαν βρέθηκαν διαταραχές στην ποιότητα του σπέρματος οι οποίες πιθανόν να οφείλονται και σε άλλα αίτια πέρα από βλάβες στο γεννητικό σύστημα καθώς υπάρχουν ενδείξεις βλαβών από τον ιό στον εγκέφαλο, με αποτελέσματα να διαταράσσεται ο άξονας υποθάλαμος- υπόφυση – όρχεις που ρυθμίζει τη σπερματογένεση.

Επίσης, αναπτύσσεται οξειδωτικό στρες που καταστρέφει τα σπερματοζωάρια και ακόμα διαταράσσονται οι ορμόνες που σχετίζονται με την παραγωγή του σπέρματος. Όλα αυτά είναι στοιχεία που προκαλούν έντονη ανησυχία για την τελική έκβαση της ανδρικής γονιμότητας σε έναν άνδρα που προσβάλλεται από τον ιό.

Εμβόλια για τον SARS-CoV-2