Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

ΕΟΔΥ: Σαράντα ένα θάνατοι σήμερα, 1.514 νέα κρούσματα

 


9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα ένα θάνατοι, 1.514 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.514, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 237.125 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 68 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.757 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.462 θάνατοι. Το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 674 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

To 81.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.577 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 512 (ημερήσια μεταβολή -0.19%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 481 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».

Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για τα προϊόντα ατομικής υγιεινής για όλο το 2021


Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών υλοποιείται η εξαγγελία για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε «ευαίσθητα» αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, παρατείνεται εκ νέου, από τη λήξη της, δηλαδή την 30η Απριλίου 2021, έως και την:

31η Δεκεμβρίου 2021 η ισχύς εφαρμογής του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας (ιατρικές μάσκες και γάντια, σαπούνι, αντισηπτικά, αιθυλική αλκοόλη) του Κώδικα Φ.Π.Α.

30η Σεπτεμβρίου 2021 η ισχύς εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών που αφορούν σε εισιτήρια κινηματογράφων, Θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τους τελικούς καταναλωτές/λήπτες των υπηρεσιών.

Εξήντα επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 20 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (55.948) έλεγχοι, από τους οποίους οι (6.489) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (900) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (9) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(689) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(90) στην Αττική,

(88) στην Κρήτη,

(75) στη Δυτική Ελλάδα,

(67) στην Ήπειρο,

(58) στην Πελοπόννησο,

(51) στην Κεντρική Μακεδονία,

(49) στη Θεσσαλονίκη,

(44) στα Ιόνια Νησιά

(42) στη Στερεά Ελλάδα,

(41) στο Βόρειο Αιγαίο,

(40) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(21) στη Θεσσαλία,

(15) στη Δυτική Μακεδονία και

  (8) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (152.793) ομοειδείς παραβάσεις.

(144) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (142) πρόστιμα των 300 ευρώ και (2) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(22) στην Αττική,

(19) στην Κεντρική Μακεδονία,

(18) στην Κρήτη,

(14) στα Ιόνια Νησιά,

(14) στην Ήπειρο,

(14) στο Βόρειο Αιγαίο,

(12) στην Πελοπόννησο,

  (8) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (5) στη Δυτική Ελλάδα,

  (4) στη Στερεά Ελλάδα,

  (4) στη Δυτική Μακεδονία,

  (4) στη Θεσσαλία,

  (3) στη Θεσσαλονίκη και

  (3) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (45.092) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (43.202) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.890) των (150) ευρώ.

(67) παραβάσεις και (9) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και από 600 ευρώ πρόστιμο σε 8 πελάτες για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης,

σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 4 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καντίνας για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ταβέρνας – ουζερί για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (7) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική,

σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης,

σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 8 συμμετέχοντες.

Στην Ήπειρο, σύλληψη και 3.900 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 900 ευρώ πρόστιμο σε 7 συμμετέχοντες.

Στο Βόρειο Αιγαίο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 11 συμμετέχοντες.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.144) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.606) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ «Μοιρολόι… του θρήνου» στην ΕΡΤ2, την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, στις 12:00

 

ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

«Μοιρολόι… του θρήνου»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, στις 12:00

Από αριστερά: Βαγγέλης Κουμζής, Πετρολούκας Χαλκιάς, Χριστόδουλος Ζούμπας, Θοδωρής Μπαλτούμας

Tο μοιρολόι -με “οι” από τη σύνθεση των λέξεων λέγω και «μοίρα», ή με “υ” από το «μυρώ», μυρώνω και κλαίω τον νεκρό- είναι μία από τις αρχαιότερες ποιητικές εκφράσεις θρήνου. Το πρωτοσυναντάμε στα Ομηρικά Έπη – ιδίως στην «Ιλιάδα». Με τα χρόνια, αυτός ο νεκρώσιμος ποιητικός αυτοσχεδιασμός, έγινε κομμάτι της λαϊκής μουσικής παράδοσης και ποίησης.

Από αριστερά: Λάμπρος Τζόκας, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σάββας Σιάτρας, Γιάννης Διαμάντης, Κώστας Σιάτρας

Μοιρολόγια συναντάμε σε κάθε ελληνική γωνιά, μέσα κι έξω από τα σύνορα του τόπου – από τη Βόρειο Ήπειρο ώς την Κρήτη και από τη Μάνη, μέχρι τον Πόντο και τη Μικρασία.

Μα το ηπειρώτικο μοιρολόι, είναι ξακουστό. Τούτος ο τραχύς, απομονωμένος τόπος μοιάζει σαν να «γεννά» τη μουσική του. Αν βγεις πρωί, στο βουνό, κι αφουγκραστείς, μπορεί ν’ ακούσεις -κάτω από το τραγούδι των πουλιών, το κελάρυσμα του νερού, το βουητό του ανέμου στα βράχια- το σιγανό κλάμα της γης που μοιρολογάει. Τους νεκρούς και τους ζωντανούς της. Τα παιδιά της που χάθηκαν. Τα άλλα, που έφυγαν στα ξένα…

Πετρολούκας Χαλκιάς

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται οι καλλιτέχνες: Νίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο), Βαγγέλης Κουμζής (βιολί), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Κώστας Κίκιλης (βιολί), Λευκοθέα Φιλιππίδη (τραγούδι), Βασίλης Παπαγεωργίου (κλαρίνο), Λάμπρος Τζόκας (βιολί), Γιάννης Διαμάντης (λαούτο), Κώστας Σιάτρας (ντέφι), Σάββας Σιάτρας (τραγούδι), Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), Βαγγέλης Κουμζής (βιολί), Χριστόδουλος Ζούμπας (λαούτο), Θοδωρής Μπαλτούμας (ντέφι), Κατερίνα Ζάκκα (φωνητικό μοιρολόι).

Σάββας Σιάτρας

Σκηνοθεσία: Νίκος Παπαθανασίου.

Έρευνα: Τίνα Σιδέρη.

Κείμενα: Κάλλια Καστάνη.

Εκτέλεση παραγωγής: RGB Studios.

Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:32

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή η συγχωριανή Τσοχαντάρη Γιαννούλα

 


«Έφυγε»  από την ζωή το βράδυ του Σάββατου 20 Μαρτίου σε ηλικία 88 ετών,  η συγχωριανή Τσοχαντάρη Γιαννούλα.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 και ώρα 12:30 το μεσημέρι  από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα  Παρακαλάμου.

 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Αμφιθέα Ιωαννίνων: Συνελήφθη οδηγός Ι.Χ. φορτηγού αυτοκινήτου υπό την επίδραση οινοπνεύματος

 


Συνελήφθη χθες  το απόγευμα στην περιοχή της Αμφιθέας Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, ένας άνδρας, διότι όπως διαπιστώθηκε, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονική συσκευή (αλκοολόμετρο), οδηγούσε Ι.Χ. φορτηγό  αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες την Κυριακή της Ορθοδοξίας

 


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας την Παρασκευή 19 Μαρτίου, ανακοίνωσε το άνοιγμα των εκκλησιών, με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως το άνοιγμα των εκκλησιών θα πραγματοποιηθεί με 1 πιστό ανά 25 τετραγωνικά μέτρα και με όριο τους 20 πιστούς ανά ναό. 

Παράλληλα με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης θα διεξάγονται τεστ κορονοϊού στους ιερείς και στους ψάλτες.

Επίσης υποχρεωτικό είναι να ληφθούν κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας, δηλαδή η χρήση μασκών, και τήρηση αποστάσεων.

Συγκεκριμένα, οι πιστοί θα επιστρέψουν στις εκκλησίες  την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στους δεύτερους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

Αικατερίνη Καρατζά ή Ρόζα Μπότσαρη (Κακόλακκος Πωγωνίου Ιωαννίνων, 1818/1820 - Αθήνα, Ιανουάριος 1875)

 


Γεννήθηκε το 1818[1] στο Κακόλακκο Πωγωνίου[2] και ήταν κόρη του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της ελληνικής επανάστασης, Μάρκου Μπότσαρη[3].

Με το ξέσπασμα της επανάστασης, ευρισκόμενη στα Ιωάννινα, αιχμαλωτίστηκε μαζί με άλλες γυναίκες και μεταφέρθηκε από τις αρχές σε μακρινό έδαφος της ευρωπαϊκής επικράτειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας[3], στη Δράμα οπου ήταν στο Σεράι του Μαχμούτ Πασά Δράμαλη, κατά την παραμονή της στην αιχμαλωσία τέθηκε υπό την προστασία Οθωμανών γυναικών των ανώτερων κοινωνικών τάξεων. Μάλιστα, μια από αυτές φέρεται να προσπάθησε να την υιοθετήσει, τελικά όμως έπειτα από ανταλλαγή αιχμαλώτων, η Αικατερίνη επέστρεψε στην οικογένειά της και έπειτα μετέβη στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος[4].

Εκεί, τέθηκε υπό την προστασία της βασίλισσας Αμαλίας, η οποία της έδωσε τον τίτλο της πρώτης «κυρίας επί των τιμών» της βασιλικής αυλής. Με αυτή την ιδιότητα, συμμετείχε ως ακόλουθος της Αμαλίας στις επίσημες επισκέψεις της τελευταίας στις βασιλικές αυλές των διαφόρων κρατών της Ευρώπης[1][5]. Το 1844, τιμήθηκε από τον βασιλιά της ΒαυαρίαςΛουδοβίκο Α΄ με χρυσό σταυρό ενώ κατά την παραμονή της εκεί απέσπασε τον θαυμασμό της κοινής γνώμης για την ομορφιά της αλλά και για το γεγονός πως ήταν κόρη του φημισμένου αγωνιστή Μάρκου Μπότσαρη[6]. Παράλληλα, φιλοτεχνήθηκε από τον Γερμανό ζωγράφο, Γιόζεφ Καρλ Στίλερ, πορτραίτο της, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο ανάκτορο Νύμφενμπουργκ του Μονάχου, στην επονομαζόμενη Πινακοθήκη των Καλλονών[7]. Η Αικατερίνη, παντρεύτηκε τον στρατιωτικό Γεώργιο Καρατζά, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά, δύο από τα οποία πέθαναν σε νεαρή ηλικία[1].

Απεβίωσε στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 1875. Η επίσημη ενδυμασία που χρησιμοποιούσε την εποχή που ζούσε στην βασιλική αυλή της Αμαλίας, φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος.[8]


ΠΗΓΗ: https://el.m.wikipedia.org/

Παρατείνονται μέχρι και την Τετάρτη 31 Μαρτίου οι εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

 


Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά δύσκολες υγειονομικές συνθήκες λόγω του κορωνοϊού – covid 19, οι εγγραφές μαθητών στα δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2021-22, παρατείνονται μέχρι και την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.

Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη το 2021

 


Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι αναμφισβήτητα η μεταβολική πανδημία της εποχής μας, καθώς περισσότερα από 465 εκατομμύρια άτομα στην παγκόσμια κοινότητα πάσχουν από τη νόσο και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 60% την προσεχή 20ετία. 

Αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο. 

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής μιας σειράς σημαντικών χρόνιων επιπλοκών: χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση, μη τραυματικός ακρωτηριασμός κάτω άκρων, περιφερική αγγειοπάθεια, έμφραγμα μυοκαρδίου, αμφιβληστροειδοπάθεια έως απώλεια οράσεως κτλ., μας εξηγεί ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού και Καρδιομεταβολικού Κέντρου Metropolitan Hospital, Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων (ΕΚΟΜΕΝ), Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ).

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια ιατρική κοινότητα καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την αναχαίτιση αυτής της πανδημίας με ενίσχυση του θεραπευτικού οπλοστασίου μας και με νέες αγωγές που παρουσιάζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Έτσι, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 υπήρχαν 3 βασικές φαρμακευτικές αγωγές για τον σακχαρώδη διαβήτη σήμερα διαθέτουμε (αισίως) 12 διαφορετικές εναλλακτικές αγωγές για την αντιμετώπιση και τη μείωση της υπεργλυκαιμίας. Εξ αυτών ήδη εννέα φαρμακευτικές αντιδιαβητικές κατηγορίες κυκλοφορούν στον τόπο μας. Οι πλέον νέες κατηγορίες είναι αυτές των ινκρετινικών αγωγών (αναστολείς DPP-4 και κυρίως οι αγωνιστές GLP-1). 

Οι ινκρετινικές αγωγές επιτυγχάνουν αξιοποίηση των ινκρετινικών ορμονών (κυρίως του GLP-1) που εκκρίνονται από το γαστρεντερικό επιθήλιο με τη λήψη τροφής και έχουν γενικότερη μεταβολική ευνοϊκή δράση σε πολλά όργανα. Αυτή τη θετική ευγλυκαιμική δράση των ορμονών αυτών ενισχύουν και αξιοποιούν οι ινκρετινικές αγωγές.