Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Παραδοσιακό τραπέζι, την Πέμπτη 27 Ιουλίου στο κυλικείο της εκκλησίας

Η εκκλησιαστική επιτροπή σε συνεργασία με την Τ.Κ. Παρακαλάμου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο διοργανώνουν  Παραδοσιακό τραπέζι το μεσημέρι την Πέμπτη 27 Ιουλίου ημέρα εορτής του Αγίου Παντελεήμονα,  στο κυλικείο της εκκλησίας.

Θα προσφερθεί γιαχνί και κοφτός.

Ιόνια Οδός: Μυρίζει εγκαίνια με την παράδοση όλου του Αυτοκινητόδρομου

Πλησιάζει η ώρα της κορδέλας για την Ιόνια Οδό. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες από τον παραχωρησιούχο, μέχρι το τέλος του μήνα είναι πιθανή η πλήρης παράδοση του αυτοκινητόδρομου που θα σημάνει ταυτόχρονα την λειτουργία του από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα.
Το τμήμα από την Αμφιλοχία μέχρι τις Σελλάδες είναι ολοκληρωμένο και ελάχιστα έχουν απομείνει ενώ αγώνας δρόμου γίνεται για το βόρειο τμήμα από την Πέρδικα μέχρι την Εγνατία για να μπορέσει να ολοκληρωθεί συνολικά ο αυτοκινητόδρομος.
Τώρα, οι παραδόσεις είναι ένα θέμα που μάλλον (όπως στις περιπτώσεις της Ολυμπίας και του Αιγαίου) αφορά την πολιτική και όχι την τεχνοκρατική διάσταση του έργου.
Είναι σχεδόν βέβαιο (και για λόγους εντοπιότητας) ότι το παρόν στην παράδοση της Ιόνιας Οδού θα δώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί ο χρόνος μέσα στο βαρύ πρόγραμμα που να χωρέσει και το συγκεκριμένο event.
Από την άλλη είναι πολιτικά ορθό, ο δρόμος να δοθεί πριν την μεγάλη έξοδο του Αυγούστου που φέτος αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ στην περιοχή, κυρίως λόγω της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου. 
Πάντως ότι είναι να γίνει θα είναι τέλος του μήνα-αρχές του Αυγούστου καθώς μέχρι την Τρίτη θα απουσιάζει στο εξωτερικό και ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Περιφέρεια Ηπείρου: Υπογράφτηκε η σύμβαση για τη μονάδα ΑΣΑ: Σε νέα εποχή η διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων της Ηπείρου

Σε μια νέα εποχή, όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων, εισέρχεται από σήμερα η Ήπειρος, καθώς μετά από μια μακρά περίοδο προεργασίας,   συνεργασιών και  επίπονων  προσπαθειών, υπογράφτηκε σήμερα, μεταξύ της Περιφέρειας και του Ομίλου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η  Σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)  του έργου για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου.
Στη διαδικασία παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευ. Καπετάνιος, ο  Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας και στελέχη του Υπουργείου. Επίσης παρόντες ήταν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κ. Β. Μιχελάκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Γ. Λώλος, οι Πρόεδροι των τριών ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου κ.κ. Ευ. Γιαννούλης, Αντ. Νάστας, Σπ. Κωνσταντόπουλος, οι δήμαρχοι Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, οι Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σταύρος Παργανάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σιώλος,  περιφερειακοί σύμβουλοι- εκπρόσωποι περιφερειακών παρατάξεων, υπηρεσιακά στελέχη κ.ά..
Τη σύμβαση υπέγραψε εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκ μέρους του Ομίλου της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μανώλης Μαραγκουδάκης και εκ μέρους θυγατρικής της «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ» ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Αγραφιώτης.
Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε «σπουδαία μέρα» τη σημερινή για την Ήπειρο.  «Όταν θέλεις να κάνεις ανάπτυξη, πρέπει να  δημιουργήσεις  τις υποδομές οι οποίες θα σου δώσουν πλεονέκτημα. Έτσι ξεκινήσαμε σε πολλά μέτωπα. Ένα από αυτά ήταν οι βιολογικοί καθαρισμοί και οι αποχετεύσεις στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Ηπείρου. Αλλά το μεγαλύτερο έργο που θέσαμε ως προτεραιότητα, ήταν να λύσουμε το θέμα των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε και καλή τιμή για τους πολίτες. Θέλω να εξάρω το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ήμασταν όλοι μαζί, ο Α’ και ο Β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και στη σημερινή δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, εκεί είναι το μυστικό. Ή είμαστε όλοι μαζί και έχουμε μια διαφορετική τύχη και αγωνιζόμαστε για αυτό, ή ο καθένας μόνος του χάνεται. Για να φτάσουμε στο σημείο να υπογράψουμε σήμερα έγινε μεγάλος αγώνας, τον οποίο όμως πιστέψαμε από την αρχή. Και σε αυτόν τον αγώνα πρωτοστάτησε η κ. Τ. Καλογιάννη, η οποία είχε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Δήμος Δωδώνης: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Μουσιωτίτσα

Ο Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τους τοπικούς φορείς διοργανώνει  εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Μουσιωτίτσα.
Την Κυριακή 25 Ιουλίου του 1943 γράφτηκε η πιο τραγική σελίδα στο χωριό με 152 νεκρούς, εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Το ολοκαύτωμα αποτελεί ζωντανή μαρτυρία ιστορίας και κρατά άσβεστες τις μνήμες.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 24 και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 25 Ιουλίου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Δευτέρα 24 Ιουλίου
19:00 Τρισάγιο στο Σπιθάρι, τόπο εκτέλεσης των θυμάτων
19:30 Αγώνας δρόμου θυσίας από το Σπιθάρι προς τον Άγιο Νικόλαο
Τρίτη 25 Ιουλίου
10:20 Άφιξη επισήμων
10:30 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας
10:50 Πομπή προς το Μνημείο Πεσόντων
11:00 Επιμνημόνυση δέηση- Προσκλητήριο νεκρών
11:20 Χαιρετισμοί
11:30 Ομιλία για το χρονικό της ημέρας από τον Πέτρο Παππά
11:40 Κατάθεση στεφάνων
Ενός λεπτού σιγή
Εθνικός Ύμνος- πέρας τελετής
Εκδηλώσεις σε Αγία Αναστασία, Μπαουσιούς και Ραψαίους

Ο Δήμος Δωδώνης και η Τοπική Κοινότητα Αγίας Αναστασίας τιμούν την ερχόμενη Κυριακή την μνήμη των θυμάτων της Γερμανικής θηριωδίας.
Το χωριό της Αγίας Αναστασίας κάηκε από τους Γερμανούς το 1943 ενώ αρκετοί κάτοικοι και ο ιερέας εκτελέστηκαν ως αντίποινα στην αντίσταση και στη δράση αντάρτικων ομάδων.
Την Κυριακή 24 Ιουλίου στις 10:15 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Αγίας Αναστασίας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.
Την ίδια ημέρα και με ανάλογες εκδηλώσεις θα τιμηθούν τα θύματα των Ναζί στον οικισμό Ραψαίων Τερόβου και στην Τοπική Κοινότητα Μπαουσιών.
Στους Μπαουσιούς, στις δέκα και μισή θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου.

Τέλος στους Ραψαίους, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις έντεκα το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνου.

Συνελήφθη στη Συκούλα Αιτωλοακαρνανίας, 33χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος μετέφερε 85 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθη, σήμερα (22-07-2017) το πρωί, στη Συκούλα Αιτωλοακαρνανίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 33χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων που διακινούν ναρκωτικά, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 33χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη στη Συκούλα Αιτωλοακαρνανίας να κινείται με κατεύθυνση προς Αντίρριο και να μεταφέρει με το όχημα που οδηγούσε, 16 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 85 κιλών.
Κατασχέθηκαν η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών, το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του δράστη και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (24-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (25-07-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (26-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (27-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (28-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

Σάββατο (29-07-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησίες – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλιθέα – Χαραυγή - Λεπτοκαρυά.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Πόσο βοηθάει η φυσιοθεραπεία;

Η φυσιοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Orthopedic & Sports Physical Therapy. Ερευνητές από την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέδειξαν ότι ένα χρόνο μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς με το  σύνδρομο που ακολούθησαν πρόγραμμα φυσιοθεραπείας πέτυχαν αποτελέσματα συγκρίσιμα με εκείνα ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, εμφάνισαν ταχύτερη βελτίωση στον ένα μήνα θεραπείας, συγκριτικά με τους ασθενείς που ακολούθησαν τη χειρουργική προσέγγιση για τη θεραπεία της πάθησης.
«Το μέσο νεύρο, που ελέγχει την κίνηση και την αίσθηση στον αντίχειρα και στα πρώτα τρία δάχτυλα, διέρχεται, μαζί με αρκετούς τένοντες, από το αντιβράχιο στο χέρι μέσα από ένα μικρό χώρο στον καρπό που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα οφείλεται στη συμπίεση του μέσου νεύρου και προκαλεί πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στον καρπό και στο χέρι. Αυτή η συμπίεση μπορεί να προέλθει από οίδημα, αλλά και από πολλές άλλες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών όπως ο υποθυρεοειδισμός, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης», μας εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr).
Όμως, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών, ειδικά όταν αυτές εκτελούνται με τον καρπό στραμμένο προς τα κάτω και τα χέρια χαμηλότερα από τους καρπούς (π.χ. πληκτρολόγηση) είναι η συνηθέστερη αιτία πρόκλησής του. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 50% σχεδόν όλων των τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία συνδέονται με αυτό το σύνδρομο. Γενικά, είναι μια πολύ συχνή πάθηση που “δείχνει μια προτίμηση” στις γυναίκες.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Άρτας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (24-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Τρίτη (25-07-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι - Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη - Καστανιά – Μηλιανά – Γρεβιά – Πηγές.
Τετάρτη (26-07-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Πέμπτη (27-07-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λίμινη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Παρασκευή (28-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Σάββατο (29-07-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό –Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.