Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΥΝΔΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής 17 Οκτωβρίου, έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. 
Το Δήμο Πωγωνίου θα διεκδικήσουν τελικά τέσσερις υποψήφιοι. 
Το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε στήριξη σε κανένα, αφού ο νυν δήμαρχος Καλπακίου κ. Καψάλης Κωσταντίνος και ο νυν δήμαρχος Άνω Πωγωνίου, κ. Ντόντης Ιωάννης επέμεναν μέχρι τέλους στις υποψηφιότητές τους. 
Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Άνω Καλαμά κ. Στεργίου Θεοφάνη. 
Το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Μεντή Χρήστου.
Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στα ονόματα και τον αριθμό των υποψηφίων Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων στους τέσσερις συνδυασμούς, καταλαβαίνει κανείς πόση δυσκολία υπήρξε στην ανεύρεση ικανών υποψηφίων. 
Την ψήφο μας την 7η Νοεμβρίου, για τις θέσεις των Δημοτικών και των Τοπικών Συμβούλων θα διεκδικήσει ένα μωσαϊκό ανθρώπων. 
Μορφωμένοι και καταξιωμένοι Επιστήμονες, σοβαροί επαγγελματίες, άνθρωποι του μόχθου, αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι, νέοι, νοικοκυρές και συνταξιούχοι.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ Η ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ



ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Ο νέος Δήμος Πωγωνίου έχει έκταση 702,54 τ.χλμ. και δημιουργείται μετά την συνένωση των Καποδιστριακών δήμων του Άνω Καλαμά, του Άνω Πωγωνίου, του Δελβινακίου, του Καλπακίου και από τις διευρυμένες κοινότητες Πωγωνιανής και Λάβδανης. Ο πληθυσμός του νέου Δήμου σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 11.092 κάτοικοι (στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε οι μισοί!!). Ο Δήμος Πωγωνίου έχει χαρακτηριστεί ορεινός.
Έδρα του Δήμου έχει οριστεί με καθαρά κομματικά κριτήρια και παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Παρακαλάμου και του Δελβινακίου που πληρούσαν και τα περισσότερα κριτήρια που είχε θέσει το υπουργείο, το Καλπάκι, και ιστορική έδρα του Δήμου το Δελβινάκι.
Ο νέος Δήμος αποτελείται:
1) Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά, 3.070 κατοίκους.
Αρετή, Βροντισμένη, Ιερομνήμη, Καταρράκτης, Κουκλιοί, Μαζαράκι, Μαυρονόρος, Παρακάλαμος, Ρεπετίστα, Ριάχοβο και Σιταριά.
2) Δημοτική Ενότητα Άνω Πωγωνίου, 1.663 κατοίκους.
Άγιος Κοσμάς, Βασιλικό, Κακόλακκος, Κάτω Μερόπη, Κεφαλόβρυσο, Μερόπη, Παλαιόπυργος, Ρουψιά και Ωραιόκαστρο.
3) Δημοτική Ενότητα Δελβινακίου, 2.933 κατοίκους.
Αγία Μαρίνα, Αργυροχώρι, Βήσσανη, Δελβινάκι, Καστάνιανη, Κεράσοβο, Κρυονέρι, Κτίσματα, Λίμνη, Μαυρόπουλο, Ορεινός Ξηρόβαλτος, Περιστέρι, Ποντικάτες, Στρατίνιστα, Τεριάχι, Φαράγγι και Χαραυγή.
4) Δημοτική Ενότητα Καλπακίου, 2.324 κατοίκους.
Άνω Ραβένια, Γεροπλάτανος, Δολιανά, Καλπάκι, Κάτω Ραβένια, Μαυροβούνι, Νεγράδες και Χρυσόρραχη.
5) Δημοτική Ενότητα Λάβδανης, 222 κατοίκους.
Διμοκόριο, Ψηλόκαστρο και Λάβδανη.
6) Δημοτική Ενότητα Πωγωνιανής, 880 κατοίκους.
Δολό, Δρυμάδες, Πωγωνιανή και Σταυροσκιάδι.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στήριξη του νέου θεσμού δεν θα μείνουν μόνο στα λόγια και ο Καλλικράτης θα αποτελέσει την αρχή για ένα νέο ξεκίνημα και μια οικονομική ανάπτυξη, για τα ξεχασμένα χωριά του Δήμου μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε τα "λαμπρά" αποτελέσματα των Καποδιστριακών Δήμων. Φτάσαμε σήμερα δώδεκα χρόνια μετά, τα περισσότερα χωριά του νεοσύστατου δήμου να μοιάζουν το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, με φαντάσματα. Χωριά με ελάχιστους ηλικιωμένους κατοίκους. Τα μοναδικά σημάδια ζωής να είναι οι περαστικοί κυνηγοί, οι βιαστικοί λαθρομετανάστες και οι συνοριοφύλακες. Το τέλμα στο οποίο έχει πέσει η επαρχία Πωγωνίου το μαρτυρεί ξεκάθαρα ο αριθμός των Δημοτικών Σχολείων που λειτουργούν σήμερα, και που δεν ξεπερνούν τα 7, εκ των οποίων μερικά λειτουργούν με ελάχιστους μαθητές.

"ΕΚΛΟΓΟΜΑΓΕΙΡΑΣ" - ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010, στις 11:00 π.μ., πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στο χώρο του μνημείου στον Παρακάλαμο προς τιμήν του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Πολλοί ήταν οι υποψήφιοι για τις δημοτικές εκλογές που θυμήθηκαν την εκδήλωση και την τίμησαν με την παρουσία τους! 
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και τους χαιρετισμούς των επισήμων, ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Άνω Καλαμά και πραγματοποιήθηκε και ο καθιερωμένος "Αγώνας δρόμου Παύλος Μελάς" με την συμμετοχή των μαθητών των Σχολείων του Δήμου.