Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Παρακάλαμος: Η νεολαία μάζεψε τα σκουπίδια από τους δρόμους του χωριού


Την Τρίτη 24 Αυγούστου η νεολαία του χωριού μας με την στήριξη των γονέων τους, μάζεψε από τους δρόμους του χωριού τα σκουπίδια.

Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και στους γονείς τους για την πρωτοβουλία να ομορφαίνουν το χωριό μας.



Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Ξεκίνησε η προετοιμασία για την νέα αγωνιστική σεζόν

 


Σε ρυθμούς προετοιμασίας από σήμερα ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά, που ξεκίνησε τις προπονήσεις στις εγκαταστάσεις των Ελπίδων Ιωαννίνων.

Στο προπονητής  της ομάδας παραμένει ο Σταύρος Παπαβασιλείου.

Η διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά ευχαριστεί τον χορηγό για την προσφορά σε σετ προπόνησης.


ΕΟΔΥ: Σαράντα δυο θάνατοι σήμερα, 3.273 νέα κρούσματα

 

28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα δυο θάνατοι σήμερα  3.273 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.273, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 570.077 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 192 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.912 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.05 (95% ΔΕ: 0.67 – 1.42).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.509 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 332 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.936 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.6%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 267 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2

έως 106 έτη).


Περιφέρεια Ηπείρου: Θετικές γνωμοδοτήσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος για ΜΠΕ

 


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης γνωμοδότησε θετικά επί των φακέλων ΜΠΕ των έργων:

1.  Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 63.000  ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Φτέρη», Τ.Κ. Καρβουναρίου, Δήμου Σουλίου,  ΠΕ Θεσπρωτίας.  2.«Υφιστάμενη μονάδα παρασκευής έτοιμου σκυροδέματος, με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, εγκατεστημένη και λειτουργούσα στην Τ.Κ.

Κορώνης της Δ.Ε. Φαναρίου του Δ. Πάργας.

3.    «Αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, στη  «Λιμνοπούλα» Ιωαννίνων.

4. Οριοθέτηση- Διευθέτηση ρέματος 5ηςΠολεοδομικής Ενότητας, Δ.Ε. Ηγουμενίτσας

5. «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο, ρέματος ΖΟΡΙΚΑ, ισχύος 1,435

MW, στο Τ.Κ. Γρεβενετίου, Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου, Δ. Ζαγορίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». 

6. «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο, ποταμού ΒΑΡΔΑ, ισχύος 1,12

MW, στο Τ.Κ. Γρεβενετίου, Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου, Δ. Ζαγορίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». 

7.«Πτηνοσφαγείο –τυποποιητήριο κρέατος, με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένο στη θέση «ΜΠΙΕΤΙ» της Τ.Κ. Κατσικάς, Δ. Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων. 

8.   « Υφιστάμενη πτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 30.000 (αύξηση

δυναμικότητας από 15.000 πτηνά πάχυνσης σε 30.000 πτηνά), με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένη και λειτουργούσα στη θέση «ΣΑΔΙΑ ή ΦΤΕΛΙΑΔΑ» της Τ.Κ. Ανέζας, Δ. Αρταίων, 

Νεκρός εντοπίστηκε ο 46χρονος από τους Φιλιάτες, που αγνοούνταν

 


Νεκρός εντοπίστηκε ο  46χρονος από τους Φιλιάτες  Θεσπρωτίας τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου.

Το μεσημέρι της Τετάρτη 25 Αυγούτου, αστυνομικοί εντόπισαν το όχημα του άτυχου 46χρονου σε γκρεμό, κοντά στο μοναστήρι της Μιχλάς.

Περιφέρεια Ηπείρου: Επίσκεψη Γενικού Προξένου Γαλλίας στον Περιφερειάρχη

 


Τη  Γενική Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Sandrine Moushet δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης  με την οποία συζήτησε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο τουρισμός και οι δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω αύξηση των επισκεπτών στην Ήπειρο   και η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα με δεδομένο τη τεχνογνωσία που διαθέτει η Γαλλία.

Στο πλαίσιο αυτό- όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης- η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Sial στο Παρίσι, επιδιώκοντας να ανοίξει ένα ευρύτερο παράθυρο προώθησης των Ηπειρωτικών προϊόντων.

Η Γενική Πρόξενος παρουσίασε στον Περιφερειάρχη και τη νέα υποπρόξενο της Γαλλίας στα Ιωάννινα, την εκπαιδευτικό- Γαλλικής φιλολογίας κ. Δώρα Ζιαμπίρη. 

ΠΗΓΗ:  www.php.gov.gr/

Κόνιτσα: Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

 


Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα με  την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός και την Τρίτη 24 Αυγούστου πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χοροστατούντων των Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου και Άρτης κ.κ. Καλλινικού.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος παρέθεσε μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο Κόνιτσας, όπου τέθηκαν πολλά θέματα που αφορούν στην περιοχή.  

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν επίσης ο Βουλευτής Ιωαννίνων (ΝΔ) κ. Σταύρος Καλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης (Μ/Π) Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Χρήστος Σιόρεντας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης, οι Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κκ. Κύριλλος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος, Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος και Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 24 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 100.674 έλεγχοι, από τους οποίους οι 60.598 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 310 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

203 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 191 πρόστιμα των 300 ευρώ και 12 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

25 στην Πελοπόννησο,

23 στη Θεσσαλονίκη,

22 στη Στερεά Ελλάδα,

22 στα Ιόνια Νησιά,

21 στο Νότιο Αιγαίο,

21 στη Θεσσαλία,

18 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

11 στη Δυτική Ελλάδα,

  9 στο Βόρειο Αιγαίο,

  8 στην Ήπειρο,

  7 στη Δυτική Μακεδονία,

  7 στη Κεντρική Μακεδονία,

  7 στη Κρήτη και

  2 στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 65.053 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 62.701 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.352 των 150 ευρώ.

28 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 21 στην Κρήτη και 7 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.469 ομοειδείς παραβάσεις.

79 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη ταβέρνας, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τοποθέτηση αντισηπτικών στα τραπέζια.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε καφετέρια, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη στον εσωτερικό χώρο, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε καφετέρια, για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών.

Στην Κρήτη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 21 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στο Νότιο Αιγαίο, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στη Δυτική Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στην Αττική, από 300 ευρώ πρόστιμο, σε 5 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών.

Στη Θεσσαλία, από 300 ευρώ πρόστιμο, σε 4 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών.

Στη Δυτική Μακεδονία, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στην Ήπειρο, 300 ευρώ πρόστιμο, σε κομμωτήριο, για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 9.666 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.351 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις της τραγωδίας «Βάκχες» στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου


Με την παράσταση που δόθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Δωδώνη ολοκληρώθηκε ο κύκλος παραστάσεων της τραγωδίας του Ευρυπίδη «Βάκχες» στα Αρχαία Θέατρα της Νικόπολης, των Γιτάνων και Δωδώνης, Ήταν μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο ανάδειξης των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, τα οποία αναστηλώνονται μέσω του Προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής που υλοποιείται από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και άλλους φορείς.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με δήλωσή του εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση των παραστάσεων, αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», επισημαίνοντας  ιδιαίτερα τη συμβολή του Προέδρου του «Διαζώματος» κ. Σταύρου Μπένου. «Ήταν ένα όραμα, που γίνεται πράξη», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης τονίζοντας ιδιαίτερα ότι στο Αρχαίο θέατρο Γιτάνων ήταν η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος μετά από περίπου 17 αιώνες και αυτό χάρη στις εργασίες αναστήλωσης που γίνονται μέσω της χρηματοδότησης από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» του προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής. Τέλος εκφράζει και τα συγχαρητήριά του προς την Ηπειρώτισσα   Νικαίτη Κοντούρη, τόσο για τη συνεργασία που είχαν, όσο και για το σκηνοθετικό της έργο.


Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 25 Αυγούστου

 


Την Τετάρτη 25 Αυγούστου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 09:00-13:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Φιλιάτες Θεσπρωτίας, πλατεία, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Κόνιτσα Ιωαννίνων, δημαρχείο, 10:00-13:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Πάργα Πρέβεζας, παραλία, 09:30-13:30.

Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν ιδρώνουν το καλοκαίρι

 


Πολλοί άνθρωποι περνούν τους καλοκαιρινούς μήνες μούσκεμα στον ιδρώτα, ενώ άλλοι δείχνουν σαν να μην αντιλαμβάνονται πόση ζέστη έχει, αφού ιδρώνουν ελάχιστα έως καθόλου. Είναι αυτό φυσιολογικό ή μήπως κρύβει κινδύνους για την υγεία;

Η εφίδρωση είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς με τους οποίους ρυθμίζει το σώμα την εσωτερική θερμοκρασία του. Όπως εξηγεί ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), ο ιδρώτας παράγεται από τα περίπου 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες που υπάρχουν στο δέρμα.

«Ο ιδρώτας είναι ένα υγρό που αποτελείται κατά 99% από νερό. Το υπόλοιπο είναι ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο), λιπαρά οξέα, ουρία και γαλακτικό οξύ», λέει. «Πολλές από αυτές τις ουσίες αναλύονται στο αίμα για να αξιολογηθεί η ενυδάτωση του οργανισμού, αλλά και να διαγνωστούν διάφορες ασθένειες. Ο ρόλος του ιδρώτα είναι να συμβάλλει στην αποβολή θερμότητας από το σώμα και στο δρόσισμα του οργανισμού, γεγονός που επιτυγχάνεται και με την εξάτμισή του».

Ένας ενήλικας που διάγει καθιστική ζωή, χάνει καθημερινά σχεδόν 450 ml νερού, μέσω της αφανούς εφίδρωσης (π.χ. μέσω της αναπνοής του). Ένας άνθρωπος που γυμνάζεται σε θερμό, ξηρό περιβάλλον μπορεί να παράγει μέχρι και 1,2 λίτρα ιδρώτα την ώρα! Σε όσους κάνουν καθιστική ζωή, η συνολική απώλεια νερού από τον οργανισμό (π.χ. αναπνοή, εφίδρωση, κενώσεις, ούρηση κ.λπ.) μπορεί να φτάσει τα 2-3 λίτρα ημερησίως. Η ποσότητα αυτή αυξάνεται σημαντικά όταν κάνει ζέστη και όταν κάποιος γυμνάζεται.

Οι ποσότητες αυτές πρέπει να αναπληρώνονται αμέσως. Το σώμα αποτελείται σε ποσοστό 75% από νερό και η απώλεια έστω και του 1% από αυτό οδηγεί στην αφυδάτωση, η οποία εμποδίζει τη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα της εσωτερικής θερμοκρασίας του.