Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Υποχρεωτική η μάσκα για όλους στο δημόσιο

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος υποχρεωτική  είναι η χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, καθώς και η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού.
Με την ίδια εγκύκλιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, να μπορούν να εργάζονται έως τις 31 του μηνός με τηλεργασία ή back office, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς της ασθένειας του κορωνοϊού (COVID-19).

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (συνεδρίαση 14 Αυγούστου)


Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 14 Αυγούστου,  η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου μεταξύ άλλων, έλαβε τις εξής αποφάσεις:

 Ανέδειξε τους προσωρινούς αναδόχους για τα έργα:

Ø  «Βελτίωση οδού  Άγναντα - Καταρράκτης - Μικροσπηλιά - Ράμια - Κυψέλη - Βουλγαρέλι», προϋπολογισμού 820.000 €. Ανάδοχος Ευαγγ. Φελέκης

Ø   «Μεταφορά Δικτύων ΔΕΥΑΙ», προϋπολογισμού 2.129.032,26 € (χωρίς ΦΠΑ) της Πράξης «Οδός Σταύρου Νιάρχου». Ανάδοχος ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ ΑΤΕΕ

Ø  Βελτίωση - συντήρηση επαρχιακού ορεινού δικτύου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 200.000 €. Ανάδοχος Ευαγγ. Φελέκης.


Υπουργείο Υγείας: Δυο θάνατοι σήμερα, 150 νέα κρούσματα


17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, δυο θάνατοι  σήμερα, 150 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 150 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7222, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
1692 (23.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3394 (47.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 7 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 52.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 230 θανάτους συνολικά στη χώρα. 81 (35.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Πρέβεζα: Σύλληψη οδηγού υπό την επίδραση οινοπνεύματος


Συνελήφθη σήμερα (17-08-2020) μετά τα μεσάνυχτα στο Κανάλι Πρέβεζας, από αστυνομικούς του  Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας, ημεδαπή, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονική συσκευή (αλκοολόμετρο), διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Τα στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού που μέχρι χθες ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Ήπειρο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα


Έκκληση Περιφερειάρχη για τήρηση των μέτρων

Τα στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού που μέχρι χθες ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ  για την Ήπειρο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τόνισε σε  σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Όπως  εξήγησε ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να κατανέμει τα κρούσματα όχι στον τόπο που  εντοπίζονται, αλλά στην περιοχή αρχικής έκδοσης της Αστυνομικής  Ταυτότητας ή του ΑΜΚΑ. 
Ανέφερε μάλιστα ότι αυτό συνέβη και με τα επτά κρούσματα που  ανακοινώθηκαν το διήμερο Σαββάτου – Κυριακής για Ιωάννινα, Πρέβεζα,  Θεσπρωτία και ότι από την ενημέρωση που υπάρχει από το Πανεπιστημιακό  Νοσοκομείο Ιωαννίνων, δεν προκύπτει κάτι σοβαρό στην Ήπειρο, εκτός μιας  περίπτωσης, που προέκυψε από άτομο που πέρασε από διάφορους φορείς  ανά την Ελλάδα και την οποία οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποιούν  ιχνηλάτηση.
«Με την Πολιτική Προστασία και τις Διευθύνσεις Υγείας κάνουμε  εκτεταμένες ιχνηλατήσεις και αυτό έχει βοηθήσει τα μέγιστα. Τέτοια  ιχνηλάτηση δεν έχει γίνει πουθενά. Αν εμείς είχαμε επιφορτισμένη αυτή την  αρμοδιότητα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα», συμπλήρωσε σε άλλο σημείο  των δηλώσεών του.  Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις λανθασμένων σε αρχικό  στάδιο διαγνώσεων θετικών κρουσμάτων, επισημαίνοντας για μια άλλη φορά  το κενό ενημέρωσης που υπάρχει στην Ήπειρο, από τη συνεχιζόμενη άρνηση  του ΕΟΔΥ να επιτραπεί η συνέχιση των αναλυτικών ανακοινώσεων από τη  Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας σε συνεργασία με τα  νοσοκομεία της Ηπείρου και το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Στέλιος Πέτσας: Έναρξη σχολικού έτους 7 Σεπτεμβρίου


Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Πέτσας τόνισε:
«Έχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Γιατί, αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού (και) στο σχολικό περιβάλλον», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Στο ερώτημα κατά πόσο είναι οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για την έναρξη του σχολικού έτους στις 7 Σεπτεμβρίου και για το αν εξακολουθεί να υφίσταται πιθανότητα αναβολής, ο κ. Πέτσας απάντησε με νόημα πως όσο και αν αναβάλλεται η λήψη δύσκολων αποφάσεων, δεν βελτιώνεται το αποτέλεσμα.

Ειδοποίηση 112 για όσους επιστρέφουν από διακοπές


Ενεργοποιήθηκε ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 και εστάλη στα κινητά των πολιτών επείγουσα ειδοποίηση για τον κορωνοϊό και όσους επιστρέφουν από διακοπές.
Η Πολιτική Προστασία μέσω του μηνύματος αναφέρει πως ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού είναι αυξημένος και καλεί όσους επιστρέφουν από διακοπές να μην έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες.
Το μήνυμα που έστειλε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας
Το μήνυμα του 112 ανέφερε τα εξής:
«Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - 17-08-2020. Κατά την επιστροφή σας από τις διακοπές δείξτε ιδιαίτερη προσοχή. Ο κίνδυνος διασποράς COVID-19 είναι αυξημένος. Μην έρχεστε σε επαφή με ευάλωτες ομάδες και ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».
Το μήνυμα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας -που είχε επίπεδο συναγερμού «extreme»- παρέπεμπε στην ιστοσελίδα χρήσιμων οδηγιών για τον κορωνοϊό, που μπορείτε να δείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο https://www.civilprotection.gr/el/koronoios-covid-19-hrisimes-odigies

Τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο την Κυριακή 16 Αυγούστου, για μη χρήση μάσκας


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 16 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (43.816) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(5) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (1) κατάστημα για υπεράριθμους πελάτες.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (277) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (21) άτομα.
(3) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (32) σχετικές παραβάσεις.
 (2) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (69) σχετικές παραβάσεις.
(186) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν (185) διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ) και (1) των (300) ευρώ, ως ακολούθως:
(32) στη Θεσσαλονίκη,
(30) στην Αττική,
(27) στην Πελοπόννησο,
(27) στην Κεντρική Μακεδονία,
(15) στο Νότιο Αιγαίο,
(10) στην Κρήτη,
  (9) στη Θεσσαλία,
  (9) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (9) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (6) στη Στερεά Ελλάδα,
  (5) στα Ιόνια Νησιά ,
  (4) στην Ήπειρο και
  (3) στη Δυτική Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (5.542) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (5.534) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (8) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (79) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (7) παραβάσεις. Παράλληλα επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (2) κατάστημα στη Σαντορίνη.
Πιο αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν:
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος) (23) έλεγχοι, με (3) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Πάρου (Πάρος, Αντίπαρος) (11) έλεγχοι, με (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,
στη Σαντορίνη (2) έλεγχοι με (2) παραβάσεις για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
στη Μύκονο (14) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις,
στην Τήνο (12) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις,
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Ιητών (Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος) (9) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις,
στην Κέα (5) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις,
στη Σύρο (2) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις και
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Νάξου (Νάξος, Δρυμαλία, Αμοργός, Κουφονήσια, Δονούσα) (1) έλεγχος, χωρίς παράβαση.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Θάνατος αλλοδαπού στα Σύβοτα


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας ''ΠΙΣΙΝΑ'' Μαύρου Όρους Συβότων, 23χρονος αλλοδαπός.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Προανάκριση διενεργείται από το Α' Λιμενικό Τμήμα Συβότων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Συχνές ουρολογικές παθήσεις του καλοκαιριού και αντιμετώπιση


Κολικοί, λιθιάσεις, ουρολοιμώξεις, μυκητιάσεις. Ουρολογικά προβλήματα που είναι πολύ συνηθισμένα το καλοκαίρι, με τη συχνότητά τους να αυξάνεται έως και κατά 30%. 
Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας και της αύξησης των δραστηριοτήτων έξω από το σπίτι. Η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί εφίδρωση, με αποτέλεσμα από τη μία την αφυδάτωση και από την άλλη, την υγρασία στις περιοχές του σώματος που ιδρώνουν, εξηγεί ο κ. Βασίλειος Αργυρόπουλος, Ουρολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Α΄ Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan General. Ας πάρουμε όμως τις παθήσεις αυτές μία, μία ξεχωριστά:
Μυκητιάσεις
Η μυκητίαση εκφράζεται στους άνδρες συνήθως υπό μορφή βαλανίτιδας και στις γυναίκες ως κολπίτιδα. Οφείλονται στην παρουσία υγρασίας στην ουρογεννητική περιοχή από βρεγμένα μαγιό που δεν αλλάζονται στο σωστό χρόνο, ή από ιδρώτα λόγω της ζέστης. 
Ο μύκητας αναπτύσσεται σε περιβάλλον υγρασίας. Τα όργανα που νοσούν παρουσιάζουν ερυθρότητα και κνησμό (φαγούρα), συχνά συνοδευόμενα από δύσοσμα υγρά. Η θεραπεία έγκειται στη χρήση αντιμυκητιασικών αλοιφών, κολπικών υπόθετων ή σε κάποιες περιπτώσεις, σε αγωγή από το στόμα.
Ουρολοιμώξεις
Το καλοκαίρι είναι συχνότερες στις γυναίκες με τη μορφή της κυστίτιδας. Πρόκειται για την πιο απλή μορφή ουρολοίμωξης που αφορά μόνο το κατώτερο ουροποιητικό (ουρήθρα και ουροδόχο κύστη). Τυπικά δεν συνοδεύεται από πυρετό, είναι όμως άκρως ενοχλητική, καθώς εκφράζεται με μία πλούσια συμπτωματολογία, που περιλαμβάνει καύσο κατά την ούρηση, τσούξιμο, αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά (προκυστικά), ενοχλητική συχνουρία και σε κάποιες περιπτώσεις αίμα στα ούρα. Τα συνήθη αίτια που την προκαλούν, είναι η ανεπαρκής πρόσληψη - αναπλήρωση των υγρών, η παραμονή στην παραλία με βρεγμένο μαγιό, η πλημμελής τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και κυρίως η μεγάλη αναβολή της ούρησης. Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης γίνεται με την χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης από τον ουρολόγο. ‘Όμως πρωταρχικής σημασίας είναι η πρόληψη, με την τήρηση από μέρους της γυναίκας μιας σειράς βασικών κανόνων, όπως: επαρκής ενυδάτωση, όχι αναβολή της ούρησης, συχνή αλλαγή των βρεγμένων μαγιό, σωστό σκούπισμα της ευαίσθητης περιοχής και τήρηση όλων των μέτρων ατομικής καθαριότητας, καθώς και ούρηση μετά την επαφή.