Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Παρακάλαμος: Πωλείται TOYOTA AVENSIS 1800 cc, τρακαρισμένο

Πωλείται στον Παρακάλαμο Πωγωνίου TOYOTA AVENSIS 1800 cc τρακαρισμένο, μοντέλο 2006.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947046947 κα Γιαννούλα.

Τιμή συζητήσιμη. 

Πυρκαγιά στο Νεοχώρι του Δήμου Ζίτσας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στο Νεοχώρι του Δήμου Ζίτσας.
Η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι καίει χορτολιβαδική και δασική έκταση.
Επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας Ιωαννίνων, για την κατάσβεση της.
Στο σημείο επιχειρούν  τρία πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, επτά υδροφόρες της Πυροσβεστικής και 25 άνδρες. 
Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο, καθώς τις τελευταίες ημέρες, κάθε απόγευμα, ενισχύονται οι άνεμοι στην περιοχή.

Περιφέρεια Ηπείρου: Δημοπρατούνται τα έργα κατασκευής των Σ.Μ.Α.

Άλλες αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου 

Δημοπρατούνται τα έργα κατασκευής των Σ.Μ.Α.

Με τη δημοπράτηση των έργων για την κατασκευή των επτά σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) συνεχίζει η Περιφέρεια, τις διαδικασίες για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων. 
Συγκεκριμένα από την Ο. Ε. εγκρίθηκε η δημοπρασία των ΣΜΑ: Ιωαννίνων  προϋπολογισμού € 539.349,59, Άρτας, προϋπολογισμού  € 497.008,13, Ζίτσας προϋπολογισμού € 329.658,54, Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού € 882.113,82, Γ. Καραϊσκάκη, προϋπολογισμού € 488.943,09, Μετσόβου, προϋπολογισμού  € 622.016,26, Πωγωνίου, προϋπολογισμού € 725.853,65. Στους ανωτέρω προϋπολογισμούς περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες, ενώ η προμήθεια του εξοπλισμού των ΣΜΑ έχει ήδη δημοπρατηθεί με προηγούμενη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
 Με άλλες αποφάσεις εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων:
-  Βελτίωση βατότητας επαρχιακής οδού προς Αετομηλίτσα, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
-  Αποκατάσταση 19ης επαρχιακής οδού Διχούνι – Ραδοβίζι- Γρανίτσα, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.
-  Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Αγία Παρασκευή – Φούρκα, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.
-  Βελτίωση βατότητας παράλληλου δρόμου στην Εγνατία οδό προς το Μικρό Περιστέρι, προϋπολογισμού 40.350 ευρώ. Το έργο επαναδημοπρατείται καθώς ο αρχικός διαγωνισμός απέβη άγονος.
 Πέραν αυτών ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν τη στήριξη των καλλιεργητών της Π.Ε. Άρτας:

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ. Καστάνιανης


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Προκηρύσσει δημοπρασία για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος Καφέπαντοπωλείο κλπ-Ξενώνας στην Τ.Κ. Καστάνιανης.
Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την 1/08/2016, ώρα 9:00 π.μ. στο Δημαρχείο του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι.
Ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς (κατώτερο μηνιαίο μίσθωμα), ορίζεται το ποσό των ογδόντα ευρώ (80€). Μαζί με τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν και εγγύηση συμμετοχής που ανέρχεται στο ποσό των ενενήντα έξι ευρώ (96€).
Ειδικοί όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό: Δημοτική & φορολογική ενημερότητα και αξιόχρεος εγγυητής.
Πληροφόρηση ενδιαφερομένων:

Πληροφορίες για τη δημοπρασία  παρέχονται από το Δημαρχείο Πωγωνίου με έδρα Καλπάκι εργάσιμες ημέρες και ώρες- υπεύθυνη υπάλληλος κ. Γραμμόζη Αναστασία τηλ.: 2653360105.

Δηλώσεις του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου για το Βορειοηπειρωτικό

Εν Κονίτση τη 18η Ιουλίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

           «Εκδήλωση μισελληνισμού και αχαριστίας συνιστούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα. Οι δηλώσεις του δημοσιεύθηκαν, εν περιλήψει, στην ημερήσια αθηναϊκή Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ», το Σαββατοκύριακο 16-17.7.2016 και έχουν ως εξής:
          «Νέα επίθεση κατά της Ελλάδος εξαπέλυσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, χαρακτηρίζοντας τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τις πλέον προβληματικές των Τιράνων με τις γείτονες χώρες. Μιλώντας σε πρέσβεις, ο κ. Ράμα επέρριψε  στην Ελλάδα την πλήρη ευθύνη για την συσσώρευση τόσο πολλών προβλημάτων» (οι υπογραμμίσεις, δικές μας).
• Αλλά αν οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι - κατά τον κ. Ράμα - οι πιο προβληματικές για τα Τίρανα, γι’ αυτό ο μεγάλος ένοχος είναι η Αλβανία.
• Διότι όχι μόνο δεν σέβεται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, αλλά απροκάλυπτα και προκλητικά αρπάζει τις περιουσίες τους και απεργάζεται τον αφελληνισμό της Χειμάρρας.
• Αρνείται με πείσμα την συγκέντρωση και ταφή των οστών των Ελλήνων ηρώων αξιωματικών και οπλιτών, όπως αρνείται, με το ίδιο επίσης πείσμα, την δημιουργία Ελληνικού Στρατιωτικού Νεκροταφείου στην Κορυτσά.
• Προπαγανδίζει αναίσχυντα την δήθεν «Μεγάλη Αλβανία», και κυκλοφορεί χάρτες στους οποίους η Φλώρινα, η Καστοριά, τα Ιωάννινα και ολόκληρη η Ήπειρος μέχρι την Άρτα και την Πρέβεζα «υπάγονται» στην ... Αλβανία.
    Μήπως, ακόμη, ξέχασε ο κ. Ράμα, ότι, τελευταία, η κυβέρνησή του εψήφισε τον εξωφρενικό εκείνο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όσοι Αλβανοί υπήκοοι δεν μένουν μόνιμα στην Αλβανία, διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους ; Αλλά είναι φως - φανάρι, ότι ο πανάθλιος αυτός νόμος, στοχεύει στους Βορειοηπειρώτες.
  Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα προβλήματα, για τα οποία επανειλημμένως έχουμε διαμαρτυρηθή. Ας κατεβάση, λοιπόν, τον τόνο της φωνής του ο λαλίστατος κ. Ράμα. Εμείς του λέμε ξεκάθαρα, ότι η πλήρης «ευθύνη για την συσσώρευση τόσο πολλών προβλημάτων» ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Αλβανία, για να μην αναφερθούμε στις τελευταίες ανθελληνικές εκδηλώσεις των «Τσάμηδων» - απογόνων των εγκληματιών εκείνων, που στα χρόνια της Κατοχής διέπραξαν ανήκουστα εγκλήματα στην Θεσπρωτία, συνεργαζόμενοι πρώτα με τους Ιταλούς και μετά με τους Ναζιστές Γερμανούς.
  Ας αφήση, λοιπόν, στην άκρη το θράσος και την αναίδεια ο Έντι Ράμα. Γιατί είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει, η Βόρειος Ήπειρος, αργά η γρήγορα, θα ενωθή με την Ελλάδα, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Αλλά και ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος ας αναλάβη, επί τέλους, τις ευθύνες του απέναντι στον χειμαζόμενο εισέτι Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό».


(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)

Κεράσοβο Πωγωνίου: Εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την Κυριακή 14 Αυγούστου, ώρα 10:00 π.μ.

Την Κυριακή 14 Αυγούστου 2016 και ώρα 10:00 π.μ. θα τελεστεί στο ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΩΝ στην πλατεία της Κεντρικής Εκκλησίας στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ηπείρου, η ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ υπέρ των μαρτυρικώς θυσιασθέντων Κερασοβιτών, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΣΟΒΟΥ, 15 Αυγούστου 1944.
Θα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για το χωριό μας δοθέντος του γεγονότος ότι το Κεράσοβο ανακηρύχθηκε πλέον επίσημα από την ελληνική πολιτεία ως «Ιστορικός Τόπος» και «Μαρτυρικό Χωριό».

Η τιμητική εκλεκτή παρουσία όλων των Αρχών και των Φορέων της πατρίδας μας θα προσδώσει στην σεμνή τελετή το σεβασμό και την τιμή που αρμόζουν στους ένδοξα υπέρ της πατρίδας θυσιασθέντες συμπατριώτες μας.

Μέσω Leader επιδότηση για μικρά τυροκομεία

Στη δηµιουργία οικοτεχνιών και ειδικότερα µικρών τυροκοµείων εστιάζεται το ενδιαφέρον των παραγωγών, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda και τα όσα προκύπτουν µέσα από τις διαβουλεύσεις των Αναπτυξιακών στα πλαίσια του νέου Leader, που θα επιδοτεί τη µικρή µεταποίηση.
Κύριο κίνητρο σύµφωνα µε πληροφορίες φαίνεται να αποτελεί η προβλεπόµενη µέτρηση του οικοτεχνικού εισοδήµατος ως αγροτικού σε συνδυασµό µε την παραµονή των οικοτεχνών στον ΟΓΑ (αντί την εγγραφή τους στο ΤΕΒΕ).
Συγκεκριµένα, το µεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται από τους γαλακτοπαραγωγούς ως λύση βιωσιµότητας και αφορά την ίδρυση µικρών τυροκοµείων, που επεξεργάζονται έως 300 κιλά γάλακτος ηµερησίως, στα πλαίσια του ΦΕΚ 3438/Β’/2014 που προβλέπει ευνοϊκότερους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων. 
Ακόµα ένα προϊόν που εµφανίζει ιδιαίτερη δυναµική αποτελεί η πιπεριά λόγω κυρίως των πολλών διαφοροποιηµένων προϊόντων που δίνει τη δυνατότητα (σε βαζάκι, τουρσί, γεµιστή µε τυρί κλπ).
Συνδυασµός µε τις «Αγορές Παραγωγών»

Ερώτηση που συνυπέγραψε ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την κατάργηση του παράβολου για την εξέταση σε ΚΕ.Π.Α. σε ανασφάλιστους, άπορους, αιτούντες προνοιακό επίδομα αναπηρίας

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο και Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με την κατάργηση του παράβολου για την εξέταση σε ΚΕ.Π.Α. σε ανασφάλιστους, άπορους, αιτούντες προνοιακό επίδομα αναπηρίας.
Με το άρθρο 3 του Νόμου 4331/2015 «Μέτρα για τα ΑΜΕΑ και απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)» καταργήθηκε το παράβολο εξέτασης σε ΚΕ.Π.Α. για ανασφάλιστους, άπορους και όσους αιτούνται προνοιακό επίδομα αναπηρίας. 
Με το άρθρο 2 του ίδιου νόμου (4331/2015) ορίζεται η διαδικασία ένταξης στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι από τα ΚΕ.Π.Α. αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τα παραπεμπτικά όσων αιτούνται προνοιακή παροχή λόγω αναπηρίας, με αποτέλεσμα να είναι θολό το τοπίο ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης άπορων και ανασφάλιστων, σχετικά με την καταβολή ή μη του παράβολου. Για την απαλλαγή -μέχρι τώρα- ήταν απαραίτητη η προσκόμιση βιβλιαρίου ανασφάλιστου/απόρου, το οποίο όμως ήδη έχει καταργηθεί.

Ο επιδιωκόμενος σκοπός για τα άτομα με αναπηρία είναι η ανακούφισή τους και η απλοποίηση των διαδικασιών στα ΚΕ.Π.Α. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε από τους αρμόδιους Υπουργούς να γίνει γνωστή η ημερομηνία έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα τυποποιείται το απαραίτητο παραπεμπτικό σημείωμα βάσει του οποίου δεν θα καταβάλλουν παράβολο στα ΚΕ.Π.Α. οι ανασφάλιστοι, οι άποροι και όσοι αιτούνται προνοιακή παροχή λόγω αναπηρίας.