Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Δήμος Πωγωνίου: Απογραφή Πληθυσμού 2021

 


Ενημερώνουμε τους κατοίκους του Δήμου Πωγωνίου ότι όσοι δεν έχουν απογραφεί ακόμη μπορούν να απογραφούν ως εξής:

Α. Ηλεκτρονική Απογραφή / Αυτοαπογραφή

Μέσω της πλατφόρμας https://gov.gr  στην  ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα ή  μέσω  αναζήτησης  Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2021 - Gov.gr

Για την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή  είναι απαραίτητος ο μοναδικός « Κωδικός Απογραφής» της  κατοικίας/νοικοκυριού σας.

Φυσική απογραφή / Πόρτα-Πόρτα

Ο Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ επισκέπτεται κάθε κατοικία που δεν απογράφηκε ηλεκτρονικά εφαρμόζοντας υποχρεωτικά τα εκάστοτε ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αν το νοικοκυριό επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης, η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα γίνει είτε εντός είτε εκτός της κατοικίας, τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο τέλος της συνέντευξης θα δοθούν και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.

Αν το νοικοκυριό δεν επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης:

Ο Απογραφέας θα αφήσει το έντυπο ερωτηματολόγιο στο νοικοκυριό και θα συμφωνήσει για την ημέρα και ώρα παραλαβής του συμπληρωμένου ερωτηματολογίου οπότε και θα δώσει και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.

Δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών για απάτη με το πρόσχημα της πώλησης προϊόντος μέσω διαδικτύου

 


Δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών σχηματίστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων, για απάτη με το πρόσχημα της πώλησης προϊόντος μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, έχοντας αναρτήσει ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση ηλεκτρονικού οργάνου μέτρησης αποστάσεων, έπεισαν ημεδαπό, που ενδιαφέρθηκε για την αγορά του, να καταθέσει το χρηματικό ποσό των -200- ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό ενός εξ αυτών, χωρίς ωστόσο να παραλάβει το προϊόν.

EΟΔΥ: Εκατόν έξι θάνατοι σήμερα, 18.825 νέα κρούσματα

 


58 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εκατόν έξι θάνατοι σήμερα 18.825, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.825, εκ των οποίων 58 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.984.544 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 429 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.01 (95% ΔΕ: 0.91 - 1.10).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 106, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.721 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 561 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.0% έχει

υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 440 (78.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (21.57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.060 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 521 (ημερήσια μεταβολή +14.76%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 454 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

 


Ο Αστέρας Τρίπολης επικράτησε στο γήπεδο "Θόδωρος Κολοκοτρώνης¨ στην Τρίπολη του ΠΑΣ Γιάννινα με 2-0 στα πλαίσια της 21ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Super League Interwetten.

Ο Ριέρα στο 3' πήρε την μπάλα από τα δεξιά κινήθηκε έξω  από τη μεγάλη περιοχή σούταρε με το αριστερό, η μπάλα κόντραρε στον Κάργα, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα του Λοντίγκιν για το 1-0 του Αστέρα.

Στο 35' ο Άλβαρες έκανε ένα γέμισμα από την άμυνα προσπαθώντας να βρει τον Μπαράλες. Η μπάλα πέρασε τόσο από τον Αργεντινό, όσο και από τον αμυντικό του ΠΑΣ και με τα φάλτσα που είχε σε συνδυασμό με το λάθος υπολογισμό του Πίρσμαν έβγαλε τον Ριέρα σε θέση τετ α τετ και εκείνος πλάσαρε εξαιρετικά τον Λοντίγκιν για να κάνει το 2-0.

Αστέρας Τρίπολης:

Τσιφτσής: Καρμόνα, Χριστόπουλος, Καστάνιο, Άλβαρες, Σίτο (Κρεσπ 60΄), Βαλιέντε (Κανελλόπουλος 93΄) Σανταφέ (Ιγκλέσιας 46΄), Ριέρα  (Τιλίκα 74΄), Σόνι (Καπίγια 74΄), Μπαράλες

ΠΑΣ Γιάννινα:

Λοντίγκιν, Σάλιακας, Εραμούσπε, Κάργας, Καραχάλιος  (Μίνα 80΄), Πίρσμαν (Ποζνάσκι 80΄), Οικονομόπουλος (Mπρένερ 46΄), Στάνκο (Λώλης 46΄), Λιάσος, Μέντες, Περέα  (Παντελάκης 80΄)

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος

 


Συνελήφθη χθες (01-02-2022) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός διωκόμενος.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του εκκρεμούσαν:

• ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πατρών για το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής και

• απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (12) μηνών και χρηματική ποινή -1.000- ευρώ για παράνομη οπλοφορία από κοινού.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας και ακολούθως παραγγέλθηκε η φυλάκισή του σε κατάστημα κράτησης.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Προς ολοκλήρωση η τοποθέτηση της γέφυρας στον ποταμό Άραχθο

 


Εντός του επόμενου δεκαήμερου εκτιμάται ότι θα δοθεί σε κυκλοφορία η γέφυρα «Τριανταφύλλου» στον ποταμό Άραχθο. Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ιστορικό ανάθεσης έργου για την προστασία της γέφυρας, αλλά και για τις εργασίες που είχαν εκτελεστεί μέχρι την κατάρρευση της γέφυρας.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Η  Περιφέρεια, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέθεσε με τη διαδικασία της διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ώστε να συντμηθεί ο χρόνος-  το έργο προστασίας των βάθρων της γέφυρας κλπ. με συνολικό προϋπολογισμό 74.400 ευρώ. Η υπογραφή της σύμβασης και η εγκατάσταση του αναδόχου έγινε στις 4 Οκτωβρίου. Οι εργασίες άρχισαν αμέσως καθώς το επέτρεπε η χαμηλή ακόμη στάθμη των νερών του ποταμού. Οι εργασίες που έγιναν ήταν αυτές που προβλεπόταν στην τεχνική περιγραφή του έργου: Προστασία του ανατολικού βάθρου με ογκόλιθους και σκυρόδεμα, εργασίες καθαρισμού και διευθέτησης του ποταμού, καθώς και εργασίες κατασκευής τοίχου από συρματοκιβώτια για την προστασία παρακείμενης ιδιοκτησίας.

Ιωάννινα: Αστυνομικές δράσεις για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης

 


Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις συνελήφθησαν (2) αλλοδαποί που προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας συνολικά (7) παράτυπους μετανάστες

Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, συνελήφθησαν χθες (01-02-2022), σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, σε περιοχές των Ιωαννίνων από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων συνολικά (9) άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία επιπλέον σε βάρος ακόμη (2), που κατηγορούνται –κατά περίπτωση- για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών και παράνομη είσοδο.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη χθες νωρίς το πρωί στην Πεδινή Ιωαννίνων, αλλοδαπός που μετέφερε με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο (5) παράτυπους μετανάστες με τελικό προορισμό την Αθήνα, έναντι χρηματικής αμοιβής -100- ευρώ περίπου ο καθένας.

Στην δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη χθες το βράδυ επί της Εθνικής Οδού Κακαβιάς – Ιωαννίνων αλλοδαπός, που μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο δύο παράτυπους μετανάστες, με τελικό προορισμό την Κόρινθο έναντι άγνωστης αμοιβής.

Τα παραπάνω οχήματα, που διαπιστώθηκε ότι ανήκαν σε αλλοδαπές συνεργούς των συλληφθέντων οδηγών, κατασχέθηκαν.

Σε αμφότερες τις υποθέσεις, προέκυψε ότι οι παράτυποι μετανάστες είχαν εισέλθει παράνομα στην ελληνική επικράτεια μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, από όπου στη συνέχεια τους παρέλαβαν οι οδηγοί με σκοπό να τους προωθήσουν στον προορισμό τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση για τις υποθέσεις ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μείωση κατά 13% στον ΕΝΦΙΑ

 


Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα τη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%.

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Η κυβέρνηση προχωράει, σήμερα, σε μια νέα γενναία μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%. Υπερκαλύπτει, έτσι, τη δέσμευσή της για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Μια απόφαση δίκαιη για την κοινωνία και επωφελής για την οικονομία. Που σημαίνει ότι οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν, πλέον, κάθε χρόνο, 860.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018. Και 350.000.000 λιγότερα μόνο μέσα στο 2022.

Νιώθω την πολιορκία που δέχεται το μέσο εισόδημα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις που προκαλεί όπως παντού στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και η Πολιτεία συνεχίζει να καλύπτει μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος. Επιμένει όμως και στη σταθερή αποκλιμάκωση των φόρων και των εισφορών για να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των νοικοκυριών. Και την 1η Μαΐου θέτει σε εφαρμογή και δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Είκοσι πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 51.823 έλεγχοι, από τους οποίους οι 22.221 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 431 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 21 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

361 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 360 παραβάσεις των 300 ευρώ και 1 παράβαση των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

94 στην Αττική,

68 στη Θεσσαλονίκη,

26 στην Κεντρική Μακεδονία,

25 στην Ήπειρο,

24 στα Ιόνια Νησιά,

23 στον Κρήτη,

22 στην Πελοπόννησο,

19 στο Βόρειο Αιγαίο,

18 στη Στερεά Ελλάδα,

16 στη Δυτική Ελλάδα,

12 στο Νότιο Αιγαίο,

  8 στη Θεσσαλία,

  4 στη Δυτική Μακεδονία και

  2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 95.642 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 92.140 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.502 των 150 ευρώ.

3 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.604 ομοειδείς παραβάσεις.

67 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στα Ιόνια Νησιά,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτες καταστήματος.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων και λαϊκής αγοράς.

Στην Ήπειρο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας κανόνων λειτουργίας καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτη καταστήματος.

Στη Δυτική Μακεδονία, 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο καταστήματος.

Στην Αττική, 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, σύλληψη και 50.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής εκδήλωσης (πάρτι) και 12 παραβάσεις των 300 ευρώ σε ισάριθμους συμμετέχοντες.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 30.777 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.970 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου


Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 09:00-15:00

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-14:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Καναλακίου, Καναλάκι, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Πάργα, 11:30-13:00.

ΕΡΤ3: «Η γενιά των 17» – Στόχος 17- Συνεργασία για τους στόχους την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, στις 12:00

 


 «Η γενιά των 17»

Στόχος 17- Συνεργασία για τους στόχους

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022 στις 12:00

Η σειρά ωριαίων εκπομπών «Η Γενιά των 17» με θέμα τους 17 Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, παραγωγής ΕΡΤ3 2021, στο νέο επεισόδιο αυτής της Τετάρτης 2 Φεβρουαρίου, στις 12:00, περνά στον Στόχο 17:

Συνεργασία για τους Στόχους.Συναντά τη Δανάη Γεωργιάδου, φοιτήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία, η οποία με συμμετοχές σε εθελοντικές ομάδες και μια σημαντική πορεία σε συνέδρια Model United Nations, μιλά για όσα θεωρεί αναγκαία για μια καλή συνεργασία και εστιάζει ειδικότερα στη συνεργασία για τους 17 Στόχους.

Ποιοι είναι οι Παγκόσμιοι Στόχοι για την Αειφορία και τι τους συνδέει;

Πώς μετράμε την ανάπτυξη σε μία εποχή τεράστιων αλλαγών; Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τους δείκτες μέτρησης;

Η Δανάη αναζητά απαντήσεις και καταθέτει τις ιδέες της. Μαζί της ανακαλύπτουμε πώς η κοινωνική επιχειρηματικότητα ταυτίζεται με την Ατζέντα 2030 και γνωρίζουμε το μουσικό κίνημα El Sistema που δρα αειφορικά, εντός και εκτός συνόρων, κάνοντας πράξη την αξία της συνεργασίας.

Εμβόλια κατά της COVID-19 και ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

 


Η γνώση για το πώς η πανδημία της COVID-19 επηρεάζει άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας εμπλουτίζεται διαρκώς, καθώς προκύπτουν συνεχώς περαιτέρω στοιχεία αφού η πανδημία είναι σε εξέλιξη παγκοσμίως και όλος ο ερευνητικός και επιστημονικός κόσμος έχει εστιάσει την προσοχή του και τις δυνάμεις του για την αντιμετώπισή της.

«Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν γενικά ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν αυξάνει την πιθανότητα προσβολής, σοβαρής νόσησης, ή ακόμα και θανάτου από τη μόλυνση με  κορωνοϊό συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό», επισημαίνει ο κ. Γρηγόρης Β. Χειλάκος, Νευρολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης του Metropolitan General.
Ωστόσο, οι ακόλουθες ομάδες ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση από COVID-19:

·         Άτομα με προϊούσα μορφή (προοδευτική) σκλήρυνσης κατά πλάκας

·         Άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) με ηλικία άνω των 60 ετών

·         Άτομα με υψηλότερα επίπεδα αναπηρίας (για παράδειγμα, βαθμολογία EDSS 6 ή παραπάνω, που σχετίζεται με την ανάγκη χρήσης βακτηρίας)

·         Άτομα με ΠΣ και παχυσαρκία, διαβήτη ή ασθένειες της καρδιάς ή των πνευμόνων

·         Άτομα που λαμβάνουν ορισμένες τρίτης γραμμής θεραπείες τροποποίησης της νόσου για την ΠΣ.

Όλα τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση πρέπει να εμβολιάζονται κατά της COVID-19. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση έδειξε ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

«Ακόμη και μετά τη λήψη του εμβολίου, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προφυλάξεις κατά της COVID-19, όπως η χρήση μάσκας προσώπου (FFP2), η κοινωνική απόσταση και το πλύσιμο των χεριών, και αυτό γιατί εμφανίζονται νέες παραλλαγές (όπως η «Ο») που ενδέχεται να μην προστατεύονται πλήρως από τα τρέχοντα εμβόλια», προσθέτει ο ιατρός.