Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Μεγάλη η συμμετοχή μικρών και μεγάλων στο πάρτι που διοργάνωσε το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου στο “PLEGMA” CLUB, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου «Το Σώσινο»

 
 
 
Μεγάλη η συμμετοχή μικρών και μεγάλων στο πάρτι που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 29 Δεκεμβρίου στο “PLEGMA” CLUB, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου  «Το Σώσινο».
Στη εκδήλωση ήταν παρόν ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ο πρόεδρος το Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου κ. Βιρβίλης Σταύρος, ο Αντιδήμαρχος Άνω Καλαμά κ. Γκόγκος Χρήστος, ο συντοπίτης καρδιοχειρούργος κ. Φούσας Στέφανος, και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ντόντης Ιωάννης.

Δυο φάουλ με το μέτρο των αποδείξεων

Δυο μεγάλα  φάουλ έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το μέτρο των αποδείξεων.
Το μέτρο της υποχρεωτικής συλλογής των αποδείξεων διατηρείται.
Ωστόσο, διατηρείται κουτσουρεμένο με αποτέλεσμα τεράστιος αριθμός φορολογούμενων να έχει πλέον κίνητρο να  μην ζητά αποδείξεις για τις καθημερινές αγορές του.
Το μέτρο, με βάση όσα έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών, θα αφορά μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ενώ μειώνεται και το ανώτατο απαιτούμενο όριο που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι.
Ειδικότερα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν σε αποδείξεις αξία τουλάχιστον ίση με το 25% του εισοδήματός τους. Θεσπίζεται ανώτατο όριο αξίας αποδείξεων που αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος 42.000 ευρώ. Δηλαδή το ανώτατο όριο που οφείλει να συγκεντρώσει σε αποδείξεις ένας μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 42.000 ευρώ και άνω είναι 10.500 ευρώ. Για την αξία των αποδείξεων που του λείπουν επιβάλλεται στο μισθωτό ή συνταξιούχο “πρόστιμο” με τη μορφή του πρόσθετου φόρου ύψους 22%. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ. Θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματος, δηλαδή τουλάχιστον 5.000 ευρώ. Αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 4.000 ευρώ τότε θα του βεβαιωθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης πρόσθετος φόρος 220 ευρώ (το 22% των 1000 ευρώ σε αποδείξεις που του λείπουν).
Ωστόσο, το παραπάνω σύστημα δημιουργεί τα εξής προβλήματα:
- υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν αποδείξεις μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, έμποροι και αγρότες δεν έχουν πλέον κανένα κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις για τις αγορές τους. Αντιθέτως, έχουν πλέον κίνητρο να προτείνουν στους καταστηματάρχες τη μη έκδοση απόδειξης με αντάλλαγμα μια έκπτωση στην τελική τιμή του προϊόντος. Έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προτείνουν η συλλογή των αποδείξεων να γίνεται από όλους τους φορολογούμενους, έστω και με χαμηλότερο ποσοστό για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς ζητούν αποδείξεις για τις επαγγελματικές τους δαπάνες.
-το ανώτατο όριο των απαιτούμενων αποδείξεων μειώνεται. Ενώ με το υφιστάμενο σύστημα το ανώτατο απαιτούμενο όριο είναι 15.000 ευρώ, με το νέο σύστημα μειώνεται στα 10.500 ευρώ με αποτέλεσμα να ατονεί το κίνητρο για συλλογή αποδείξεων ειδικά για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με υψηλό εισόδημα.
Η οριστική μορφή του νέου μέτρου των αποδείξεων θα φανεί με τη σχετική τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Υποχρεωτική η χρήση κάρτας σε όλες τις συναλλαγές

Τα σενάρια του ΥΠΟΙΚ για μείωση των ορίων συναλλαγών στη χρήση πιστωτικής κάρτας, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής

Να καταστεί υποχρεωτική η χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών, εξετάζει σαν πιθανό σενάριο το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Η Καθημερινή", το σχέδιο αυτό έχει ολοκληρωθεί και σε πρώτη φάση, το όριο των συναλλαγών για το οποίο θα απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα θα είναι τα 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ σήμερα) και πιθανόν μέσα στο 2013 να μειωθεί περαιτέρω.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, το πρώτο τρίμηνο του έτους όλες οι επιχειρήσεις και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προμηθευτούν το σχετικό μηχάνημα (POS) με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές μέσω καρτών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στην "Καθημερινή" τονίζει ότι εξετάζεται η παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για τη χρήση μέσων ηλεκτρονικής πληρωμής, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

Κάπα Research: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με 1,1% από τη ΝΔ -Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή


Το 2013 θα είναι χειρότερο από το 2012 εκτιμούν οι πολίτες

 Το 2013 θα είναι χειρότερο από το 2012, εκτιμούν οι πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εν όψει του νέου έτους που διενεργήθηκε από την Κάπα Research για «Το Βήμα».
Στα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση είναι ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου:
ΣΥΡΙΖΑ: 22,6%
ΝΔ: 21,5%
Χρυσή Αυγή: 9,8%
ΠΑΣΟΚ: 6,2%
ΚΚΕ: 5,2%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3,8%
Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 46,1% και έπεται ο Αλέξης Τσίπρας με 31,4%.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 21% (από το 46,1%) προέρχεται από ψηφοφόρους εκτός ΝΔ.

Όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία ΕΟΖ στο Πωγώνι

Συμφωνούν οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά…
Στην τελική ευθεία η εκπόνηση της προμελέτης
Συνεχίζει να αντιδρά η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία

Στην απόφαση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και την Περιφέρεια για εκπόνηση προμελέτης για την Ειδική Οικονομική Ζώνη, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου.
Στην τελευταία συνεδρίασή του, το βράδυ της Πέμπτης, αποφασίστηκε να υπογραφεί η σύμβαση για να εκπονηθεί η μελέτη που θα καθορίσει ουσιαστικά το τι είδους ΕΟΖ θα γίνει στην ακριτική αυτή περιοχή.
Πλειοψηφία…
Η πρόταση πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία, που όμως με τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, και με πρώτο τον ίδιο το δήμαρχο Κώστα Καψάλη, να θέτουν όρους και προϋποθέσεις για το πώς θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει η ΕΟΖ μιας και δεν συμφέρει κανέναν, εάν τελικά γίνει, να θυμίζει τις οικονομικές Ζώνες της Κίνας ή της Κορέας.
«Καθορίσαμε το τι ΕΟΖ θέλουμε. Δεν επιθυμούμε μια σαν και αυτές που γίνονται σε τριτοκοσμικές χώρες» είπε χθες, μιλώντας στον «Π.Λ.» ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης.
Η διαδικασία…
Πλέον, ο Δήμος, μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου και την ΠΕΔ, που έχουν δώσει από 5000 ευρώ η κάθε μια για την προμελέτη, θα εκπονήσουν το συγκεκριμένο σχέδιο που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Αν και το κλίμα στην Ε.Ε. είναι θετικό για τη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα, όπως φάνηκε και από πρόσφατη τοποθέτηση του Όλι Ρεν (το θέμα είχε αποκαλύψει ο «Π.Λ.»), άπαντες αναμένουν το επίσημο «πράσινο φως» από την Ε.Ε..
«Από την πλευρά μας, επιμένουμε στους όρους μας. Θέλουμε η ΕΟΖ να μην μολύνει το περιβάλλον και βέβαια όσοι απασχοληθούν να είναι άνθρωποι από τη γύρω περιοχή, Έλληνες και μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, στον «Π.Λ.» ο κ. Καψάλης και τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι να ισχύουν οι εργασιακές σχέσεις που ισχύουν στην Ε.Ε. και όχι σε τριτοκοσμικές χώρες.
Να σημειωθεί, ότι επιθυμία του Δήμου Πωγωνίου είναι το 51% των μετοχών να βρίσκονται στην κατοχή του Δημοσίου και μέσα σε αυτό το ποσοστό να συμμετέχει και ο ίδιος ο Δήμος, ενώ υπενθυμίζεται ότι και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων έχει ζητήσει να έχει λόγο στη Διοίκηση της ΕΟΖ, εφόσον αυτή γίνει.
Οι αντιδράσεις…
Βέβαια, αν και η στήριξη του εγχειρήματος από το Δήμο Πωγωνίου είναι σχεδόν καθολική (όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και στην Αθήνα), υπάρχουν ορισμένες φωνές αντίδρασης. Η πλέον χαρακτηριστική είναι της διοίκησης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, η οποία έδωσε το «παρών» στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου, με τον εκπρόσωπό της κ. Α. Λαμπρίδη.
«Οι σχεδιασμοί για την δημιουργία Ε.Ο.Ζ. προχωρούν κατ' απαίτηση τόσο των διεθνών όσο και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, που σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης θέλουν να επενδύσουν τα υπερσυσωρευμένα κεφάλαια για να αποκτήσουν περισσότερα κέρδη» είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπρίδης.
Και διερωτήθηκε: «Ας μας απαντήσουν οι υποστηρικτές, σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούνται οι Ε.Ο.Ζ.;».
Η ημερίδα…
Τέλος, να σημειωθεί, ότι η αριστερών αποκλίσεων Διοίκηση της Π.Σ.Ε ετοιμάζει στο επόμενο διάστημα ειδική ημερίδα για το θέμα των ΕΟΖ στην Ήπειρο, με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και με την συμμετοχή όλων των φορέων. Ο κ. Λαμπρίδης κάλεσε και τον Δήμο Πωγωνίου να συμμετέχει, ενώ θα σταλεί πρόσκληση και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Οικονομικών και την Περιφέρεια Ηπείρου, μεταξύ άλλων.

ΚΑΛΠΑΚΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συνελήφθησαν τέσσερις έμποροι ναρκωτικών για διακίνηση ποσοτήτων κάνναβης

Κατασχέθηκαν περισσότερα από (69) κιλά κάνναβης

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων πέτυχαν χθες (28.12.2012) αργά το απόγευμα στο Καλπάκι και τη Μεταμόρφωση Ιωαννίνων, τη σύλληψη τεσσάρων εμπόρων ναρκωτικών, που μετέφεραν σχεδόν (70) κιλά κάνναβης .
Πρόκειται για τρεις υπηκόους Αλβανίας (δύο άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 32, 26 και 39 ετών και μία 26χρονη υπήκοο Ρουμανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για μεταφορά και εμπορία ναρκωτικών ουσιών.
Για τη διακίνηση των ναρκωτικών χρησιμοποιήθηκε αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 32χρονος με συνοδηγό την 39χρονη και συνοδευόταν από ΙΧ αυτοκίνητο (όπου επέβαιναν οι υπόλοιποι συλληφθέντες), το οποίο λειτουργούσε ως προπομπός, κατοπτεύοντας το δρομολόγιο κίνησης και ελέγχοντας για τυχόν διενέργεια αστυνομικών ελέγχων κατά μήκος της διαδρομής.
Σημειώνεται ότι ο 32χρονος αντιλαμβανόμενος τον επικείμενο αστυνομικό έλεγχο ενήργησε οπισθοπορεία αναπτύσσοντας ταχύτητα με σκοπό να διαφύγει, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο υπηρεσιακό όχημα και να προκαλέσει τον ελαφρύ τραυματισμό αστυνομικού και υλικές ζημιές.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
Εξήντα έξι (66) ανισοβαρή δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους (69.845) γραμμαρίων.
Δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.
Τρία (3) κινητά τηλέφωνα.
Τις αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων ενώ οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Μέχρι 30 Απριλίου η ισχύς των παλιών κωδικών για το TaxisNet

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Μαυραγάνη, παρατείνεται η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ήταν εγγεγραμμένοι πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2012, μέχρι και την 30η Απριλίου 2013.
Συνεπώς, οι υφιστάμενοι κωδικοί πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TaxisNet, διατηρούνται σε ισχύ και με αυτούς θα μπορούν να υποβάλλονται κάθε είδους δηλώσεις.

Η κρίση κάνει τους 'Ελληνες επιρρεπείς στον τζόγο

Όπως προειδοποιεί όμως το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) πολύ εύκολα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και να γίνει παθολογική.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, και ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών, πολλοί στρέφονται στα τυχερά παιχνίδια, ελπίζοντας να γυρίσει η τύχη και να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Όπως προειδοποιεί όμως το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) πολύ εύκολα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και να γίνει παθολογική.
Η προβληματική σχέση με τον τζόγο, ειδικά όταν είναι σε αρχικό στάδιο, δεν αναγνωρίζεται συχνά ως πρόβλημα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες βασικές αρχικές ενδείξεις που συντελούν στη διαπίστωση ότι κάποιος έχει προβληματική σχέση με τον τζόγο:
Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, χαρακτηριστικά αρχικά «συμπτώματα» του παθολογικού τζογαδόρου είναι τα εξής:
Αδικαιολόγητη απουσία από το σπίτι ή την εργασία
 Έλλειψη χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, αδικαιολόγητη υπερχρέωση πιστωτικών καρτών
 Έλλειψη διάθεσης για εργασία, χαμηλή παραγωγικότητα
 Απόσυρση και απομάκρυνση ακόμα και από τα οικεία πρόσωπα
«Παράξενη συμπεριφορά» (ψέματα, αδιαφορία, εκνευρισμό, μεταπτώσεις στη διάθεση).
Ο μέσος εξαρτημένος από το τζόγο είναι 43 ετών, παντρεμένος, με σταθερή διαμονή και απασχόληση. Παίζει κυρίως παιχνίδια με αθλήματα και καταναλώνει 5-10 ώρες την ημέρα για να μελετήσει πριν παίξει. Κάθε βδομάδα ξοδεύει 200-800 ευρώ, παρότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Η ηλικία της προβληματικής ενασχόλησης ξεκίνησε μεταξύ 23-35 ετών.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 10.815.197 άτομα ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας

Σε 10.815.197 άτομα ανήλθε ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας, όπως αυτός προέκυψε από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, ο μόνιμος πληθυσμός αφορά τον αριθμό των ατόμων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα και οικισμό της χώρας. Στον μόνιμο πληθυσμό περιλαμβάνονται όλα τα άτομα ανεξαρτήτως υπηκοότητας (ελληνικής ή άλλης χώρας), τα οποία κατά την απογραφή πληθυσμού 2011 δήλωσαν τόπο συνήθους διαμονής τους εντός της Ελληνικής Επικράτειας.
Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ταυτόχρονα ότι η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 εστίασε στην καταγραφή του μόνιμου πληθυσμού της χώρας σε αντίθεση με τις προηγούμενες απογραφές, οι οποίες κατέγραψαν τον De Facto πληθυσμό, δηλαδή κατέγραψαν τα άτομα τα οποία βρέθηκαν παρόντα στη χώρα κατά την ημερομηνία αναφοράς της απογραφής.
Πέραν τούτου, η μεθοδολογία της απογραφής 2011 διαφέρει σημαντικά σε αρκετά σημεία από αυτή προηγούμενων απογραφών, τόσο ως προς τον τρόπο διενέργειας της απογραφής, πχ τη διάρκεια της απογραφής (15 ημέρες) και την απογραφή των ατόμων στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, όσο και ως προς την επεξεργασία των συλλεχθέντων στοιχείων, πχ τις διαφορετικές και πληρέστερες διαδικασίες ελέγχου, διασφάλισης της ποιότητας και επεξεργασίας των στοιχείων βάσει νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων.
Συνεπώς, τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 και αυτά προηγούμενων απογραφών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα.
Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, και Νέας Ιωνίας, ενώ οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών, Ζαγορίου, Παρανεστίου, Σφακιών και Νεστορίου.