Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Μείωση του λογαριασμού ρεύματος φέρνουν τα αιολικά πάρκα

 


Σύμφωνα με νεότερη διευκρινιστική ανακοίνωση από την ΔΕΔΔΗΕ ο παρακάτω σύνδεσμος https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html  αναφέρεται σε υδροηλεκτρικά έργα και αιολικά πάρκα που έχουν ενταχθεί στο σύστημα τα έτη 2015-19.

Στην συγκεκριμένη εφαρμογή δεν έχει ακόμα ενταχθεί το Αιολικό πάρκο Κασιδιάρη.

Το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων αποδίδεται κατά προτεραιότητα υπέρ των κατοίκων των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα σαν αντισταθμιστικό όφελος.

Οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα έχουν βοηθήσει στην ραγδαία αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας και συμβάλουν στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης.

Επιπλέον είναι γνωστό πως κάθε αιολικό πάρκο έχει μετόχους τις τοπικές κοινότητες.  

Σύμφωνα με τον νόμο, το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων αποδίδεται κατά προτεραιότητα υπέρ των κατοίκων των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα σαν αντισταθμιστικό όφελος.

Πως κατανέμεται αυτό το ποσό;

Από το 3%, το 1,7% διοχετεύεται στους Δήμους εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί.

Αυτό το ποσοστό οι Δήμοι  είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούν για περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης.

Δηλαδή πέρα από το όφελος της παραγωγής πράσινης ενέργειας, οι τοπικές κοινωνίες λαμβάνουν ένα ποσό για περαιτέρω πράσινες δράσεις.

Επίσης ποσοστό 1% επί του τζίρου, πάει απευθείας στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Είναι μία ανταπόδοση η οποία είναι ορατή στην τσέπη των καταναλωτών.

Τέλος, ένα ποσοστό 0,3% χρησιμοποιείται στο Πράσινο Ταμείο για περαιτέρω εθνικές φιλικά περιβαλλοντικές δράσεις.

Πρόσφατα το  Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προχώρησε στην ανακοίνωση της λίστας που αφορά την περίοδο από το 2015 έως το 2019 και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ξενίζει λοιπόν το γεγονός πως πολλοί διαμαρτύρονται που έχουν καθυστερήσει τέτοιες επενδύσεις.

Οι περιοχές και οι κάτοικοι, όπου έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα κερδίζουν σημαντικά ποσά, χωρίς διακοπή, μέσω των παραπάνω ανταποδοτικών τελών.

Αυτή η σημαντική ελάφρυνση αφορά κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά καθώς η μείωση στον λογαριασμό δεν εξαιρεί κανέναν και διανέμεται αναλογικά σε όλα τα ρολόγια.

Είναι ο συνδυασμός της πράσινης ενέργεια και συμβολής στην τοπική κοινωνία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ακόλουθο σύνδεσμο https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html , να συμπληρώσει τα στοιχεία της παροχής του και να μάθει αν είναι δικαιούχος έκπτωσης στο λογαριασμό του ρεύματος του.

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Έναρξη συνεργασίας με τον Ελληνορώσο τερματοφύλακα Yuri Lodygin

 


H Car.gr Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον Ελληνορώσο τερματοφύλακα Yuri Lodygin.

Γεννημένος στις 26 Μαΐου 1990, ο Yuri έχει αγωνιστεί με τις ομάδες της Zenit, του Ολυμπιακού, της Ξάνθης και του Εορδαϊκού, ενώ έχει υπάρξει διεθνής με την ομάδα της Εθνικής Ελπίδων της χώρας μας και με την ανδρική ομάδα της Εθνικής Ρωσίας. Στην ομάδα μας υπέγραψε συμβόλαιο 6 μηνών με option επέκτασης για έναν ακόμα χρόνο και θα αγωνιστεί με τη φανέλα νούμερο 13.

Καλώς ήλθες στην οικογένεια του ΠΑΣ Yuri.

 

ΠΗΓΗ: http://pasgiannina.gr/

Οι προτάσεις των Οριζόντων Ηπείρου για τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την Παιδεία και τον εμβολιασμό

 


Την υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής να λύνει τα θέματα των πολιτών της Ηπείρου, υπενθύμισαν οι Ορίζοντες Ηπείρου σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί της Τετάρτης 20/1, παραθέτοντας παράλληλα μια δέσμη προτάσεων ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση σε νευραλγικούς τομείς της Περιφέρειας .

Οι κ.κ. Μιχάλης Νάτσης (Συντονιστής Οργάνωσης), Βασιλάκης Δημήτριος (Εκλεγμένο Μέλος Πολιτικής Επιτροπής), Υφαντής Σπύρος (Εκλεγμένο Μέλος Πολιτικής Επιτροπής)  και Ευστάθιος Νάνος (Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Άρτας) εκπροσώπησαν την παράταξη μας και έθεσαν επί τάπητος θέματα που απασχολούν τους Ηπειρώτες και χρειάζονται άμεσες λύσεις.

Μιχάλης Νάτσης – Επιδότηση Εσπεριδοειδών

-       Τη στήριξη των αγροτών και καλλιεργητών Εσπεριδοειδών

-       Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

-       Θέματα Παιδείας και κτιριακών υποδομών

-       Το σχέδιο «ελευθερία» και ειδικότερα τους εμβολιασμούς.

Ο κ. Νάτσης αφού ανέλυσε τα προβλήματα των αγροτών και καλλιεργητών οι οποίοι έχουν περιέλθει σε πολύ κακή κατάσταση στην περίοδο της πανδημίας, πρότεινε να δοθεί το ποσό των 500 ευρώ/στρέμμα σε κάθε πληττόμενο αγρότη – καλλιεργητή εσπεριδοειδών, καθώς έχει βγει εκ νέου στην επιφάνεια το πρόβλημα της διάθεσης των προϊόντων τους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Νάτσης «οι καλλιεργητές είτε παρακαλούν τους εμπόρους να δεχθούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, είτε τα βλέπουν να σαπίζουν».

Ο ίδιος παρέθεσε ένα (επισυνάπτεται) πίνακα με τη σχέση εσόδων-εξόδων σε ετήσια βάση και με Μ.Ο. 5/ετίας που απεικονίζει πλήρως την πραγματικότητα για την κατάσταση των αγροτών.

Καλώντας την Περιφέρεια να αφυπνιστεί άμεσα, οι Ορίζοντες Ηπείρου τονίζουν ότι θέση μας δεν είναι απλά να δώσουμε μία πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα των Αγροτών αλλά το πώς θα καταφέρουμε να τους στηρίξουμε για να επιβιώσουν και στο μέλλον.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη) της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ώρα 10:00 π.μ.

 


Σας καλούμε στις 21 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00 π.μ. στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

 Επικύρωση αποφάσεων 12ου/2020 Πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.

 1.       Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου σε Τουριστικές και Θεματικές εκθέσεις κατά το A’ εξάμηνο του 2021.

2.       Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα7η, α/α 2): «Πτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 14.000 πατρογονικών ορνίθων, με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένη στην Τ.Κ. Ηλιόκαλης, Δ.Ε. Παμβώτιδας, Δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου»( στο άρθ. 9 του Ν.4014/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει). Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Κωνσταντίνος Παππάς. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

3.       Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορία Α2, ομάδα 10η ):«Περιβαλλοντική αδειοδότηση Φ/Β πάρκου, εγκατεστημένης ισχύος 15,028 MWp «Κοκκινόχωμα 2» στο αγρόκτημα Σπαθαραίων, Δ.Ε. Μαργαριτίου, Δ. Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία «ABO WIND HELLASA.E» (εισήγηση Δ/νση  Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

4.       Γνωμοδότηση  επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της δραστηριότητας (κατηγορία Α2, ομάδα 8η, α/α 2): «Μετεγκατάσταση και επέκταση υφιστάμενης πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, που λειτουργεί σε θαλάσσια έκταση 10 στρ., δυναμικότητας 150 τόνων/ έτος, στη θέση «Όρμος Φτελιάς», Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας της  Περιφέρειας Ηπείρου, σε νέα θέση στην περιοχή «Χασομέρι» σε έκταση 20 στρ. χωρίς μεταβολή της δυναμικότητας, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της είναι η εταιρεία «Γ.ΜΠΟΥΡΑΣ &ΣΙΑ Ε.Π.Ε.»Εισήγηση   Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Επικύρωση αποφάσεων 12ου/2020 Πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.

1.       Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου σε Τουριστικές και Θεματικές εκθέσεις κατά το A’ εξάμηνο του 2021.

ΕΟΔΥ: Είκοσι επτά θάνατοι σήμερα, 516 νέα κρούσματα

 


16  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι επτά νέοι θάνατοι, 516  νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 516 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 149.973, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.805 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.011 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

300 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 213 (71.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.044 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5545 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3271 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ημιβύθιση σκάφους στην Ηγουμενίτσα

 


Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, για ημιβύθιση του Ε/Γ -Τ/Ρ πλοίου «ΜΕΡΛΙΝ» Ν.Κ. 385 στο λιμένα Πλαταριάς Ηγουμενίτσας.

Άμεσα μετέβησαν στο σημείο στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου διαπίστωσαν ημιβύθιση και επικάθιση του ανωτέρω σκάφους, χωρίς επιβαίνοντες και χωρίς να έχει εισροή υδάτων.

Από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση και δεν εμποδίζεται η ασφάλεια  ναυσιπλοΐας.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας  που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκε ο φορέας διαχείρισης του λιμένα, καθώς και ο ιδιοκτήτης του εν λόγω σκάφους για την άμεση ανάληψη των  ενεργειών τους.

ΟΑΕΔ: Στους 1.181.296 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2020

 


Σύμφωνα με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Δεκέμβριο του 2020, ανήλθε σε 1.133.432 άτομα.

Από αυτά, 560.567 (ποσοστό 49,46%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 572.865 (ποσοστό 50,54%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανήλθαν σε 422.487 (ποσοστό 37,28%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 710.945 (ποσοστό 62,72%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), τον Δεκέμβριο του 2020, ανήλθε σε 47.864 άτομα.

Οι άνδρες ανήλθαν σε 15.079 (ποσοστό 31,50%) και οι γυναίκες σε ανήλθαν σε 32.785 (ποσοστό 68,50%).

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής (Συνεδρίαση Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021)

 


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, έλαβε αποφάσεις για έργα περιβάλλοντος, οδικών υποδομών και πολιτισμού.

 Συγκεκριμένα:

 Κατακύρωσε τους διαγωνισμούς και ανέδειξε τους οριστικούς αναδόχους των έργων:  

·         «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Τ.Δ. Παρακαλάμου Δήμου Πωγωνίου προϋπολογισμού 700.000 € χωρίς ΦΠΑ. Ανάδοχος: ΣΥΡΜΕΤ Α.Ε.

·         «Άμεση αποκατάσταση κατολίσθησης και προστασία ιδιοκτησιών στα όρια της Ηλιόκαλης», προϋπολογισμού € 75.406.  Ανάδοχος Αθανάσιος Μηλιώνης.

·          «Αποκατάσταση Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου Ρωμανού», προϋπολογισμού 130.000. €. Ανάδοχος: "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΓΚΟΥΝΑΣ ΕΔΕ".

Ενέκρινε τη διαδικασία υλοποίησης των έργων:

·         «Προστασία και αποκατάσταση της επαρχιακής οδού από Αγία Κυριακή προς Σούλι από πτώσεις βράχων και λίθων μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά το διάστημα 8-12/01/2021» προϋπολογισμού 395.000 €.

·         «Άμεση συλλογή στοιχείων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών περιοχής από κόμβο Δολιανών έως Κακαβιά (παροχή υπηρεσιών)», προϋπολογισμού 74.400 €. Η συλλογή στοιχείων είναι απαραίτητη και επείγουσα – όπως ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης- στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη δημοπράτηση του έργου, εφόσον δοθεί η τελική έγκριση από την Ε.Ε..

Προγραμματικές συμβάσεις

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης την υπογραφή και των εξής προγραμματικών συμβάσεων:

Πενήντα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (64.293) έλεγχοι, από τους οποίους οι (5.442) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.279) παραβάσεις και (1) σύλληψη, ως ακολούθως:

·         (1.009) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (344) στην Αττική,

o      (99) στη Θεσσαλονίκη,

o      (81) στην Κεντρική Μακεδονία,

o      (65) στη Στερεά Ελλάδα,

o      (62) στην Κρήτη,

o      (61) στη Δυτική Ελλάδα,

o      (57) στη Θεσσαλία,

o      (56) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      (56) στην Ήπειρο,

o      (51) στην Πελοπόννησο,

o      (31) στο Βόρειο Αιγαίο,

o      (27) στα Ιόνια Νησιά,

o      (11) στο Νότιο Αιγαίο και

o        (8) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (85.535) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (263) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (257) πρόστιμα 300 ευρώ και (6) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (43) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (39) στην Αττική,

o    (30) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (23) στη Θεσσαλονίκη,

o    (22) στο Βόρειο Αιγαίο,

o    (19) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (17) στα Ιόνια Νησιά,

o    (14) στην Κρήτη,

o    (14) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (14) στη Θεσσαλία,

o    (10) στην Ήπειρο,

o      (8) στην Πελοπόννησο,

o      (5) στο Νότιο Αιγαίο και

o      (5) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (29.546) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (28.089) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.457) των (150) ευρώ.

·         (6) παραβάσεις και (1) σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφενείου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Θεσσαλία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Στερεά Ελλάδα, (300) ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος λιανικού εμπορίου για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπονται στο κατάστημα.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (872) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (890) άτομα.

Τέλος βεβαιώθηκε (1) παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (41) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Η Πράσινη Πολυθρόνα» του συγγραφέα Ευάγγελου Μπρίκα

 


Ο συγγραφέας Ευάγγελος Μπρίκας είναι γαμπρός στον Παρακάλαμο, καθώς είναι παντρεμένος με την συγχωριανή καθηγήτρια Αγγλικών Αιμιλία Συγχαρή.

Οπισθόφυλλο

    Τι θα αλλάζατε στη ζωή σας, αν σας δινόταν η ευκαιρία να τη ζήσετε από την αρχή, με όλες τις εμπειρίες και γνώσεις που έχετε έως τώρα αποκτήσει; Ποια λάθη θα διορθώνατε; Και ποιες στιγμές θα βιώνατε ξανά;

     Μια φιλόλογος προσπαθεί να ανακαλύψει τι νόημα έχει και πώς σταματά ένα απίθανο φαινόμενο που βιώνει: Όταν πεθαίνει, ο χρόνος γυρίζει πίσω και ζει την ίδια ζωή απ’ την αρχή, με όλες τις αναμνήσεις και με το μέλλον να διαγράφεται το ίδιο, καρτερώντας τις αποφάσεις της.

   Μέσα από αυτή την αφύσικη ζωή, γεμάτη αβέβαιες ή επικίνδυνες αποφάσεις, οι απόψεις της περί Έρωτα, Θανάτου, Φιλίας, Γάμου, Ευτυχίας μεταβάλλονται και αναθεωρούνται, και όταν επανεξετάζονται υπό το πρίσμα ποικίλων βιωμάτων διαφορετικών ζωών, απαντώνται πλήρως και αποκαλύπτεται η αλήθεια.

     Θα δεσμευόσασταν με τον ίδιο άνθρωπο; Στην περίπτωση που επιλέγατε άλλο σύντροφο, δεν θα γεννιόνταν τα παιδιά σας. Θα διαπράττατε τότε ένα πραγματικό ή συνειδησιακό έγκλημα;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Ευάγγελος Μπρίκας γεννήθηκε στην Υπάτη Λαμίας το 1973 και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων το 1997.

Λόγω της φύσης του επαγγέλματός του έζησε από κοντά ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Από πάθος για την λογοτεχνία και την συγγραφή κατέγραψε την ιδιοσυγκρασία του χαρακτήρα τους και τις εμπειρίες τους. Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία δημιούργησε φανταστικούς χαρακτήρες που ζουν στα σημειωματάριά του.

Η Πράσινη Πολυθρόνα αποτελεί το πρώτο του έργο.

Σήμερα ζει στην Κω με την οικογένειά του.


Μυθιστόρημα «Η Πράσινη Πολυθρόνα» Εκδόσεις Πηγή

email: evagelosbrikas@gmail.com

ΝΕΟ VOUCHER Ανέργων ηλικίας 30-49 ετών σε τεχνικές δεξιότητες κλάδων αιχμής

 


Τρέχει τώρα νέο πρόγραμμα «Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων ηλικίας 30-49 ετών σε τεχνικές δεξιότητες κλάδων αιχμής»

Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η παροχή σε 10.000 άνεργους, εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 30-49 ετών, υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε κλάδους αιχμής της οικονομίας

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:

παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής (4 συνεδρίες),

παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας

διακοσίων (200) ωρών σε ειδικότητες των ως άνω κλάδων αιχμής,

πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης, και

πρακτική άσκηση -on the job training- συνολικής διάρκειας τριακοσίων ογδόντα (380) ωρών.

Διάρκεια:

Η συνολική διάρκεια κάθε προγράμματος, θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης (on the job training) είναι 580 ώρες.

Συνολικό Εκπαιδευτικό Επίδομα: 2.520€

και συγκεκριμένα:

επίδομα θεωρητικής κατάρτισης το οποίο ανέρχεται σε: 1.000,00 Ευρώ (200 ώρες*5,00 ευρώ/ώρα)

επίδομα πρακτικής άσκησης το οποίο ανέρχεται σε: 1.520,00 Ευρώ (380 ώρες*4,00 ευρώ/ώρα)

Τα προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης θα αφορούν ειδικότητες  τομέων τεχνικών επαγγελμάτων στους κλάδους:

Α. Mεταποίησης/βιομηχανίας, κατασκευών,

α) Τεχνικός-συντηρητής αυτοματισμού και αυτόματου ελέγχου

β) Εργασίες Μόνωσης

γ) Οικοδομικές Εργασίες-Εργασίες Κατασκευαστικού κλάδου

Β. Eπιχειρήσεων κοινωνικής φροντίδας

α) Στέλεχος Κοινωνικής Φροντίδας (Διαχείριση πόνου-ψυχολογική στήριξη-δεξιότητες

φροντίδας τρίτης ηλικίας)

β) Επαγγελματίας Καθαριστής

γ) Λινοθηκάριος

δ) Οροφοκόμος

Γ. Tουρισμού-επισιτισμού

α) Σερβιτόρος

β) Υπάλληλος Υποδοχής/Εξυπηρέτηση πελατών ξενοδοχείου

γ) Υπάλληλος τουριστικού γραφείου

δ) Οριζόντιες Ξενόγλωσσες Ικανότητες στο χώρο της εργασίας

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην φόρμα αίτησης συμμετοχής για την άμεση εγγραφή σου στο πρόγραμμα!

https://iris.edu.gr/product/epidotoymeno-programma-anergon-ilikias-30-49-eton-se-technikes-dexiotites-kladon-aichmis/

Τι άλλο, εκτός από καρκίνο, μπορεί να σημαίνει το αυξημένο PSA

 


Η αύξηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα των ανδρών μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη καρκίνου στον προστάτη. Ωστόσο υπάρχουν και πολλές άλλες καταστάσεις ή διαταραχές που αυξάνουν τα επίπεδά του.

«Το ειδικό προστατικό αντιγόνο είναι μία πρωτεΐνη, που παράγεται από ορισμένα κύτταρα του προστάτη και εκκρίνεται στο σπέρμα, για να το υγροποιήσει μετά την εκσπερμάτιση», εξηγεί ο Xειρουργός-Oυρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Παρότι όμως η μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της πρωτεΐνης αποβάλλεται με το σπέρμα, μικρή ποσότητά της διαφεύγει στο αίμα. Αυτή την ποσότητα ανιχνεύει η εξέταση PSA, η οποία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη».

Ωστόσο τα αυξημένα επίπεδα του PSA δεν σημαίνουν πάντοτε ότι ένας άνδρας έχει καρκίνο στον προστάτη. «Το PSA θεωρείται ένας καρκινικός δείκτης, αλλά η αλήθεια είναι ότι ένας από τους μεγάλους περιορισμούς του είναι η έλλειψη ειδικότητας (specificity)», εξηγεί ο κ. Πούλιας. «Αυτό σημαίνει πως δεν αυξάνεται ειδικά στον καρκίνο του προστάτη, αλλά και σε πολλές άλλες καταστάσεις που διεγείρουν τον  προστάτη. Είναι όμως γνωστό ότι στον  καρκίνο του προστάτη εκκρίνεται δεκαπλάσια ποσότητα PSA στο αίμα, σε σχέση με αυτήν της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη».

Ένας από τους παράγοντες που το αυξάνουν είναι η ηλικία. Ακόμα κι αν ένας άνδρας δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα με τον προστάτη του, το PSA του μπορεί να αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου. Αιτία γι' αυτό είναι το γεγονός ότι προοδευτικά αυξάνεται ο όγκος του προστάτη και έτσι παράγει περισσότερο PSA. Σε γενικές γραμμές, παρατηρούνται χαμηλότερα επίπεδα του προστατικού αντιγόνου στους νεότερους άνδρες και υψηλότερα στους πιο ηλικιωμένους.

Η ηλικιακή αύξηση του προστατικού αντιγόνου είναι ο λόγος για τον οποίο έχει προταθεί να προσαρμόζονται οι φυσιολογικές τιμές του PSA ανάλογα με αυτήν, ως εξής:

        40-49 ετών = 0 έως 2,5 ng/ml

        50-59 ετών = 0 έως  4 ng/ml

        60-69 ετών = 0 έως 4,5 ng/ml

        Άνω των 70 ετών = 0 έως 6,5 ng/ml

Ωστόσο «η χρησιμότητα των τιμών αυτών δεν είναι καλά τεκμηριωμένη», διευκρινίζει ο κ. Πούλιας. «Γι' αυτό τον λόγο οι περισσότεροι γιατροί και επιστημονικοί οργανισμοί, όπως η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), δεν συνιστούν τη χρήση τους αυτή τη στιγμή. Αυτό στο οποίο υπάρχει συμφωνία είναι ότι σπάνια υπάρχει καρκίνος του προστάτη όταν ο άνδρας έχει PSA κάτω από 4 ng/ml. Αν το PSA είναι υψηλότερο από 4 και μέχρι 10 ng/ml, υπάρχουν μία στις τέσσερις πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη. Πάνω από 10 ng/ml, οι πιθανότητες για καρκίνο είναι περίπου μία στις δύο. Επομένως, υπάρχουν τρεις στις τέσσερις πιθανότητες όταν το PSA είναι 4-10 ng/ml και μία στις δύο όταν είναι πάνω από 10 ng/ml, οι τιμές αυτές να οφείλονται σε κάτι άλλο και όχι στον καρκίνο».