Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Δολιανά Πωγωνίου: «Έφυγε» από την ζωή, o συνδημότης Τζαβέλλας Μ. Κωνσταντίνος

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 89 ετών, o συνδημότης Τζαβέλλας Μ. Κωνσταντίνος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022  και ώρα 3:00 μ.μ. από το Ιερό Ναό Γεννήσιως της Θεοτόκου Δολιανών Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Πρέβεζα: Σύλληψη φυγόποινου

 


Συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Πρέβεζα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας άνδρας  ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (10) μηνών για το αδίκημα της κλοπής κατ’ εξακολούθηση από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων.

«Μπόνους» 15% του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» σε δήμους ή δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων

 


Έξτρα επιδότηση 15% του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» θα ισχύσει για ωφελούμενους που μένουν σε δήμους ή δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Οδηγός του προγράμματος, που είχε τεθεί σε διαβούλευση τον Οκτώβριο.

Μέσα από το νέο πρόγραμμα οι νέοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής και χαμηλό κόστος θέρμανσης και κλιματισμού.

Πιο αναλυτικά, επιδοτήσεις μέχρι 90% για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης και 30% για ανακαίνιση κατοικιών που ανήκουν σε νέους προβλέπει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» που περιλαμβάνεται στη δέσμη των μέτρων στεγαστικής πολιτικής.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την λίστα με τους Δήμους που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία, στη διεύθυνση https://ypen.gov.gr/wp-content/uploads/2022/11/exikonomo_neon_bonus_15__presentable.pdf

Το ποσοστό της ενίσχυσης

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό ποσοστό ενίσχυσης για τις επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα από 40 έως 75 %. Συνεπώς με το πρόσθετο μπόνους 15% διαμορφώνεται από 55 έως 90 %.

Δήμος Πωγωνίου: Πρόγραμμα αποκομιδής και τα σημεία των κάδων ανακύκλωσης

 

Το πρόγραμμα αποκομιδής και τα σημεία των κάδων ανακύκλωσης στο Δήμο Πωγωνίου.


Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ISO 45/2022 (07 Νοεμβρίου 2022 - 13 Νοεμβρίου 2022)

 


Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 55.917 κρούσματα COVID-19 (5.360 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -9% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 26% των λοιμώξεων. 

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.306.482 εκ των οποίων 52.1% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.90 (95% ΔΕ: 0.78 - 0.97).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.292 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 185, -11% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.152 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 165, -8% εβδομαδιαία μεταβολή).

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 81 (71.6% άνδρες) με διάμεση ηλικία 76 έτη και το 98.8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ιωάννινα: Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

 


Συνελήφθη χθες (14-11-2022) το βράδυ στην πόλη των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, ο κατηγορούμενος προσέγγισε ημεδαπή την ώρα που εκείνη βάδιζε και προέβη εναντίον της σε πράξη, με την οποία πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της και ακολούθως τράπηκε σε φυγή.

Αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σημείο, τον εντόπισαν μετά από λίγο στην ευρύτερη περιοχή και τον συνέλαβαν.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ελλείψεις και κερδοσκοπία στον τομέα του φαρμάκου

 


Συζητήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναφορικά με τις ελλείψεις και την κερδοσκοπία στον τομέα του φαρμάκου. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «όλο και περισσότερο εντείνεται το φαινόμενο της απουσίας εκατοντάδων φαρμάκων από τα φαρμακεία, πολλά εκ των οποίων είναι άμεσης χρήσης για τους ασφαλισμένους. Η κατάσταση αυτή, έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, δημιουργώντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους ασθενείς, ενώ η απουσία αυτών των φαρμάκων οδηγεί σε αγορά πιο ακριβών σκευασμάτων». Όπως ανέφερε στην κατατεθείσα ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής «σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος περίπου 400-500 φάρμακα παρουσιάζουν έλλειψη στην χώρα μας».

Ο βουλευτής επεσήμανε ότι «το φαινόμενο αυτό δεν είναι τωρινό, γεννιέται λόγω της λειτουργίας της περίφημης παράλληλης αγοράς. Είναι γνωστό ότι η φαρμακοβιομηχανία διακινεί κυρίως τα φάρμακα μέσω των φαρμακαποθηκών. Επίσης γνωστό είναι, ότι οι φαρμακαποθήκες μέσα από την διαδικασία της παράλληλης αγοράς, εξάγουν πάρα πολλά φάρμακα που θεωρούνται φτηνά στην Ελλάδα, σε χώρες του εξωτερικού που έχουν μεγαλύτερη τιμή. Έτσι και στον τομέα του φαρμάκου η κερδοσκοπία καλά κρατεί». Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι «η φαρμακοβιομηχανία δεν τηρεί, όπως φαίνεται, την υποχρέωσή της να έχει αποθήκες φαρμάκου για τρεις μήνες και δεν αυξάνει κάθε έτος τις εισαγωγές φαρμάκων στη  Ελλάδα κατά 25%, ως οφείλει». Επίσης, σημείωσε ότι «οι φαρμακαποθήκες υποκύπτουν στον πειρασμό των υπερκερδών δεδομένου ότι ενώ το χονδρεμπορικό τους κέρδος είναι 4,7%, τα κέρδη τους λόγω των εξαγωγών μέσω της παράλληλης αγοράς κυμαίνονται από 50-80%».

Ορίζοντες Ηπείρου: «Προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη για το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Λούρο»


Μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε στον ποταμό Λούρο με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του Περιφερειάρχη θα καταθέσουν οι Ορίζοντες Ηπείρου, όπως έκαναν γνωστό σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι συντονιστές της παράταξης, Μιχάλης Νάτσης και Άλκης Λάνταβος, μαζί με τον γραμματέα και νομικό σύμβουλο, Δημήτρη Παππά.

Ο κ. Νάτσης, μετά την επίσκεψη κλιμακίου των Οριζόντων Ηπείρου στον Λούρο έκανε λόγο για μια ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή η οποία ήρθε να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά λόγω της ασθένειας των πλατάνων.

«Οι εικόνες που αντικρίσαμε αποδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού κι όχι το κατάφορο ψέμα του Περιφερειάρχη περί ανομβρίας είναι υπεύθυνες για την καταστροφή που έχει συντελεστεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νάτσης.

Επανεξελέγη η Μαρία Κεφάλα, στη νέα Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας

 


Εκλέχτηκαν χθες τα νέα αιρετά  μέλη, που μαζί με τα ex officio απαρτίζουν τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας, το ανώτερο καθοδηγητικό και εκτελεστικό όργανο, αρμόδιο για την υλοποίηση των αποφάσεων του κόμματος, στο οποίο επανεξελέγη η κα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Βουλευτής Ιωαννίνων.

Με αφορμή την επανεκλογή της  μεταξύ των 8 αιρετών μελών η Βουλευτής Ιωαννίνων αφού ευχαρίστησε για την διαρκή εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της δήλωσε: " Μαζί με τον Πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα άξια μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος έχουμε χρέος να συνεχίσουμε  να υπηρετούμε τις αρχές του κόμματός μας, υλοποιώντας πιστά τις αποφάσεις του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού.

Η εμπιστοσύνη όλων που για δεύτερη φορά με επιλέγουν στο συγκεκριμένο αξίωμα είναι άκρως τιμητική για εμένα.

Την ώρα που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επενδύουν στην τοξικότητα, διότι δεν έχουν απαντήσεις για τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας, εμείς δεν θα συρθούμε στο βούρκο και τη λάσπη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια δίπλα στον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί αυτά τα 3,5 χρόνια η Ελλάδα άλλαξε πρόσωπο.

Παρά τις εξωγενείς προκλήσεις και συγκυρίες η κυβέρνησή μας, προώθησε τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο. Και αυτό, είναι βέβαιο ότι ενοχλεί τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου- Π.Α.Σ. Μετσόβου την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στον Α΄ Όμιλο στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής, (16-11-22/17:00)

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ

ΩΡΑ: 17:00 

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ

Από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για την ενίσχυση στα λιπάσματα

 


Ξεκινά από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου η λειτουργία της πλατφόρμας «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, η οποία θα δέχεται τις αιτήσεις για την ενίσχυση των λιπασμάτων των 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet, θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίες:

α) Σε περίπτωση φυσικών προσώπων, είναι επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε για το έτος 2021 είτε για το έτος 2022 έως τις 25/11/2022,

β) σε περίπτωση νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο Φορολογικό Μητρώο,

γ) έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022

Καταβάλλεται η ενίσχυση του 2% και στους νέους κτηνοτρόφους

 


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την καταβολή της ενίσχυσης του 2% και στους κτηνοτρόφους που έκαναν έναρξη εργασιών εντός του 2021.

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση αφορά 4.444 κτηνοτρόφους οι οποίοι θα λάβουν συνολικά ο ποσό των 839.928,87 ευρώ.

Τα ποσά που έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι είναι:

1η πληρωμή 37.669.114,19 ευρώ

2η πληρωμή 1.399.545,88 ευρώ

3η πληρωμή 1.431.827,25 ευρώ

4η πληρωμή 839.928,87 ευρώ

Συνολικά έχουν πληρωθεί: 41.340.416,07 ευρώ.

WTM 2022: Αυξημένο ενδιαφέρον για την Ήπειρο

 


Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηπείρου, με έμφαση στον συνδυασμό ορεινού και θαλάσσιου τουρισμού, το φυσικό περιβάλλον, την γαστρονομία, τους αρχαιολογικούς χώρους και το πλήθος εναλλακτικών μορφών τουρισμού που διαθέτει, παρουσίασε η Ήπειρος στην Παγκόσμια Τουριστική Έκθεση WTM, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από 7-9 Νοεμβρίου 2022. τα και στην προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του Έργου: «Δικτύωση και προβολή του τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου», συμμετείχε ως συνεκθέτης του ΕΟΤ στο νέο ανανεωμένο περίπτερο της Ελλάδας, που θα αποτελεί τη βάση για τις εκδηλώσεις του ΕΟΤ και στις μελλοντικές τουριστικές εκθέσεις. 

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, τα στελέχη  της Περιφέρειας με επικεφαλής τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ηλία Γκαρτζονίκα, πραγματοποίησαν  συναντήσεις με επιτελικά στελέχη  αερομεταφορέων, μεταξύ των οποίων η Aegean και η Jet2, όπου συζητήθηκαν εκτός από τα υφιστάμενα δρομολόγια, η δυνατότητα ανάπτυξης νέων συνδέσεων από και προς τα Αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου φιλοξενήθηκαν, ο Δήμος Ιωαννιτών με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Λώλη, καθώς επίσης  επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της Ηπείρου, που φέτος ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά και πραγματοποίησαν Β2Β συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες από τη Βρεττανική κι όχι μόνο αγορά.  Κοινός στόχος όλων η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ηπείρου ως προορισμού διακοπών τεσσάρων εποχών κι αυθεντικών εμπειριών καθώς και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου

 


Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Δερβίζιανα, Κέντρο Υγείας, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση με ρομποτική κολεκτομή

 


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη συχνότερη κακοήθης νεοπλασματική νόσος μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.
Πρόκειται για μια κακοήθη νόσο η οποία παρουσιάζει σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισής της τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, απαντά σε όλο και νεότερης ηλικίας ασθενείς.

Συμπτώματα

«Τα συμπτώματα που προκαλεί, σχετίζονται με τη θέση του όγκου στο έντερο, το μέγεθός του και το βαθμό της αλλοίωσης που έχει προκαλέσει στο τοίχωμα του εντέρου.
Αυτά μπορεί να είναι: η απόφραξη του εντέρου και η λόγω αυτής εμφάνιση επίμονης δυσκοιλιότητας ή αλλαγής στις συνήθειες του εντέρου με αναστολή αποβολής αερίων και κοπράνων. Ακόμα, οι εντερικοί κολικοί, η διάταση της κοιλίας, ο μετεωρισμός - τυμπανισμός, η ύπαρξη αίματος ανοιχτού κόκκινου χρώματος στις κενώσεις − σύμπτωμα που συνήθως η πλειονότητα των ασθενών αποδίδει σε αιμορροΐδες, με συνέπεια να καθυστερεί η διάγνωση και συνεπώς η θεραπεία. Προκαλεί ένα αίσθημα ατελούς κένωσης, το αίσθημα δηλαδή ότι το έντερο δεν αδειάζει τελείως. Τέλος, μπορεί να υπάρχουν αδικαιολόγητη απώλεια σωματικού βάρους και νυχτερινές εφιδρώσεις», επισημαίνει ο κ. Χρήστος Λιάκος, Διευθυντής Γενικός Χειρουργός στο
Metropolitan Hospital.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι πολυπαραγοντική, σχεδιάζεται με τη συμμετοχή ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων αλλά κεντρική θέση σε αυτήν έχει η χειρουργική εκτομή του όγκου, δηλαδή η αφαίρεσή του μέσω της επέμβασης της κολεκτομής. Κατ’ αυτήν αφαιρείται το τμήμα του εντέρου που περιέχει τον όγκο, γίνεται λεμφαδενικός καθαρισμός της περιοχής και στη συνέχεια επανένωση και αναστόμωση του εντέρου, ώστε να αποκατασταθεί η συνέχεια του γαστρεντερικού σωλήνα.