Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Το 2ο Δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου η συλλογή δηλώσεων του Εθνικού Κτηματολογίου


Η Κοινοπραξία ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α.Ε. – Ι. ΨΑΡΡΑΣ, ανάδοχος της μελέτης με κωδικό σύμβασης ΚΤ5-08: «Μελέτη Κτηματογράφησης και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου» σας ενημερώνει ότι ο χρόνος έναρξης της συλλογής των δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων (ιδιοκτησίας) για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων μετατίθεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Νοεμβρίου 2018.
Η ενημέρωση των πολιτών συνεχίζεται σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα.

Δελβινάκι Πωγωνίου: Μεγάλη η συμμετοχή στη δράση δωρεάν οδοντιατρικού ελέγχου


Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των δημοτών στη δράση δωρεάν οδοντιατρικού ελέγχου που πραγματοποίησε στο Δελβινάκι ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων.
Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν ενδελεχώς για τη στοματική υγεία ενώ στη συνέχεια τους πραγματοποιήθηκε δωρεάν προληπτικός έλεγχος στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου.
Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα το Οδοντιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων  για τη διοργάνωση καθώς και τη Διευθύντρια και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας για την πολύτιμη βοήθεια.

Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό, 61χρονος ημεδαπός, για μεταφορά με σκοπό τη διακίνηση, ναρκωτικών ουσιών


Κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους -35- κιλών και -433,5- γραμμαρίων και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο

Επιπρόσθετα σε βάρος του 61χρονου εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις ποινής φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών, για τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας
Συνελήφθη, χθες (14-10-2018) το μεσημέρι, στην Εγνατία Οδό (στο ύψος της Τύριας Ιωαννίνων), από αστυνομικούς της Μεικτής Ομάδας Συνοριακής Δράσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ένας 61χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά με σκοπό τη διακίνηση, ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και στοιχείων, εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι στην παραπάνω περιοχή και ακινητοποιήθηκε για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 61χρονος, όπου μετά από έρευνα βρέθηκαν στο εσωτερικό του οχήματος, δύο σάκοι που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (35) κιλών και (433,5) γραμμαρίων.
Συνολικά, κατασχέθηκαν:
(35) δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (35) κιλών και (433,5) γραμμαρίων,
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων οχημάτων,
κινητό τηλέφωνο.
Επιπρόσθετα, όπως διαπιστώθηκε σε βάρος του 61χρονου συλληφθέντα εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, συνολικής ποινής φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών καθώς και χρηματικής ποινής (1.000) ευρώ, για τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε τη μνήμη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά


Με κάθε σεβασμό και επισημότητα τίμησε ο Δήμος Πωγωνίου τη μνήμη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Παρακάλαμο, τόπο καταγωγής του Παύλου Μελά, όπου διατηρείται ακόμη ο οικογενειακός πύργος.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στο άγαλμα του Παύλου Μελά, από τις στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές καθώς και  μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολικών μονάδων της περιοχής.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης αναφέρθηκε στην καταγωγή του Μακεδονομάχου και εξήρε τον ηρωισμό και την τόλμη του, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αποτελούν οδηγό για όλους. «Σήμερα, που το Μακεδονικό ζήτημα, αποτελεί για τη χώρα μας θέμα αιχμής, η δυναμική προσωπικότητα του Παύλου Μελά και η δράση του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Στον τραγικό θάνατο του Παύλου Μελά αφιέρωσε ένα ποίημά του ο μεγάλος Κωστής Παλαμάς. 
«Σε κλαίει λαός» αναφέρουν οι στίχοι του ποιήματος και μέσα σε 3 λέξεις «κλείνεται» όλος ο ηρωισμός και η σπουδαιότητα αυτού του μεγάλου άνδρα. Η ελληνική ιστορία γράφει το όνομα του καπετάν Ζέζα με χρυσά γράμματα. Σε αυτόν το μεγάλο ήρωα αξίζει κάθε δόξα και τιμή. Όλοι εμείς αισθανόμαστε ακόμη πιο υπερήφανοι γιατί ο Παρακάλαμος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Παύλου Μελά. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ τον αγώνα και τη θυσία του γιατί η μνήμη είναι οδηγός για ένα καλύτερο αύριο».
Στο Μακεδονικό ζήτημα αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σημειώνοντας ότι επικρατεί προβληματισμός στην κοινωνία ενώ ο πρ. Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Π.Ε. Ιωαννίνων των ΑΝ.ΕΛ. κ. Βαγγέλης Κουτσής τόνισαν ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Ευθυμιάδου – Παπασταύρου Σόνια, Δασκάλα, Συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. «Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς» που μίλησε για τη ζωή και τη δράση του Παύλου Μελά και παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό τόσο από τον αγώνα του όσο και από προσωπικές οικογενειακές του στιγμές.
Η τιμητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.
Νωρίτερα βραβεύτηκαν οι μαθητές που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις στον αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης. 



Οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι:
Γυμνάσιο Παρακαλάμου:
1.      Ντίμο Θοδωρής
2.      Πέτσιος Νίκος
3.      Σκόρδου Δέσποινα
Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου:
1.      Πέτσιος Βαγγέλης
2.      Μπραχόπουλος Βασίλης
3.      Σεχάι Άγγελος
Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς
1.      Μπαμπούλιας Άρης
2.      Χαλιγιάννης Νίκος
3.      Παΐλας Γιώργος
Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά κι όχι μόνο εδέσματα, από το Σύλλογο Γυναικών Άνω Καλαμά.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, κατά το τελευταίο 48ωρο, για διάφορα ποινικά αδικήματα


Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, κατά το τελευταίο 48ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων για διάφορα ποινικά αδικήματα, από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Αναλυτικότερα συνελήφθησαν:
Προχθές μετά τα μεσάνυκτα στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Μεικτής Ομάδας Συνοριακής Δράσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ένας 30χρονος ημεδαπός και ένας 24χρονος αλλοδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε, μετέφεραν από κοινού, με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, έναν 25χρονο μη νόμιμο αλλοδαπό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και σε έδαφος Schengen.
*Χθες το πρωί στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, έξι αλλοδαποί, ηλικίας 30, 28, 47, 25, 24 και 28 ετών, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ σε βάρος τους εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen. Επιπρόσθετα, κατά τον έλεγχο ένας εκ των συλληφθέντων κατείχε και επέδειξε αλβανικό διαβατήριο το οποίο έφερε πλαστή σφραγίδα εισόδου.
*Χθες αργά το απόγευμα στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 47χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, ποινής φυλάκισης τριών ετών, για φοροδιαφυγή.
*Χθες το βράδυ στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας, ένας 23χρονος ημεδαπός, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Κλιμάκιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ιωαννίνων παρέστη στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Παύλο Μελά στον Παρακάλαμο


Κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Π.Ε. Ιωαννίνων, παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Ηπειρώτη ήρωα Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, που πραγματοποιήθηκαν στη γενέτειρά του, τον ακριτικό Παρακάλαμο Πωγωνίου, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018.
Τη Συντονιστική εκπροσώπησαν ο Συντονιστής Βαγγέλης Κουτσής το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και της Συντονιστικής Χρήστος Οικονόμου και το μέλος της Συντονιστικής Σπύρος Καρκαμπούνας.
Ο Συντονιστής κατέθεσε στεφάνι στον αδριάντα του Παύλου Μελά και στην εκδήλωση που έγινε στη συνέχεια στο Πολιτιστικό Κέντρο Παρακαλάμου, ανέγνωσε μήνυμα του Αντιπροέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτη Σγουρίδη.

Πρόγραμμα για 5.500 προσλήψεις ανέργων πτυχιούχων στο Δημόσιο


Τη πρόσληψη 5.500 ανέργων  πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς περιλαμβάνει το ΦΕΚ που αφορά το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης που δημοσιεύτηκε.
Μετά τη δημοσίευση και του ΦΕΚ, ξεκινούν οι σχετικές διαδικασίες.
Πρόκειται για το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων ηλικίας 22-29 ετών σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο:
την άμεση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο επιστημονικό τους αντικείμενο,
την θεσμική αναβάθμιση του δημοσίου μέσω συγκεκριμένων project που εκτελεί υψηλά καταρτισμένο νέο εργατικό δυναμικό και
την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής του επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικία σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας.
Η διάρκεια του πρόγραμμα είναι 12 μήνες:
Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται:
— για την κατηγορία Π.Ε. έως τα 1.040 ευρώ
— για την κατηγορία Τ.Ε. έως τα 990 ευρώ
— για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντίστοιχα.
Οι ωφελούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να απασχοληθούν σε υπουργεία και σε εποπτευόμενους δημόσιους φορείς ενώ οι αποδοχές θα είναι στο ύψος ενός πρώτο-προσλαμβανόμενου στον δημόσιο τομέα της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ.

Χωρίς βάση οι ανησυχίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων


Η πρώτη φάση των ερευνητικών εργασιών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία!
Η διαβεβαίωση αυτή δίνεται από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία σε Λευκοθέα και Κούρεντα, μετά από αίτημα που είχαν υποβάλλει τον περασμένο Φεβρουάριο ο WWF, η GREENPEACE και η «Πρωτοβουλία κατά της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο».
Τον έλεγχο πραγματοποίησε το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Σώματος Επ. Βορείου Ελλάδος, το οποίο στην έκθεσή του αναφέρεται αναλυτικά στα ευρήματα της αυτοψίας, για να συμπεράνει πώς: «Στην παρούσα φάση διεξαγωγής των ερευνητικών ερευνών εργασιών, όπως αυτές διαπιστώθηκαν κατά την αυτοψία της υπηρεσίας μας, δεν προέκυψαν στοιχεία βάσει των οποίων να τεκμηριώνεται ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και συνεπώς δεν συντρέχουν λόγοι για επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία».
Ως προς τα ευρήματα οι Επιθεωρητές συνοπτικά αναφέρουν:
- Στη Λευκοθέα πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις σε γραμμική διάταξη με διάνοιξη οπών διαμέτρου περίπου 10 εκ. και σε απόσταση μεταξύ τους 4-10 μέτρων. Οι οπές, μετά τις εκρήξεις, είχαν καλυφθεί με εδαφικό υλικό. Στα Κούρεντα, αν και είχαν ανοιχθεί οπές δεν έγιναν εκρήξεις λόγω του εδάφους (φλύσχης) και εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Πρόβλημα η είσπραξη των φόρων που αναλογούν από την παραγωγή τσίπουρου


Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύσκεψη για τον συντονισμό των αρχών εν όψει της έναρξης της νέας αποστακτικής περιόδου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός Οικονομικών, κα Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κ. Γιώργος Πιτσιλής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων.
Συζητήθηκαν αρχικά τρόποι υπέρβασης των εφετινών προβλημάτων, που σχετίζονται με την παραγωγή χύμα τσίπουρου από ιδιώτες αποσταγματοποιούς και αμπελουργούς. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη διαδικασία που θα ακολουθήσουν αυτοί, οι «διήμεροι» παραγωγοί για τις εφετινές άδειες απόσταξης.
Σύμφωνα με την απόφαση η περίοδος απόσταξης είναι από 16 Οκτωβρίου έως 26 Δεκεμβρίου.
Βασικό πρόβλημα παραμένει η είσπραξη των φόρων που αναλογούν, ενώ θέμα στρατηγικής της χώρας είναι ο περιορισμός κατά το δυνατόν των εισαγωγών χύμα αποσταγμάτων από γειτονικές χώρες.
Οι κυριότερες από αυτές είναι η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Αλβανία και λιγότερο η Ρουμανία και η Τουρκία.
Συμφωνήθηκε σε πολιτικό επίπεδο η άμεση παροχή οδηγιών για την ομαλή διαδικασία χορήγησης των αδειών απόσταξης.
Καθορίστηκε το δίμηνο απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών.
Σύμφωνα με την απόφαση η περίοδος απόσταξης είναι από 16 Οκτωβρίου έως 26 Δεκεμβρίου.
Για να έχει δικαίωμα απόσταξης ένας παραγωγός θα πρέπει να προσκομίζει στο Τελωνείο Σερρών βεβαίωση αμπελοκαλλιεργητή, η οποία εκδίδεται για μεν τους μικρούς παραγωγούς μέχρι ένα στρέμμα από τους Δήμους, για δε μεγαλύτερες εκτάσεις από την Αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με βάση τις δηλώσεις συγκομιδής σταφυλιών.

Πρέβεζα: Βρέθηκε τμήμα ανθρώπινου κρανίου


Χθες (14-10-2018) το πρωί, στη Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας, κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού τάφρου από ιδιωτικό συνεργείο χωματουργικών εργασιών, με χρήση σκαπτικού μηχανήματος, ανασύρθηκε τμήμα ανθρώπινου κρανίου.
Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου η νέα φορολοταρία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Σεπτεμβρίου


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου τη φορολοταρία για ηλεκτρονικές συναλλαγές που έγιναν από τους φορολογούμενους τον Σεπτέμβριο 2018 στο www.aade.gr
Η φορολοταρία αποδείξεων της ΑΑΔΕ θα αναδείξει την ημέρα αυτή τους 1.000 τυχερούς που θα λάβουν από 1.000 ευρώ έκαστος στο www.aade.gr
Οι λαχνοί που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι θα αναρτηθούν στο TAXISnet την ίδια ημέρα.
Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των συναλλαγών του μήνα στον οποίο αφορά η κλήρωση, ως εξής:
-Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 1 ευρώ.
-Για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 2 ευρώ.
-Για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 3 ευρώ.
-Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 4 ευρώ. Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

12 ερωτήσεις για την ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια


Τα ίσια δόντια δεν χαρίζουν μόνο όμορφο χαμόγελο, αλλά ωφελούν σημαντικά την υγεία. Και αυτό, διότι ο συνωστισμός και η κακή σύγκλειση των δοντιών μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη μάσηση και να ανοίξουν το δρόμο στην περιοδοντίτιδα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων.
Πολλοί άνθρωποι όμως δεν επιθυμούν να φορέσουν συμβατικούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς (σιδεράκια), άλλοτε διότι είναι ιδιαίτερα εμφανείς και άλλοτε διότι αισθάνονται ότι τους δεσμεύουν.
Στις περιπτώσεις αυτές, μία αποτελεσματική εναλλακτική λύση είναι διαφανείς, αφαιρούμενοι νάρθηκες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για λίγες ημέρες και ύστερα αντικαθίστανται.
Η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική  Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων και γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών  Ναρθήκων (ΕΕΟΝ), απαντά στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα για τους νάρθηκες αυτούς.
1. Τι είναι οι διαφανείς, αφαιρούμενοι νάρθηκες;
Είναι μία σειρά από «μεμβράνες» που κατασκευάζονται για κάθε ασθενή ξεχωριστά και ισιώνουν σταδιακά τα δόντια, χωρίς να χρειάζονται σιδεράκια και σύρματα. Οι μεμβράνες αυτές αποτελούνται από ένα ειδικό, εύκαμπτο πλαστικό που διαμορφώνεται στο σχήμα των δοντιών του ασθενούς. Για τη δημιουργία τους, ο ορθοδοντικός στέλνει στην κατασκευάστρια εταιρεία ένα ολόγραμμα των δοντιών ή ένα ειδικό εκμαγείο, το οποίο ψηφιοποιείται και ο ορθοδοντικός αρχίζει να το επεξεργάζεται. Όταν ο γιατρός ολοκληρώσει τις θεραπευτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, δημιουργείται μέσω προηγμένης τρισδιάστατης τεχνολογίας μία αριθμημένη σειρά από νάρθηκες. Ο ασθενής φορά έναν-έναν τους νάρθηκες με τη σειρά. Κάθε νάρθηκας πρέπει να χρησιμοποιείται για περίπου 1 εβδομάδα και ύστερα να αντικαθίσταται από τον επόμενο.
2. Πώς λειτουργούν;
Οι νάρθηκες μετακινούν χιλιοστό-χιλιοστό τα δόντια, μέσω πιέσεων που ασκούν σε συγκεκριμένα τμήματά τους. Τα σημεία πίεσης δεν είναι τα ίδια σε όλη τη σειρά των μηχανισμών, αλλά μεταβάλλονται σταδιακά ούτως ώστε να ωθήσουν προοδευτικά τα δόντια στην επιθυμητή θέση.
3. Είναι επώδυνη η διαδικασία;