Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών


Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Ψήφισαν: 436
Έλαβαν:
Ενότητα για την Ήπειρο:  201,  ΕΔΡΕΣ: 12
Ηπειρωτική Συσπείρωση:  173,  ΕΔΡΕΣ: 10
Εθελοντική  συμμαχία για την Ήπειρο: 56, ΕΔΡΕΣ: 3
Ανεξάρτητος:  7  ΕΔΡΕΣ: 0

Περιφέρεια Ηπείρου: Τα Ηπειρωτικά προϊόντα «κέρδισαν» την αγορά της Σιγκαπούρης


Ευοίωνες προοπτικές για εξαγωγές Ηπειρωτικών προϊόντων σε  μια νέα μεγάλη αγορά, αυτή της Σιγκαπούρης, δημιουργήθηκαν με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου να μετάσχει σε ειδική εκδήλωση στη Σιγκαπούρη.
Πρόκειται για πόλη – εμπορικό κέντρο, στο οποίο σήμερα εργάζονται περί τους 1,6 εκ. πολίτες από άλλες χώρες και την επισκέπτονται ετησίως 17 εκ. τουρίστες.
 Η Έκθεση Ηπειρωτικών προϊόντων πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβεία στη Σιγκαπούρη και η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν η πρώτη από την Ελλάδα που προέβη σε αυτό το εγχείρημα.
 «Υπήρχε συνεχές αίτημα από την Ελληνική Πρεσβεία και ιδιαίτερα από την πρέσβειρα κ.  Κωνσταντίνα Κολιού, που επίμονα ζητούσε τη διοργάνωση έκθεσης ηπειρωτικών προϊόντων στη Σιγκαπούρη. Μετά από πολλές συζητήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίστηκε τελικά η διοργάνωσή της.   Εκπροσωπήθηκαν είκοσι συνολικά επιχειρήσεις που είχαν τις προδιαγραφές σε είδος, ποιότητα και ποσότητα που ζητήθηκε εκ μέρους της Πρεσβείας», τόνισε σε σήμερα σε δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος  πρόσθεσε πως αν και ήταν πρωτόγνωρο και αρχικά δύσκολο   το εγχείρημα,  τελικά  στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
 Ο Περιφερειάρχης σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία  εντάσσεται στο σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής για την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων, προαναγγέλλοντας    και συνέχεια:

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Ολοκληρώθηκε ο αναδασμός Χρυσοβίτσας


Ολοκληρώθηκε ο υποχρεωτικός αναδασμός Χρυσοβίτσας και ήδη άρχισε η διανομή των παραχωρητηρίων.
Όπως δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, είναι ο πρώτος αναδασμός που ολοκληρώνεται στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Με τον αναδασμό αυτό και τα συμπληρωματικά έργα που θα υλοποιήσει προσεχώς η Περιφέρεια για την επέκταση του αρδευτικού έργου κ.ά., η περιοχή αποκτά νέες παραγωγικές δυνατότητες.
«Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο, καθώς αφορά μια ορεινή περιοχή με δύσκολες καιρικές συνθήκες», εξήγησε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας και τα εξής:
«Ο αναδασμός δίνει πολύ διαφορετικές ευκαιρίες σε αυτή την περιοχή, καθώς εκτός από την πατάτα που επιδιώκουμε -με τη συνεργασία Πανεπιστημίων - να την κάνουμε προϊόν γεωγραφικής προέλευσης, θέλουμε και άλλα είδη που υπεδείχθησαν πως μπορούν να γίνουν επώνυμα και ποιοτικά, καθώς κερδίζουν έδαφος τα προϊόντα ορεινής παραγωγής».
Στοιχεία του έργου: Δικαιούχοι είναι 440, τα παραχωρητήρια είναι 350, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ανέρχονται σε 1.200 στρέμματα, τα έργα αναδασμού καταλαμβάνουν 330 στρέμματα, ενώ 260 στρέμματα είναι άγονα, χερσαία, πρανή.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιοδεία Οριζόντων Ηπείρου στα χωριά της Ζίτσας



Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαρτίου, μαζί με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους και στελέχη της παράταξης χωριά του δήμου Ζίτσας.
Ειδικότερα, περιόδευσαν:
Το Σάββατο 30/3 σε:
Καρίτσα, Ζίτσα, Κληματιά, Λευκοθέα, Βουτσαρά, Ζωοδόχο.
Την Κυριακή 31/3 σε:
Βουνοπλαγιά, Ελεούσα, Λαψίστα, Ασφάκα, Πετσάλι, Μεταμόρφωση, Περίβλεπτο, Ροδοτόπι, Άγιο Ιωάννη.
Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικό θετικό κλίμα. Τόσο ο Σπύρος Ριζόπουλος όσο και οι υποψήφιοι σύμβουλοι συνομίλησαν με τους πολίτες και αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα της περιοχής.

Μάζι Κόνιτσας: Συνελήφθη 60χρονος για εισαγωγή μεγάλης ποσότητας κάνναβης


Εντοπίστηκε να μεταφέρει με όχημα πάνω από 91 κιλά κάνναβης

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, κατάφεραν μετά από συντονισμένες ενέργειες να αποτρέψουν την εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση στη χώρα, μεγάλης ποσότητας κάνναβης.
Για την υπόθεση συνελήφθη σήμερα (1 Απριλίου 2019) πρωινές ώρες, 60χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εισαγωγή, μεταφορά, διακίνηση και κατοχή κάνναβης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αποτροπή της διασυνοριακής διακίνησης ναρκωτικών και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίσθηκε ο 60χρονος από τους αστυνομικούς στο Μάζι Κόνιτσας, να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και ακινητοποιήθηκε για έλεγχο.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο χώρο των αποσκευών και της καμπίνας των επιβατών, (56) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (91) κιλών και (200) γραμμαρίων.
Επίσης κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών καθώς και το χρηματικό ποσό των (170) ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Βαρύτητα στις αθλητικές υποδομές δίνει ο Δήμος Πωγωνίου- Κερκίδες απέκτησε το γήπεδο Δελβινακίου


Βαρύτητα στη φροντίδα και την εύρυθμη λειτουργία των αθλητικών χώρων  δίνει ο Δήμος Πωγωνίου στοχεύοντας στην κάλυψη των αναγκών των δημοτών για άθληση αλλά και στη στήριξη των αθλητικών συλλόγων της περιοχής.
Ο προγραμματισμός και σχεδιασμός ξεκίνησε με την εγκατάσταση σύγχρονων κερκίδων, 120 θέσεων, στο γήπεδο Δελβινακίου, έδρα της ομάδας «Πωγωνάτος» που αγωνίζεται στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν επίσης στα γήπεδα Παρακαλάμου και Κεφαλοβρύσου.
«Ξεκινήσαμε τις παρεμβάσεις με την τοποθέτηση κερκίδων 120 θέσεων στο γήπεδο Δελβινακίου και άμεσα θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στα γήπεδα Παρακαλάμου και Κεφαλοβρύσου. Είναι ήδη έτοιμη η μελέτη για το στέγαστρο και τον φωτισμό του γηπέδου Παρακαλάμου και οι εργασίες θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Στόχος μας είναι η αποδοτικότερη λειτουργία των αθλητικών χώρων και η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναγκών αθλητών και θεατών.
Οι δημότες μας έχουν δικαίωμα σε πολλαπλές επιλογές για την άθληση και την ψυχαγωγία και είναι υποχρέωσή μας να τους τις παρέχουμε» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.
Και στα τρία γήπεδα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης καθώς και επανασπορά χλοοτάπητα.
Παρόντες στις εργασίες τοποθέτησης ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γαλίτσης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Τέλης Βίλλης και Γιώργος Τσώνης.

Έως 24 Απριλίου η δήλωση στο Κτηματολόγιο


Εκ μέρους της κοινοπραξίας «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α.Ε. – ΨΑΡΡΑΣ Ι.» αναδόχου της μελέτης για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου στην περιοχή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η παραλαβή δηλώσεων ιδιοκτησίας ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες!
Οι πολίτες που διαθέτουν κάποιο ιδιοκτησιακό δικαίωμα στις Π.Ε. Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας θα πρέπει να σπεύσουν να το δηλώσουν μέχρι τις 24/04.
Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο.

Το 27ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου


Με το 27ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων συνεχίστηκαν οι επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου.
Την ενημέρωση των μαθητών για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας πραγματοποίησε ο Διοικητής του Α.Τ. Πωγωνίου κ. Χριστόφορος Κολιός που τους μίλησε για τη σωστή οδηγική συμπεριφορά και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κάνουν βόλτα με τα μηχανοκίνητα οχήματα που διαθέτει ο Δήμος, ώστε να εφαρμόσουν στην πράξη όσα έμαθαν.
Τα σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου μπορούν να προγραμματίσουν την εκδρομή τους στο τηλ. 2653360129 και στην κ. Σοφία Τσέπα.

Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης: Εκδήλωση για το καλωσόρισμα της Άνοιξης την Κυριακή 7 Απριλίου ώρα 10.00 π.μ.


Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 από τις 10.00 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ. στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 2 Λεωφόρος Νίκης σάς περιμένουμε στην εκδήλωσή μας για το καλωσόρισμα της Άνοιξης.
Ελάτε να απολαύσετε τον καφέ, το τσάι, το τσίπουρο, με θέα τον Θερμαϊκό και τον Όλυμπο.
Παράλληλα θα λειτουργήσει και το χαριστικό παζάρι βιβλίων, περιοδικών, σιντι, ντιβιντι, εφημερίδων, ημερολογίων, καρτ ποστάλ, χαρτών, από όπου μπορείτε να διαλέξετε και να αποκτήσετε δωρεάν ο,τι καλύπτει τα ενδιαφέροντα σας.
Θα μας χαροποιούσατε ιδιαίτερα αν είχατε την δυνατότητα να ενισχύσετε τις δράσεις μας για
*την απόκτηση αναπηρικού αμαξιδίου με την προσφορά πλαστικών καπακιών,
*την ενίσχυση των κοινωνικών δομών στην ελληνοαλβανική μεθόριο με την προσφορά φαρμάκων που σας έχουν περισσέψει από θεραπείες που έχετε ολοκληρώσει ,
*να δωρίσουμε στα παιδάκια της ακριτικής Πωγωνιανής και των όμορων περιοχών λαμπάδες ,παιχνίδια ,σχολικά και γλυκίσματα

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

Παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του υποψηφίου δημάρχου Σουλίου και επικεφαλής της παράταξης "Τόπος Αξιών" Νικόλα Κάτσιου


Παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του υποψηφίου δημάρχου Σουλίου και επικεφαλής της παράταξης "Τόπος Αξιών" Νικόλα Κάτσιου.

Η νηστεία στην εγκυμοσύνη και όταν η μητέρα θηλάζει το μωρό


Λίγες εβδομάδες απόμειναν έως το Πάσχα και εάν είστε ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, μπορεί να αναρωτιέστε εάν μπορείτε να νηστέψετε και για πόσο καιρό.
Η απορία αυτή είναι εύλογη. Η σύλληψη και η διατήρηση της εγκυμοσύνης είναι μια λεπτή ισορροπία και η νηστεία είναι πολύ διαφορετική από την καθημερινή διατροφή, ειδικά για όσους συνήθως ακολουθούν τα πρότυπα της δυτικού τύπου διατροφής με τα πολλά κρεατικά και λίπη.
Μπορεί, λοιπόν, η νηστεία να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού; Υπάρχει περίπτωση να έχει συνέπειες στις πιθανότητες σύλληψης; Και πόσο μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο;
«Στα ερωτήματα αυτά εύκολες απαντήσεις, οι οποίες να ισχύουν για όλες τις γυναίκες, δεν υπάρχουν», απαντά ο δρ Δημήτρης Μπιλάλης, μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, επιστημονικός διευθυντής της Women’s Health Clinic. «Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και ο οργανισμός της έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, επομένως το αν θα νηστέψει ή όχι, πριν ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι κάτι που εξατομικεύεται κατά περίπτωση. Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι καμία γυναίκα δεν πρέπει να ακολουθεί νηστεία πλούσια σε τηγανητά φαγητά, ούτε βεβαίως νηστεία μονοφαγίας - π.χ. να τρώει για μια εβδομάδα μόνο βραστές πατάτες ή μόνο φακές, γιατί έτσι έχει μάθει. Είναι επίσης απαραίτητο να ακολουθήσει ένα προσεκτικά σχεδιασμένο διαιτολόγιο, ώστε να τροφοδοτεί τον οργανισμό της με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται».