Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σιταριάς

 


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σιταριάς, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου.

Με την παρουσία πολλών Ιερέων της Μητροπόλεως μας, καθώς και πλήθος κόσμου που μας τίμησε με την παρουσία του.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους παρευρέθηκαν και βοήθησαν.

Κυρίως τον Δήμαρχο Πωγωνίου κύριο Κωνσταντίνο Καψάλη και τους Αντιδημάρχους κύριους Φωτίου Αθανάσιο, Γκέκα Κωνσταντίνο, Γαλίτση Νικόλαο, καθώς και τον Δημοτικό σύμβουλο κύριο Μεντή Ελευθέριο.

Επίσης τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Αδελφότητα Σιταριάς για την πολύτιμη βοήθεια τους και την αμέριστη συμπαράσταση τους, αλλά και τις γυναίκες του χωριού οι οποίες προσέφεραν πλούσια εδέσματα.

Ακόμη θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πατέρα Γεράσιμο Μπούμπα για το μαγείρεμα του πολύ νόστιμου φαγητού.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους μικρούς και μεγάλους φίλους και συγχωριανούς μας που βοήθησαν στο σερβίρισμα του γεύματος, όπως επίσης και όλους τους χορηγούς που προσέφεραν προϊόντα για το τραπέζι.

Ευχόμαστε η Παναγία μας να Σκέπη και να Φυλάττει όλους μας.

Με εκτίμηση

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή

Σημαντική χαρακτηρίζει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για την ίδρυση ψηφιακής τράπεζας

 


Σε δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης αναφέρει:

«Ως Περιφερειακή Αρχή αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση που μια Ηπειρωτική Εταιρεία Υψηλής Τεχνολογίας η NATECH A.E. των αδελφών Ναυρόζογλου συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία ψηφιακής Τράπεζας Πειραιώς (ΒankTech), η οποία θα έχει μάλιστα έδρα τα Ιωάννινα. Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία αυτή, η οποία αναδεικνύει το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και συμβάλει στην γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για το  Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια,  να υποστηρίξει  εκτός της  φιλοξενίας μεγάλων ξένων εταιριών και τις υφιστάμενες εταιρείες  που έχουν  έδρα την Ήπειροοι οποίες επίσης αναπτύσσονται με επιτυχία διεθνώς, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στον τόπο μας και βεβαίως τις θυγατρικές τους εταιρείες, ειδικά όταν αυτές ιδρύονται με έδρα τα Ιωάννινα (όπως η ως άνω νεοσύστατη εταιρεία).

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο εγχείρημα και η Περιφέρεια Ηπείρου θα είναι στη διάθεση τους για να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια που θα απαιτηθεί».

Αναρρώνει μετά από εγκεφαλικό που υπέστη ο Μητροπολίτης Κόνιτσας Ανδρέας

 


Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Μητρόπολη, ο κ. Ανδρέας την Κυριακή 31 Ιουλίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και ενώ ετοιμαζόταν να μεταβεί στην Αρετή Πωγωνίου.

Έτσι διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου διαπιστώθηκε ήπιο  ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μετά από τριήμερη παραμονή στο Νοσοκομείο επέστρεψε στο Επισκοπείο Κόνιτσας όπου συνεχίζει την θεραπεία του.

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης έγινε με αφορμή φήμες που έχουν κυκλοφορήσει στην περιοχή για την κατάσταση της υγείας του κ. Ανδρέα και όπως σημειώνεται «παρακαλεί όλους τους κληρικούς και το λαό να μην δίδουν πίστη σε φανταστικές εικασίες..».

Ιωάννινα: Στο νοσοκομείο αναρριχητής που τραυματίστηκε σε ορθοπλαγιά της Αστράκας, στο Ζαγόρι



Με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και στα άκρα μεταφέρθηκε, πριν από λίγη ώρα, στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων, ένας 35χρόνος αναρριχητής, ο οποίος γλίστρησε και έπεσε σε ορθοπλαγιά της Αστράκας, στο Ζαγόρι.

Τον 35χρονο απεγκλώβισαν δύο οδηγοί βουνού που βρίσκονταν στην περιοχή. Οι δύο έμπειροι οδηγοί τον κατέβασαν περίπου 250 μέτρα με αυτοσχέδιο φορείο σε πατάρι βράχου, όπου έφτασε ελικόπτερο Super Puma και τον παρέλαβε.

Ο 35χρόνος έκανε αναρρίχηση μαζί με δύο φίλους του, όταν - για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία - έχασε την ισορροπία του.

Οι φίλοι του ενημέρωσαν το 112 και ζήτησαν βοήθεια.

Για το συμβάν ενημερώθηκε και η 5η ΕΜΑΚ, όμως όταν πλησίασε στο δύσβατο σημείο, ο αναρριχητής είχε απεγκλωβιστεί.

Βαρύς οπλισμός και φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης εντοπίστηκαν σε περιοχή των Ιωάννινων

 


Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί και αλλοδαπός ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση

Συνολικά 17 όπλα -από τα οποία τα 5 kalashnikov - , 2 χειροβομβίδες και 47 δενδρύλλια κάνναβης ανάμεσα στα κατασχεθέντα

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της καλλιέργειας ναρκωτικών και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, εντοπίστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης σε ορεινή και δασώδη περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ ακολούθως βρέθηκε βαρύς οπλισμός.

Ύστερα από αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε, συνελήφθησαν χθες (17-08-2022) το απόγευμα δύο ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για καλλιέργεια ναρκωτικών και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-47- δενδρύλλια κάνναβης, εξοπλισμός ποτίσματος και αγροτικά εργαλεία στον χώρο της φυτείας,

-5- πολεμικά τυφέκια τύπου kalashnikov,

-6- πολεμικά τυφέκια διαφόρων τύπων,

-6- κυνηγητικά όπλα,

περίστροφο,

-2- χειροβομβίδες,

-7- πυροκροτητές και βραδύκαυστο φυτίλι,

-3- ξιφολόγχες,

-2- μαχαίρια,

-2.961- φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

-10- γεμιστήρες και

το χρηματικό ποσό των -1.710- ευρώ.

Ο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωάννινων.

Δήμος Ζίτσας: «Γενεαλογικό δέντρο Βροσινιωτών», το νέο βιβλίο του Προέδρου της Κοινότητας Βροσίνας, Δημ. Βούρδα

 


Με φόντο το επιβλητικό μονότοξο γεφύρι της Βροσίνας, στο Ζαλογγίτικο ποταμό πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Προέδρου της Κοινότητας Δημητρίου Βούρδα με τίτλο: « Γενεαλογικό Δέντρο Βροσινιωτών».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, ενώ την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Τάσος Βασιλείου συνταξιούχος εκπαιδευτικός, συγγραφέας βιβλίων και τέως αντιδήμαρχος Μολοσσών. «Στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες γιατί δίνουν τη δυνατότητα στους νεότερους να δεθούν και να γνωρίσουν την πατρογονική τους γη και στους παλαιότερους να ταξιδέψουν νοερά στον τόπο που μεγάλωσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ζίτσας ενώ έκανε ειδική μνεία στην προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής λέγοντας: «όταν υπάρχει διαδημοτική συνεργασία προχωράμε σε παρεμβάσεις που προβάλουν και αναδεικνύουν μνημεία τα οποία αποτελούν σημεία αναφορά για τον τόπο».

Ιωάννινα: Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

 


Πρόκειται για κοινή δράση του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Κέντρων Διασκέδασης και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων «Παμβώτις» με σκοπό την προώθηση της ιδέας του «οδηγού της παρέας»

Μετά τα Ιωάννινα και την Κόνιτσα η δράση πραγματοποιήθηκε σε χωριά του Μετσόβου και του Ζαγορίου παραμονές 15 Αύγουστου

Συνεχίζεται σε όλο τον Νομό Ιωαννίνων εκστρατεία ενημέρωσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η προώθηση της ιδέας του «οδηγού της παρέας».



Πρόκειται για μια κοινή δράση του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Κέντρων Διασκέδασης και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων «Παμβώτις», η οποία ξεκίνησε στην πόλη των Ιωαννίνων (σχετικό το από 27-07-2022 δελτίο τύπου της υπηρεσίας μας), ενώ συνεχίστηκε την 29-07-2020 στην Κόνιτσα.

Το διήμερο 13 και 14/08/2022, στο πλαίσιο και των ειδικότερων σχεδίων για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, η δράση πραγματοποιήθηκε σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα σε χωριά του Μετσόβου και του Ζαγορίου.

Επισημαίνεται ότι ο όρος «οδηγός της παρέας» χρησιμοποιείται για το μέλος εκείνο της παρέας, που έχει συμφωνηθεί πριν από την έξοδο ότι δε θα καταναλώσει αλκοόλ και θα φροντίσει στο τέλος να οδηγήσει όλους στο σπίτι τους με ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της δράσης διανέμεται συμβολικά ως αναμνηστικό ένα μπρελόκ με το μήνυμα της συγκεκριμένης ενημερωτικής εκστρατείας: «Ο οδηγός της παρέας δεν πίνει».

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη διωκόμενος αλλοδαπός

 


Συνελήφθη χθες (16.08.2022) το πρωί στην Κακαβιά Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου αλλοδαπός, ο οποίος αναζητούνταν να συλληφθεί δυνάμει Διάταξης Εισαγγελέως Εφετών Πατρών για τα αδικήματα της «συγκρότησης - ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης» και «ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών».

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αρετή Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 24 Αυγούστου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 24 Αυγούστου, στην Αρετή Πωγωνίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 18 Αυγούστου

 


Την Πέμπτη 18 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πωγωνιανή, Κοινοτικό Ιατρείο, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Χαλάρωση και κυτταρίτιδα: Αποτελεσματική αντιμετώπιση μετά τις διακοπές

Πολλές γυναίκες τώρα το καλοκαίρι αποφασίζουν να κρύβονται κάτω από φαρδιά ρούχα, αποφεύγουν να πηγαίνουν σε πολυπληθείς παραλίες, απομονώνονται και χάνουν τελικά όλη τη χαρά και την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού. Ο λόγος; Η χαλάρωση και η κυτταρίτιδα που όμως μπορούν σήμερα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Η απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος είναι ένα από τα δυσκολότερα αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες άνω των 35-40 ετών. Τότε το δέρμα αρχίζει να δείχνει όλο και περισσότερο την πραγματική του ηλικία. Όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν με δίαιτα και γυμναστική, υπάρχουν επίμονα σημεία στο σώμα τους που παραμένουν χαλαρά, λίγο πιο γεμάτα ή και με κυτταρίτιδα και η έκθεσή τους στα μάτια του κόσμου προκαλεί συστολή ή ακόμα και ντροπή.

«Το δέρμα αποτελείται από την επιδερμίδα, η οποία είναι το ορατό-προστατευτικό στρώμα, το χόριο, το οποίο είναι το κύριο στρώμα που δίνει στο δέρμα όγκο, τόνο και ελαστικότητα και τον υποδόριο ιστό. Από την 12η εβδομάδα της εμβρυϊκής ζωής, οι ινοβλάστες που βρίσκονται στο μεσαίο στρώμα, το χόριο, συνθέτουν ελαστίνη και κολλαγόνο. Από τη γέννηση και έπειτα, την παραγωγή τους επηρεάζουν κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, διαμορφώνοντας την τελική εμφάνιση της επιδερμίδας σε κάθε ηλικία», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Μετά την ηλικία των 40 ετών, 9 στις 10 γυναίκες έχουν χαλάρωση του δέρματος και κυτταρίτιδα. Ορισμένες βλέπουν το δέρμα τους να χάνει την ελαστικότητά του ακόμα νωρίτερα, συχνότερα μετά από μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους ή εγκυμοσύνη. Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στο δέρμα εφήβων.