Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Περιφέρεια Ηπείρου: Χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ έτους 2022

 


Η Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ της Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ενημερώνει τους πολίτες ότι:

Η έκδοση και η θεώρηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ θα πραγματοποιείται από τη Δ/νση μας από 1 Φεβρουαρίου 2022 έως και 31 Οκτωβρίου 2022.

[Γραφείο 131, στο ισόγειο της Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην Νομαρχίας) τηλέφωνο για πληροφορίες 26510 87131]

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Η «Ελπίδα» έφερε διδυμάκια στον Παρακάλαμο


Γεννήθηκαν τα διδυμάκια του χιονιά  

Η μητέρα είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι από την κακοκαιρία

Με κάποιες ημέρες καθυστέρησης εξαιτίας του χιονιού η Γεωργία κρατά στην αγκαλιά της τα ωραιότερα δώρα της ζωή της.

Μετά τον εγκλωβισμό της στο σπίτι της εξαιτίας της κακοκαιρίας έφερε στον κόσμο δύο υγιέστατα αγοράκια.

Μια εγκυμοσύνη που ήρθε μετά από πολλές προσπάθειες και σχεδόν τέσσερα χρόνια αγωνίας και αναμονής, δύο μέρες πριν, το όνειρο μιας ζωής να γίνει πραγματικότητα, άλλη μια δυσκολία, έπρεπε να ξεπεραστεί.

Τελικά, έστω και με δυο μέρες καθυστέρηση από τον προγραμματισμένο τοκετό, τα δύο πανέμορφα αγοράκια ήρθαν στη ζωή, με τους τρισευτυχισμένους γονείς να ξεχνούν κάθε δυσκολία που βίωσαν ώσπου να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τα μωρά τους.

Δήμος Πωγωνίου: Εγκρίθηκαν προϋπολογισμός & ΟΠΔ έτους 2022

 


Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας επικυρώθηκε η  έγκριση προϋπολογισμού και ΟΠΔ έτους 2022 Δήμου Πωγωνίου.

Περισσότερα: https://www.pogoni.gr/index.php/home/item/3168-egkrithikan-proypologismos-opd-etous-2022-dimou-pogoniou

Οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην ΕΡΤ από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου

 


Το πρόγραμμα μεταδόσεων

Δεκαεπτά ημέρες που θα συναρπάσουν και θα συγκινήσουν το φίλαθλο κοινό.

Από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 το Πεκίνο φιλοξενεί τους 24ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και η ΕΡΤ θα βρίσκεται εκεί για να μεταφέρει τη δράση στους δέκτες των τηλεθεατών.

Από την ΕΡΤ2 και την ΕΡΤ3 που θα έχουν τον κύριο όγκο του Ολυμπιακού προγράμματος, καθώς και από τα αθλητικά κανάλια ERT Sports της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX, οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν συνολικά 250 ώρες απευθείας μεταδόσεων, από τα ξημερώματα μέχρι το τέλος της κάθε ημέρας. Επιπλέον, από τις 23:00 ως τη 01:00, η ΕΡΤ3 θα μεταδίδει καθημερινά τα σημαντικότερα γεγονότα σε επανάληψη.

Από την ΕΡΤ οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν τις Τελετές Έναρξης και Λήξης και φυσικά τις μεγάλες αθλητικές αναμετρήσεις από τα 15 διαφορετικά αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και συγκεκριμένα τα επτά του χιονιού (Αλπικό Σκι, Άλμα με Σκι, Δίαθλο, Σκι Αντοχής, Βορινό Σύνθετο, Ελεύθερο Σκι, Σνόουμπορντ) και τα οκτώ του πάγου (Καλλιτεχνικό Πατινάζ, Χόκεϊ, Κέρλινγκ, Πατινάζ ταχύτητας, Πατινάζ ταχύτητας μικρής πίστας, Μπόμπσλεϊ, Λουτζ, Σκέλετον).

Γιάννενα: Δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, για υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου

 


Δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, που εμπλέκεται σε υπόθεση   απάτης με το πρόσχημα της αγοράς προϊόντος μέσω διαδικτύου σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, τον Οκτώβριο του 2021 άγνωστος επικοινώνησε τηλεφωνικά με  ημεδαπό, οποίος είχε αναρτήσει ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση γεωργικού μηχανήματος και αφού προφασίστηκε ότι επιθυμεί να το αγοράσει, κατάφερε να του αποσπάσει τους αριθμούς της χρεωστικής του κάρτας, του τραπεζικού του λογαριασμού καθώς και κωδικού που έλαβε από την τράπεζά του στο κινητό τηλέφωνο.

Στη συνέχεια, με τη χρήση των παραπάνω στοιχείων απέκτησε πρόσβαση στο λογαριασμό της ηλεκτρονικής τραπεζικής του παθόντα, από όπου πραγματοποίησε δύο μεταφορές χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορούμενου, συνολικού ύψους -3.650- ευρώ.

ΕΟΔΥ: Εκατόν δέκα εννέα θάνατοι σήμερα, 19.731 νέα κρούσματα

 


58 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εκατόν δέκα εννέα θάνατοι σήμερα 19.731, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.731 , εκ των οποίων 58 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.940.723 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 431 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.856 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 119, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.500 θάνατοι.

Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 576 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 452 (78.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (21.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.035 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 398 (ημερήσια μεταβολή -18.78%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 433 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Από την Τετάρτη 2 έως και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου η διάθεση Self test στους μαθητές και εκπαιδευτικούς

 


Πέντε δωρεάν self test θα μπορούν να προμηθευτούν οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί από την Τετάρτη 02/02/2022 έως και την Τρίτη 08/02/2022.

Σύμφωνα με την απόφαση των αρμόδιων υπουργείων, η λειτουργία του Συστήματος Διάθεσης self test θα ανασταλεί από το Σάββατο 05/02/2022 και ώρα 17:00 έως τη Δευτέρα 07/02/2022 και ώρα 8:00.

EMY: Επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι της Τρίτης 1 Φεβρουαρίου με βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους

 


Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Τρίτης 1 έως την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά – ημιορεινά και τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ στα πελάγη.

Αναλυτικά:

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, από το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία και στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου και βαθμιαία της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη, που η έντασή τους θα φτάνει τοπικά τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου

Οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές και θα επεκταθούν από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στην ανατολική Πελοπόννησο. Από το μεσημέρι προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θράκης. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά το μεσημέρι και στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια το βράδυ.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο που η μέγιστη έντασή τους θα φτάνει τοπικά τα 8 μποφόρ, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σταδιακά μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και τις πρωινές ώρες και σε περιοχές της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη που η έντασή τους θα φτάνει τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Είκοσι τρεις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 30 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 62.022 έλεγχοι, από τους οποίους οι 28.946 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 346 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 17 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

283 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 281 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 παραβάσεις των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

72 στη Θεσσαλονίκη,

43 στην Αττική,

29 στα Ιόνια Νησιά,

23 στην Ήπειρο,

21 στην Πελοπόννησο,

18 στο Βόρειο Αιγαίο,

18 στον Κρήτη,

15 στη Δυτική Ελλάδα,

14 στη Στερεά Ελλάδα,

11 στην Κεντρική Μακεδονία,

11 στη Θεσσαλία,

  4 στη Δυτική Μακεδονία,

  3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

  1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 94.912 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 91.412 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.500 των 150 ευρώ.

1 παράβαση για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.595 ομοειδείς παραβάσεις.

62 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη ατόμου κατά παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ.,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας για χρήση μουσικής,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στην Αττική, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στα Ιόνια Νησιά, 1 παράβαση με επιβολή 60ήμερης αναστολής λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για χρήση μουσικής.

Στην Κρήτη, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, πελάτες καταστημάτων και φιλάθλους εντός γηπέδου. Επιπλέον, 2 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας από οδηγό και επιβάτη οχημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 30.660 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.967 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ και Υπουργείο Εργασίας για την εβδομάδα 31 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου


Η πληρωμή των τακτικών επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για τον Ιανουάριο τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στον προγραμματισμό των καταβολών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των εποπτευόμενων Οργανισμών για την εβδομάδα 31 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου.

Συνολικά υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 260,1 εκατ. ευρώ σε 836,45 δικαιούχους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

- 26,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 900 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

- 450.00 ευρώ θα καταβληθούν σε 550 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Καθημερινή εκατόμβη νεκρών και η κυβέρνηση συνεχίζει να αυτοθαυμάζεται

 


Ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση βυθισμένη στη λογική του αυτοθαυμασμού και της ωραιοποίησης των πάντων επιχειρεί με κάθε τρόπο να απαξιώσει τη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ένα υψίστης σημασίας συνταγματικό δικαίωμα».

 

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στο «επιτελικό μπάχαλο» από τη διαχείριση της κακοκαιρίας και απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό πολιτικής προστασίας, διερωτήθηκε «πόσο αξιόπιστο είναι σε μια κρίσιμη σύσκεψη για την επικειμένη κακοκαιρία στην οποία συμμετέχουν και ιδιώτες να μην κρατιούνται πρακτικά», ενώ ζήτησε διευκρινίσεις «για ποιο λόγο η αποζημίωση των εγκλωβισμένων της Αττικής Οδού αφορά το ίδιο το όχημα και όχι τους επιβαίνοντες σε αυτό».  Για το τελευταίο μάλιστα ζήτημα, εξέφρασε την απορία του «πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής και όχι τριτοκοσμικής χώρας να τηλεφωνεί σε ιδιωτική εταιρεία και να τους λέει δώστε 2.000 ευρώ». «Η κακή αντιμετώπιση της κακοκαιρίας», τόνισε, «δεν ήταν λόγω έλλειψης μέσων, αλλά λόγω έλλειψης συντονισμού με το να ρίχνει ο ένας ευθύνες  στον άλλο». 

«Πράσινες Ιστορίες» – Αώος – Χρυσαετός τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στις 12:00 στην ΕΡΤ3

 


«Πράσινες Ιστορίες»

Αώος – Χρυσαετός

Δευτέρα  31  Ιανουαρίου 2022 στις 12:00

Στο πρώτο μέρος του επεισοδίου της «πράσινης σειράς» της ΕΡΤ3  «Πράσινες Ιστορίες», τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στις 12:00, ταξιδεύουμε στον ποταμό Αώο όπου μαθαίνουμε για τις προσπάθειες προστασίας του που έχουν γίνει από τη δεκαετία του ’80.

Επιστήμονες, κάτοικοι και οργανώσεις όπως το MedINA (Mediterranean Institute for Nature and Anthropos/Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο) μας εξηγούν τι έχει γίνει και γιατί είναι σημαντικό να παραμείνει ο Αώος, ποταμός ελεύθερης ροής και ένας από τους τελευταίους της Ευρώπης. 

Μαθαίνουμε επίσης τι στάση κρατάνε οι πολίτες και οι πολιτικοί στη γειτονική Αλβανία όπου εκβάλει ο ποταμός.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, μεταφερόμαστε στην περιοχή του Έβρου όπου ο Λαυρέντης Σιδηρόπουλος κάνει το διδακτορικό του με αντικείμενο τον χρυσαετό, το σπάνιο αρπακτικό που υπήρξε σύμβολο δύναμης και ισχύος σε πολλούς λαούς. 

Μας δίνει ορισμένα χαρακτηριστικά της ζωής του που είναι δύσκολο να παρατηρήσει κανείς.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου

 


Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα,  Κέντρο Υγείας-ISO BOX, 09:00-15:00

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικό Ταμείο, Ελ.Βενιζέλου 20, 09:00-14:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Καναλακίου, Καναλάκι, 09:00-10:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Πάργα, 11:30-13:00.

Απαραίτητος ο περιοδικός οφθαλμολογικός έλεγχος στα άτομα με διαβήτη

 


Το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) ήταν 415 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει τα 552 εκατομμύρια ως το 2030.

Περισσότερο από το 40% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-59 ετών, δηλαδή ανήκουν στον ενεργό εργαζόμενο πληθυσμό.

Ένας στους τρεις περίπου διαβητικούς θα εμφανίσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

«Ο ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να γνωρίζει ότι το απορρυθμισμένο σάκχαρο μπορεί να γίνει η αιτία για μια σειρά από σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ζωτικές λειτουργίες του όπως η όραση ή ακόμα και την ίδια τη ζωή του.

Το ρυθμισμένο σάκχαρο σε συνδυασμό με καλά επίπεδα λιπιδίων και αρτηριακής πίεσης συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των ως άνω οφθαλμικών επιπλοκών, καθώς και όλων των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Γ. Φώτης, MD, MSc, FEBO, Διευθυντής Τμήματος Οπισθίου Ημιμορίου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital, ο οποίος μας εξηγεί τη σοβαρότητα  των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει ο σακχαρώδης διαβήτης στην όραση του πάσχοντος.

Πώς επιδρά ο σακχαρώδης διαβήτης στον οφθαλμό;

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευσή του στα τοιχώματα των αγγείων, προκαλώντας τη στένωση και την απόφραξη των αγγείων. Τα μικρά αγγεία όπως αυτά του αμφιβληστροειδούς καθώς και τα αγγεία που τρέφουν τα νεύρα, ακριβώς λόγω της μικρής τους διαμέτρου επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτή τη συσσώρευση σακχάρου.


Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί μορφή μικροαγγειοπάθειας που προκαλεί αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.

Κατά τα πρώιμα στάδια, ή στο στάδιο της μη παραγωγικής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η μικροαγγειοπάθεια περιορίζεται στον αμφιβληστροειδή.

Η εξέλιξη της νόσου στην παραγωγική της μορφή συμβαίνει επειδή οι μικροαγγειακές βλάβες περιορίζουν την παροχή οξυγόνου στον αμφιβληστροειδή. Στην προσπάθεια του οργανισμού να αναπληρώσει την έλλειψη οξυγόνου, νέα παθολογικά αγγεία (νεοαγγεία) αναπτύσσονται από τον αμφιβληστροειδή προς το εσωτερικό της υαλοειδικής κοιλότητας. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε δραματική απώλεια όρασης εξαιτίας αιμορραγιών στην υαλοειδική κοιλότητα, ελκτικής αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς και νεοαγγειακού γλαυκώματος.

Σε οποιαδήποτε φάση της αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να εμφανιστεί η διαβητική ωχροπάθεια, να προσβληθεί δηλαδή η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, η ωχρά κηλίδα, που είναι υπεύθυνη για την κεντρική μας όραση.