Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Κύριε πρωθυπουργέ θυμηθείτε την παρακαταθήκη του πατέρα σας για την Βόρειο Ήπειρο


 (Φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην Δερβιτσάνη, Ιανουάριος 1991)

«Η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να ισχύσουν για την Ελληνική Μειονότητα που ζει στην Αλβανία άλλα μέτρα από εκείνα που θα ισχύσουν για τις αλβανικές κοινότητες εκτός Αλβανίας».
«Η κυβέρνηση της Ελλάδας απαιτεί τα ίδια δικαιώματα για την ελληνική κοινότητα που ζει στην Αλβανία με εκείνα που ζητεί η αλβανική κυβέρνηση για τις αλβανικές κοινότητες στην τέως Γιουγκοσλαβία».
«Η απροκάλυπτη αυτή πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών είναι σαφώς απαράδεκτη και άδικη».
Οι δηλώσεις αυτές ανήκουν στον αείμνηστο πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος ως πρωθυπουργός στις 14 Ιουλίου 1993, έθεσε σαφείς προϋποθέσεις για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας.
Την εποχή εκείνη ο τότε πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Σαλί Μπερίσα ασκούσε πολιτική τρομοκρατίας εις βάρος του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Αποκορύφωμα της πολιτικής του ήταν η σύλληψη και η καταδίκη πέντε ηγετικών στελεχών της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», ένα χρόνο μετά.
Από το 1993, οι αυτόχθονες αλβανικές κοινότητες στις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες έχουν κάνει άλματα ή ακόμα και έχουν επιτύχει τις διεκδικήσεις τους, σε σημείο που να θεωρείται ότι είναι πολύ κοντά η υλοποίηση του σχεδίου της «μεγάλης Αλβανίας».
Αντίθετα, είκοσι έξι χρόνια μετά, ο βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός υφίσταται ουσιαστικά μία υπόγεια εθνοκάθαρση, με ενορχηστρωτή αυτή την φορά τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Η αλλοίωση του πληθυσμού στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές, η υφαρπαγή περιουσιών, οι δολοφονίες Ελλήνων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους στην γενέθλια γη τους και η βεβήλωση των ελληνικών μνημείων, αποτελούν ενδεικτικά της κατάφορης παραβίασης των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Σήμερα, εν έτει 2019, η Ελλάδα έχει έναν άλλο πρωθυπουργό που φέρει το επίθετο Μητσοτάκης, ο οποίος καλείται να υπερασπιστεί τον Ελληνισμό που επιμένει να υπάρχει ακόμα στην Βόρειο Ήπειρο, πριν τον ολοκληρωτικό αφανισμό του που μεθοδεύει η αλβανική κυβέρνηση.

Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου


Κεράσοβο Πωγωνίου: Εκδηλώσεις Μνήµης, για το Ολοκαύτωµα την Τετάρτη 14 Αυγούστου, ώρα 10:00 π.μ.


Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 και ώρα 10:00 θα τελεστεί στο ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΩΝ στην πλατεία της Κεντρικής Εκκλησίας στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ηπείρου, η ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ υπέρ των μαρτυρικώς θυσιασθέντων Κερασοβιτών, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΣΟΒΟΥ 15 Αυγούστου 1944.
Θα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για το χωριό μας δοθέντος του γεγονότος ότι το Κεράσοβο έχει ανακηρυχθεί επίσημα από την ελληνική πολιτεία «Ιστορικός Τόπος» και «Μαρτυρικό Χωριό».
Η τιμητική εκλεκτή παρουσία όλων των Αρχών και των Φορέων της πατρίδας μας θα προσδώσει στην σεμνή τελετή το σεβασμό και την τιμή που αρμόζουν στους ένδοξα υπέρ της πατρίδας θυσιασθέντες συμπατριώτες μας.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 34χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής


Συνελήφθη, χθες (30-07-2019) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας 34χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση.
Συγκεκριμένα, σε βάρος του 34χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, σύμφωνα με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών και δεκαοκτώ (18) ημερών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Καχριμάνης Αλέξανδρος: Ανακοίνωση- απάντηση για τους ψευδείς ισχυρισμούς περί της αρμοδιότητας των «Γαλάζιων Σημαιών»


Σε απάντηση ερώτησης δημοσιογράφου σχετικά με την αφαίρεση «Γαλάζιων σημαίων» και σχόλια που διατυπώθηκαν σε βάρος της Περιφέρειας, ανακοινώνονται τα εξής:
«Μόνο αδαείς ή εμπαθείς- και πάντως υπόλογοι για διακίνηση ψευδών ισχυρισμών- μπορούν να επιρρίπτουν ευθύνες στην Περιφέρεια και την Περιφερειακή Αρχή για ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά αρμοδιότητες των Δήμων. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1636Β/12-5-2017 απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας η χρήση αιγιαλού και παραλίας έχει παραχωρηθεί στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού (Δήμοι), οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 3 έχουν δικαίωμα παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος σε ιδιώτες κλπ για την ανάπτυξη ομπρελών, ξαπλώστρων κλπ. Επίσης με το άρθρο 10 της ίδιας απόφασης καθορίζεται πως οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου. Σε περίπτωση λουτρικής εγκατάστασης, οι Δήμοι υποχρεούνται να τηρούν τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 7 του π.δ. 23/2000 (18Α’) για πρόσληψη ναυαγοσωστών, τοποθέτηση κατάλληλων παρατηρητηρίων ναυαγοσωστών και γενικώς για τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των λουόμενων, των εργαζομένων και όσων γενικά κινούνται στους χώρους αυτούς.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία προστασίας της Φύσης μόνο οι διαχειριστές των ακτών δηλαδή οι Δήμοι ή άλλοι φορείς που έχουν αναλάβει τη διαχείριση ακτών έναντι ανταλλάγματος από τους Δήμους μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για Γαλάζια Σημαία και οι οποίοι έχουν την ευθύνη να τηρούν τις αυστηρές προδιαγραφές προκειμένου να διατηρήσουν το σύμβολο της Γαλάζιας Σημαίας καθ΄ όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Με βάση τα ανωτέρω σε ο, τι αφορά τις «Γαλάζιες Σημαίες» σε Μονολίθι, Πλατάνια και Τσούκες- για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα των υδάτων- αρμόδιος για τα διαδικαστικά ζητήματα που προέκυψαν είναι ο Δήμος Πρέβεζας, ο οποίος μπορεί να προσλάβει το κατάλληλο προσωπικό (ναυαγοσώστες κ.α.).

«Ορφανοί» σάκοι με 95 κιλά ακατέργαστη κάνναβης στη διασταύρωση Νεγάδων


Από περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, χθες  το πρωί, σε αγροτική περιοχή κοντά στη διασταύρωση Νεγάδων Ιωαννίνων, τρεις ταξιδιωτικοί σάκοι, εμφανώς εγκαταλελειμμένοι, που περιείχαν -59- δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -94- κιλών και -850- γραμμαρίων.
Διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ιωάννινα: Σύλληψη 39χρονου για κλοπή από νεκροταφείο


Ο δράστης αφαίρεσε μπρούτζινα ανθοδοχεία από μνήματα

Συνελήφθη, χθες (30-07-2019) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 39χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας για κλοπή μπρούτζινων ανθοδοχείων από μνήματα του 1ου δημοτικού νεκροταφείου Ιωαννίνων, που έγινε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ταυτοποίησαν τα στοιχεία του δράστη και ύστερα από αναζητήσεις, τον εντόπισαν χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα όπου και τον συνέλαβαν.
Κατασχέθηκε μέρος των κλοπιμαίων που βρέθηκε στο σπίτι του 39χρονου.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Πως ένα ευτυχές γεγονός, όπως ο ερχομός ενός παιδιού στο κόσμο, μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ενός ζευγαριού;


Οι ειδικοί της Γραμμής 115-25, της Ένωσης Μαζί για το Παιδί απαντούν

Είναι αλήθεια ότι ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια αλλάζει καθοριστικά την ζωή του ζευγαριού. Από τη στιγμή που το ζευγάρι θα πληροφορηθεί τη χαρμόσυνη είδηση, αυτομάτως θα επέλθει και η αλλαγή. Συνήθως κάθε αλλαγή επιφέρει αποσταθεροποίηση, καθώς επίσης σκέψεις και συναισθήματα για τα οποία πολλές φορές μπορεί να μην είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Αντικρίζοντας το μωρό, το πρόσωπο των γονέων φωτίζεται.
Συναισθήματα
Συναισθήματα απόλυτης ευτυχίας,  χαράς,  πληρότητας, συγκίνησης,  θαυμασμού, αγωνίας και ολοκλήρωσης κάνουν την εμφάνισή τους και μαζί με αυτά γεννιέται η ανάγκη για προσφορά και φροντίδα. Συνήθως το πρώτο βλέμμα ανάμεσα στους γονείς και στο μωρό μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη τους.
 Είναι πολύ πιθανό με τον ερχομό του νέου μέλους και με τον ενθουσιασμό που επικρατεί, οι γονείς να αφήσουν στην άκρη ή και να ξεχάσουν ακόμη τις διαφορές και τις διαφωνίες που τους απασχολούσαν πριν την έλευση του παιδιού, και αυτομάτως να επικεντρωθούν στη φροντίδα αυτού. Είναι όμως πολύ σημαντικό να υπενθυμίζει ο ένας στον άλλο, ότι πέρα από τις ευχάριστες αλλαγές που αναμφισβήτητα θα επιφέρει το παιδί στη ζωή τους,  είναι πιθανό να υπάρξουν και κάποιες αλλαγές, οι οποίες δε θα είναι και τόσο εύκολες και ευχάριστες.

Σύλληψη ενός 30χρονου αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 30χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Οι αλλαγές στον «Κλεισθένη»


Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το νομοσχέδιο, που φέρει τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού», και θα συζητηθεί με την διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Το νομοσχέδιο, που φέρνει σημαντικές αλλαγές στην κυβερνησιμότητα των δήμων και των Περιφερειών.
Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συμπράξουν, υπό την προϋπόθεση ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα. Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ως ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, ώστε να καταστεί εφικτή η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων.
Στο νομοσχέδιο ορίζεται, επίσης, ότι η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, ενώ παράλληλα θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών.
Οι ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες για να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις Περιφέρειες, της χώρας, όπου η απλή αναλογική έφερε πολλά προβλήματα, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και όσους δήμους πήγαν στον β’ γύρο και υπήρξε ανατροπή αποτελέσματος. Στη Θεσσαλονίκη εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ωστόσο δεν έχει πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο.

Πότε μπορεί να αλλάξουν χρώμα τα μάτια;


Το χρώμα των ματιών είναι ένα χαρακτηριστικό που συναρπάζει και προβληματίζει, συχνά πριν καν γεννηθούμε. Θα έχει άραγε το μωρό μαύρα, καφέ, γαλάζια ή πράσινα μάτια; Και όταν μεγαλώσει; Θα είναι σταθερό το χρώμα των ματιών του σε όλη του τη ζωή ή μπορεί να αλλάξει στην πορεία;
Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, το χρώμα που θα έχουν τα μάτια καθορίζεται από γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας. 
Τα γονίδια αυτά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς το χρώμα των ματιών ενός μωρού.
Τα γονίδια αυτά καθορίζουν την παραγωγή της μελανίνης - της χρωστικής ουσίας που δίνει στα μάτια, στο δέρμα και στα μαλλιά το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Στα μάτια, η μελανίνη παράγεται από ειδικά κύτταρα (τα μελανοκύτταρα) που βρίσκονται στην ίριδα.
Η ίριδα βρίσκεται ανάμεσα στον κερατοειδή και τον φακό του ματιού. Είναι ο έγχρωμος δακτύλιος από μυϊκό ιστό που περιβάλλει την κόρη του ματιού και συσπάται για να ρυθμίζει το μέγεθος της κόρης και να ελέγχει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι.
«Πολλά μωρά της καυκάσιας φυλής γεννιούνται με μπλε ή γκρι μάτια, επειδή κατά τη γέννησή τους οι ίριδές τους δεν διαθέτουν ακόμα μελανίνη», λέει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Μέσα στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής, όμως, και ιδίως κατά το πρώτο έτος, αρχίζει να παράγεται μελανίνη και το χρώμα των ματιών συχνά σκουραίνει».