Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Παρακάλαμος: Η Γ΄ Λυκείου Δολιανών διοργανώνει πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 4 Ιανουαρίου


Η Γ΄ Λυκείου Δολιανών διοργανώνει πάρτι, το Σάββατο 4 Ιανουαρίου, στο PLEGMA cafe bar στον Παρακάλαμο.

1.578 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους και Περιφέρεια Ηπείρου


Κλείδωσαν οι 35.424 θέσεις της νέας Κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και σε 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, από τις συνολικά 36.500 θέσεις που θα δημιουργηθούν μέσω του προγράμματος.
Η κατανομή των υπόλοιπων θέσεων μέχρι και τις 36.500 που έφτασαν τελικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μετά και από πρόσθετα αιτήματα δήμων και υπηρεσιών αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες, αφού η προκήρυξη του προγράμματος σύμφωνα με πληροφορίες θα βγει στον «αέρα» στα τέλη Ιανουαρίου με τις αιτήσεις να ξεκινούν στις αρχές Φεβρουαρίου.
Πίνακας με τις 1.578 θέσεις σε Δήμους και την Περιφέρεια Ηπείρου:
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ 125
ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 28
ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 37
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ 42
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ 91
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ  37
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 28
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 28
ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ 46
ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ 19
ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ 60
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 422
ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 46
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ 28
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 46
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ 64
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ 46
ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 73
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ 312

Μαζικά «ραβασάκια» για παλιά χρέη προς την Εφορία


Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι βρίσκουν στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxis οφειλές προς την εφορία που μάλλον είχαν ξεχάσει με την ελπίδα να τις ξεχάσει και η Εφορία.
Σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών", εις μάτην όμως αφού τόσο οι κεντρικές υπηρεσίες όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΔΟΥ σπεύδουν να βεβαιώσουν ξανά κάθε οφειλή προς το Δημόσιο που βρίσκεται στο όριο της παραγραφής.
Έτσι μέχρι και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς χιλιάδες φορολογούμενοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα είδαν στις “εκτός ρύθμισης οφειλές “τους προς το Δημόσιο –δηλαδή στις οφειλές που δεν είναι ενταγμένες στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων – να βεβαιώνονται οφειλές του φορολογικού έτους 2014 που αφορούν στη χρήση του 2013, όπως αναφέρει η "Εφημερίδα των Συντακτών".
Στην τεράστια πλειονότητά τους οι οφειλές που επιβεβαιώνει η εφορία αφορούν στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης που έχει επιβληθεί για πρώτη φορά με το μνημονιακό νόμο του 2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έκτοτε επικαιροποιήθηκε με άλλα τρία νομοθετήματα μέχρι και το 2016.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης κλιμακώνεται από το 2,20% μέχρι το 10% ανάλογα με το εισόδημα και συχνά επικρίνεται ως η πιο άδικη φορολογία ως “ φόρος επί φόρου”.

Παράταση ως 10 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το Φοιτητικό επίδομα


Παράταση ως 10 Ιανουαρίου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα.
Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων και των ερωτημάτων που μας έθεσαν ο υποψήφιοι σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για το Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες – ακαδημαϊκό έτος 2018-2019» ως προς την επιλογή των πεδίων και των μοριοδοτούμενων κριτηρίων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ αποφάσισε, προς διευκόλυνση των αιτούντων, την χορήγηση παράτασης για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων έως την Παρασκευή 10-1-2020 και ώρα 15.00, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους υποψήφιους επιθυμούν
α) να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας ή και
β) να προβούν στη διόρθωση στοιχείων της ήδη υποβληθείσας αιτήσεως τους (οδηγίες για τη διαδικασία άρσης οριστικοποίησης της υποβληθείσας αιτήσεως και υποβολής νέας αιτήσεως βλ.κεφ.12.1 του Εγχειριδίου χρήσης πληροφοριακού συστήματος αιτήσεων για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες).

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο Γηροκομείο Ζωσιμάδες


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τις άλλες Αρχές του τόπου, μετά τη δεξίωση στην Περιφέρεια την Πρωτοχρονιά επισκέφτηκαν και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Γηροκομείο Ζωσιμάδες και έκοψαν με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας την Πρωτοχρονιάτικη πίτα και να ανταλλάξουν ευχές για τη νέα χρονιά.

Ενεργοποιήθηκε το νέο καθεστώς στις ηλεκτρονικές συναλλαγές


Ενεργοποιήθηκε  το νέο καθεστώς για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο απαιτεί περισσότερες e-αποδείξεις από τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξουν ειδικότερα ζητήματα και δυσκολίες αλλά, όπως λένε, «μέχρι και τον Μάρτιο του 2021» (οπότε θα υποβληθούν οι δηλώσεις εισοδήματος του 2020) μπορούν να γίνουν διορθώσεις και βελτιώσεις.
Στις επόμενες μέρες ή ώρες αναμένεται και η σχετική υπουργική απόφαση που θα συμπληρώνει όσα αφήνει ανοικτά ο νέος νόμος 4646 του 2019. Εκεί αναμένεται να τεθούν και επί μέρους όρια ή απαλλαγές για ειδικές περιπτώσεις.
Μέχρι τότε όμως, τρεις είναι οι μεγάλες αλλαγές-ανατροπές που θα έχει «τεστάρει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης:
1. Αυξάνεται το όριο κάλυψης με δαπάνες με πλαστικό χρήμα για όλους, σε 30% αντί 10-20% που ίσχυε για τους περισσότερους -και που το έχουν ουσιαστικά καλύψει σχεδόν όλοι εδώ και μήνες.
2. Επεκτείνεται η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων. Όχι μόνον μισθωτοί και συνταξιούχοι όπως ήξεραν όλοι ως τώρα, αλλά και επιχειρηματίες-επαγγελματίες ή και όσοι εισπράττουν ενοίκια, θα υποχρεούνται να δαπανούν με πλαστικό χρήμα το 30% όσων βγάζουν. Από την άλλη, δεν εντάσσονται -στη φάση αυτή τουλάχιστον-όσοι έχουν έσοδα από άλλες πηγές (πχ μετοχές).

Άρτα: Συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά έξι ημεδαποί, κατηγορούμενοι για διακεκριμένες κλοπές


Εξιχνιάστηκαν άμεσα δύο υποθέσεις κλοπών που διαπράχθηκαν το πρωί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην πόλη της Άρτας

Βρέθηκαν κλοπιμαία και κατασχέθηκαν τιμαλφή και χρηματικό ποσό, την κατοχή των οποίων οι κατηγορούμενοι δε μπορούσαν να δικαιολογήσουν
Ύστερα από συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν προχθές (31-12-2019) το μεσημέρι στην Άρτα, συνολικά έξι ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακεκριμένες κλοπές.
Ειδικότερα, προχθές (31-12-2019) καταγγέλθηκαν στο Τμήμα Ασφάλειας Άρτας δύο περιπτώσεις κλοπών που διαπράχθηκαν το πρωί της ίδιας ημέρας στην πόλη της Άρτας. 

Στην πρώτη περίπτωση, δύο ημεδαποί ηλικίας 21 και 15 ετών αφαίρεσαν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, πορτοφόλι με χρηματικό ποσό από σπίτι ηλικιωμένης στην Άρτα, στο οποίο εισήλθαν με το πρόσχημα ότι ήθελαν να ψάλουν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. Εμπλεκόμενη στη υπόθεση τυγχάνει και μία 29χρονη συλληφθείσα συνεργός τους.
Στη δεύτερη περίπτωση, οι τρεις συλληφθέντες, δύο γυναίκες ηλικίας 51 και 24 ετών αντίστοιχα και ένας 15χρονος, εισήλθαν στο σπίτι ημεδαπής από ανασφάλιστη είσοδο και αφαίρεσαν διάφορα τιμαλφή.
Άμεσα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, αποτέλεσμα των οποίων ήταν ο άμεσος εντοπισμός και η σύλληψη, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, συνολικά έξι (6) ημεδαπών, τριών (3) για κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις κλοπών.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι και στις δύο περιπτώσεις, είχαν οργανωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι επρόκειτο για κατοίκους άλλων πόλεων, που είχαν μεταβεί στην πόλη της Άρτας προκειμένου να διαπράξουν τις αξιόποινες πράξεις.
Στην κατοχή των κατηγορουμένων βρέθηκαν, στην πρώτη περίπτωση, το αφαιρεθέν χρηματικό ποσό, ενώ στη δεύτερη περίπτωση μέρος των αφαιρεθέντων τιμαλφών, τα οποία αποδόθηκαν στις κατόχους τους.
Επιπρόσθετα, στην κατοχή των κατηγορουμένων, βρέθηκαν -κατά περίπτωση- και κατασχέθηκαν τιμαλφή και χρηματικό ποσό, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.
Από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας, το οποίο διενεργεί την προανάκριση, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την εξακρίβωση της προέλευσης των τιμαλφών και χρημάτων που κατασχέθηκαν, ενώ εξετάζεται τυχόν συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.
Οι συλληφθέντες με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Δήμος Πωγωνίου: Εκδόθηκαν τα τέλη σε Τ.Κ.


Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης και τα πάγια ως εξής:
-Α' εξάμηνο 2019 για τη Δημοτική Ενότητα Δελβινακίου
-Ύδρευση 2018 και πάγιο 2019 για τη Δημοτική Ενότητα Πωγωνίου
-Πάγιο 2015 και 2016 για τη Δημοτική Ενότητα Πωγωνιανής
Ημερομηνία λήξης 31-1-2020.

Έρχονται προσλήψεις στο «Βοήθεια στο Σπίτι»


Στη διαδικασία επεξεργασίας βρίσκεται η προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Συγκεκριμένα, θα προσληφθεί προσωπικό όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης: ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ.
Oι θέσεις αφορούν 270 δήμους σε όλη τη χώρα.
Προβλέπεται ειδική εμπειρία με έξτρα μοριοδότηση για τους υπηρετούντες συμβασιούχους στο πρόγραμμα.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ εντός 15ήμερης προθεσμίας.

Προστάτης: Πότε πρέπει να αρχίζει και κάθε πότε να επαναλαμβάνεται το τσεκάπ


Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας με το νέο έτος, είναι να φροντίσετε την υγεία σας. Η φροντίδα αυτή αρχίζει με τον προληπτικό έλεγχο, ο οποίος στους άνδρες είναι συνυφασμένος με το τσεκάπ για τον προστάτη.
Ωστόσο ο προληπτικός έλεγχος του προστάτη για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου δεν συνιστάται πια να αρχίζει σε ηλικία 50 ετών, ούτε να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. 
Οι άνδρες πρέπει να εξετάζονται για πρώτη φορά σε νεότερη ηλικία, ενώ στη συνέχεια η συχνότητα επανάληψης του ελέγχου πρέπει να καθορίζεται σε κάθε άνδρα ξεχωριστά.
Αυτό αναφέρουν οι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας (EAU), οι οποίες αναθεωρήθηκαν νωρίτερα εφέτος για να ληφθούν υπόψη όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) και τις άλλες εξετάσεις του προστάτη.
Το PSA είναι μία πρωτεΐνη, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο επηρεάζονται και από άλλα νοσήματα και καταστάσεις. Μπορεί π.χ. να αυξηθούν σε περίπτωση προστατίτιδας ή καλοήθους υπερτροφίας προστάτη, καθώς και μετά από διέγερση του προστάτη (π.χ. λόγω εκσπερμάτισης, δακτυλικής εξέτασης του προστάτη, κατακράτησης ούρων κ.λπ.). Ακόμα και ορισμένες έντονες ασκήσεις, όπως η ποδηλασία, μπορεί να τα επηρεάσουν.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, η πρώτη μέτρηση του PSA πρέπει να γίνεται σε ηλικία 40-45 ετών, ώστε να υπάρχει μία τιμή αναφοράς με την οποία θα συγκρίνονται όλες οι επόμενες. Αυτό συνιστάται επειδή, όπως προαναφέρθηκε, τα επίπεδα του PSA δεν είναι σταθερά αλλά παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Επομένως, μία μεμονωμένη μέτρηση του PSA έχει μειωμένη διαγνωστική αξία.
Η επόμενη μέτρηση του PSA και το κάθε πότε θα επαναλαμβάνεται, θα καθορίζεται σε κάθε άνδρα ξεχωριστά με βάση ορισμένα κριτήρια. 
Τα κριτήρια αυτά είναι η ηλικία του άνδρα, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, τα ευρήματα στην δακτυλική εξέταση προστάτη και ο όγκος του προστατικού αδένα. 
Μάλιστα η δακτυλική εξέταση του προστάτη πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με το PSA, ώστε να αξιολογεί ο γιατρός τον κίνδυνο ύπαρξης κάποιας ύποπτης βλάβης.