Μνημόνιο συνεργασίας για την
ανάδειξη της υψηλής προστιθέμενης αξίας των τοπικών παραδοσιακών τροφίμων,
υπέγραψαν σήμερα έξι φορείς της Ηπείρου.
Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων
θα γίνει μέσω της Γαστρονομίας και για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα συνεργαστούν,
μέσω του υπογραφέντος Μνημονίου, οι: Περιφέρεια Ηπείρου, Πανεπιστήμιο
Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών, Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων, Ένωση Γαστρονομίας
Ηπείρου, Σωματείο Κάφε Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις».
«Ξεκινάμε κάτι δυνατό για την
Ήπειρο. Ξεκινάμε μια πολύ ωραία προσπάθεια σε προϊόντα που έχουν αξία…Όλα αυτά
τα προϊόντα θα διατίθενται σε καταστήματα που θα έχουν ειδικό σήμα, το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα και δείχνει τη γάστρα, τον πλάστη και το σινί
(είδος ταψιού)… Έχουμε μεγάλο αγώνα μπροστά και μεγάλες προοπτικές»,
υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά
την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας.
Ξεκινάμε- πρόσθεσε- αρχικά από το Ορεινό Ηπείρου, μετά το
Κασκαβάλι Πίνδου, έχουμε την πέστροφα, το κεφαλοτύρι, την ούρδα, την πατάτα
Χρυσοβίτσας και θα συνεχιστεί ο αριθμός των τοπικών προϊόντων, αφού
(προηγουμένως) κάνουμε τις διαδικασίες
με όλους τους φορείς που χρειάζεται για να τα πιστοποιήσουμε ως προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης
τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους με τους οποίους ξεκινάμε μια πολύ ωραία
προσπάθεια σε προϊόντα που έχουν αξία και έτσι σιγά- σιγά θα δώσουμε τη
δυνατότητα σε έναν που θέλει να μάθει και να δοκιμάσει τα προϊόντα της Ηπείρου. Τους ευχαριστώ όλους, γιατί σε αυτή τη
συνεργασία θεωρώ ότι θα γίνει σπουδαία δουλειά».
Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ.
Άννα Μπατιστάτου, χαιρετίζοντας την υπογραφή του Μνημονίου, υπογράμμισε: