Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Κάτω Λάβδανη Πωγωνίου: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου

Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στην Κάτω Λάβδανη Πωγωνίου.

Μνήμη στοιχειωμένη. Αυτό που έγινε στο Συρράκο τον Αύγουστο του 2017 να τιμήσουν ανεξαρτήτως, όλους όσους φονεύτηκαν τη περίοδο 1940-50, μπορεί να είναι η απαρχή για έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης

Οι πόλεις και τα χωριά κουβαλάνε τη μνήμη τους. Την ιστορία τους. Στους δρόμους, τα αγάλματα και οι αναθηματικές στήλες. Είναι οι δείκτες για τη μνήμη του τόπου. Για τις επιλογές που έκαναν οι τοπικοί άρχοντες και η κεντρική εξουσία. Είναι οι οδοδείκτες, που μπορούν να μιλήσουν για όσα συνέβησαν.
Για τις σχέσεις εξουσίας. Για όσα τιμώνται σε γιορτές και επετείους. Αλλά και για όσα αποσιωπώνται. Για τη μνήμη που έχει στοιχειώσει. Ακόμη κι όταν γίνεται λόγος για τα ατομικά δικαιώματα. Ακόμη και για τα δικαιώματα των νεκρών. Να έχουν όλοι δικαίωμα στη μνήμη.
Ακούγεται παράδοξο. Όμως, ο βαθμός δημοκρατικότητας ενός τόπου συναρτάται με τη μνήμη του. Με τη θέση που επιφυλάσσει στους νεκρούς του. Και η χώρα μας δεν διακρίθηκε σ’ αυτό το πεδίο. Ακόμη και σήμερα η μνήμη της Κατοχής και του Εμφυλίου παραμένει στοιχειωμένη.
Στις αναθηματικές στήλες η μνήμη είναι επιλεκτική. Αναφέρονται οι πεσόντες στη Μικρασιατική Καταστροφή, στον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι αν όσοι πολέμησαν στα βουνά του Αλβανικού Μετώπου δεν πρόλαβαν να σκοτωθούν; Αν εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ; Αν ακόμη, γι’ αυτούς χειρότερα, συντάχθηκαν με τον Δημοκρατικό Στρατό; Τότε, κακό του κεφαλιού τους. Απουσιάζουν. Είναι απόντες από τη μνήμη του τόπου τους.
Η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας, ωστόσο, υπερβαίνει αυτή την αντίληψη. Κατέγραψαν τους νεκρούς του χωριού τους, Συρράκου. Της δεκαετίας του 1940-1950. Εκείνους που δεν μνημονεύονται.
Αυτούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στην Καισαριανή και τη Μουσιωτίτσα. Αυτούς που εκτελέστηκαν στην Παργινόσκαλα ή στη δίκη της Πρίντζου στα Γιάννενα. Αυτούς που σκοτώθηκαν στις εμφύλιες συγκρούσεις της Κατοχής. Και αποφάσισαν να τους τιμήσουν. 
Να τους αναγνωρίσουν το δικαίωμα της δημόσιας ύπαρξής τους. Ως νεκρών. Πλάι στους νεκρούς του Εθνικού Στρατού στη διάρκεια του Εμφυλίου.
Και κάτι ακόμη σημαντικότερο. Συμπεριέλαβαν στην τοπική μνήμη και τους πολίτες που έπεσαν τυχαία θύματα της εμφύλιας βίας. Είναι μια διαφορετική ερμηνεία για την Ιστορία. Που δεν γράφεται μόνο από όσους πολεμούν. Από όσους χύνουν το αίμα τους στην εμπροσθοφυλακή. Είναι και τα αθώα θύματα. Οι πολίτες, οι μη στρατεύσιμοι, που βρέθηκαν σε λάθος θέση μια συγκεκριμένη στιγμή.
Αυτό που έγινε στο Συρράκο στις αρχές Αυγούστου μπορεί να είναι η απαρχή για έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Να ξεχορταριάσει η στοιχειωμένη μνήμη. Είναι μια γενναία πράξη που μαρτυρά μια ριζοσπαστική αντίληψη για τη δεκαετία του 1940. Αλλά και για το σήμερα.
Ευάγγελος Αυδίκος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr

Διόδια Δροσοχωρίου: To λάθος συγχωρείται κ. Καχριμάνη, το ψέμα όχι

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες ο τρόπος με τον οποίο ο Αλέκος Καχριμάνης πολιτεύεται. Άλλωστε πολλές φορές έχουμε επισημάνει την έλλειψη στρατηγικής, την στοχοθεσία και την διοίκηση με παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά.
Σχηματικά το είχαμε περιγράψει ως δίπολο μεταξύ  «Περιφερειάρχη-Δημοσίου υπαλλήλου» που βρίσκει άλλοθι πίσω από την τυπολατρεία έναντι του «Περιφερειάρχη-στρατηγιστή» που διαμορφώνει πολιτικές και υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο. 
Κι αν τα λάθη και οι ερασιτεχνισμοί παρά τα τόσα χρόνια τριβής μπορεί να συγχωρούνται από κάποιους, δεν ισχύει το ίδιο για τα κατ΄ εξακολούθηση ψέματα τα οποία διατυπώνονται με τον πιο επίσημο τρόπο.
Αυτή τη φορά η λειτουργία των διοδίων της Εγνατίας Οδού στο Δροσοχώρι, ήρθε για να επιβεβαιώσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο για τους Ηπειρώτες, τους Γιαννιώτες και ειδικά τους Μετσοβίτες, τη λαϊκή ρήση πως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».



Δημήτρης Σπ. Ντότης: Συγχαρητήρια στους μαθητές που πέτυχαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Θέλω μέσω της επιστολής μου να συγχαρώ  τους  Πωγωνισίους νέους επιτυχόντες στις ανώτερες και ανώτατες βαθμίδες εκπαίδευσης.
Οι κόποι τόσων ετών ανταμείφτηκαν, τόσο για εσάς όσο και για τους γονείς αλλά και των διδασκόντων.
Εύχομαι υγεία και επιτυχίες στη συνέχεια της φοιτητικής πορείας σας.
Συνεχίσατε την πορεία των επιτυχιών των νέων του Πωγωνίου κάνοντας μας όλους υπερήφανους.

Με τιμή
Δημήτρης Σπ. Ντότης

Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πωγωνίου

Ιωάννης Στέφος: Επιλύθηκε το πρόβλημα της υλοτομίας των δασικών προϊόντων και της διανομής τους για ατομικές ανάγκες

Επιλύθηκε το πρόβλημα της υλοτομίας των δασικών προϊόντων και της διανομής τους για ατομικές ανάγκες στους παραδασόβιους πληθυσμούς της χώρας.
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πολύ σημαντικό θέμα της εκμετάλλευσης δημοσίων δασών, με σκοπό την κάλυψη των  ατομικών  αναγκών παραδασόβιων πληθυσμών της χώρας, ενημερώνουμε ότι με την έκδοση εγκύκλιου από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας  Δασών   και  Αγροπεριβάλλοντος   του  Υπουργείου   Περιβάλλοντος   και Ενέργειας (ΑΔΑ: ΩΝ2Γ4653Π8-Γ0Γ) επιλύεται το πρόβλημα που είχε ανακύψει με τις υλοτομίες των συστάδων των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας με το σύστημα της αυτεπιστασίας. Συγκεκριμένα,   στην   εγκύκλιο   διευκρινίζεται   ο   τρόπος   με   τον   οποίο εξακολουθεί να έχει  εφαρμογή  η διαδικασία της αυτεπιστασίας, που  περιγράφεται στον Δασικό Κώδικα, όπως ισχυροποιήθηκε και από την περυσινή ψήφιση του νόμου 4423/2016   που   αφορά   τις   Δασικές   Συνεταιριστικές   Οργανώσεις.   Διευκρινίζεται, επίσης,   ότι   η  οδηγία  της  ΕΕ  που   ενσωμάτωσε   ο   ν.  4412/2016   αναφέρει,  μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εξακολουθούν να παρέχουν τα ίδια υπηρεσίες που αφορούν το κοινωνικό σύνολο.
Για   τους   παραπάνω   λόγους   εξακολουθεί   να   είναι   σε   ισχύ   η   διαδικασία υλοτόμησης των δασών με το σύστημα της αυτεπιστασίας, η οποία γίνεται μόνο μέσω δασικών συνεταιρισμών εργασίας, στις περιπτώσεις που το Δημόσιο παραλαμβάνει τα δασικά προϊόντα από τον συνεταιρισμό.
Μητροπόλεως 1, Αθήνα, 10557 - Τηλ: 2103251222 Fax: 2103709449
Πουλίτσα 1, 2ος όροφος, Ιωάννινα, 45221Τηλ/Fax: 2651070668
Web: stefosgiannis.wordpress.com   
Facebook: https://www.facebook.com/stefos.giannis.ioannina /Youtube: Giannis Stefos  

Πλέον οι Δασικοί Συνεταιρισμοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην υλοτόμηση των δημόσιων δασών και οι δικαιούχοι του νομού Ιωαννίνων   θα   μπορέσουν   και   φέτος   να   ενισχυθούν   τόσο   ενεργειακά,   όσο   και οικονομικά, με την προμήθεια χαμηλού κόστους καυσόξυλων.

Σε χωριό του Δήμου Ζίτσας συνελήφθη 66χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο θερμοκήπιο, (24) δενδρύλλια κάνναβης
Κατασχέθηκε επίσης μεταξύ άλλων, ποσότητα κάνναβης, βάρους (1.526) γραμμαρίων, το χρηματικό ποσό των (1.400) ευρώ και ζυγαριά ακριβείας 

Ειδικά διαμορφωμένο θερμοκήπιο εντός του οποίου καλλιεργούσε δένδρα κάνναβης , είχε κατασκευάσει 66χρονος ημεδαπός, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σήμερα (30-08-2017) πρωινές ώρες σε χωριό του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας, έπειτα από έρευνα που διενήργησαν στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του 66χρονου, εντόπισαν θερμοκήπιο από το εσωτερικό του οποίου εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν (24) δενδρύλλια κάνναβης.
Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (1.492) γραμμαρίων
μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (34,2) γραμμαρίων
μία συσκευασία με σπόρους ακατέργαστης κάνναβης
μία ηλεκτρονική ζυγαριά
σκαπτικά εργαλεία, λάστιχα ποτίσματος και λοιπός εξοπλισμός για την καλλιέργεια των δενδρυλλίων
πληθώρα νάιλον συσκευασιών για την αποθήκευση των ναρκωτικών ουσιών
το χρηματικό ποσό των (1.400) ευρώ.

ένα κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο 66χρονος για τις παράνομες συναλλαγές του.
Σημειώνεται ότι, όλα τα δενδρύλλια που εκριζώθηκαν ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ το ύψος τους κυμαινόταν από ένα έως και τρία μέτρα περίπου.

Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ενώ ο συλληφθείς, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής σύμφωνα με τον Καν.(ΕΚ)436/2009, όπως  ισχύει κάθε φορά.
Ειδικότερα για το έτος 2017, οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής  υπηρεσίας « Δήλωση συγκομιδής Αμπελουργικών Προιοντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α. & Τρ. www.minagric.gr
H ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής αρχίζει  την 1η   Σεπτεμβρίου 2017 και λήγει στις 30η   Νοεμβρίου 2017, όπου και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει για τις  δηλώσεις συγκομιδής του έτους 2017.

Με εντολή
Εκτελεστικού Γραμματέα
Περιφέρειας Ηπείρου
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης


ΠΑΤΣΙΟΥΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Κυνηγετικός Σύλλογος Δελβινακίου-Πωγωνίου: Το νέο ΔΣ του Συλλόγου

Μετά από τις αρχαιρεσίες που έγιναν την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, στα γραφεία του Συλλόγου για την ανάδειξη των μελών (διετούς θητείας) του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελικτικής Επιτροπής οι εκλεγέντες συγκροτήθηκαν σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Τζαβέλλας Μιχάλης
Αντιπρόεδρος: Σίμος Χρήστος
Κοσμήτορας: Νάνος Δημήτριος
Γεν. Γραμματέας: Σούλιος Δημήτριος
Ταμίας: Τζαβέλλας Χαράλαμπος
Μέλος: Κώτσιος Πέτρος
Μέλος: Ζαχάρης Σταύρος
Μέλος: Σμπόνιας Σπυρίδων
Μέλος: Τσιάβος Ιωάννης
Μέλος: Μπαδήμας Αθανάσιος

Μέλος: Ζυγοκώστας Δημήτριος

Την ερχόμενη εβδομάδα η "κορδέλα" της Ιόνιας Οδού

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού. 
Ο οδικός άξονας ο οποίος ενώνει το Αντίρριο με τα Ιωάννινα, μήκους 196 χλμ, έχει δοθεί άτυπα στην κυκλοφορία από τις αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες η "κορδέλα" έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου ημέρα Τρίτη αλλά αναμένεται το "πράσινο φως" από το Μαξίμου για να κλειδώσει.
Σε κάθε περίπτωση η επίσημη εκκίνηση της λειτουργίας θα γίνει πριν την άφιξη Μακρόν και οπωσδήποτε πριν την ΔΕΘ καθώς η Ιόνια Οδός θα παρουσιαστεί ως ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του Υπουργείου Υποδομών και γενικότερα της Κυβέρνησης.
Επιπλέον ενδιαφέρον θα έχει να ακούσουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού, δηλαδή το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά που θα φέρει τον αυτοκινητόδρομο μέχρι τα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα και που αποτελεί τμήμα της περίφημης Αδριατικής Οδού που ξεκινά από την Τεργέστη και διαμέσω της ακτής των χωρών της Κροατίας, Βοσνίας, Μαυροβουνίου και Αλβανίας, καταλήγει στη χώρα μας.

Επίσκεψη κλιμακίου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σε Δελβινάκι και Κόνιτσα

Η Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κα Μίκα Παππά-Σέβου, μαζί με τους Αναπληρωτές κ. Χρήστο Οικονόμου και κ. Χρήστο Τεντζεράκη, καθώς και τα στελέχη της Γραμματείας, κ. Αθηνά Παππά και Κώστα Πόγια, μετέβησαν στο ιστορικό Δελβινάκι, έδρα της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης, όπου επισκέφτηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ.κ. Ανδρέα.
 Κατόπιν, περνώντας τον Σαραντάπορο, βρέθηκαν μόλις 15 χιλιόμετρα από την συνοριακή γραμμή, για να επισκεφτούν το γηροκομείο της Μητρόπολης στην Κόνιτσα.
Έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερη θέρμη από τις φιλοξενούμενες κυρίες, στις οποίες προσφέρθηκαν πολλά είδη ένδυσης, τρόφιμα, γλυκίσματα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Η αποστολή ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Ιδρύματος και ανέλαβε να τα μεταφέρει στους αρμόδιους Τομεάρχες του Κινήματος.
Η Γραμματέας επισταμένα εξήγησε τα οφέλη της ένταξης των ενοριτών σε ένδεια στα προγράμματα Αλληλεγγύης για όλους και προσφέρθηκε να βοηθήσει εάν χρειασθεί.
Με την υπόσχεση να επισκεφτεί ξανά τις κυρίες στο Γηροκομείο, το κλιμάκιο της Γραμματείας ολοκλήρωσε την επίσκεψη του.

«Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στα στελέχη της Γραμματείας μας, Αθήνα Παππά, Κώστα Πογια και Χρήστο Οικονόμου για την προσφορά των τροφίμων στο γηροκομείο.Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο και τους φίλους του Αρχείου Ελληνικού Χορού και ιδιαίτερα την κ. Ντόρα Νίκα για την προσφορά των πολλών ζεστών ενδυμάτων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.