Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου: Ενίσχυση της ομάδας με δυο νέες μεταγραφές


Η διοίκηση της Αναγέννησης Κεφαλόβρυσου ανακοίνωσε την ενίσχυση της ομάδας με δυο νέες μεταγραφές.
Συγκεκριμένα αποκτήθηκε ο μέσος Ηλίας Βασιλείου από Σπάρτακο Γραικοχωρίου και ο αμυντικός Άκης Γκαραβέλας από την ομάδα του Π.Α.Σ. Κάστρου.
Η διοίκηση της Αναγέννησης Κεφαλόβρυσου τους καλωσορίζει και τους εύχεται υγεία και επιτυχίες με την ομάδα.

Λεϊσμανίαση: Γιατί πρέπει να ελέγχονται οι σκύλοι κάθε Φθινόπωρο


Τώρα το φθινόπωρο, μην ξεχάσετε να ελέγξετε το σκυλάκι σας για τη λεϊσμανίαση (κάλα-αζαρ). Η λεϊσμανίαση των σκύλων είναι μια παρασιτική νόσος που προκαλείται από το πρωτόζωο Leishmania infantum το οποίο μεταδίδεται σε αυτούς με το τσίμπημα μολυσμένης θηλυκής φλεβοτόμου σκνίπας, η δραστηριότητα της οποίας είναι υψηλή τους θερμούς μήνες του χρόνου.
Αν μολυνθεί ο σκύλος από το υπαίτιο παράσιτο, μπορεί να παραμείνει για αρκετό καιρό ασυμπτωματικός φορέας της νόσου. Αν όμως εκδηλώσει κλινικά συμπτώματα, η νόσος μπορεί να είναι γενικευμένη και δυνητικά θανατηφόρος. Γι' αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο κάθε φθινόπωρο, όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, να ελέγχονται προληπτικά όλα τα σκυλιά.
Η λεϊσμανίαση (ή λεϊσμανίωση) είναι πολύ συνηθισμένη στους σκύλους στη χώρα μας, τόσο τους οικόσιτους όσο και τους αδέσποτους. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημοσίευσαν το 2013 μεγάλη μελέτη σε όλη τη χώρα, που αποκάλυψε ότι κατά μέσον όρο το 22,1% των σκύλων είναι φορείς του υπαίτιου παρασίτου.
Όπως είχαν γράψει οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, εξέτασαν την περίοδο 2005-2010 περισσότερους από 5.700 σκύλους απ' όλους τους νομούς της χώρας. Σχεδόν 3.500 από αυτούς ήταν κατοικίδια ζώα και οι υπόλοιποι αδέσποτα.
Όπως έδειξαν οι εξετάσεις, το 18,7% των κατοικίδιων και το 27,3% των αδέσποτων ήταν φορείς του παρασίτου που προκαλεί το καλαζάρ. Το ποσοστό των θετικών δειγμάτων παρουσίαζε διακύμανση από νομό σε νομό και σε μερικούς έφτασε το 50%. Από τα μολυσμένα ζώα (ήταν 1.275), τα 95 δεν είχαν συμπτώματα λεϊσμανίασης.

Εκκλησία, Δήμος Ιωαννιτών, Ιατρικοί Σύλλογοι και άλλοι φορείς στηρίζουν το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης



«Ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον των ανθρώπων, των ενοριών, των Δήμων, των φορέων, για το Οδοιπορικό Υγείας», λόγια με ξεχωριστή σημασία από τον άξιο Ιεράρχη της πόλης μας, με αφορμή την εκδηλωτική παρουσία πολιτών, όλων των ηλικιών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία, στα Καρδαμίτσια. 
Σε έναν πραγματικά εμβληματικό χώρο της συγκεκριμένης ενορίας φιλοξενήθηκε το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση του Δημάρχου κ. Μωυσή Ελισάφ, με τη συνέργεια των Συλλόγων Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρδαμιτσίων, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων. 
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της, πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είναι επιλογή μας να αποτελεί το Οδοιπορικό μία δράση συνέργειας και πλέον συνιστά το πιο δυνατό παράδειγμα για το αποτέλεσμα των συνεργειών».
 Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Μωυσής Ελισάφ, χαρακτήρισε «μαγική λέξη» τη συνέργεια του Μητροπολίτη και τόνισε: «Στις γόνιμες προσπάθειες συνέργειας εντάσσεται και αυτό το Οδοιπορικό Υγείας, που ο εκλεκτός φίλος και αγαπητός συνάδελφος Καθηγητής Στέφανος Φούσας, ξεκίνησε πριν από δέκα και πλέον χρόνια. 
Με τον Στέφανο έχουμε συνεργαστεί, δουλέψει πολλά χρόνια, ξέρω το πάθος του, την αφοσίωσή του στο έργο που αναλαμβάνει, του οφείλουμε πολλά ως πόλη. Με την ιδιότητα του προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας έβαλε τα Γιάννενα στο κέντρο της μεγαλύτερης, της πιο  ισχυρής επιστημονικής εταιρείας στη χώρα μας, μας έδωσε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε τον άλλο μήνα στην πόλη μας το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, με περισσότερους από 3.000 συνέδρους. 
Η συνεισφορά του είναι ανεκτίμητη και σας διαβεβαιώνω –γιατί ξέρω τη διαδικασία- ότι αυτό που πέτυχε δεν είναι εύκολο, χρειάζεται μεγάλη επιμονή, η οποία τον διακρίνει. Ευχόμαστε να συνεχίσει να προσφέρει και εμείς ως Δήμος με ζήλο θα στηρίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες». Στα αξιοσημείωτα της ημερίδας και η είδηση από τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μάξιμο για την έναρξη της λειτουργίας αυτόνομου θεματικού ΙΕΚ στη Βελλά με ειδικότητες γεωργοκτηνοτροφίας από τον Οκτώβριο του 2020. 
Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς κ. Κλεάνδρος Παπαδόπουλος, επισήμανε: «Είμαστε ως Βελλαΐτες, συμπορευτές στο έργο που επιτελεί ο Στέφανος Φούσας, πιστεύουμε στην προσπάθειά του, στη συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο, τον οποίο αισθανόμαστε από την πρώτη ημέρα της ελεύσεώς του ως πραγματικό πατέρα». 
Ο υπεύθυνος  Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων κ. Σωκράτης Μπαλάφας, επέλεξε ένα πρωτότυπο –με την βοήθεια της ποίησης- τρόπο και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες. Ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και Βελλαΐτης δάσκαλος  κ. Θεόδωρος Σπυρίκος, υπογράμμισε: 
«Με μεγάλη χαρά αγκαλιάζουμε την προσπάθεια του Καθηγητή Καρδιολογίας και του Μητροπολίτη, τους συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία αλλά και την προσφορά τους».  Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, στην οποία είχε φροντίσει να διευθετήσει και την παραμικρή –οργανωτική αλλά και αφορούσα το πρωτόκολλο της φιλοξενίας- λεπτομέρεια  ο Πανοσολογιώτατος κ. Ιωήλ Κωνστάνταρος. Στη θεματική ενότητα της αλληλεγγύης αναφέρθηκε ο αεικίνητος Βελλαΐτης επιστήμονας κ. Ελευθέριος Γείτονας. 
Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χ. Χρυσέλης, Επιμελητής Β΄ Γυναικολογίας ΕΣΥ («Πρόληψη στη γυναικολογία»), η Καθηγήτρια Γυναικολογίας κ. Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας & Στείρωσης ΕΚΠΑ- Διευθύντρια, Γ’  Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ - ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟ»  («Γυναίκα και πρόληψη),
 η Σοφία Ζουρούδη, Νευρολόγος («Άνοια: Νόσος ή φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης;»), ο Αποστόλης Καλοφύρης, Γενικός Ιατρός («Εκτίμηση και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών»), η Παρασκευή Κίτσου, Χειρουργός Οδοντίατρος («Προληπτική οδοντιατρική στην παιδική ηλικία»), ο Ζήκος Λιάμης, Χειρουργός Ουρολόγος («Καλοήθης και κακοήθης υπερπλασία του προστάτη»)  η δρ. Έφη Μάρκου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος («Δερματικός Καρκίνος»), ο Ιωάννης Μπίγγος, Παθολόγος Κ.Υ. Ιωαννίνων («Πρόληψη της γαστρεντερίτιδας»),
 ο Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος-Χειρουργός Οδοντίατρος («Οδοντιατρική πρόληψη»), η Βάια Θ. Ρούντου - Υφαντή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Θέματα οφθαλμολογίας»), ο Αθανάσιος Σιώλος, Ενδοκρινολόγος-Επιμελητής Β’ ΠΓΝΙ («Σακχαρώδης διαβήτης»), Χριστίνα Σκούφη, Ογκολόγος - Ακτινοθεραπεύτρια («Καρκίνος του πνεύμονα»), η Σίσυ Τασολάμπρου, Ειδική Γαστρεντερολόγος – Ενδοσκόπος («Πρόληψη καρκίνου πεπτικού σωλήνα»), 
η Λαμπρινή Τάτση, Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής («Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»), ο Κίμων Τσουκανέλης, Χειρουργός Ουρολόγος («Πέτρες στους νεφρούς»), ο Ζαχαρίας Χριστογιάννης, Καρδιολόγος, («Κάπνισμα»), ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική προστασία στην υγεία») και ο Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση του Διαδικτύου;»).

Νέα ρύθμιση οφειλών στην αποδοχή κληρονομιάς


Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σχετικά με την αποδοχή κληρονομιάς.
Έτσι επιχειρεί να βάλει φρένο στις αποποιήσεις κληρονομιών  με τη νέα, βελτιωμένη «πάγια ρύθμιση» φορολογικών οφειλών που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να δώσει κίνητρα στους κληρονόμους να δεχτούν τα κληροδοτήματα και να αναλάβουν το βάρος του φόρου κληρονομιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αυτή ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα εξόφλησης των φόρων κληρονομιάς με άκρως ευνοϊκούς όρους οι οποίοι ουδέποτε ίσχυσαν κατά το παρελθόν στην ελληνική νομοθεσία, επιτρέποντας σε πολλούς φορολογουμένους να απαλλαγούν από δυσβάστακτα οικονομικά βάρη, πληρώνοντας σταδιακά, με χαμηλά ποσά πολλών μηνιαίων δόσεων, τις οφειλές που προκύπτουν από την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών.
Η αποδοχή κληρονομιάς
Με τη νέα «πάγια ρύθμιση» που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι οφειλές από φόρους κληρονομιών θα είναι δυνατόν να εξοφλούνται έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 15 ευρώ.
Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, οι φόροι κληρονομιών μπορούν να εξοφληθούν είτε άτοκα σε 12 διμηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 500 ευρώ, είτε, βάσει της ισχύουσας σήμερα «πάγιας ρύθμισης», σε 24 μηνιαίες δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο 5% και με το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να έχει οριστεί στα 15 ευρώ.
Βάσει εισοδήματος
Προϋπόθεση, πάντως, για να ισχύσει το ανώτατο όριο των 48 μηνιαίων δόσεων θα είναι ο οφειλέτης να έχει ετήσιο πραγματικό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.

Συλλήψεις δύο ατόμων για διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ηγουμενίτσα και στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δύο άτομα, για διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα , συνελήφθησαν:
· Χθες (26-09-2019) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 43χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.
· Χθες (26-09-2019) το μεσημέρι στο Λούρο Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, μία 48χρονη ημεδαπή, διότι εκκρεμούσαν σε βάρος της τα κάτωθι διωκτικά έγγραφα:
καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας, ποινής κάθειρξης (5) ετών, για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής,
καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης (10) μηνών, για κλοπή,
καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πρέβεζας, ποινής φυλάκισης (8) μηνών, για απάτη και
καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αγρινίου, ποινής φυλάκισης (6) μηνών, για κλοπή.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως.

Περιφέρεια Ηπείρου: «Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το έργο Ζωτικό – Μπεστιά Λάκκας Σουλίου


Ολοκληρώθηκε το τελευταίο στάδιο  για την υπογραφή της σύμβασης για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Τύρια- Σιστρούνι και συγκεκριμένα του τμήματος Ζωτικό- Μπεστιά.
Συγκεκριμένα, με απόφαση που ελήφθη  την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει το «πράσινο φως» για την άμεση υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε.Τ.Ε. ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,5 εκ. ευρώ και με την υλοποίησή του, θα αλλάξει ολοκληρωτικά η περιοχή της Λάκκας Σουλίου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

2η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Ε. Χουλιαράδων-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 28-09-19/17:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
ΓΗΠΕΔΟ  ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ
ΩΡΑ: 17:00

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ
           
Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (17:00)
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (17:00)
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ  (17:00)
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (17:00)

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (17:00)
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019
Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ (17:00)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ.ΚΡΑΨΗΣ (17:00)
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (17:00)

Σάκης Βλέτσας: Γιατί χώρισαν οι δρόμοι μας με το Σπύρο Ριζόπουλο


Αγωνίστηκα χρόνια στην αυτοδιοίκηση ως Δήμαρχος, Νομαρχιακός και Δημοτικός Σύμβουλος έχοντας σαν βασικές μου αρχές το σεβασμό σε όλους, το ήθος, τη συνέπεια, τη σεμνότητα και τη δημιουργικότητα. Αυτή η διαχρονική στάση και πορεία μου εκτιμήθηκε από τους πολίτες και στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 εκλέχτηκα πρώτος σύμβουλος βοηθώντας την προσπάθειά του Σπύρου Ριζόπουλου με τους “Ορίζοντες Ηπείρου”.
Βαδίσαμε στις εκλογές ακολουθώντας με μεγάλες προσδοκίες τη στρατηγική που χάραξε ο ίδιος ως επικοινωνιολόγος. Πιστεύαμε και το λέγαμε δημόσια ότι θα υπάρξει Β΄ Κυριακή, νομίζαμε πως θα είμαστε η 2η παράταξη με πάνω από 20% και τελικά πήραμε μόλις 10% και ήρθαμε τρίτοι και απογοητευμένοι, ενώ ο κ. Καχριμάνης “καθάρισε” με 57% από την Α΄ Κυριακή.
Χάσαμε. Έτσι απλά. Και αντί, κοιτώντας το αποτέλεσμα να κάνουμε την αυτοκριτική μας για την ήττα ώστε να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας, ο Σπύρος Ριζόπουλος το αποφεύγει συστηματικά. Συνεχίζοντας να είναι μόνιμα στην Αθήνα έβαλε για τις εκλογές του 2023 δημόσια και με ηττοπάθεια τον πήχη στο 10%. Με την έναρξη της θητείας μας διαφωνεί ακόμη και με τις ενημερωτικές ερωτήσεις που προβλέπει ο κανονισμός προς την Περιφέρεια.
Παράλληλα μετά τις εκλογές βγάζει έντονο εκνευρισμό και αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του που ήταν εντελώς άγνωστα, τα οποία είναι παντελώς αντίθετα με τις αρχές μου, καθιστώντας αδύνατη τη συμπόρευση μαζί του και την παραμονή μου στους “Ορίζοντες Ηπείρου”.
Του εύχομαι καλή πορεία, να φτάσει μέχρι το 2023 και να περάσει πάνω από τον πήχη που έβαλε.

Σάκης Βλέτσας
Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου
Π.Ε. Ιωαννίνων

2η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση (Πασσαρώνα Ροδοτοπίου-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 28-09-19/17:00), εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Π.Α.Ο. Πεντέλης 29-09-19/17:00),


ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
ΓΗΠΕΔΟ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ                 
ΩΡΑ: 17:00

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
ΓΗΠΕΔΟ  ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 17:00         
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ  (17:00)
Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009   (17:00)
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (17:00)       
Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (19:15)
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ - ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ   (17:00)
Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ - Α.Σ.ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ  (17:00)
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ - Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (17:00)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ - Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ (17:00)

Σύλληψη αλλοδαπής στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη μίας 29χρονης αλλοδαπής προέβησαν, βραδινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, η ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε  ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο είχε κλαπεί, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Πολλά προβλήματα υγείας για εννέα στους δέκα ασθενείς με Πάρκινσον


Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον παρουσιάζουν συχνά πολλαπλά προβλήματα υγείας, άλλα από τα οποία είναι μη-κινητικά συμπτώματα της ασθένειάς τους και άλλα συνοδές καταστάσεις.
Τα προβλήματα αυτά κυμαίνονται από καρδιοπάθεια και μελάνωμα έως κατάθλιψη και ακράτεια και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα της ζωής τους. Καθιστούν επίσης απαραίτητο τον τακτικό προληπτικό έλεγχο (τσεκάπ), ούτως ώστε να γίνονται αντιληπτά και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, δεδομένου ότι μερικά μπορεί να απειλήσουν τη ζωή.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία χρόνια, προοδευτικά εξελισσόμενη νευροεκφυλιστική νόσος, η δεύτερη συχνότερη στους ηλικιωμένους στην Ευρώπη έπειτα από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το περίπου 0,3% του γενικού πληθυσμού και το 1% των ατόμων στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματά της. Στην Δυτική Ευρώπη υπολογίζεται ότι πάσχουν 828.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου 23.000 στην Ελλάδα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα  που δημοσιεύθηκε το 2018 στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.
Η νόσος του Πάρκινσον προκαλεί ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά κινητικά συμπτώματα. Το κυριότερο από αυτά είναι η επιβράδυνση των κινήσεων (βραδυκινησία) η οποία παρατηρείται σε όλους τους ασθενείς. Η βραδυκινησία μπορεί να συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα άλλα κινητικά συμπτώματα: