Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Παράταση στις αιτήσεις μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής για τις προσλήψεις στους ΟΤΑ


Το ΑΣΕΠ έδωσε παράταση για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής στους υποψηφίους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) που θέλουν να συμμετέχουν στην προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, που αφορά 8.166 προσλήψεις τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών, καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ.
Σύμφωνα με στελέχη του ΑΣΕΠ, η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από υποψηφίους της εκπαιδευτικής κατηγορίας ΔΕ, καθώς έως το μεσημέρι της Τρίτης είχαν υποβληθεί περισσότερες από 27.500 αιτήσεις, ενώ βρίσκονταν υπό επεξεργασία περισσότερες από 28.000 αιτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή ολοκληρώνεται για τους υποψήφιους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την αποστολή της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων, με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, στο ΑΣΕΠ, μέχρι τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018.

Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης: 5ο Χαριστικό Παζάρι Βιβλίου και Αλληλεγγύης, την Τετάρτη 7 Μαρτίου



Η  ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ συνεχίζοντας την παράδοση της ηπειρωτικής ευεργεσίας διοργανώνει το 5ο χαριστικό παζάρι Βιβλίου και αλληλεγγύης, στην αίθουσα της  στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 2 και Λεωφόρος Νίκης – παλιά  παραλία -1ος όροφος, την Τετάρτη 07 Μαρτίου 2018 από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι τις 9.00 το βράδυ.
 Ελάτε  να εμπλουτίσετε την βιβλιοθήκη σας  με ποικίλης ύλης ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, περιοδικά, παλιές εκδόσεις, εφημερίδες. 
Σας περιμένουμε να μας επισκεφθείτε και  αγναντεύοντας  από το μπαλκόνι μας τον Όλυμπο και τον Λευκό Πύργο, να σας προσφέρουμε τσάι του βουνού από το Πληκάτι Μαστοροχωρίων Κονίτσης, να γνωριστούμε και να σας ενημερώσουμε για τις δράσεις της ΗΕΘ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της 8ης/02-03-2018 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής


Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στην Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 02-03-2018, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 23-02-2018 συνεδρίασης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 8/02-03-2018
Αρ. Απόφασης / Θέμα
Έγκριση του από 23-02-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 11-01-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Μετσόβου», προϋπολογισμού € 525.500,00 με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.
Έγκριση του από 16-02-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 01-02-2018 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας στην Κρυοπηγή Πρέβεζας», προϋπολογισμού 45.000,00 € με Φ.Π.Α.
Έγκριση του από 28-02-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση Αποκατάσταση κατολισθέντων τμημάτων Επαρχιακής Οδού Γέφυρας Πλάκας-Ραφταναίων», προϋπολογισμού 74.400,00 με Φ.Π.Α.
Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού στα όρια της Τ.Κ. Κουτσελιού για την ασφαλή διέλευση των απορριμματοφόρων προς ΧΥΤΑ Ελληνικού», αναδόχου ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε., μέχρι την 23-04-2018.
Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση βατότητας επαρχιακής οδού προς Αετομηλίτσα», αναδόχου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε., μέχρι την 31-12-2018.
Έγκριση συμπληρωματικής δαπάνης, διάθεση πίστωσης και απευθείας ανάθεσης για την προμήθεια καυσίμων για το 2018, λόγω μη ολοκλήρωσης του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη προμηθευτών πετρελαιοειδών για το 2018.

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη T. Καλογιάννη στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας - Άρτα 3 Μαρτίου 2018

Διανύουμε τον όγδοο χρόνο της προσπάθειας για αναδιάταξη των εθνικών παραγωγικών συνιστωσών και την προσαρμογή της εθνικής οικονομίας στις τρέχουσες απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης αγοράς.
 Οι διαδοχικές διακυβερνήσεις και οι διοικήσεις της τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκόντες άκοντες, αναγκάστηκαν να ορίσουν και να εξυπηρετήσουν σε μεσοβραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα τα κρίσιμα θέματα για την παλινόρθωση της οικονομικής ισορροπίας που σχετιζόταν είτε με τον σχεδιασμό, είτε με την εφαρμογή των ενδεδειγμένων μεταρρυθμιστικών πολιτικών.
Είναι πλέον κοινά απoδεκτό ότι η επόμενη ημέρα της Ελληνικής Οικονομίας θα στηριχθεί σε πρωτεύοντα βαθμό στους κλάδους της Ενέργειας, της Βιομηχανίας τροφίμων, της Γεωργοκτηνοτροφίας, των Υπηρεσιών αποθήκευσης και διανομής παράλληλα με το αναδιαρθρωμένο λιανεμπόριο και τον Τουρισμό.
Ως Περιφερειακή Αρχή, υλοποιήσαμε ένα τεκμηριωμένο σχέδιο ορθολογικής αντιμετώπισης των προκλήσεων και συνεχίζουμε να δημιουργούμε ευνοϊκές συνθήκες για την πρόοδο του τόπου μας στο πλαίσιο των προαναφερομένων.
Το αντικείμενο του εξειδικευμένου τουρισμού, έχει κυρίως ως υποκείμενο τον ελεύθερο και ανεξάρτητο επισκέπτη-ταξιδιώτη, ο οποίος αναζητά μόνος του -συνήθως μέσω του διαδικτύου - συνδυασμένες πληροφορίες για την επίσκεψή του σε έναν ταξιδιωτικό προορισμό. Έχει συχνά ειδικά ενδιαφέροντα, που αφορούν την επίτευξη της πνευματικής, συναισθηματικής, σωματικής, φυσικής και ψυχικής του ευδιαθεσίας.
Σε αυτή την αγορά που για την χώρα μας αποτιμάται σε 17εκατ. δυνητικούς επισκέπτες, όταν παγκόσμια ανέρχεται σε 500εκατ., απευθύνεται ιδιαίτερα ο ιαματικός τουρισμός.
Στην χώρα μας ήδη έχουν αδειοδοτηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης 110 ιαματικές πηγές. Στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουμε 5 Ιαματικές πηγές:
2 στον Δήμο Κόνιτσας Ιωαννίνων, τον Αμάραντο και τα Καβάσιλα,
1 στον Δήμο Πρέβεζας τα Παλιοσάραγα,
1 στον Δήμο Άρτας το Χανόπουλο, και
1 στον Δήμο Φιλιατών Θεσπρωτίας την Σαγιάδα, και
1 στον Δήμο Δωδώνης.
Διαθέτουμε και τις τρεις μορφές Ιαματικού Φυσικού Πόρου: Νερό, Πηλό και στον Αμάραντο Ατμό, την μοναδική τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα.
Ο πλούτος αυτός μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί εξαιτίας τόσο του ελλιπέστατου θεσμικού πλαισίου (κτηματολόγιο, δασολόγιο, κλπ), όσο και του ότι, τις περισσότερες φορές, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες ήταν ανοργάνωτες και αποσπασματικές. Ένας Δήμος δεν αρκεί να έχει τον ιαματικό πόρο και να αναμένει δικαιωματικά την οικονομική ανταπόδοση. Πρέπει παράλληλα, να συνδυάσει όλα τα πλεονεκτήματα που είναι δυνατόν να πλαισιώσουν αυτή τη μορφή τουρισμού και έτσι να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό σύνολο παροχών που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Περιφέρεια Ηπείρου: Με χρηματοδότηση του «Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020» εξοπλίζονται οι Αστυνομικές Υπηρεσίες


Τον εξοπλισμό των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, με το ποσό των 998.696 ευρώ, χρηματοδοτεί το «Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020». Συγκεκριμένα στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες  για το διαγωνισμό πέντε υποέργων για δράσεις οδικής ασφάλειας, καθώς η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, διαβίβασε τη σύμφωνη γνώμη της προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία προκήρυξης τους.
Με τα ανωτέρω υποέργα θα γίνουν οι εξής  προμήθειες:
Δώδεκα (12) αστυνομικά αυτοκίνητα (τύπου SUV), προϋπολογισμού 479.999,04 ευρώ
Είκοσι (20) αστυνομικά αυτοκίνητα (περιπολικά), προϋπολογισμού 335.999,33 ευρώ
Τέσσερα (4) αυτοκίνητα οχήματα για τη μεταφορά κάτω των 10 ατόμων, προϋπολογισμού 139.999,97 ευρώ
Τριάντα έξι (36) ασύρματοι πομποδέκτες αυτοκινήτων, προϋπολογισμού 25.199,73 ευρώ
Πέντε (5) Φορητά ραντάρ, προϋπολογισμού 17.500 ευρώ
Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. για την κατασκευή του Σ.Μ.Α. Ηγουμενίτσας
Μετά τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 προχωρούν οι διαδικασίες προκήρυξης του έργου «Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ηγουμενίτσας». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 918.500 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου

Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου , δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Φεβρουάριο.
Συνελήφθησαν συνολικά (604) άτομα και ειδικότερα:
Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -455- (εκ των οποίων -3- διακινητές)
Για εγκληματική οργάνωση: - 3 -
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -29-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -9-
Για απόπειρα ανθρωποκτονίας: -1-
Για ληστεία: - 1 -
Για κλοπές - διαρρήξεις: -1 9 -
Για απόπειρα απάτης: -3-
Για παραβάσεις του Νόμου περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων: -4-
Για αποδοχή & διάθεση προϊόντων εγκλήματος: -1-
Για πλαστογραφίες: - 4 -
Για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί παιγνίων: -11-
Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες: -13-
Για ενδοοικογενειακή βία: - 6 -
Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -22-
Για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών: -1-
Για ψευδή ανώμοτη κατάθεση – ψευδή καταμήνυση – ψευδορκία: -9-
Για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.): -13-
Εξαρθρώθηκαν:
Μία εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούνταν σε απάτες
Εξιχνιάστηκαν:
Μία υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας
Δύο υποθέσεις ληστείας
Επτά υποθέσεις απάτης
Είκοσι δύο υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων
Είκοσι υποθέσεις ναρκωτικών
Δέκα υποθέσεις όπλων
Μία υπόθεση περί παιγνίων
Τρείς υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών
Δύο υποθέσεις πλαστογραφίας
Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, από τα οποία ξεχωρίζουν:

Η Εσπερίδα της Δευτέρας 5 Μαρτίου στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης


Κάθε εμπόδιο για καλό έλεγαν οι παλιοί.

Την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 , λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη ο dr. Στέφανος Φούσας MD,FESC,FACC, Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας ,Επιστημονικός Συνεργάτης MEDICITY, τ. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και το κλιμάκιο ιατρών που τον συνόδευαν για να γίνει η διάλεξη με θέμα ''πως θα αποφύγετε το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό '' στο πλαίσιο της δράσης της ΗΕΘ ''Οι εσπερίδες της Δευτέρας ''.
Πράγματι την στενοχώρια που μας προξένησε η μη έλευση του καρδιολόγου κ.Στέφανου Φούσα , διαδέχθηκε η ικανοποίηση από την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο αδελφός του δικηγόρος και πρώην υπουργός κ.Αντώνης Φούσας, ο οποίος είχε έρθει από τα Γιάννενα για να παρακολουθήσει την ομιλία πλαισιωμένος από στελέχη του οδοιπορικού υγείας και αλληλεγγύης ,το οποίο από δεκαετίας έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού της Ηπείρου ιδιαίτερα της παραμεθορίου περιοχής σε θέματα πρόληψης ιατρικών παθήσεων.
Τον λόγο έλαβαν οι συμπατριώτες κ. Αντώνης Φούσας, κ. Κώτσης Βασίλειος Αν. καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, κ. Σταύρος Σταύρου Πολιτικός Επιστήμων Msc, κ. Γρηγόρης Τσόκας Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ, κ. Κώστας Τσαγκλής Δικηγόρος και ο κ. Ευγένιος Χαϊτίδης ως τέως περιφερειάρχης Ηπείρου.
Ο καθένας σύμφωνα με τις γνώσεις και το αντικείμενο εργασίας του ανέπτυξε με απλά και κατανοητά λόγια,  θέματα που αφορούν στην αναγκαιότητα της πρόληψης στα θέματα υγείας. Ιδιαίτερη ήταν η τοποθέτηση του κ.Τσόκα σχετικά με την εξόρυξη ων υδρογοναθράκων στην Ήπειρο με τον οποίο σχεδιάζουμε την διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης.
Το κοινόν των Ηπειρωτών σε ένα πατριωτικό περιβάλλον στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης στην παραλία σε μια ακόμα εσπερίδα του 2018 είχε την δυνατότητα να ενημερωθεί , να προβληματιστεί, να συζητήσει, να λύσει απορίες, και να γνωριστεί με καινούργια μέλη που έρχονται στην ΗΕΘ με διάθεση προσφοράς, θετική σκέψη και καθαρή καρδιά.
Παρέστησαν οι π.Υπουργός Γιώργος Ορφανός, οι τέως Νομάρχες Χαϊτίδης και Ψωμιάδης, ο εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή Γ΄ΣΣ NRDC-GR Αντισυνταγματάρχης Υγειονομικού Ελευθεριάδης Δημήτριος,οι στρατηγοί ε.α Ιωάννου και Ζαρκάδας, η συγγραφέας κα Κούλα Λέντζιου, οι εκπαιδευτικοί Αποστόλης Βρόϊκος, Βασίλης Δημητρούλας ,Σούλα Πιπινίκα,Γιάννης Δάλλας και πολλοί ακόμα συμπατριώτες και φίλοι της Εστίας.
Η εκδήλωση έγινε με τη συνδρομή της ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ Αθηνάς Τοτοκώτση στη μνήμη του ευεργέτη της ΗΕΘ Βασίλη Γκέλη.

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις για τους συζύγους σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας


Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλουν από εδώ και στο εξής οι σύζυγοι και να εκδίδονται χωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα.
Το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την πάρεδρο Κωνσταντία Λαζαράκη, στην υπ' αριθμ. 330/2018 απόφασή του επισημαίνει ότι «δεν συντρέχει λόγος, και μάλιστα προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων».
***

Πότε συμφέρει τα ζευγάρια  η κοινή δήλωση
Ένα ζευγάρι συμφέρει η κοινή φορολογική δήλωση προκειμένου είτε να ξεφύγει ο ένας από τους δύο από τα τεκμήρια ή αν κάποιος δεν μπορεί να πιάσει το αφορολόγητο όριο.
Στην πρώτη περίπτωση, αυτήν των τεκμηρίων μπορεί ο ένας σύζυγος να καλύψει με τα εισοδήματά του την διαφορά που προκύπτει ώστε να μην επιβαρυνθεί ο άλλος.
Στη δεύτερη περίπτωση το ζευγάρι είναι πιο εύκολο να πιάσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, αφού το πλεονάζον ποσό κατά την εκκαθάριση μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο.

Ανακοινώθηκαν οι νέες τιμές στα διόδια της εθνικής Πάτρας- Αθήνας


Ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7 Μαρτίου προς Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Η «Ολυμπία Οδό» ανακοίνωσε τις νέες τιμές των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Αθηνών, οι οποίες θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7 Μαρτίου προς Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018.
Οι τιμές των διοδίων, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», αναπροσαρμόζονται βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2017.
Η αναπροσαρμογή που προκύπτει είναι της τάξης των 0,10 ευρώ και αφορά κυρίως τις κατηγορίες οχημάτων με 2-3 άξονες με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα και οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος από 2,20 μέτρα.
Σύμφωνα πάντα με την «Ολυμπία Οδό», κάθε χρόνο η τιμαριθμική αναπροσαρμογή γίνεται στο τέλος του έτους, αλλά ειδικά φέτος πραγματοποιείται με δίμηνη καθυστέρηση, προκειμένου να ενσωματώσει και την ολοκλήρωση των εργασιών στον κόμβο του Ρίου.
Οι νέες τιμές τίθενται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη.
Αναλυτικά οι τιμές όλων των διοδίων ανά σταθμό διοδίων και κατηγορία οχήματος διαμορφώνονται ως εξής:
Στον μετωπικό σταθμό του Ρίου θα ισχύουν οι εξής τιμές:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 1,60 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 2,20 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 5,70 ευρώ.
- Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 8 ευρώ.
Στον μετωπικό σταθμό του Ελαιώνα οι τιμές θα είναι οι ακόλουθες:
- Δίκυκλα και τρίκυκλα 2,20 ευρώ.
- ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 3,20 ευρώ.
- Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 8,10 ευρώ.

Πως απεικονίζεται στα μάτια η υγεία της καρδιάς


Αίσθηση προκάλεσε πριν από λίγες ημέρες η είδηση ότι η Google δημιούργησε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να «προβλέψει» ένα μελλοντικό έμφραγμα και άλλα καρδιολογικά προβλήματα εξετάζοντας τα μάτια.
Όπως έγραψαν οι ερευνητές της Google στο επιστημονικό περιοδικό Nature Biomedical Engineering, το πρόγραμμα αναλύει εικόνες του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού για να αξιολογήσει παράγοντες όπως η ηλικία, η αρτηριακή πίεση και το αν κάποιος είναι καπνιστής.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά για να υπολογίσει αν κάποιος κινδυνεύει να υποστεί κάποιο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως το έμφραγμα.
Αν και η μέθοδος δεν έχει ακόμα την προγνωστική ακρίβεια των καρδιολογικών εξετάσεων, οι επιστήμονες της Google πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιωθεί και πως σε λίγα χρόνια θα μπορεί να εφαρμοσθεί στην κλινική πρακτική.
Πόσο μπορεί όμως να «αποτυπώνεται» η καρδιαγγειακή υγεία στα μάτια; Και πόσο εφικτό είναι να μπορούμε μια μέρα να μάθουμε αν θα πάθουμε έμφραγμα από μια απλή οφθαλμολογική εξέταση;
 «Η αξιολόγηση της καρδιαγγειακής υγείας μέσω της εξέτασης των ματιών όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά αρκετές φορές ανιχνεύονται από τον οφθαλμίατρο οι πρώτες ύποπτες ενδείξεις για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα», απαντά ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD,  ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Αυτό οφείλεται στο ότι τα μάτια αποτελούν το μοναδικό όργανο στο οποίο μπορεί ένας γιατρός να δει ανεμπόδιστα τα αιμοφόρα αγγεία, το σχήμα, το μέγεθος και η κατάσταση των οποίων αντανακλά ό,τι συμβαίνει σε όλο τον οργανισμό».
Στην πραγματικότητα, ολοένα περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το είδος και η σοβαρότητα των αλλαγών στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, που βρίσκεται στο πίσω μέρος των ματιών, μπορεί να αποτελούν προάγγελο εγκεφαλικού, υπέρτασης και άλλων δεινών.