Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις για τους συζύγους σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας


Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλουν από εδώ και στο εξής οι σύζυγοι και να εκδίδονται χωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα.
Το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την πάρεδρο Κωνσταντία Λαζαράκη, στην υπ' αριθμ. 330/2018 απόφασή του επισημαίνει ότι «δεν συντρέχει λόγος, και μάλιστα προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων».
***

Πότε συμφέρει τα ζευγάρια  η κοινή δήλωση
Ένα ζευγάρι συμφέρει η κοινή φορολογική δήλωση προκειμένου είτε να ξεφύγει ο ένας από τους δύο από τα τεκμήρια ή αν κάποιος δεν μπορεί να πιάσει το αφορολόγητο όριο.
Στην πρώτη περίπτωση, αυτήν των τεκμηρίων μπορεί ο ένας σύζυγος να καλύψει με τα εισοδήματά του την διαφορά που προκύπτει ώστε να μην επιβαρυνθεί ο άλλος.
Στη δεύτερη περίπτωση το ζευγάρι είναι πιο εύκολο να πιάσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, αφού το πλεονάζον ποσό κατά την εκκαθάριση μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο.