Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Τις 300.000 θα φθάσουν οι καταθέσεις πινακίδων Ι.Χ.

Ασφαλιστικές και Κράτος οι μεγάλοι χαμένοι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα κατατεθούν συνολικά 300.000 πινακίδες (!), ένας αριθμός που προκαλεί… ίλιγγο, αν σκεφθεί κανείς, ότι πίσω από αυτόν, κρύβονται ουσιαστικά 300.000 «μεσαίες» οικογένειες, με οξυμένα οικονομικά προβλήματα!
Μετά και τα νέα τεκμήρια, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, πολλοί είναι αυτοί που –μεταξύ σοβαρού και αστείου- λένε, ότι δεν πρόκειται να κινήσουν καθόλου τα οχήματα πλέον!
Να σημειωθεί, ότι ο μεγάλος χαμένος από αυτό το «τσουνάμι» κατάθεσης πινακίδων, δεν θα είναι βέβαια οι ιδιοκτήτες (αυτοί θα απαλλαγούν από το βάρος), αλλά το ίδιο το Κράτος. Και αυτό, γιατί, αφενός δεν θα εισπράξει τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ δεν θα πάρει και τους φόρους από τα καύσιμα, η κατανάλωση των οποίων έχει ήδη μειωθεί δραματικά και αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο!
Παράλληλα, σε κατάσταση σοκ είναι και πολλές ασφαλιστικές εταιρίες, αφού θα χαθούν τουλάχιστον 300.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια, μιας και όσοι καταθέτουν τις πινακίδες, θα διακόψουν ή δεν θα ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους.

ΟΕΕ: Αρχίζει η διανομή δελτίων θεαμάτων από αύριο Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Από αύριο Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012, αρχίζει η δωρεάν διανομή 120.000 δελτίων θεάματος, ύψους 1.700.000 ευρώ, στους δικαιούχους των παροχών του νομού Αττικής, από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Η δωρεάν χορήγηση των δελτίων θεάματος θα πραγματοποιείται καθημερινά από 08.00 το πρωί μέχρι 14.30 το μεσημέρι από τα γραφεία διανομής του ΟΕΕ στην Αττική μέχρι εξάντλησης των δελτίων.

Για τη χορήγηση των δελτίων θεάματος απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η συμπλήρωση 100 ημερών εργασίας το 2011. Όσον αφορά στους συνταξιούχους πρέπει να έχουν 4.050 ημέρες εργασίας και να είναι δικαιούχοι των παροχών του Οργανισμού. Για τις παιδικές σκηνές, τα δελτία θεάματος θα διατεθούν σε προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων παροχών ΟΕΕ, ηλικίας από 3-10 ετών.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να παρουσιάσουν οι εργαζόμενοι είναι το ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας, εφόσον προστατεύουν μέλη, η αστυνομική ταυτότητα καθώς και το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2011.
Οι συνταξιούχοι πρέπει να παρουσιάσουν την αρχική απόφαση σύνταξης, το ατομικό και το οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας, εφόσον υπάρχει, την αστυνομική ταυτότητα και το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2011.

Τροχαίο με ένα νεκρό στην Εθνική Οδό Άρτας - Ιωαννίνων


Χθες το πρωί, στο 18ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Άρτας - Ιωαννίνων, Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 28χρονος αλλοδαπός συγκρούστηκε με αντιθέτως κινούμενο Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 35χρονος ημεδαπός.
Συνέπεια της σύγκρουσης αυτής ήταν να τραυματιστούν θανάσιμα ο 31χρονος συνοδηγός του πρώτου οχήματος, σοβαρά ο 28χρονος οδηγός του πρώτου οχήματος και ελαφρά ο 35χρονος οδηγός και η 39χρονη συνοδηγός του δεύτερου οχήματος.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

10 φόροι που πρέπει να πληρώσουμε ως το τέλος Ιανουαρίου

Η νέα χρονιά συνεχίζει να μας αναγκάζει να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη αν και πλέον η τσέπη μας είναι..άδεια!

Το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν έως και δέκα φόρους και επιβαρύνσεις καλούνται να βάλουν τις επόμενες εβδομάδες εκατομμύρια φορολογούμενοι. Και αυτό σε μια περίοδο που οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί μαστίζονται από την οικονομική κρίση.
Ειδικότερα, έως το τέλος Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν:
1. Τα τέλη κυκλοφορίας για το όχημά τους. Τα τέλη είναι αυξημένα φέτος μεσοσταθμικά κατά 15%. Η αύξηση των τελών σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων αναγκάζει χιλιάδες φορολογούμενους να καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στην εφορία προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους. Η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα για την προμήθεια του σήματος από τράπεζα, ενώ για την προμήθεια του σήματος από την εφορία η προθεσμία λήγει στις 13 Ιανουαρίου.
2. Την δόση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης. Η δόση για εκατομμύρια φορολογούμενους ανέρχεται στα 300 ευρώ. Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου.
3. Την πληρωμή του προστίμου για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων. Σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή του προστίμου της συγκεκριμένης ρύθμισης και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων την έχουν αφήσει, λόγω της οικονομικής κρίσης, για την τελευταία στιγμή.
4. Τον κατ΄ αποκοπήν φόρο για την υπαγωγή στη ρύθμιση για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων και την αποφυγή του φορολογικού ελέγχου. Η προθεσμία λήγει στις 2 Ιανουαρίου.
5. Φόρο για την εκπρόθεσμη υποβολή χωρίς πρόστιμα δηλώσεων για κάθε είδους φορολογία. Η προθεσμία λήγει στις 2 Ιανουαρίου.
6. Την πρώτη δόση του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου έως και το τέλος του έτους.
7. Την αυξημένη παρακράτηση φόρου εισοδήματος λόγω της επαχθέστερης φορολογικής κλίμακας που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο. Η μεγάλη μάζα των μισθωτών θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται από 30 έως 60 ευρώ. Η αυξημένη παρακράτηση ξεκινά την 1η Ιανουαρίου.
8. Την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους μισθούς και τις συντάξεις. Με την παρακράτηση θα επέλθει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων.
9. Ξεκινά στις αρχές Ιανουαρίου η εκκαθάριση και η ταχυδρόμηση των εκκαθαριστικών για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009 (σε όσους φορολογούμενους δεν το έχουν λάβει) καθώς και για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και 2011.
10. Τον Ιανουάριο θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σε πολλούς φορολογούμενους έχει ήδη φθάσει ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος στον οποίο περιλαμβάνεται δεύτερη δόση του χαρατσιού στα ακίνητα.


ΠΗΓΗ: www.NewsIt.gr

ΙΚΑ: Online χορήγηση βεβαιώσεων από τις 10 Ιανουαρίου

Σε λειτουργία, από τις 10 Ιανουαρίου, θα τεθεί η διαδικασία online χορήγησης από το ΙΚΑ βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, με παράλληλη δυνατότητα επιβεβαίωσης της εγκυρότητάς τους μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ' αριθμ. Φ. 11321/25754/1695/15-12-2011 απόφαση υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με τη νέα υπηρεσία, παρέχεται δυνατότητα σε πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να λαμβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω διαδικτύου με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής, από το δικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ), ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη:
-σε όσους φορείς ή πρόσωπα (δημόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠτράπεζες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Επιμελητήρια, Συμβολαιογράφους κ.λπ.) έχουν πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθούν στο μέλλον, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετούν τόσο τους απογεγραμμένους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων, όσο και τους αναπόγραφους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων. Οι μη απογεγραμμένοι εργοδότες οικοδομικών έργων θα εξυπηρετούνται μόνο στα κατά τόπους αρμόδια υποκαταστήματα/ παραρτήματα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ -σε απογεγραμμένους στο Μητρώο Εργοδοτών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εργοδότες (κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων), που διαθέτουν ενεργούς κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ.
Μέσω διαδικτύου θα εκδίδονται: για μεν τις κοινές επιχειρήσεις:
- Βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας με βάση την/τις αιτία/ες που επιλέχθηκε/αν.
Βεβαιώσεις οφειλής, μόνο από πιστοποιημένους φορείς.
Για δε τα οικοδομοτεχνικά έργα:
- Βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας για πώληση, γονική παροχή, δωρεά οικοδομής ή αυτοτελούς ιδιοκτησίας αυτής.
- Βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας για συμμετοχή σε δημοπρασίες.
Για την πιστοποίηση των φορέων, θα τηρούνται οι οδηγίες του υπ' αριθμ. 095/104/11.11.2011 Γεν. Εγγράφου της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής, ενώ για τους απογεγραμμένους εργοδότες δεν απαιτείται διαδικασία πιστοποίησης, αφού αρκεί η εγγραφή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Διαψεύδει τα σενάρια για νέα μέτρα και εκλογές

Σε διάψευση του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος του «Βήματος της Πρωτοχρονιάς» σχετικά με τους διαλόγους για τα μέτρα, το έλλειμμα και τις εκλογές που έγιναν σε σύσκεψη, προ ημερών, στο γραφείο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του κ. Βενιζέλου και στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής Ηλ. Πεντάζος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σαχινίδης φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αν κλείσει η χρονιά με έλλειμμα 9,5% θα είμαι Θεός. Αν είναι 9,7%-9,8% θα το καλιμπράρουμε...».
Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε ότι «αν το έλλειμμα υπερβεί το 10% δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα. Οδηγούμαστε σε κυβερνητική κατάρρευση διότι θα διακοπεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία δεν θα έρθει εφόσν δεν θα ληφθούν τα μέτρα για το υπερβάλλον έλλειμμα».
Αργότερα, ο κ. Σαχινίδης, φέρεται να είπε ότι «αν δεν πετύχουμε, τότε πάμε όλοι μαζί για τσίπουρα στη Θεσσαλία».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται:
«Οι "διάλογοι" που δημοσιεύονται στο σημερινό Πρωτοχρονιάτικο Βήμα για τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι απολύτως ανακριβείς και ανήκουν στη σφαίρα μιας φαντασίας που τροφοδοτείται από προσλαμβάνουσες παραστάσεις παλαιότερων εποχών.»
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε "παράγει", ούτε "καλιμπράρει" τα τελικά στοιχεία του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης. Τα στοιχεία αυτά παράγονται από την ΕΛΣΤΑΤ, επικυρώνονται από τη EUROSTAT και εξετάζονται διαρκώς και με ιδιαίτερη αυστηρότητα από την τρόικα.
"Τον εξωραϊσμό των δημοσιονομικών στοιχείων μέχρι το 2009 τον πληρώνει πανάκριβα με σκληρές θυσίες ο ελληνικός λαός, με τον πόνο του οποίου δεν μπορεί να παίζει κανείς."


ΠΗΓΗ: www.in.gr

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη

"Αποχαιρετούμε σήμερα το 2011. Μια χρονιά που ξεκίνησε με προσδοκίες και ελπίδες που, δυστυχώς, δεν επιβεβαιώθηκαν. Η πατρίδα μας, η κοινωνία, η Ελληνική και ιδιαίτερα η Ηπειρωτική, πέρασε δύσκολες μέρες. Ο θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας, διήλθε από «συμπληγάδες» για να σταθεί όρθιος στα πρώτα του βήματα.

Ήταν μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, που γίνεται ακόμη δυσκολότερη από τους συνεχώς μειούμενους πόρους.
Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιπαρέλθει τις δυσκολίες, να στήσει σε στέρεες βάσεις το νέο θεσμό, να αντιμετωπίσει στο μέτρο του δυνατού εκκρεμότητες του παρελθόντος, να προωθήσει δράσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες που δεν θέτουν ως προαπαιτούμενο τη διαθεσιμότητα σημαντικών πόρων.
Κινηθήκαμε με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη και την ισότιμη αντιμετώπιση των περιφερειακών ενοτήτων, όλων των δήμων, όλων των φορέων. Δεν έγιναν όλα τέλεια. Όλοι σας όμως γνωρίζετε ότι προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας, στις ανάγκες της δύσκολης περιόδου που διανύουμε. Να βάλουμε τις βάσεις για τη συνέχεια.
Το 2011 περνά στην Ιστορία. Έρχεται ένας νέος χρόνος, που προμηνύεται επίσης δύσκολος.
Η πατρίδα μας, η Ήπειρος ειδικότερα, έχει περάσει από πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις και περιστάσεις. Όχι μόνο άντεξε, αλλά στη συνέχεια γνώρισε την ανάπτυξη και την πρόοδο.
Να είστε βέβαιοι ότι και αυτά που ζούμε είναι μια παρένθεση, η οποία έχει περίοδο λήξης.
Σε ο, τι μας αφορά θα κάνουμε το παν, για να αναστραφεί η σημερινή κατάσταση. Για να δημιουργήσουν οι Ηπειρώτες, για να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ανεργίας και της ανέχειας.
Σήμερα είναι αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, η Κοινωνική Αλληλεγγύη, ώστε να στηριχτούν οι συμπατριώτες μας που περνούν δύσκολες στιγμές. Η Ήπειρος άλλωστε των Μεγάλων Ευεργετών, έδινε πάντα πρώτη το παράδειγμα.
Για λίγες ώρες ας αφήσουμε στην άκρη τους προβληματισμούς. Ας γιορτάσουμε τον ερχομό του νέου χρόνου, φροντίζοντας να μη χαθεί η πίστη, η ελπίδα και η αισιοδοξία μας.
Εύχομαι το 2012, να χαρίσει σε όλους Υγεία, Ευτυχία και Δύναμη. Να είναι η απαρχή αναγέννησης και επανεκκίνησης της πατρίδας μας.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ"